UEFI

Fórumok

Sziasztok!

Acer Aspire 5 A515-51G laptop UEFI win 10, mellé került Leap 15.0 A boot renben, grub-ban válaszható a windows 10. A problémám, hogy újra indulás után, a win 10 indul automatikusan, a grub az F12 nyomkodása után szedhető elő. Nekem egyszerű megoldás lenne jó, grub menü és ott egyszerűen választható melyik os indul. Ha valaki tud erre megoldást megköszönném.

Hozzászólások

Úgy tudom, az Acer-ekben nem szabványos az UEFI implementáció, s mindig a Windows-t veszi előre, ha van. Esetleg azt próbáld elérni, hogy a Windows bootmanagere indítsa a Linuxot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kipróbáltam a saját laptopomon egy ajánlott megoldást, de nem vált be. ( laptop márka és a típus, beszerzés ideje egyezik). A sajátomon nem volt win eredetileg, Leap 15.0 az első os fizikailag is az első helyen található. Azt az infót kaptam, ha egy régebbi windows mellé telepít újat akkor az új windows létrehoz egy indítómenüt ahol választható melyik indul. Ez a linuxnál nem vált be, linux-ról nem vesz tudomást az újonnan telepített win 10, sőt még előre is helyezte magát. Egyébként az eredetin nem igazán vonzó a win újratelepítés. Nyomozok még windows irányban.

Az UEFI egy komplex szopáskört képes magával hozni, nehéz így távgyógyítani. A konkrét Acer gépet nem ismerem.

Általánosságban, kétféle megoldási javaslatom van:

a.) vedd fel a Windows boot managerébe a Linuxot

b.) helyezd át/nevezd át az ESP-n a Windows Boot Manager-t. Én speciál át szoktam tenni egy "Microsoft_Alt" nevű könyvtárba, majd onnan veszem fel az UEFI a boot menübe:

EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi -> EFI/Microsoft_Alt/Boot/bootmgfw.efi

Ez esetben két tipikus forgatókönyv szokott megvalósulni:

1.) Mivel az UEFI nem találja a Windows Boot Manager-t, ezért többet nem veszi fel önhatalmúlag a boot menübe -> BINGO
2.) Az UEFI ennek ellenére fölveszi a nem létező Windows Boot Manager-t az UEFI menübe, de mivel ott nincs semmi, ezért az a boot opció egyszerűen nem működik, ugrik a következőre, ahol pedig már lehet az általad definiált GRUB vagy bármimás -> BINGO

Kösz a segítséget, átneveztem Microsoft , kisbetűre microsoft , most így néz ki EFI tartalma
/boot
/microsoft
/opensuse

A boot és az opensuse eredetileg is megvolt még a windows telepítése előtt. Most kiválasztva elsőnek a laptop bios menüjében elsőnek az opensuse-t úgy is marad, és minden működik.

Mondjuk a windows-s gépen gondolom jobb lenne az a.) verzió, mert egy frissítés után majd visszaírja magát az eredeti formára. Csak sajna fogalmam sincs hogyan működik, a windows nekem kínai.
No de mégsem járja, hogy egy linux fórumon a windows rejtelmeit kutassam.

Egyelőre ez a megoldás is tökéletes. Még egyszer kösz. :))

Bátor vagy, nem is tudtam, hogy ez az EFI történet case sensitive. Ha nem tenne különbséget kis- és nagybetű között, nem működne a metódus, noha működhetne, ha valami jelentős átnevezésen esett volna át. Csak azt akartam mondani, szerencséd volt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Örülök, hogy működik. Ugyanakkor, mivel egy FAT fájlrendszerről van szó, ami nem kifejezetten a case-sensitive-ségéről híres, én tisztább és szárazabb érzésnek tartanám valami drasztikusabb módon átnevezni, mondjuk ahogy írtam.

Persze, ha ez így működik, akkor valószínűleg nem kell többet piszkálni.

Jövőbeni mókoláshoz mindenképpen ajánlott olvasmány: http://www.rodsbooks.com/refind/

Akkor lehet érdekes pl, amikor mondjuk encrypted boot-ra szeretnél váltani, és nem kell 'kinyitni' a grub-ot azért, hogy windows-t indíts, vagy pl érintőkijelződ van - amit a grub pl nem tud kezelni, a refind-hez meg van driver.

Az a.) verzióra. Némi keresgélés után azt találtam futtassam msconfig és tudom szerkeszteni a boot Manager-t. De nem lehet nincs olyan lehetőség, hogy hozzáadás. Akkor szerkesszem a
boot.ini -t notepad -dal. Remek látok egy keres ikont bal lent. Nem találja. Mivel 8.1 win ről szólt a cikk, lehet már nincs olyan fájl. Keresek egy parancssort odaérek a Boot könyvtárba kilistázva látok egy BootDebuggerFiles.ini fájlt, na kipróbálom beírom notepad, elindul jó, de még véletlenül sem ott ahol vagyok, na akkor a kereső beírom BootDebuggerFiles.ini, keresés semmi, rá akarok nézni az EFI partícióra(-ba), fdisk parancs nincs, vagy nem ebben a formában, de a parancssor nem egészíti ki a beírt töredéket mint a Linux-on, a Kezelés-eszközkezelés, remek megvan, csak épp semmit nem enged, aztán nem lehet másolni se ki se be a parancssorba, nem lehet egérrel átrakni szöveget, stb... Nem egyszerű cucc ez a win. Nyilván bennem van a hiba. No mindegy, egyelőre föladtam, majd gyűjtök hozzá újabb adag erőt. :))

Mindenképpen olvasgass a fentebb linkelt cikkben!

A boot.ini a Windows Vista előtti rendszerek indításhoz használt configfile. Vistától felfelé BCD van és a bcdedit.exe-vel tudod piszkálni a beállításait. Ingyenes, gui eszköz erre a Visual BCD Editor: https://www.boyans.net/

Magyar nyelvű segédlet itt: http://dirtywindows.hu/2013/12/07/boot-menu-szerkesztese-parancssor-has…

Kösz a barátságot, olvasgattam.:)

A második linken lévő leírás, ha minden igaz nekem nem jó mert nem másik win-t szeretnék elindítani hanem linux-t.

Az BCD Edit a nyerő, fél sikert értem el, a linux-t fölvettem a listára, el is indul, de a win 10 nem. Valami olyat is átírtam amit nem kellett volna. Bedugtam a telepítő USB-t Számítógép javítása Speciális eszközök ott a betöltés javítását választottam, innét elvesztettem a fonalat csináljon amit akar, a lényeg azóta nem indul se a linux, se a win.

A lunux-os ismereteim mondhatni semmit sem érnek, nem látom nem értem mit csinálok, nincs azaz egyszerű lehetőség, hogy kimásolom az egész op-rendszert egy külső winyóra és ha valamit nagyon elszúrok akkor egy live rendszerrel pár perc alatt visszamásolom és kezdhetem újra, pont onnét ahol eredetileg kezdtem.

Szóval azon a gépen amire vigyázni kell, nem nyúlok a win-hez,... egyelőre. Még sokat kell olvasnom. :)))

> A második linken lévő leírás, ha minden igaz nekem nem jó mert nem másik win-t szeretnék elindítani hanem linux-t.

Inkább csak alapozásnak jó a BCD-vel való játszadozásnak

> A lunux-os ismereteim mondhatni semmit sem érnek, nem látom nem értem mit csinálok, nincs azaz egyszerű lehetőség, hogy kimásolom az egész op-rendszert egy külső winyóra

Véleményem szerint nem kell az egész rendszert kimásolni (najó egy backup mindenképpen kell ilyenkor), csak az esp particiót, ami kb ~100 és ~500 mbyte körüli méretű. Ha nagyon gány az eredmény, akkor egy dd-vel vissza az egész és lehet játszani újra.

Újfent ajánlom a refind oldalát. Szerintem elég átfogó és jó anyag UEFI-s rendszerbetöltőkkel játszadozáshoz.