Windows 10 színvilág-testreszabhatóság

A Win10 szakított az elődök hagyományaival, és csak kifejezetten szűkreszabott lehetőséget hagyott user-szinten a desktop színvilágának megváltoztatására. Ez különösen akkor jelent problémát, ha a vakítófehér papír-felületet szeretném cserélni valamilyen piszkosabb színre, ezt gyakorlatilag default menüből eddig nem sikerült megoldanom. A 3rd-party theme-managerek szintén nem nyújtanak elég részletes konfigurálási lehetőséget, így teljesen tanácstalan vagyok a kérdésben. Ha egy win7 alatt "belakott" szín-összeállítást átemelek win10 alá, az egyáltalán nem úgy néz ki, mint ahogy a 7 alatt mutatott.
Van erre valami deep-hack, vagy felejtsem el? (Az is lehet, hogy a mostani frissítéssel csak még tovább romlik a helyzet)...

Hozzászólások

Ha jól értem, a W7-ből exportált egyéni ICS profilt importáltad a W10-be, és az másként értelmezte?

Valószínűleg eljött az idő, hogy visszaállj Windows 7-re, esetleg XP-re.

Ellenkező esetben, ideje hozzászoknod a felhasználói szabadság lábbal tiprásához és a designer diktatúra térnyeréséhez, aminek velejárója a felhasználói felületek IQ=80 tapicskoló ösztönlények szintjére silányítása. A testreszabhatóság pedig sajnos extra fejlesztői munka, ami sok-sok pénzbe kerül. Sajnos ezt a többletköltséget a világ multimilliárd dolláros szoftveróriásai nem engedhetik meg maguknak.

Aha, persze. A jóságos mikiszoft csak szegény nyúzott szakemberekért csinálja, amit csinál. Milyen kár, hogy a win10-zel eddig csak még nyúzottabbá tette őket.

(Micike egyébként meg most meg azért kiabál PC supportért, mert nem tudja elállítgatni, amit eddig el tudott.)

Nem gondolom, hogy ördögtől való lenne a színvilág testreszabhatósága, mint ahogy pl a képi elemek lecserélhetősége sem az (és jogos igény lenne pl az iphone testreszabhatósága is, de most ezt hagyjuk).
Az oprendszer van a felhasználóért és nem fordítva. Ha egy színállítás beakaszt a windowsnak, annak nem Micike lesz az oka.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem gondolom, hogy ördögtől való lenne a színvilág testreszabhatósága

Az az ördögtől való maga, hogy azt szeretné a júzer, hogy a gépe azt és úgy csinálja, ahogyan az neki tetszik. Ez alapvetően ellenkezik a m$ üzletpolitikájával, úgyhogy lehet választani, hogy annyira akarja a windowst, hogy ezt is bevállalja, vagy tökös gyerek lesz, és lejön végre a szerről, azaz kidobja a francba. Igazából a win10 fasságai csak azért vannak, hogy ráébredjen a sok-sok júzer: ők vannak a windowsért.

Nem kéne odaengedni Tapicskoló Tamás tengerentúli rokonát (sem) a számítógéphez, amíg nem tudja rendesen használni. Ha pedig már a Microsoft van olyan arrogáns, profithajhász multi, hogy egységsugarú birkákon akar élősködni, akik 10%-át használják ki az OS-ük által nyújtottaknak, akkor legalább annyi betyárbecsület lehetne bennük, hogy nem azokkal basznak ki folyton-folyvást, akik haljlandóak voltak venni a fáradságot és megtanulni haladó módon használni a rendszert, illetve azokkal, akiknek van ízlésük, mert nem szimpla copy-paste droidok, akiknek minden mindegy.

winaero tweaker-t próbáltad már?

Milyen fokú babrált megoldások játszanak?
Az MS Windows customization vonalon ha egyedi témát akarsz, az úgy megy, hogy a natív fájlokat patch-elni kell, vagy elindítani egy programot ami a memóriában patch-eli őket (uxstylecore), és akkor tudsz felrakni például ilyen témát:
https://www.deviantart.com/aaron-a-arts/art/ADOBULATED-317882595

Konkrétan Win10 alatt még nem csináltam ilyet, de lefogadom, hogy ott is ugyanúgy megy, mint az előző verziókon.

A Deviantarton lehet keresni ilyen 3rd party témákat.

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-start/chan…


Generally editing that value is not currently exposed via a user interface. If you're more technical: what are the values under:
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\Colors

Másik komment:

I changed
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Colors\Window
to the colour I wanted (250 250 210, Light Goldenrod Yellow), logged out and back in, and the window background in apps including Notepad changed.

Nekem mindig ez volt a bajom velük, hogy a power usereket általában már inkább akadályozta a rendszer (anno kb. 1 hónapomba került, mire összeraktam egy network config powershell scriptet, ami annyit csinált, hogy választott opciótól függően konfigurálta az ethernet/wifi interface-t static IP/DHCP beállításokkal).
Ahogy haladunk előre, egyre több dolog kerül át a sima user szintjéről a power user kategóriába, ergo kukázzák az egyszerű elérhetőségét.

Így van. Pontosan ezért kéne azt az ökoszisztémát megőrizni és támogatni. Ezt ismerték fel a ReactOS fejlesztők is. Nem véletlenül nem a tablet-idealista, IQ=80 Tapicskoló Tamásnak készült, csiligány, animációbuzi felhasználói felületeket implementálják újra és a Windows 2000-et tekintik kiindulópontnak.

Mert a Windows 7-re, 8-ra, 10-re való átállással nem csak a sebesség, a hatékonyság és a régi gépekkel, perifériákkal való kompatíbilitás veszett el. Hanem a felhasználói szabadság is. A Windows 10 pedig már teljes egészében egységsugarú, tapicskoló birkáknak készült, a haladó beállítások kinyírására pedig ott a konstans jolly joker érv, miszerint drága™ karbantartani, amúgy is kevesen™ használják. A minőség pedig egyre inkább a mennyiség rovására fog menni.

Ami sajnálatos, hogy az XP forráskódját nem adják ki. Ami még egy klasszikus értelemben vett, normális operációs rendszer volt, csiligány elemek és butítás nélkül. Egy Windows 10 nagyjából egy Windows 2.0 konfigurálhatósági szintjén van most. Míg 3.1-től fölfele csak folyamatosan fejlődött ez az oldala. Szánalmas, amivé ezt a szakmát silányították szoftvermultiék.

Szerintem az átlag felhasználó termeljen a gépén, ne a grafikus megjelenéssel tököljön. Ha úgy tetszik, legyen tapicskoló birka. Koncentráljon a felhasználói programokra, az Office és mittudomén ami a munkájához szükséges, használatára.
Tapasztalat szerint a felhasználók 95%-a valamilyen böngészőn keresztül weboldalak megnyitására használja a számítógépet, és oly mindegy neki, hogy a Windows mit csinál alatta, csak legyen gyors.

Monnyuk annakidején jellemző volt hogy tíz gépből kilencen a lanka.bmp volt a háttér ahogy a kékszínű üveglapok mostanában. Szóval valahol megérthető lenne a ms hozzáállása is. A másik oldalon meg itt a többi rendszer, amikben csak azt nem szabsz testre amit nem akarsz.

Lehet, hogy több a megélhetési Office-rabszolga, mint a haladó felhasználó, de speciel a munkavégzésben is zavarhat valakit egy adott megjelenés. Engem például rettentően zavart az Office 2010 csiligány ribbon idealizmusa, ezért kibalhéztam a főnökömnél, hogy használhassak továbbra is Office 2003-at. A weboldalakra ugyanez igaz. Az eltabletesített, animációbuzi, óvodás szintre butított webes felhasználói felületek csak akadályozzák a hatékony munkát, desktop munkaállomás előtt. A Windows 10 felhasználói felületére ugyanez igaz.

A felhasználói szabadságot lábbal tipró kijelentésed inkább nem kommentálom.

Most már csak az kéne, hogy a ReactOS fejlesztői belehúzzanak és használhatóság (értsd: sebesség/stabilitás/kompatibilitás) szintjén is utolérjék az xp-t...

Úgy érted: a mennyiség megy a minőség rovására, nem? Csak azt a feature-t "tartják karban", amit sokan használnak. Legalábbis ez az aktuális bullshit, csak tudnám, hogy akkor a win8-ból miért dobták ki a start menüt, hiszen azt majd' mindenki használta.

A normális operációs rendszer azért túlzás; az igaz, hogy az akkori mid-end gépeken is viszonylag gyors volt, annyira a memóriát sem ette, de mint minden windózban, abban is elég sok bug volt és hiába nem volt benne mesterséges butítás, a winxp felülete sokkal butább, mint pl. az OSX Tiger-é, vagy valamelyik másik UNIX-on futó asztali környezet... De nyilván, a win10-hez képest ezerszer használhatóbb volt, de ahhoz képest mi nem használhatóbb? (Jó tudom, a millennium, meg a vista, de azok is csak azért, mert állandóan összeszarták magukat...)

"csak tudnám, hogy akkor a win8-ból miért dobták ki a start menüt, hiszen azt majd' mindenki használta"

Az volt az elképzelés, hogy legyen egységes op.rendszer többféle platformon (smartphone/tablet/laptop/asztali PC), és ez az ikonos dolog jobban illett a telefon pici képernyőjére. Találkozzon a felhasználó minden eszközén ugyanazzal a kezelőfelülettel - gondolták. Legyen szinkronzálás, átjárhatóság, stb. A felhasználók a mobil oldalon a nyílt platformra szavaztak, ezért a Windows phone bebukott. De PC-n megszokásból igen sokan maradtak a Windows mellett, illetve úgy gondolják, hogy ha valamiért fizetünk, ahhoz automatikusan jár a support.

Én is tudom, mi volt az elképzelés. Arra céloztam, hogy ha most ez az irányelv, hogy csak azt "tartják karban", amit sok felhasználó használ, akkor ezzel elég erősen szembemegy a start menü "megreformálása".
Amúgy a teljesen különbözően viselkedő és teljesen másképp használandó okoseszközök és munkaállomások felületének "egységesítése" a lehető legrosszabb ötlet volt, amivel csak előrukkolhattak.

"Amúgy a teljesen különbözően viselkedő és teljesen másképp használandó okoseszközök és munkaállomások felületének "egységesítése" a lehető legrosszabb ötlet volt, amivel csak előrukkolhattak."
- kb mint a kommunizmus - azt ötlet maga alapvetően jó volt, na de a kivitelezés!... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség