Windows 10 October 2018 Update is deleting user data

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem olvastam el a cikket, viszont a céges gépemen fenn van már, szóval aggódhatok a munkáim miatt. Az otthoni router-emre felmásoltam a legaktuálisabbakat. De a céges linuxos szerverre is fel fogom.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem, ha már fent van, és megvannak az adataid is, akkor megúsztad. Caak a lemezkarbantartóra figyelj, ha futtatod.

--
robyboy

Azzal biztosan nem kezdek el variálni, hogy downgrade-elek - tudom, nem ezt írtad, csak ez jutott eszembe. Előre menekülök, remélem, érkezik javítás hozzá. Ránézésre megvannak a dolgaim, de nem állítom, hogy mindent megnéztem. A C:-n van az oprendszer és az alkalmazások, a D:-n pedig a munkáim jelentős része.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Cseppet sem érzem biztonságosabbnak, - főként a Windows számára, - hogy a c:-n kívül egy másik partíciót is fenntartasz az adataidnak. - Ti. lehet a kövi frissítés végezetével a kettő redukálódik a szokásos "easy" c:-re... (és az még a jobbik eset, ha a d:-ből lesz c:.)

Én már hosszabb idő óta a "delayed" frissítést választom, eddig 180 napra, de most növeltem 365-re. Biztos ami biztos.

Na az bebaszna.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nekem 2001-ben az akkor új munkahelyen az IT-s emberke magyarázta el, miért van C-n a rendszer és D-n az adatom. Ha bármi gond van, image-ből feldobják a C-t újra, és kész. A D-ről meg készítsek biztonsági mentést, az az én dolgom.

Azóta sok víz lefolyt már a dunán, más cégeknél is dolgoztam, de úgy tűnik, mindenhol ez a gyakorlat. Én meg hozzászoktam, és bármikor új gépet kapok, első dolgom, hogy készítek magamnak egy image-et a C-ről, hogy adott esetben magamnak is vissza tudjam állítani, ha mondjuk a céges IT másik kontinensen van és remote-ban nem tudják megoldani. Ha lenne magáncélra windows-os gépem, arra én is így tennék windowst.

sima usereknel is ez a modszert hasznalom haveri korben: ha lekozelebb csak a szomszed pistikenek viszi at hogy beszar a windows, akkor neki nemkell faradnia a mentegetessel, hanem csak ranyomja a C-re a windows, a kepek/filmek/doksik mind ott maradnak a D-n

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

dupla

Na ja, kis korrigálás saját magamnak. Én futtattam a 1809-es lemezkarbantartót.. Eddig nem volt benne a "Letöltések" avagy "Downloads"..

Saját figyelmetlenségből ezt is bepipáltam :D Törölt is szépen mindent. Mondjuk az MS elmehet a pcsaba hogy úgy hoz be egy ilyen funkciót a Cleanup -ba, hogy nem igazán szól róla ...

Szépen le is csiszolta a Letöltések mappát :) Bár sok bajom nem származott belőle, mivel ott ilyen általános szarságok voltak, amiket csak úgy ad-hoc le kellett szedni valami miatt. A fontosabb letöltések azok mindig elkerülnek a megfelelő helyükre. :/

Ezt csak így ma vettem észre :/

Kétszer is törölte? :D

Bocs, leesett :) dupla volt. sorry

Kell a hely :P A Lenovo Miix 320 tabi már pendriveal se akar lefrissíteni (no free space/random update error...), arról nem beszélve, hogy a Office licencelés ellenőrzés is köhög, egy nap simán lehet a "mobile" Wordbe szöveget szerkeszteni másnap jelentkezz be a fiókba (tm).

:D mostanában annak kell örülni ha nem tud lefrissíteni ^^ :))

> céges gép
> otthoni router-emre felmásoltam a legaktuálisabbakat

nálatok is helyén kezelik a security-t

Lehet papíron rendben van. :P

Létezik olyan, hogy bizalom. A know-how nem egy-egy részmegoldásban rejlik. Eléggé összetett ez. Olyannyira nem, hogy a mikrokontrollereken a kód kiolvasása elleni védelem sincs rajta ismereteim szerint. A lemásolásával még nagyon messze lenne bárki is egy működő berendezéstől.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem az a kérdés, hogy benned bíznak-e, hanem hogy pl. a TP-LINK szappantartó-gyártó megfelelően védi-e a céges adatot.

A TP-Link szappantartón OpenWrt/LEDE fut jelenleg 4.9.131-es kernellel, amely ebből a sorozatból a legfrissebb. Nézem a daily snapshot-okat, s amint van friss kernel, készítek egy új image-et, majd upgrade-elem az eszközt.

Semmivel sem érzem kevésbé biztonságosnak, mint azt, hogy a cégünk a Google felhőjét használja. Egy idegen ország szerverparkját, ahol bármi is lehet az adatainkkal. Aztán Windowsok futnak a gépeken. Az a Windows 10 az enyémen, amelynek az adatvédelmi tájékoztatója világosan leírja, hogy minden információt gyűjtenek. Ugyanaz az idegen állam, csak egy másik cég.

Ezen felül, mint mondtam, egy-egy részmegoldás nagyon messze van attól, hogy abból bármi is legyen. Nem konyhai mérleget csinálunk.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azure Backup reklám :p

¯\_(ツ)_/¯

mfw az egyetlen használható desktop OS tényleg a macOS lesz

Lesz? A win10 már most is használhatatlan, a régebbi, kevésbé gázabb windowsokat (xp, 7) meg gőzerővel irtja az ms.

Lehet amúgy régebbi rendszereket is használni, amiket még nem kúrtak el, meg underground desktop rendszereket, pl. Solaris klónok, vagy valamelyik non-SJW-infected BSD. Meg a ReactOS jön föl, mint a talajvíz, ha már annyira windowst akar az ember. Még nem próbáltam ki, de van rá egy gazdaságos huszasom, hogy a win10-nél csak jobb lehet. De ha egyszer utoléri az xp szintjét használhatóság és driver-kompatibilitás terén, akkor az nem lesz vicces az ms-nek.

De egyébként erősen szubjektív, hogy kinek mi számít használható desktopnak. Nekem pl. a windows sose volt az.

> a régebbi, kevésbé gázabb windowsokat (xp, 7) meg gőzerővel irtja az ms.

Miben nyilvánul ez meg egyébként? Az XP többször kapott haladékot, a 7 meg köszöni szépen, még mindig támogatott.

> Miben nyilvánul ez meg egyébként?

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_7#Processor_limits

Idézet:
In January 2016, Microsoft announced that it would no longer support Windows platforms older than Windows 10 on any future Intel-compatible processor lines, citing difficulties in reliably allowing the operating system to operate on newer hardware. Microsoft stated that effective July 17, 2017, devices with Intel Skylake CPUs were only to receive the "most critical" updates for Windows 7 and 8.1, and only if they have been judged not to affect the reliability of Windows 7 on older hardware.

Például.

https://answers.microsoft.com/en-us/feedback/forum/fdbk_news/product-support-forum-changes-on-microsoft/b1f5c5a4-7d66-4579-83bf-2b6ba599baaa?auth=1

Idézet:
Effective July 2018, the Microsoft Community forums listed below will shift support scope and Microsoft staff will no longer provide technical support there. There will be no proactive reviews, monitoring, answering or answer marking of questions.

...

The support for the below products will be discontinued across different forums in the Community.
- Windows 7, 8.1, 8.1 RT

Például.

https://www.computerworld.com/article/3282066/microsoft-windows/microsoft-quietly-cuts-off-win7-support-for-older-intel-computers.html?nsdr=true

Idézet:
Even though Microsoft says it’s supporting Win7 until January 14, 2020, if you have an older machine — including any Pentium III — you’ve been blocked, and there’s nothing you can do about it.

Például.

https://thenextweb.com/microsoft/2017/01/17/microsoft-wants-business-users-to-stop-using-windows-7/

Idézet:
Now, perhaps with the aim of preventing it from endlessly limping on as Windows XP did, Microsoft Germany is encouraging business users to make the switch to a newer version of the operating system, claiming Windows 7 is no longer “fit” to be used in businesses.

Markus Nitschke, head of Windows at Microsoft Deutschland, pulled no punches when he stated that Windows 7 “can no longer keep up with the increased security requirements” of the mid-2010’s.

Például.

És akkor ezek csak a hivatalos hírek voltak, a konteókat (miszerint az ms direkt ad ki olyan frissítéseket, ami szétcseszi a win7-et (https://social.technet.microsoft.com/Forums/windows/en-US/14d168cb-1b34-4907-9d1f-07f57376642e/why-is-microsoft-sabotage-windows-7?forum=w7itproinstall)) direkt kihagytam.

> a 7 meg köszöni szépen, még mindig támogatott.

#define támogatott

A "csak a biztonsági réseket foltozzuk és arra se vegyél ám azért mérget" policyt azért elég erős túlzással lehet csak támogatásnak nevezni. Azt lehet támogatásnak nevezni, ha lehetővé teszem, hogy még ma is épeszű keretek között használd.

Pl. adtak már ki hozzá USB3-as támogatással bíró hivatalos (nem third-party, meg community-hacked) installert?

Pl. adtak már ki hozzá USB3-as támogatással bíró hivatalos (nem third-party, meg community-hacked) installert?

Ezt még nem (nem is fognak), de van hivatalos Microsoft-os leírás, hogy ezt hogyan kell szakszerűen megcsinálni:
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/add-and-remove-drivers-to-an-offline-windows-image


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

A semminél több, de az átlagjúzer ezzel nem tud mit kezdeni, úgyhogy ez elég távol áll attól, amit támogatásnak lehet nevezni; ez kb. valamelyik Linux disztribúció howto hackguide-jának a szintjén van, hogy hogyan hákolj magadnak driver-t akárhova, ahol kell neked.

hahaha

ez epic fail :/ még jó hogy nem használom a "default" lehetőségeket (Documents, Pictures, Music, stb) fontos adatok tárolására már nagyon nagyon rég óta. Mindig vagy mennek egy tök más könyvtárba c:\users\ -t kihagyva, vagy másik meghajtóra szépen strukturálva.

btw két gépen frissült nekem eddig, de belenéztem a Pictures-be pl meg a Documents be, látszólag nem törlődött semmi. (volt ott egy-két screenshot, meg egy két txt, ami ilyen átmeneti jegyzetnek volt használva)

De azért ez elég erős FAIL MS-től ... :/

Mondjuk kíváncsi leszek a hétfői napra, hány telefon fut be nekem vagy más kollegáimnak otthoni rendszerekről, hogy adatok tűntek el. Vagy akár kisebb cégektől (pl 3-4-5 gépes kiscégek) hogy upsz, valami nem stimmel, nincsennek meg az adatok. :/ Szuper lesz :/

> De azért ez elég erős FAIL MS-től ... :/

Ennél sokkal cifrábbakat is láttunk már tőlük...

Hát passz, kinek mi, de nem tudok most felidézni olyasmit, ami nagyobb FAIL lenne annál, hogy egy "update" töröl fájlokat a c:\users\_usernev_\* alól csak úgy magától :/

Hm, valóban ki lehet hegyezni így is a történetet.

De ha lehetne választani a "kettő" közül akkor én inkább azt választanám hogy töröljön le alkalmazást mint hogy komplett adatvesztés keletkezzen egy bug miatt :)

De ez nagyon szélsőséges :) Optimális esetben egyiknek sem szabadna megtörténnie. S igen a linkelt alkalmazás törlésbe én is belefutottam, több helyen pl az ESET NOD32 tűnt el, bár nem teljesen, mert ott volt ugyan, csak épp félig legyalulva. :/

Az se volt kellemes, de kevésbé volt fájdalmas orvosolni mint egy komplett törlést a Documents* -ból update után :/

Nyilván egy alkalmazás sokkal kisebb veszteség, mint az adatok, de itt a mögöttes mechanizmus ami félelmetesebbé teszi a dolgot: Az A esetben az történt, hogy "hoppá, bocs kedves júzer, de ezt elkúrtuk, nagyon sajnáljuk és szégyelljük (igazából nem, de tényleg nem direkt volt)"; míg a B esetben az történt, hogy "kedves júzer, törődj bele: mi döntjük el, mire használhatod a gépedet". Ez azért nagyon nem mindegy, hogy bakiztak, vagy tényleg önhatalmúlag távolítanak el bármit a gépedről. Mi garantálja a B esetben, hogy csak alkalmazásokat fog törölgetni, hogy legközelebb nem az adataidat/munkáidat törlik le szándékosan? (Hogy mi okuk lenne rá? Miért az alkalmazás letörlésére mi okuk volt?) Mi garantálja, hogy nem fogják esetleg lenyúlni az adataidat? Bizonyított tény, hogy egy hátsóajtó van a rendszeredben, amin keresztül az ms azt tesz a gépeddel, amit akar. És te rájuk bízod a döntést, hogy mihez kezdenek vele. Ezért rosszabb ez, mint a bug okozta adatvesztés.

Azért az MS-re is vonatkoznak bizonyos jogszabályok, tudom ez bullsh.t duma , de vonatkoznak.

Feltehetjük a kérdést fordítva is, mi van akkor ha a XY Linux disztribúció úgy dönt, hogy már pedig a te csomagod elavult, a frissítés után a te kerneled már nem lesz kompatibilis az adott HW driverrel, stb, stb. (csak általános faszságok) . Mi akadályozza meg ezeket a disztrókat abban hogy ilyen előforduljon ? Az opensource ereje ? A community ? Nem, semmi. brtfs-nél és talán openzfs esetén voltak olyan "bugok" amik komplette adatvesztést okozhattak. Ha jól rémlik. Bizonyos körülmények között.

Persze ez nem mentség arra, amit az MS sokszor művel. De ugyan ezt teszi az Apple az OSX-el, vagy épp a Google az Androiddal. Vagy épp a firefox amikor elkéri a telemetria adataidat. Amire azt mondom hogy _nem_ azt közbe lehet mégis elküldi :) Honnan tudod... Sehonnan, max ha nem monitorozod végig az egész firefox processt.

Tehát ez dolog nem MS találmány sajnos. :/

btw a bizonyított tényre kérhetnék egy linket? mmint hogy hátsó ajtó van a rendszerben és az MS azt tesz a gépemmel amit akar ?

Köszi, ez valóban nem tetszetős, de még mindig nem értem hogy vette át az MS a gépem felett az irányítást.

Nekem nincs erre bizonyítékom. Eleve nem ismerem a Windowst eléggé. Munkahelyi gépemen van, kellőképpen utálom is, vettem egy saját gépet munkahelyre, azon Linux fut. Használom mindkettőt, a Windowsban nem bízom.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem is "hitvitát" akartam ezzel generálni, félreértés ne essék, csak volt egy állítás fentebb, amire nincs valós bizonyíték. Amit te linkeltél az egy adatgyűjtés, de nem az hogy az MS átveszi a gép felett az "uralmat" :) Nyilván az adatgyűjtésnek is megvan a maga oka / hátránya / egyéb..

Szóval köszönöm a linket és itt zárjuk is rövidre, tényleg nem MS vs. Linux vita indítása volt a célom. Köszönöm a hozzászólásod!

"...A jelek szerint a fájl létrehozása és abba a beírt, illetve felmásolt szöveges halmazok tartalmának eltárolása csak azokon a gépeken történik meg, amik érintőképernyővel rendelkeznek vagy amiken a felhasználó aktiválja a kézírás-felismerési funkciót..."

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Meg is érdemli Tapicskoló Tamás, ha ilyen csiligány ótvar szar rendszerre szórta el a pénzét.

A Microsoft meg egy egyesített termékfelelősségi pert, vagy hatósági eljárást érdemelne meg a nyakába. Vagy egy EU-szintű bojkottot. De már jó régóta.

Off: Az XP-d COA matricákat épp még, megvan a számla az Officeról?

Amúgy valamelyik nagy frissítés talán az első nálunk is csinált ilyet eltűnt a laptopról a kolléganő összes cucca, úgyhogy annyira nem újkeletű szerintem.

Van MS Office-a? Én még a munkahelyi Windows 10-emre is LibreOffice-t tettem, meg Thunderbird-öt - és Firefox-ot - használok, noha van azon a gépen MS Office 365, Outlook Express, vagy mi, de azt nem használom. Otthon Linuxon, meg nyilvánvaló az LO, FF. Illetve Claws Mail.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudom lentebb word dokumentumokról beszélt, bár kétségtelen azt lehet LO alatt is készíteni (de XP-n már nem megy a 6.x-es széria :P).

Jó, persze én is vélelmezem, hogy van azon a gépen MS Office, s talán számla nélküli ingyenes változat. ;) De ki tudja? :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Office 2003-ról van számlám. Magasabb verzóikat nem vettem meg és nem is vagyok hajlandó.

Nekem 2010 van (from US of A, ez annyiból számít, hogy a v-endoraik békénhagynak) :P A cégnél meg OpenOffice, ami szétdobja a v-endoraik által küldött táblát...

> A cégnél meg OpenOffice, ami szétdobja a v-endoraik által küldött táblát

"Add el nekem ezt a tollat."

Ugye ugye? Mégis csak meg kell venni azt az MSO-t, különben nem tudod kitölteni a formot, megbuksz az auditon, és akkor megint csak meg kell venni az MSO-t.

Ügyes.

> Azért az MS-re is vonatkoznak bizonyos jogszabályok, tudom ez bullsh.t duma , de vonatkoznak.

Ahogy a kuglira és a fércbúkra is. És? Ott hágják át ezeket a szabályokat, ahol tudják.

> Feltehetjük a kérdést fordítva is, mi van akkor ha a XY Linux disztribúció úgy dönt, hogy már pedig a te csomagod elavult, a frissítés után a te kerneled már nem lesz kompatibilis az adott HW driverrel, stb, stb. (csak általános faszságok) . Mi akadályozza meg ezeket a disztrókat abban hogy ilyen előforduljon ? Az opensource ereje ? A community ? Nem, semmi.

A disztrókat valóban semmi, de ezt a frissítést én is nyugodtan leblokkolhatom és akkor nem ver tönkre semmit. És ennek az elintézése annyi, hogy nem rakom fel. Míg win10 alatt külön mutatvány, hogy letiltsam az update-et, meg aztán ha olyanja van, majd visszakapcsolja... Egyébként meg...

> Persze ez nem mentség arra, amit az MS sokszor művel. De ugyan ezt teszi az Apple az OSX-el, vagy épp a Google az Androiddal. Vagy épp a firefox amikor elkéri a telemetria adataidat. Amire azt mondom hogy _nem_ azt közbe lehet mégis elküldi :) Honnan tudod... Sehonnan, max ha nem monitorozod végig az egész firefox processt.

...ezzel meg is válaszoltad magadnak a kérdést: az, hogy az egyes Linux disztribúciók ostoba fejlesztői mit kúrnak el a saját ostobaságuk miatt, az nem mentesíti a mikiszoftot (vagy a kuglit, meg a többit) semmi alól, pláne az alól nem, amit direkt csináltak. Ami pedig a spyfoxot illeti, pont a telemetria miatt nem használom, így nem tudok felelni a kérdésedre, max azt, hogy valószínűleg igazad van. Ami az adatvesztést illeti...

> Nem, semmi. brtfs-nél és talán openzfs esetén voltak olyan "bugok" amik komplette adatvesztést okozhattak. Ha jól rémlik. Bizonyos körülmények között.

...balfaszok mindenütt vannak. De nem mindegy, hogy direkt csinálták, vagy csak elcsesztek valamit. Nem mindegy, hogy inkompetencia, vagy rosszindulat.

> Tehát ez dolog nem MS találmány sajnos. :/

Ezt nem is mondta senki. De egy találmánnyal visszaélőt nem mentesít semmi alól, hogy nem ő találta fel, amivel visszaélt.

> btw a bizonyított tényre kérhetnék egy linket? mmint hogy hátsó ajtó van a rendszerben és az MS azt tesz a gépemmel amit akar ?

Izé, ez most komoly? Az elmúlt években, amióta csak a win10 kijött, szinte másról sem szólnak a szakmai portálokon a hírek, minthogy a windows update ezt vagy azt tönkrevert, letörölt, feltelepített, felülírt, visszaállított, átállított, elállított, megállított, elindított a microsoft kénye-kedve szerint, meg arról, hogy a win10 telemetria már csak azt nem küldi át az ms-nek, amit nem azon gépen csináltál; mégis milyen válaszra számítottál itt tőlem? Valami olyasmire, hogy XY hacker disassemblálta a fél win10-et és talált benne egy direkt erre a célra kialakított, rejtett, 4 kB-ba beleférő state-of-art csodakémkódot? Nem, erről szó sincs. Azt a bizonyos hátsóajtót, amivel a géped felett átveszik az uralmat, azt windows 10-nek hívják.

Mert az újabb™ mindig jobb™.

Úgy tűnik, N+1 elfuserált frissítés sem elég ahhoz, hogy fejlődésmániásék észbe kapjanak.

Ilyenkor is örülök, hogy még XP-t használok. Nekem soha nem tűntek el fájljaim szoftvermultiéknak köszönhetően.

Hamarosan az is kiderül (illetve fősodratúék kénytelenek lesznek íratlan szabályként belenyugodni), hogy egy frissen tartott Windows 10 futtatása kockázatosabb, mint egy nem frissülő Windows XP, utóbbihoz hozzácsapva az orrba-szájba kattintgató, kényelmeskedő, biztonságot operációs rendszertől váró, egységsugarú felhasználó okozta zsaroló- és egyéb adatvesztést okozó vírusok jelentette kockázatokat (ami kvázi nullára minimalizálható, ha hozzáértő, nem kényelmeskedő, haladó júzer használja).

A szoftveroligarchák tevékenységének és létjogosultságának kérdését is felvetik az ilyenek. Vajon egészséges-e a szakmára nézve, hogy a Microsoft még a mai napig létezhet? Mert szerintem egyáltalán nem. Nagyjából a Windows Vista megjelenése óta nem zajlik más, mint a kerék újrafeltalálása és egyre lassabb, megbízhatatlanabb, összecsapottabb szoftverek futószalagon gyártása.

Már bocs, de nem neked kell tudnod, hova kattints, hanem az oprendszernek és az alkalmazásoknak kell immunisnak lenni a különféle támadásokkal szemben. Nem jó a Windows 10, mert by design a felhasználók szempontjából rossz. Ez gazdasági, politikai és titkosszolgálati érdek. Nem jó az XP, mert nem támogatott, lyukacsos, mint a sajt. Tehát rövidebben: a Windows nem jó választás.

Miért nem használsz Linuxot vagy BSD-t?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idézet:
Már bocs, de nem neked kell tudnod, hova kattints, hanem az oprendszernek és az alkalmazásoknak kell immunisnak lenni a különféle támadásokkal szemben.

A különféle (nem célzott) támadások az Internet felől jönnek, nagyon kis százalékban esetleg USB meghajtókról, word dokumentumokból. Egyrészt, az OS-nek nem feladata megvédeni engem, sem tűzfallal, sem víruskeresővel, ahogy mondjuk a médialejátszás sem feladata. Másrészt, ha tudatában vagyok, hogy egy nem frissített rendszert használok, óvatosabb leszek. Teszek fel ScriptBlock-ot, uBlock-ot (malware listákkal) és csak megbízható oldalakon engedélyezem a JavaScriptet, továbbá kerülöm a nem megbízható oldalakat (amiket egyébként nagyrészt helyettem úgyis kiszűr a uBlock). Ezt a júzerek többsége nem teszi meg és az operációs rendszertől várja a biztonságot, mert elhitették vele, hogy a frissen tartott rendszer biztonságos. Ez egy szimpla marketing-hazugság, mert attól, hogy friss a rendszer, nem lesz biztonságos, se nem fog megvédeni, ha hülyén viselkedsz (mert eredetileg nem is lenne feladata). A Windows 10 random szétesései és adatvesztései ellen pedig csak az véd meg, ami engem is a zsarolóvírusok ellen: backup. Márpedig az elmúlt hónapokban a gyakorlat igazolta, hogy az én felhasználási módom biztonságosabb, mint Windows 10-et használni. Egyrészt, egyetlen zsarolóvírust se kaptam meg. Másrészt, sokkal többször szétesett a Windows 10 mások alatt, az elmúlt 2 évben, mint alattam az XP (egyszer sem). És de, igen, nekem kell tudnom, hova kattintok, különben nem kéne számítógép előtt ülnöm (vagy csodálkoznom azon, ha elszaródik).

Idézet:
Miért nem használsz Linuxot vagy BSD-t?

Mert nem érhető el olyan egybegyúrt, robusztus, gyors asztali környezet és olyan széleskörű alkalmazáspaletta, mint Windows XP alá. Már a Total Commander vs (nála érezhetően lassabb és 3x annyi memóriát zabáló) Double Commandernél megbukik a történet. Egyszerűen nem szeretek bloatwaret használni. Nekem az szar felhasználói élmény. Bővebben pedig már nagyon sok threadben, vitában leírtam a részleteket. A csiligány Gnome/Gtk3-tól és a KDE-től meg egyenesen hányok. Pláne, hogy egyik az érintőképernyőbuzi Androidot, másik a designer diktatúra által színtelenné, szagtalanná tett, animációbuzi Windows 10-et hivatott majmolni. Linuxon a még elérhető értelmes alternatívák is vagy Gtk3-ra vagy Qt5-re épülnek. Aminél mindkettőnél gyorsabb, értelmesebb, hatékonyabb GUI-t ad az MFC, Windows alatt.

Ott a Compiz, Xfce, azok alig változnak, én is ezeket használom. Egy Midnight Commanderben, netán egy terminálban futó cp, rm, mv, cat, cut, awk, paste, és így tovább parancsban mi a bloatware? Ha a bash bloatware, használhatsz dash-t. Gyorsabb, de kevesebbet is tud.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idézet:
Ott a Compiz, Xfce, azok alig változnak, én is ezeket használom.

Compizzal lassabb az egész megjelenítés, mint anélkül és késik is az egér a valódi mozgatáshoz képest. Nem sokat (100 msec körül), de érezhető és zavaró. Az ablakok áthelyezése viszont már nagyon sokat késik (> 100 msec). Xfce-t 4.12-től folyamatosan portolják át csiligány Gtk3-ra. Szóval van egy félig Gtk2-Gtk3 ablakkezelőm, a "konzisztencia" jegyében. Gtk3-as Xfce Terminal 2 másodperc míg beindul. Gtk2-es azonnal. Persze, i7-en biztosan ez sem bloat. Magyarul, Linux alatt is ugyanaz a választásom lenne csak, mint XP alatt, maradni a régi, már nem támogatott (vagy nem fejlesztett) Gtk2-es csomagoknál. Cserébe van egy lassabb, bloatabb, kevésbé összegyúrt és még kevesebb hasznos alkalmazással rendelkező rendszerem. Miért éri ez meg nekem? Inkább csinálok backupot rendszeresen és röhögöm pofán a zsarolóvírus-írókat, a tech-lakájmédiát, meg az általuk kinevelt hivatásos rettegőket.

Idézet:
Egy Midnight Commanderben, netán egy terminálban futó cp, rm, mv, cat, cut, awk, paste, és így tovább parancsban mi a bloatware?

Abban semmi. Grafikus oprendszert szeretnék használni. Bloat nélkül.

Ha eldöntöd, hogy semmi sem jó, akkor semmi sem jó. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem eldöntöttem, hanem kipróbáltam és megállapítottam.

Kételkedhetek? A Ljnux igen jól skálázható. A sok CPU-s nagy gépektől a kis, műanyag szappantartó otthoni routerekig bármin elfut. Akár 4 MB háttértáron 32 MB RAM-mal szerelt gépen is.

Ami pedig a GUI-t illeti, vannak nagyon minimalista, pehelykönnyű wm-ek is. Ilyen például az OpenBox. Nincs hozzá taskbar? Sebaj, a scriptedből indítod az fbpanel-t, vagy a tint2-t. Ha kevés a szolgáltatása - amúgy teljesen jól használható -, akkor Xfce vagy LXDE. Van Gnome, KDE, Unity, meg még annyiféle wm és DE, mint csillag az égen. Ráadásul egy-egy ilyen komponens is a végtelenségig konfigurálható, scriptelhető. Viszont karbantartott, friss, korszerű.

Ha ebből nem találod meg az igényednek és a gépednek megfelelőt, akkor nem biztos, hogy a programozókkal van a baj.

Te eldöntötted, hogy egy támogatás nélküli, biztonsági szempontból gyenge Windows XP az jó, mert megszoktad. Persze, az világos, hogy neked nem a Windows 10 az alternatíva, ha a géped régi. De van korszerű, friss, jól skálázható, saját igényeidre összerakható operációs rendszer.

Én sem vagyok annak híve, hogy gyakran cseréljük a dolgokat, erre pazaroljunk egy csomó pénzt, divatból környezetszennyezzünk. A telefonom 12 éves talán. Minek cseréljem? Ez legalább nem kémkedik utánam, vagy legalább is kevésbé.

Ugyanakkor nem ördögtől való egy új, korszerű számítógép beszerzése mondjuk 10-15 évenként. Amúgy a desktop gépem idén nyáron volt 10 éves, de nem érzem lassúnak, semmi bajom sincs vele. Fedora 29 fut rajta Xfce-vel és Compizzal.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idézet:
A sok CPU-s nagy gépektől a kis, műanyag szappantartó otthoni routerekig bármin elfut.

Igen, alapvetően az, de nem a desktop Linux. Desktop Linux != Linux.

Az oké, hogy használok OpenBoxot, vagy egyéb nem bloat ablakkezelőt. A problémák ott kezdődnek, amikor szeretnék office-t, PDF olvasót, médialejátszót, kétpaneles fájlkezelőt, böngészőt. Ezek közül Linuxra a Windows XP-re elérhető szoftverek funkcionalitását hozó alternatívák közül csak csiligány bloatware-ek vannak. Egyik rosszabb mint a másik.

Idézet:
Te eldöntötted, hogy egy támogatás nélküli, biztonsági szempontból gyenge Windows XP az jó, mert megszoktad.

Nem. Kipróbáltam egy rahedli alternatívát és mivel egyik se hozott annyit, mint az XP (és a rá elérhető fullos szoftverek), így erre a következtetésre jutottam. Egyedül a biztonsági szempont, amiben jobbak lehetnek a Linuxok, csakhogy ez egyelőre meg van oldva tudatos felhasználással és böngészéssel, rendszeres backupolással.

Ez innentől hitvita szerintem. Mást gondolunk erről. Különben attól nem dől össze az oprendszered, ha szivárog adat kifelé valakikhez. Jó hír, hogy ha nem lenne backup-od, valakiknél már megvannak az adataid. :P


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

:D

Ettől függetlenül, nem szivárog, mert azt meg kimutatná a tűzfal és az offline víruskeresés.

Mivel mérted? És milyen hardveren? Mert nagyon nem mindegy,hogy nembloatfősodratú egymagos Pentiumon, vagy egy korszerűbb 2-4 magos jószágon. Az meg, hogy a CPU-t alaposan kihajtja (Az idle néhanapján 10% táján is jár...), az meg senki értelmes embert nem érdekel, amíg nem az iowait viszi el az idő jelentős részét. Azért van a CPU, hogy dolgozzon. És ezért pakolom az OS-t meg agyakran olvasott/írt dolgokat SSD-re.

Egyszerűen nem szeretek bloatwaret használni.

Nem is értem, amit mondasz.
xterm, cp, mv, rm, mkdir, rmdir, stb...
Ezekhez képest a "* Manager", az bloatware.

20+ éve használom, tök frankó a felhasználói élmény. Érdekes, Windowson nekem is kell a Far Manager, mert ott fos a command line. Linuxon meg nem az. Talán azért is lehet ez, mert Linuxon egy copy+paste, az kettő darab egérkattintás. A Windows meg ettől rettenetesen messze van...

Grafikus operációs rendszert szeretnék használni. Olyat, ami nem bloatware. A Linux grafikus "üzemmódban" bloatware. Az xterm, cp, mv, rm, mkdir, rmdir nem bloatware, ebben kiegyezhetünk. Viszont, miért írogassak pararncssorba, ha Windows XP-n egy nem bloat kétpaneles fájlkezelővel (Total Commander) töredék idő alatt megoldom ugyanazt?

Az mc hasonló funkcionalitású, csak terminálban fut. Használhatod grafikus felületen és konzolon is.

Amúgy meg OpenBox. Jól használható, s ha ezt is bloatware-nek gondolod, akkor szerintem rekesszük is be ezt a beszélgetést.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Blackbox, OpenBox, Fluxbox. Ismerem őket, próbáltam is többször és természetesen nem tartom bloatware-nek, azonban édeskevés az, hogy maga az ablakkezelő nem bloat, amennyiben minden más grafikus (nem, az mc még mindig nem az) alkalmazás bloat. Márpedig, a funkcionalitásukat tekintve valamire való grafikus alkalmazások mind a Gtk3-Qt5 bloat tengelyen helyezkednek el.

Nem muszáj Firefoxot vagy Chrome-ot használni, ott van például a Midori, ha picike böngésző kell. Ha sok a Thunderbird, használj Claws Mail-t. Én is ezt teszem. ;) Az alkalmazásokkal nehéz mit kezdeni. Az élet már csak olyan, hogy ha leírsz egy üres for cilust, abból nem lesz Fourier-transzformáció. Egyfelől az alkalmazás nem az operációs rendszer része. Windows XP-n sem, meg Linuxon sem. Másfelől épp Linuxra van egy rakás software, amely keveset tud, de azt jól. És kicsi is. Talán épp a nagy komplexitású software-ekből, CAD rendszerekből van hiány. Vannak ugyan ilyenek, de professzionális használatra sokszor soványkák.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A 64 bites XP egy egybegyúrt 64 bites kernel meg az XP felülete. Szerintem amilyen öszvér megoldás, legalább akkora bloat - nem véletlenül nem kapott jelentősebb hardvertámogatást, illetve a rajta futó alkalmazások köre is jóval elmarad a normál 32 bites XP(+SP3)-tól, illetve az azt követő Windows verzióktól. Ja, és persze marhára nem véletlenül hajította ki a Microsoft is ezt az irányt.

A TC-t kinél vetted egyébként?

Koncepcionálisan lehet bloat, de a gyakorlatban mégis sokkal kisebb bloat, mint az utána következő rendszerek (Vista, 7, 8, 10). Amik persze ugyanúgy tele vannak legacy kóddal csak új köntösben, új verziószámmal lettek bemarketingezve, ezért ezt a tényt fősodratúék szeretik ignorálni, az újabb = jobb™ alapon. Egyébként, Vistától kezdve minden desktop verzióhoz tartozik egy szerver verzió, a rendszermagjuk meg általában azonos. Ebben a tekintetben a 64-bites XP egyáltalán nem összvér, csupán egy, az elődeinél fejlettebb technológia. Mindenesetre, a filozófiai része engem itt már nem érdekel, a 64-bites XP jobban működik a gépemen, mint minden más (ami a gyakorlatban is bloat). Ezért használom.

Idézet:
A TC-t kinél vetted egyébként?

Itt: https://www.totalcommander.hu/regisztracio

Már megbocsáss, de a 64 bites XP-t, ami hardves- és szoftverkompatibilitás terén khm. elég szűk eszközparkra korlátozódik, nem nagyon fogják célzottan (sem) támadni. Nem éri meg ugyanis.

Az nem csak Retail->OEM (aka. Technology Advancement Program) keretében volt elérhető? :)
OFF: Hajzaber ha kell egyszer új gépre van egy eladó COA matricástól, mert amikor igényeltem arról nem volt szó, hogy a Retail licencet OEM-re redukálják. :P

Célzott támadás alatt azt értettem, hogy engem, mint konkrét személyt akarnak támadni. Ennek igen kicsi az esélye, nem csak rám nézve. A legtöbb Internetfelhasználóra nézve.

Most őszintén....nem lehetne azt csinálni, hogy az összes Microsoft dolgozó kapja meg előbb ezeket a frissítéseket??? Valamelyik csak kiszúrja, hogy mik nem működnek már megint az "Update" miatt és NEM az "átlag" felhasználónak kénnek BÉTA tesztelnie... [Satya Nadella: "Srácok, már megint mi van? Nem találom a Dokumentumaimat és a Képeimet! Ezt most direkt így akartuk?"] Főleg azok, akik kitalálták ezt az agyament "félévente kapsz egy új Windows-t (csak közben semmi lényeges nem változik)" politikát, lassan már az is jobb lenne, ha 5 évente mindig meg kéne venni az újabb változatát és újratelepíteni. Vagy lehet előbb rá kéne venni őket, hogy egyáltalán Windows-t használjanak munkahelyen(!) és otthon is. :) (amúgy csak felakartam iratkozni)

Nem mindenkinél törölgetett az update. Nyilván letesztelték, de náluk működött.

Hát, ez a termék ilyen., Van ahol töröl, van ahol nem. :^))

Fő a konzisztencia. Egy kurwa nagy lábosban. :/

Az elmúlt hónapok, évek Windows 10 fiaskóiból (amiből egyértelműen sokkal több volt, mint mondjuk nem frissített XP-rendszereket ért vírustámadásból) tökéletesen látszik, hogy a Microsoft effektíve nulla erőforrást fordít átfogó end-to-end tesztelésre, arrogáns módon kísérleti nyúlnak használva a felhasználóközönséget, akik úgy mellesleg fizettek a termékért. Ez pedig akkor is így van, ha a PR/marketing kaméleonjaik, sztárfejlesztőik, vagy fizetett kommunikációs bérenceik erről mást gondolnak, híresztelnek. Aki ezt nem látja be, azt vagy a saját naivitása, befolyásolhatósága, vagy a Windows 10-re kidobott pénz hiábavalóságától való félelme tartja fogságban.

"Az elmúlt hónapok, évek Windows 10 fiaskóiból (amiből egyértelműen sokkal több volt, mint mondjuk nem frissített XP-rendszereket ért vírustámadásból)" - erről valami releváns statisztkát tudnál mutatni? Mert téged, már megbocsáss, de nem igazán lehet hiteles információforrásnak elkönyvelni. Sőt.

Te miről beszélsz?! Én win7-ről upgrade-eltem, amikor azt lehetett, így a win7 licenszemmel megy tovább. Amióta fent van a w10, semmi bajom nem volt vele. Pedig én előítéletes vagyok a Microsoft felé...

hmm ez eleg jo otlet, marmint az *osszes* alkalmazott. imadom az egyszeru megoldasokat, azoknal altalaban nincs jobb :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

MS visszavonta az őszi frissítést amíg kijavítják :)

--
robyboy

Az nagyszerű, miután a munkahelyi gépemen már fenn van. Igaz, egyelőre nem észleltem bajt.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem, vagy az on-line fiók, vagy a Onedrive okozza a bajt, mert én egy fél tucat gépet frissítettem, adatvesztés nem volt, de ezek se voltak beállítva.

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

Lányom gépén Windows 10 frissitette magát - restart után nem volt wifi és azóta sincs, próbáltam drivert (Broadcom driver) feltenni, de telepítés közben hibával elszáll.
Nincs ethernet, WIFI-s internete volt.

Most nyaggat - Apu csináld meg..

BETA RELEASE :P

PS: Az Edge meg nem akar az internetre menni, de ugye azt úgyis addig használja az ember amíg letölt egy böngészőt.

Addig se.., mert pen-ről betolja az offline installer-t.

Én csak azt használom és nincs vele gondom. Mi ez a nagy edge fikázás? Mi az, amiért szerinted ez a legszarabb?

Felület? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

https://getfedora.org/

:)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Milyen notebook? Mert van, ahol a broki driver helyett mást kell felkalapálni, hogy menjen - de egy usb-s wifi-adapter is képes csodákat művelni, akár ideiglenesen is, amíg az alaplapi eszközt rendbe nem szeded. Nekem ezért (is) van otthon pár ilyen motyó.

Dobd ki azt a Linux-ot, es hasznalj Windows-t ;)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Mindannyian még jobban megerősítetek abban, hogy nagyon jó az a 365 napos eltolási lehetőség. (Addigra már ezt a 1809-est is átugorhatjuk. (Jelenleg 1709-en vagyok, ha rajtam múlik tartom is 2 generációval későbbig, mert ezirányban nincs bennem az égvilágon semmi kíváncsiság.)

Jó ég, akkor meg minek fizetünk a MSnak a supportért, és a security update-ért?!

Jól látom, hogy ha akarom se tudom letölteni ezt a csodafrissítést?

There is an app for that.

Ha jól látom ez a teljes telepítőt tölti le, meglátom majd hogy ez nekem mennyire jó.
Mindenesetre köszi.

Update: igen, ez telepíteni akar. Van mód ebből csak a frissítést telepíteni? Nem bízom benne hogy a feltelepítés az ugyanaz, mint a frissítés telepítése.

Na hogy egy ilyen is legyen (mar volt): nalam a ceges laptopra folment es tokeltesen szuperal csak a hangkartya drivert kellett ujratelepiteni.

(Eloszor arra gondoltam, azt irom, hogy "es egy csomo ismeretlen juzer pornojait talaltam a gepen", de legyoztem magamban a kesztetest :-) )

Na igen. Ez csak egy szokásos, tőről metszett, igazi microsoftos misdesign.
És a fagyi most visszanyalt, ahogy az már csak lenni szokott...