Customer leszoktatasa a telefonrol

 ( chx | 2018. november 15., csütörtök - 16:55 )

Sziasztok,

Kiszivargott a ceges telefon szamom, es az egyik ugyfel a jol bevalt elektronikus csatornak helyett elkezdett hivogatni. Borzasztoan idopocsekolo igy. Nekik is, nekem is. Egyszeruen nem hatekony (pl. URL-t kepes lenne lediktalni, kotelezo small talk korok stb.)
Telefon kikapcs, majd en felhivlak ha ugy gondolom hogy szukseges. De most meg mar kovetelik (kellett nekem udvariasnak lenni).

Mindenre azt mondjak hogy beszeljunk, meg hogy gyorsabb ugy (nem). Mas is szenved ilyentol? Hogyan vezessem oket vissza az aszinkron kommunikacio gyonyorehez es hatekonysagahoz? Elvegre nem helpdesk vagyok, es 2018-ban elunk.

Koszi a tippeket.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Másnak nincs a telefonjában "Neveddfel1" és "Neveddfel2" a címlistában, csak nekem? :) Egyszerűbb, mint letiltatni a szolgáltatónál.

Nekem “Ne Vedd Fel!!!!” volt, de a cégnév és a becenév mezőket kitöltöttem és akkor láttam melyik az. Mióta új számom van azt kb senkinek nem adom meg

Nem pontosan ilyen elnevezéssel, de valószínűleg ugyanaz a funkciója :)

Androidban van gyarilag block, ki se csorog a telo.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

A főnökkel egyeztess, és indítsátok be a telefonos ügyfélszolgálatot. A díjat úgy kell megállapítani, hogy az ügyfélnek elvegye a kedvét a dologtól.

Block list

Vagy pedig csak szimplán felveszed és megmondod neki, hogy irjon mailt mert nem érsz rá.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

+1

+1 (alap)

Ügyféloldalról nézve: nagyon nem szívesen kötök üzletet olyannal, akit nem lehet felhívni. Az email hátránya, hogy bekerül a "majdmegcsinálom" kupac aljára, de legalábbis a még ki nem fizetett megrendelések alá. A telefon előnye az, hogy ha 1-2 emailváltás után, racionális határidőn belül nincs megcsinálva a dolog, akkor a kötbérezés előtt még van egy kör: elég telefon ahhoz, hogy mást úgyse tudjon csinálni.
Az persze más, ha nem bugfix, hanem support. Azt számlázzák máshogy.

Az email hátránya, hogy bekerül a "majdmegcsinálom" kupac aljára, de legalábbis a még ki nem fizetett megrendelések alá.
Előnye, hogy később is ellenőrizhető, hogy pontosan mi volt. Egy telefonbeszélgetésen elhangzottakra sokszor nehéz hivatkozni.

Nem vagyok cégekkel kapcsolatban, tehát a "szokásom" inkább mint magánszemély szokása kezelendő (nem feltétlen email): akiknél a kupac aljára kerülök, azzal nem foglalkozok, keresek mást. Nem járkálok a nyakára naponta-kétnaponta (max. ha úgy látom, túl sok idő telt el, rákérdezek), ha nem, akkor nem - nem erőszak a disznótor (csak a disznónak).

+1

Az milyen beszállító/bedolgozó/alvállalkozó, akinél ostorcsattanás kell, hogy menjen is a munka? Rossz.

Azért ostorcsattanás vs. direktbe hívni egy Lx supportal foglalkozó kollegát telefonon az nagyon nem ugyan az.

Nekem is volt ilyen, kikerült a mobil, hívogatott is az ügyfél minden sz.rért. Értsd: "Nincs internet!!! (ISP gond volt, jó mondjuk így nehezen ír emailt, de akkor ott a központi telszám)), valami baj van gyere át! (ez a bestof..), XYnak lassú a laptopja!, stb..."....

Főnököm (miután jeleztem a "problémát") és az ügyfél főnöke szépen megbeszélte egymás között hogy ott van support@* oda tessék leírni a gondokat, vagy központi szám és akkor megy XY kollega és megcsinálja!

pont. Ennyi. Ez szerintem nem ostorral csapkodás esete.

Azóta leszoktak róla. Van még egy két hívásom ami direktbe fut be, de azok általában olyanok amik - rendszerüzemeltetésből adódóan - nem is baj ha befutnak. Akár munkaidő után is. De az már tényleg kritikal problem, nem az hogy "úristen a word összeomlott gyere már ki"... :)

Én az első kommentre írtam a szálban, abban a határidőre el nem készülő munkákról, vagy 3 hete meg nem válaszolt levelekről van szó, ott nagyon sokat nem biztos, hogy érdemes telefonálgatni, nem alkalmazott, hogy napi szinten ellenőrizni kelljen, hanem külsős vállalkozó-cég-partner-..., vagy szállít, vagy kötbér, vagy búcsú. Az más, hogy legyen support, de az megint érthető szerintem, hogy ha minden kész van időre, válaszolunk a szerződött időben (1-3-5-... munkanap), akkor telefonon pórázt rángatni oktalan. ÉS ha mégis van rá oka, pl. csúszás van, nem válaszolt, akkor SEM az motiválja a legtöbb embert, hogy na, munka van, ordítanak, amúgy úgyse dolgoznék. Van egy-két istenbarma akit igen, de 90% rohadtul nem azért nem teljesít határidőre, mert ha nem ordítanak nem dolgozik, hanem mert elszámolta magát, elcseszett valamit, beesett 32 hibajavítás, ...

Ez kb. ugyan az, mint vitatkozással megoldani a problémát, pusztán addig mondogatva valamit, amíg a másik lenyeli a békát.

"elég telefon ahhoz, hogy mást úgyse tudjon csinálni"

Nézd a másik oldalt is. Ha indokolatlanul hívnak fel, húzzák az időm, akkor előbb-utóbb direkt nem fogom felvenni a telefont. Úgy nem lehet dolgozni, ha 5-30 percenként felhívnak. Lehet hápogni, de majd én eldöntöm, hogy mikor, kivel, miről akarok beszélni.

Nyilván indokolatlanul nem hívok senkit. De ha volt határidő, lejárt, csak valahogy mégsem oldódnak meg a dolgok ... na akkor ezzel foglalkozzon.

Valszin a szerződésben van valamilyen hibaelhárítási időérték megadva és van egy kontakt formula is. Rögtön a kötbért említeni sem túl baráti. :)

Ha egy központi számot tudsz hívni, ugye ha benne van a szerződésben, ahol elnavigálnak egy szabad emberig vagy csoport mellékre, az egy dolog. Ha ezzel szemben direktben hívsz állandóan egyvalakit az viszont rossz, pláne ha a L2/L3 embert ugrasztod ki a veryfontos és alfába lementős folyamatból.

pláne ha a L2/L3 embert ugrasztod ki a veryfontos és alfába lementős folyamatból.

Na ja így szarabb lesz az eredmény az AngryBirdsben :(((( :)

Pszt... megtudják... :D De télleg, sokéve történt: Állok a rebutálandó vasak mellett (virtualizáció még sehol), természetesen bejelentett karbantartás, rebutálok, mennek a folyamatok. Legalább 2 ilyen antiemailes hívott, hogy nem megy ez az. Mondom itt állok a gépek mellett és épp csináljuk a bejelentett dolgokat és ha letehetném sokkal hamarabb végeznénk. :P Általában igen bő ráhagyással mentek a bejelentések és bőven klasszikus munkaidőn kívül, 5 percet is azonnal észrevettek és akkor is hívtak, ha tudtak (elvileg) róla.

Volt már ilyen kuncsaftom. Megköszöntem, hogy gondolt ránk és jeleztem udvariasan, hogy ticket rendszerben és emailben hatékonyabban tudunk dolgozni, ami végeredményben a megrendelők érdeke. De ha ez nem felel meg neki, természetesen megértjük.

Ha nem dedikált embert vettél, mint ügyfél, akkor sajnos a hívogatással nincs semmilyen jogod előre kerülni. Sokan ezt hiszik ügyfél oldalról. Leszoktatás,hogy ügyfelet tájékoztatni,hogy telefonos hívások mondjuk "emergency kategóriába tartozó kérdések,aminek a díjazása másképp alakul, mint a normál feladott és ott priorizált jegyek. Tehát ha sokba kerül neki vagy kifizeti,akkor lehet szedni a sápot és dedikált embert adni a cége mellé. Ha nem fizet,akkor tiltólistára telefonon mondjuk. Alternatív megoldásnak VOIP központ,amit nem tudnak visszahívni, csak bizonyos számokról. Sok lehetséges megoldás van, mindenkinek más az optimális. :)

ticketing rendszer a szo, amit keresel...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Van ticketing. Sokszor beleirja hogy kenyelmesebb es gyorsabb elmondani telefonon, hivjuk/hivjam fel.
Call blocker elesitve van, ott meg e-mailben kerik hogy ezert/azert ezt vagy azt hivjuk mar fel, mert ugy szinten kenyelmesebb es gyorsabb. Meg nem kell annyit gepelni.

____________________
echo crash > /dev/kmem

Gondolom van valamilyen szerződés. Ami abban benne van, az a kötelező. Függetlenül attól, hogy az ügyfélnek mi kényelmes és gyors. Ami abban nincs benne, azt külön ki kell számlázni, mert az nektek plusz munka. Vagy új szerződést kell kötni az ügyféllel, amiben már be van árazva a telefonos support is.

Persze, nagyon jó telefonon hivogatni embert. De közbe legyen picsa olcsó is. Mert azért kifizetni senki sem szereti ugye...

Ticketing rendszer, ami kérés/kérdés máshonnan jön be, az figyelmen kívül van hagyva.
Hamar megtanulják ám az emberek, és ez mindenkinek jó.

+1

A rászoktatás időszakában pedig felvesszük a telefont, aztán mikor elsírta a bánatát, megmondom, hogy írja be ticketnek amit az előbb elmondott. Egy idő után megunják a telefonálást, egyből ticketet nyitnak.

Pontosan. Én valahogy sosem vagyok gépközelben, amikor csöng a telefon, lassan már vizsgálja a NASA is ezt a paradoxont. :) Tehát szépen elmondja mi van, ha valami olyan arra gyorsan válaszolok, de amint nagyobb ügy, máris kérem az emailt. Egész jó hatása volt.

Ha kevés a fenti, akkor felvezetni, hogy a belsős, kvázi privát számon nem adhatsz supportot, mert nincs nyoma és nem lehet pontosan vezetni. Talán még valamilyen céges policy is akad rá és mégrosszabb esetben jelezni a főnöknek.

Én úgy, hogy állást keresek. Azaz nem tudtam megoldani, így aztán kikerülöm a problémát.

Szerezz új számot :(

Telefonról nem lehet leszoktatni őket máshogy. Amíg felveszed, megy a pozitív visszacsatolás, bármit is mondasz.

telefon kinyom, majd ir egy sms-t: nyiss tick-et :)

https://bash.hu/1

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Van olyan ügyfelem, aki abból se értett, hogy ha épp úton vagyok, nem fogom tudni leírni a nem is egy kérdését, hogy utána nézzek, küldött a hívás UTÁN emailt, amiben persze kb. a fele volt leírva annak amit kérdezett, az is úgy, hogy inkább emlékeztetett csak arra amiről beszéltünk. Ugyan ez az ügyfél úri gyerekeknek nevezi azokat, akik 10-től 5-ig érhetőek el, hétköznap, mert Magyarországon így szerinte nem lehet előre jutni. Ugyan ez az ügyfél hív mai napig amikor akar, utólag azt mondja, hogy "hátha épp ráérsz", és ha nem vettem fel nem felejti el megjegyezni, hogy "hívtalak csak nem vetted fel". Ugyan ez az ügyfél 7 órától szeretne support-ot 18 óráig, szombaton is, de csak akkor szeretne fizetni, ha használta is a lehetőséget. Ugyan ez az ügyfél képes volt ha válaszoltam gyorsan egy levelére szombaton délután, akkor levél után 2 perccel felhívni, mert neki gyorsabb mondani, mint leírni, és higyjem el, nekem is gyorsabb így. Azt nem tudta, hogy épp családi programra indultam, és a küldés gomb után lecsuktam a laptopot.

És ugyan ez az ügyfél fizet egyébként mint a katonatiszt, alapvetően jószándékú, csak kereskedelemben dolgozik, és rendszerezetlenek a folyamatai, mindent ott és azonnal akar kezelni. Amíg nála nincsenek rendezve a folyamatok, addig nem igazán tud igazodni sem.

Jelenlegi megoldás: nem veszem fel 10 előtt, nem válaszolok munkaidőn kívül (nem egyszer megírom, majd reggel 10-kor küldöm), nem reagálok arra amikor közli, hogy hát ő írt, és hát jó lett volna, ha tudok gyorsan válaszolni vasárnap reggel 8-kor. Pusztán ezzel kb. negyedelődött az elmúlt évben a próbálkozások száma, szerintem ez alá nem megyünk már le, mert nagyon nem tudja magát írásban kifejezni technikai tekintetben, ticketing rendszer még oké, de ott is mindig én nyitnám a ticket-et neki.

(Nyilván ez akkor az igazi, ha nincs elmaradás, tartozás részemről, stb...bár egyébként szerintem elmaradás esetén sem éjjel kell hivogatni, hanem szerződést kell bontani. Hja, hogy túl nagy a függés? Hát így kell céget építeni, hogy lehessen váltani.)

kemény...

Tegyük fel, hogy a support ticketeléssel x pénz, de telefonos lelkisegély szolgálattal 4-6x pénz. Ha kifizeti akkor lehet telefonálgatni. Franc se akar telefonálni, küldje írásban és bepriorizálom.

Fejlesztési kéréseket-kérdéseket szintén? Azzal is fel akar hívni szombaton :) . Sok esetben azt se tudja, hogy hiba amit lát, vagy sem, ergo utólag derül ki, hogy support volt vagy hibabejelentés. Azt a szintet képzeld el, amikor az átküldött fejlesztési jelentésben elakad, szombat délután van, neki hétfőn erre nem lesz ideje, most felhív. Ez végülis support, de kiderülhet az is, hogy félreértés volt a fejlesztés kapcsán, ergo részben hibajavítás (hagyjuk azt most, hogy ő is lehetett félreérthető, olyan nincs, csak olyan, hogy én értettem félre), de lehet akár fejlesztési kérés is, mert rájött, hogy hogy lehetne még jobb. Persze ennek azért rá kéne érnie hétfőig, de hát úgyis dolgozik a vállalkozó hétvégén :).

Nem azt mondom, hogy nincs megoldás, csak azt mondom, hogy nem egyértelműen support-ról van szó, és van amikor konkrétan érthetetlen amit leírt, nem "x hibát írt ki" a szövegezése, vagy "ide kattintottam, ez történt, ennek kellett volna". Support szerződés nincs, de mint egyik fő bevételi forrás, azért nem szeretném hagyni szombat délutántól hétfő reggelig a lehetséges hibát. A hiba a mi részünkről van, sokkal több ügyfél kell, és akkor nincs akkora kockázat. (Meg persze jobb szoftver, "amivel nem lehet gond".) Ettől még persze van munkaidő, amit telibe lenéz, hiába adom át a fejlesztést hétfőn, és teszt szerveren, akkor is kritikus neki csütörtök este a kérdés.

Balkán, na.

ha ennyire sok problémája van akkor meg vegyen fel egy rendszergizdát stabilra. Ne pedig így bedolgoztasson.

--
GPLv3-as hozzászólás.

6-10 fő közötti cégeknél ez elég sűrűn előfordul, úgy is, hogy egy gép van az egész üzletben, oda azért nem kell rendszergazda, és a kérdések nagyobbik részét nem rendszergazda tudja megoldani esetükben.

amennyiben a szerződésben nincs benne hogy téged személyesen el kell tudnia érni telefonon az ügyfélnek akkor vedd fel egyszerűen tiltólistára, ha androidon vagy van erre kismillió app, de a szolgáltatónál is el lehet intézni. amúgy meg add tudtára a kedves ügyfélnek hogy nem vagy helpdesk és a munkaköri leírásodban nincs benne az hogy közvetlenül hívásokat fogadjál szóval lesznek szívesek ezt tiszteletben tartani és használni a bevett kommunikációs csatornákat.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Szamlazd ki a hivast ;) Ha munkaidon kivul tortenik akor meg tulora arban. Igy gyorsan le fognal szokni a hivogatasrol es ha esetleg megis megteszik el fogjak kerulni a folosleges dumat.

Azt gondolom, legjobb az egyenes út, közöld vele, hogy ne hívjon.

Ha kreativitás kell, vedd fel úgy, hogy neki legyen kellemetlen. Bocs, wc-n ülök, lementem a boltba, tengerparton sörözök, főnök gépén végzek sürgős javítást, temetésen vagyok, stb., hívd fel inkább a főnököm/írj emailt/egyéb. Vagy véletlen hagyd el a SIM kártyádat.

Blacklistre kell tenni, esetleg beállítani egy sms választ neki, h legyen szí@es mailt írni, momentán nem vagy adminisztratív környezetben.

En ezt nem ertem, ha nem te vagy a helpdesk, akkor milyen alapon hivogat?

Masreszt meg kerj uj telefonszamot. Es hagyd kikapcsolva a regit. A kovetelozo kerdezoskodesre egyszeruen ne valaszolj.

Ha megfelelo a ceges politika, ez a leghatekonyabb modszer: barmit valaszolnal, csak rosszul johetsz ki belole. Ez olyan, mint a netre kotott routerek portjai: portscan-re mi a valasz? :)

Sztem ez sokkal súlyosabb ügy annál, mint amilyennek látszik. Elsőre ez egy technikai természetű esemény, amit technikai megoldással kell kezelni (pl. blacklisting vagy ticketing) de valójában az ügyfelek túlnyomó többsége azért telefonál, mert a problémával őneki is lóg valaki a telefonján vagy valamilyen más okból került éppen neki megoldhatatlan helyzetbe (pl. ki van kapcsolva az eszköze, ami fontos lenne neki, ezért nem működik, amit ő úgy él meg, hogy "a rendszer szar"). Az ügyfél ítélete (elégedettsége) ilyenkor nem attól függ, hogy a produktum milyen, hanem hogy a (z egyébként legtöbbször teljesen fölösleges) kérdésére mennyi idő alatt és milyen színvonalú választ kap. Ebben a pl. a ticketing, ami kifejezetten a probléma online kezelésének elodázását célozza, teljesen improduktív. Az azonnali reakció elmaradása ilyenkor az ügyfél egész szervezetén végiggurulhat és a legkiválóbb produktum is rossz minősítést fog kapni (pl. "a support nem kielégítő").

Mérnökember az ilyentől normálisan azonnal hülyét kap és orvosért kiált. Az asszociáció helyes. Az orvosnak is fontos dolga, hogy Náncsi nénitől megkérdezze, hogy hogy van mindig és szart sem ér a tudománya, ha nem tudja végighallgatni. A produktum funkcionalitása nulla, ha a produktumhoz kapcsolódó felhasználói kommunikáció hiányos vagy alkalmatlan.

"az ügyfelek túlnyomó többsége azért telefonál, mert"

De nem az L1-et hívja. Lehet a problémája triviáls. Meg ez van a szarződésben.
Amikor nekem írnak emailt, hogy szar a szar (kb Level 5 lennék, ha benne lennék a support létrában), megkérdezem, hogy ticket száma? Merhogy oda írta, mi szar, screenshot, mióta, kiknek. Enélkül én is max jósolni tudok (haha).

De akkor ha ez neki fontos, vegye olyantól, ahol ezt kapja. Ja, hogy az 3-5-ször annyi, mert több emberóra elmegy ilenre? Hát, azt már nem akarja kifizetni. Azért occso legyen.

A ticketing a visszakövethetőséget, elszámolhatóságot célozza. Egy jó support, tehát nem az L2/L3 admin/fejlesztő akárki ugrik rá azonnal, kiszűri mikor kell _visszahívni_ az Ügyfelet, hogy végigmenjen a processen, ami ha nem jön be, akkor télleg jön az L2-3-4-5-6 akárki.

Amire valszin gondolsz, hogy elkezdték több helyen kihasználni a ticketinges történetet és tényleg virtuális falként üzemel. Hiába jelentesz be kb. mindent ami kellhet nekik, hiába látják, hogy nem egy sima juzer vagy, rögtön elkérik ugyanazt amit leírtál, meg reassure és akkor újra el kell küldened, esetleg más formátumban kérik... Aztán már inkább nem is írsz nekik.

Üzletméret függvénye. Ha a produktumnak egy tucat vevője van, mindenki időben visszahívható. A dolog onnantól lesz drámai, ha ezres nagyságrendű vevő van a dolog mögött. Nincsen annyi akárki, aki rá bírna ugrani a témára, akármilyen a ticketing rendszer, mert a bejövő hívások száma nem a termék minőségétől függ, hanem pl. a be nem kapcsolt (és ezért furcsán viselkedő) eszközök számával korrelál. Ráadásul, ha az ügyfél sejti, hogy nem tucatnyi vevő pénze finanszírozza a supportot, nem hülye, hogy elhigyje, hogy sokkal többe kerülne neki, ha lenne valaki, aki a problémát megoldja. Ahhoz hülye, hogy a cuccot bekapcsolja, de ahhoz nem, hogy követelje, hogy foglalkozzanak vele. Ha itt a mérnöki racionalitás diktál, a termék meghal, amint megjelenik egy másik produktum, ami ugyan sokkal szarabb, de működő helpdeskje van.

Ezt jellemzően ezt támogatási szintekkel oldják meg. :) Attól mert vettél valamit, még egyáltalán nem biztos, hogy jár neked hozzá dedikált startgépes ember, aki csak a problémádra vár. Ez ugyanaz, mint a gari a szerverekre vagy bármire. Kapsz hozzá valamit, de pl. 3-5 éves NBD szintért már felárat kérnek sok esetben, a 24/7-esért pláne és az csak hibaelhárítás megkezdés. Azt tartom, hogy ha van valamid, akkor az általad elvárt működési szinttel, számodra a TCO-ja mindenképp nagyjából ugyanannyi lesz. Nem biztos, hogy direkt költségben fizeted ki, de végülis kimutatható lesz leállásban, kiesésben vagy bármiben. Természetesen lehet okosítani, meg kispórolni dolgokat, de onnantól már esetleg nem lesz bizonyíthatóan elérhető az elvárt szint, csak "arra lövünk".

A gyártói vagy szolgáltatói oldalról sokszor ott bukik a dolog, hogy a többség egyszerűen nem hajlandó kifizetni a támogatás extra költségét csak elvárja. Sajnos még mindíg nagyon kevés eset van, amikor ha közlöd, hogy ez a normál szolgáltatás/gari/etc keretében nem vállalható csak adott óradíjban, listaáért stb, akkor jön a "majd jelentkezünk" és itt vége is a sztorinak. Ha az alapárba többet kalkulálsz, akkor "drágavagy" és "mitképzelsz".

En is utalom ha hivogatnak. En nem Level1 vagyok, a logikus az lenne, ha a supporthoz futna be a keres... Amit meg eszrevettem, hogy a magasabb beosztasuak eloszeretettel hivjak a planning-et piszricsare ugyek miatt is. Par napja epp monitoring adatbazist helyezek at egyik szerverrol a masikra, amikor folhiv egy kozepvezeto, hogy "olyan fakok a betuk a monitoron"... es ilyenkor maradj nyugodt...

Amugy mi is probaljuk a ticket rendszer fele terelni a nepet, de van akit egyszeruen nem lehet. Konretan van olyan szemely a cegnel (felsovezeto) aki egyszeruen nem hajlando ticketet irni. Mintha az valami "megalazo" dolog lenne... Neha meg telefonalni is derogal neki, csak ugy elkap a folyoson, hogy ez meg az a baja... Nyilvan en kb 3 perc mulva elfelejtem... (ezert kene ticketet irni, annak nyoma marad.)

Amikor hív, tartsd szóval minimum 1 órán át és ha lehet mondd el ugyanazokat dolgokat minimum 4x. Aztán ha kész vagy egy task subtaskjával, azzal is rögtön hívd fel és értesítsd. Ha lehet, minden microtask miatt hívd fel és egyeztesd külön-külön. Ha ügyesen csinálod, hátha bekerülsz a telefonjában a "Ne vedd fel" kategóriába. Nekem már többször sikerült ezzel sikert elérnem. :)

Viszonylage egyszerű: megmondod, hogy céges policy szerint a céges telefon kizárólag belső használatra van.

--
Pásztor János

Ha nem tudod őszintén, nyíltan megbeszélni ezt vele, akkor nincs visszaút. Felengedted az ebet a kanapéra...

1. vegyel fel titkarnot.
2. amit _neo is irt: legyel idegesitobb, mint o.

Nekem van egy haverom, akivel meg 2 ora alatt nem sikerult telefonon megbeszelni barmit is.
Egyszeruen a foszer mindenrol tud beszelni. Egy olyan egyszeru kerdes, hogy tud-e vizcsovet hegeszteni, multkor 3.5 orat beszeltunk. Mar reg hazaertem videkrol, mar megvolt az esti furdes is, mar a telefont is toltore kellett dugni.

Amit ki akarok hozni belole, hogy beszelek vele, de mindig rakeszulok, es evi 2-3 alkalommal.

Szerintem ha egy ora alatt nem tud vegezni veled, akkor nem fog felhivni. Olyan nincs, hogy mindenki ideje ingyen van. Lehet, hogy az ove kifejezetten olcso, de elobb-utobb ha mas nem a termeszet fogja hivni, es azert akarja letenni. Ne hagyd!

Egy honapig dolgoztatod. Vezetsz listat, hogy mikrol akarsz *meg* beszelni vele, es szepen egy 1-1.5 oras beszelgetest letolsz vele. De az idot most tok komolyan irom. Tenyleg 1-1.5 ora a minimum.
Egyebkent ne munkadolgokrol beszelj vele. Hanem kifejezetten arrol, ami untatja ot. Ha valamire valaszolgat, akkor valts temat. Lehet itt sport, egy-egy uj fejlesztes: hallottad mar, hogy kinaban mennyivel tobb felfujhato baba fogy?

Es minden egyes alkalommal, amig hiv. Hidd el, elobb-utobb nem fog hivni. Ha igen, akkor 1-1.5 ora.
Evi 2-3 alkalommal ki lehet birni.
Szerintem.

Egyebkent meg ez valamelyik oldalon a fonoknek is fel fog tunni, es mar az o csoret fogja b*sztatni.
Ha nincs fonok egyik oldalt se, akkor is elege lesz a tuloldalnak.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....