Szoftvertesztelő gyakornok Debrecen.

Fórumok

Hello!

A véleményeteket szeretném kérni a jelenlegi helyzetemmel/kilátásaimmal kapcsolatban.

Úgy alakúlt, hogy a számomra hobbiként indúló IT egyre inkább kezd komolyabban foglalkoztatni és érdekelne, hogy van e esélyem elhelyezkedni egy hozzá kapcsolódó munkakörben.

Kb. két éve napi szinten foglalkozok hobbi gyanánt "programozással": főleg arduino, egyszerűbb python és bash szkriptek.
Főleg automatizálás, primitív adatfeldolgozás.
Magán célra webszervert is üzemeltettem már.
Kizárólag linuxon mozogtam eddig és GUI-t soha nem készítettem egy projektemhez sem.

Úgy gondoltam, hogy a szoftvertesztelés nekem való lenne, mivel egy minimális szkriptelési képességem van, továbbá a programozáshoz kötödő folyamatok sem teljesen ismeretlenek a számomra. Nem mellesleg szeretem a hibaelhárítást, megérteni mi hogyan működik.
Természetesen nem zárok ki más munkakört sem.

24 éves friss diplomás vagyok, földrajz szakon végeztem és nincs semmiféle informatikai végzetségem. Jelenlegi munkahelyem annyiban kötődik az IT-hoz, hogy többnyire PC előtt ülök.

Leginkább olyan debreceni esetleg budapesti cégek után érdeklődök, amelyek néha külsős embereket is "betanítanak" mint gyakornok.
Amennyiben vannak ilyen lehetőségek, szívesen továbbfejleszteném a tudásom a következőekben.

Minden hozzászólás érdekel, a negatív kritika is kritika.

Köszönöm előre is!

Hozzászólások

Őszinte leszek, szerintem itt a Debrecen a legnagyobb érvágás (debreceni vagyok magam is, de már ~8 éve hogy felköltöztem Pestre).
Az arduino/bash/python pedig jó alap, de az arduino kibelezett nyelv, a bash/python pedig kevésbé használt automatizálás vonalon. Ha tanácsolhatom, kezdj el specializálódni ezen a téren valamilyen területre és az ahhoz kapcsolódó tool-okkal ismerkedj meg alaposan előbb. Ezt követően sokkal nagyobb esélyed lesz bármire, mint most

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

A debreceni EPAM szokott saját, ingyenes képzéseket tartani szoftvertesztelés terén. Kérdezd meg a HR-t náluk, hogy mostanában lesz-e ilyen, hátha mentorálnak téged.

itt Debrecenben van olyan partnerem IT teruleten, akinel par eve jelentkezett egy !rendor khmm “atkepzesre”. erdekelte az IT, jol elo tudta adni magat, egesz ertelmes pali volt.

nem kert fizetest kezdetben, cserebe annyit mondott, hogy tanulni szeretne elesben es most sem nullskilles. elegedettek voltak vele, par honap mulva at is vettek 6 oraba, majd arra par honappal 8 oraba rendes melora magukhoz. azota is ott van. KMO teruleten nem a vegzettseg hataroz, hanem a tapasztalataid, kepessegeid es a kapcsolati toked.

szoval konkret ceget nem emlithetek, de nem rossz otlet. jol valaszd meg a ceget. sok sikert.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

nincs mit nevetni, igy mennek a dolgok manapsag. sot, menjenek csak tobben kulfoldre, ott zsiros kolbaszbol van a kerites. ott lehet mondjuk mosogatni, meg torokra kapni a bret 4k kamerak elott. cserebe tobbet lehet mozogni helyben pl. nekem :)

go go go, annyinak gyorsan menni kene meg amennyi kiesik rovidesen kozszferabol.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

1. Debrecenben az ITSH fogad gyakornokokat, pl. https://www.it-services.hu/allasadatok/25873/szoftvertesztelo-gyakornok… viszont a gyakornokságnak feltétele az aktív felsőfokú tanulmány. Talán érdemes lenne a HR-nél érdeklődni, hogy ilyen esetben (amikor már van egy diploma, tehát bebizonyította a jelentkező, hogy képes tanulni) milyen ajánlataik vannak. Nem szakirányú végzettség, ám jó nyelvtudás esetén is vannak ajánlataik.

2. A https://www.inf.unideb.hu/hu/dtk oldalról elindulva a Debreceni Tesztelői Kerekasztalról lehet elég sokat megtudni. A DEIK-nek van tesztelői részképzése saját, jellemzően nappali tagozatos hallgatói számára.

3. Érdemes figyelni az IK kari eseményeket (https://www.inf.unideb.hu/hu/esemenynaptar) mert a DTK rendszeresen megrendezi a "Test & rest" rendezvényét, ahol a céges szakemberek és diákok találkoznak (elvileg a Facebook-on is megtalálható); valamint időnként sor került "test & tea" rendezvényekre is.

4. A tesztesetek megírásához józan parasztészre van szükség, semmi másra. Eggyel magasabb szinten (automatizált tesztek esetén) nem árt a programozni tudás (szinte mindegy, hogy milyen nyelven, ha az alapok adottak, nem nehéz a cégnél preferált nyelv szükséges részét).