"A Windows 10 felhasználói programokat távolít el engedély nélkül"

A Reddit-en bukkant fel egy komment, miszerint a Windows 10 engedély nélkül távolít el felhasználói programokat. A komment szerzője szerint az érintett programok közt van a CPU-Z, illetve a AMD Catalyst Control Centre is. Más forrás arról számol be, hogy a Speccy nevű hardverinformációs program esett a túlbuzgó Windows 10 áldozatául.

További részletek itt.

Hozzászólások

Vajon erre milyen érvekkel állnak elő a SteamOS koncepcióját savazó MS-rajongók?
Talán pont az ilyen húzások miatt nem építhette hivatalosan Steam Machine PC konzolját a Valve Windowsra.

Maximalistáknak pedig marad a Windows 10 Enterprise LTSB, természetesen torrentről.

Állítólag a CCleaner-t is likvidálja.

A kommentekből nekem az jön le, hogy nem feltétlen az a baja az embereknek, hogy ezek a programok nemkívánatosak a Microsoft szerint W10-en, hiszen lehet, hogy problémát okozhatnak.

Inkább az eltávolítás módja az, ami ellenkezést vált ki.

--
trey @ gépház

Ez nem aktuálpolitika, ezért a feltételes mód.

Pedig lett volna minta a Microsoft számára. Normálisan a Google csinálja az Androiddal. Ha az ő Play boltjukból telepítesz valamit amit a Google kártékonynak, vagy valamiért nem megfelelőnek talál, akkor azt eltávolíthatja. Ha valamit másik alkalmazásboltból telepítettél fel, vagy saját magad apk csomagból, azt békén hagyja a Google. Nem az ő boltja, nem kell foglalkoznia vele.

És ez a baj. Kevés annál visszataszítóbb dolog van, mint amikor egy multi nekiáll erőszakkal atyáskodni a vásárlói fölött. Még ha valóban problémákat okoz is a CCleaner, hagy döntse már el a user maga mivel cseszi el a saját számítógépét. Nem malware-ről van szó, legerősebb állítás is annyi lehet a CC ellen, hogy rosszul végzi a funkcióját. A Microsoftnak legfeljebb annyi teendője lett volna, hogy kiad egy sajtónyilatkozatot a szerinte problémákat okozó windowsos toolokról. Windowson pedig megkapják az userek értesítési sávban a Microsoft ajánlását.
Az AMD Catalyst Control Centre kigyomlálása még aggályosabb.

"döntse már el a user maga mivel cseszi el a saját számítógépét"

Mit teszel abban az esetben (use-casek legalább 90+%-a), amikor az user alkalmatlan annak eldöntésére, hogy elcseszi-e a gépet vagy sem, mert
- nincs meg hozzá a tudása,
- nem is biztos, hogy meg akarja szerezni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az elmúlt két évtizedben ez nem volt probléma. Most hirtelen nagyon fontos lett.
Amikor a Win95 megjelent, Bill Gates ott pózolt a SoftRAM standján és méltatta mint hasznos, windowst segítő toolt. SoftRAM ígérete szerint ram tömörítő lett volna, ami kevesebb rammal szerelt gépeken is gyors win95 használatot biztosít. Valójában semmit nem tömörített, ramot csak foglalta. A win95 cache beállításait állította át úgy, hogy a végeredmény rosszabbul teljesítő windows lett. Természetesen nem ez volt az egyetlen haszontalan wintool.

"Az elmúlt két évtizedben ez nem volt probléma."

Az ősembereknek sem volt probléma fával fűtött barlang, aztán valamiért mégiscsak továbblépett az emberiség.

SoftRAM-os megjegyzésed nem értem, hogy hogy jön ide.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Magic!

CCleaner telepítve volt a novemberi update telepítése előtt és telepítve maradt utána is. Verziószámából talán még az is látszik, hogy nem frissítettem egy ideje. :)

Engem egyébként pont az zavart, hogy visszapakolta a korábban feleslegesnek ítélt ezért eltávolított default modern alkalmazásokat. Mondjuk 2 perc sem kellett hozzá, hogy rendet vágjak köztük.

Hozzáteszem, életemben egyszer használtam a CPU-Z-t, rendes, hivatalos oldalról letöltve. Eredmény? Beköltözött a rendszerbe, mint egy driver és folyamatosan kihajtott egy magot. Ha offline kivakartam a HKLM\SYSTEM\ControlSet001\Services\cpuz -t, következő bootkor ott volt ismét. Végén valami Windows Malware Removal (vagy Defender?) akármi adatbázisának frissítésével megszűnt létezni.

Szóval, ahogy mondani szokták: and nothing of value was lost.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Szóval, ahogy mondani szokták: and nothing of value was lost."

Nem nagyon hallottam még a szabad választás, önrendelkezés elvesztését így jellemezni. Tán eljön az idő, amikor meg is éljenezzük!

Én jobban szeretem azt, hogy ha akarom, akkor lábon lőhetem magam.

--
trey @ gépház

"Állítólag a CCleaner-t is likvidálja."
Nem tudom, hogy sírjak vagy röhögjek. Az ügyfeleink 15%-a azért esik be supportline-ra, mert a Ccleaner szétcseszte az IS és registry értékeit. Onnantól kezdve meg a patch lemegy, de települni nem tud. Ügyfél meg a haját tépi. Nem tudom ki követte el, de üzenem neki, hogy 8-16-ig miattunk csuklik. A Win10-re átállt ügyfeleink fele meg azért (s)ír, hogy miután downgrade-elt Win7/8-ra, menni fog-e még a szoftverünk. Úgy tűnik nem nagyon komálják a 10-est. W7/8-ra átálláskor egyik se mondta, hogy keresi hogyan downgrade-elhet.

Win7 eseteben nem volt akkora a siras, legalabbis en emlekszem, amikor a W7 kijott, es boven nem vert akkora visszhangot, mint a W8. A W8 azert volt gaz, mert evtizedes hagyomanyokat rugott fel, olyan megoldasert cserebe, ami desktopon a mai napig vallalhatatlan es ertelmetlen. Teljesen mindegy, hogy egy 128x128-as ikon onmagban van, vagy kibovitjuk meg egy 512x512-es panelkevel, nem lesz jobban kattinthato, csak sokkal tobb teruletet elfoglal. Az a Start menu, ami nekem W7 alatt a kepernyo sarkaban elfert, most ket komplett kepernyon nehezen fer ki, gorgetnem, lapoznom, keresgelnem kell.

Eddig is volt egy karos user-szokas, hogy elvartak: minden szar legyen kilinkelve a desktopra, most mindez meg sokkal-sokkal rosszabb lesz, mert az is el fogja varni, aki eddig valamennyire tudta hasznalni a W7 start menujet. Es erre nem ad megoldast a Start kepernyo.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

A kerékpár régebbi, mint a start menü. A kalapács is. Hosszú ideje ugyanazokra az alapelvekre épülnek, és ma is jól használhatók. A keresővel megtoldott start menü asztali gépen jól használható eszköz a ritkán indított programok, és egyéb fájlok és funkciók elérésére. Sokat lehetne még csiszolni rajta, de alapvetően megfelel arra, amire kitalálták.

:)

Ennek viszont ellene megy a piac, amely kitermelte magából azt a mechanizmust, miszerint ha valaki minél rövidebb idő alatt minél többször villant új dolgokat, annál népszerűbb a vásárlók körében, annál jobban a köztudatban marad, így jobb eladásai lesznek. Ez érthető.

Ha viszont gyártó oldalról vizsgáljuk az erre adott válaszukat, nyilván fontos a spórolás és hatékonyság, ezért van hogy sokszor béta szoftvert tolnak ki. Illetve meglévő dolgokból tudnak elvenni hogy valami változzon. Mert mindig változtatniuk kell minél sűrűbben. Mindenki gyorsítja az egész folyamatot. Ha már fizikai limitek vannak ott, ahol még jó a minőség ellenőrzés, akkor a minőség ellenőrzésből fognak elvenni, hogy egyre gyorsabbak lehessenek.

És ez így megy tovább.

Ezt a funkcionalitást tudja az új is. Másrészt indítani meg ki indít azóta start menüből bármit, ami nem a 20-30 leggyakrabban használt program a Windows 7 óta?

Harmadrészt, miután sok hátránya nincs az újnak, a réginek viszont meglehetősen sok van az újabb eszközökön, pl. tabletek, tabletté alakítható notik.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

De senki nem is mondta, hogy tableten start menut akarok latni. Az miert nem lett volna megoldas, hogy meghagyjak a regi startmenut, de valami geszturaval vagy valamelyik sarokbol elo lehet huzni az ujat is (mondjuk az ilyen tablette alakithato oborzalmakon)?

Es de, rengeteg hatranya van a metros startmenunek, csak mondjuk aki 2-5 programnal tobbet nem indit a gepen, annak ez fel se tunik. En viszont allergias vagyok mindenre, ami az asztalon van, a kukat, a sajatgepet, meg ujabban a vezerlopultot vagyok hajlando elviselni, slussz-passz. QL-re meg nem szeretek olyan progit tenni, amit nem hasznalok mindennap, nem arra van.

Raadasul van jopar progi a gepen, aminek otletem sincs a neverol, az ikonja alapjan talalom meg. Annyira surun nem kell, hogy tudjam, hogy hivjak, viszont szep es beszedes az ikonja, konnyen megjegyezheto.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"Az miert nem lett volna megoldas, hogy meghagyjak a regi startmenut"

Minek két ekvivalens UI elem, mikor egy képes ellátni mindkettő funkcióját? Pont ezért ütötték a WinRT-t és lehet még ütni a Win8/10-et, hogy kettős: egyszerre él benne a múlt és a jövő. Komolyan nem értem, hogy miért nem jó a full screen start menü.

"En viszont allergias vagyok mindenre, ami az asztalon van, a kukat, a sajatgepet, meg ujabban a vezerlopultot vagyok hajlando elviselni"

Tehát akkor még egyszer: ki a faszt érdekel az asztal? Meg a start menü. Win7 óta ki lehet tűzni mindent a tálcára anélkül, hogy ez ténylegesen helyet foglalna. Azért van.

Nekem 28 programom van kitűzve a tálcára, még maradt kb. 8-10-nek hely, start menüből maximum a vezérlőpultot kotrom ki nagyritkán meg ha valami új programot kell előkotorni. Esetleg néha onnan indítom az OpenVPN-t meg a Chromet, ha nagyritkán kell. Asztalon semmi nincs.

Viszont, aki szerint az kényelmesebb, hogy a képernyő 13%-ára bezsúfolt, listában kell kikotorászni mindent, az hülye. Komolyan, nem látom a különbséget a W7-es Start menü és a W8-as Start screen között, leszámítva, hogy az egyik teljes képernyős. Mindkettőn van kereső, mindkettőn van listás nézet, különbség, hogy az egyikben legalább látni is valamit, mindkettőn van kitűzés funkció és mindkettő ugyanúgy felesleges, mióta ki lehet tűzni a tálcára dolgokat.

"QL-re meg nem szeretek olyan progit tenni, amit nem hasznalok mindennap, nem arra van."

De, pont arra van, hogy kitedd, amit gyakran használsz. Ha van helyed és eldugod a start menü legvégére, akkro saját magaddal tolsz ki, szerintem.

"Raadasul van jopar progi a gepen, aminek otletem sincs a neverol, az ikonja alapjan talalom meg."

Na ez meg végképp WTF. W7-ben ilyenkor maximum egy szép ABC rendbe rendezett mappakupacot látsz, W8+-ban meg ikonokat.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Pont ezért ütötték a WinRT-t"

WinRT-ben hol volt classic desktop?
Egyedül az MS Office indult ezen a desktopon, mert nem sikerült időben elkészülnie a Microsoftnak a modern Office-szal. Hackek nélkül el sem lehetett érni a classik desktopot WinRT-n.

"Nekem 28 programom van kitűzve a tálcára, még maradt kb. 8-10-nek hely"

Gyönyörűen nézhet ki a desktopod! Nagyítóval keresed az alkalmazásokat vagy elég neked a fele képernyő és a másik felét megkaphatja a többsoros tálca?
Az Applenek volt annyi agya, hogy a Launchpad után sem számolta fel a Stacks-et. Nem bosszantja a usereit rájuk erőszakolt felesleges desktop újításaival. Akinek kellenek az újdonságok használják, akiknek nem ott vannak a régi desktop elemek.
Még az Ubuntu tálcája is alkalmasabb sok alkalmazásindító tárolására mint a Windowsé.

"Viszont, aki szerint az kényelmesebb, hogy a képernyő 13%-ára bezsúfolt, listában kell kikotorászni mindent, az hülye. Komolyan"

Sőt, internálni kellene a büdös kulák maradi usereket. Guantánamoi táborban most van elég szabad hely, igaz? :)

"Egyedül az MS Office indult ezen a desktopon, mert nem sikerült időben elkészülnie a Microsoftnak a modern Office-szal. Hackek nélkül el sem lehetett érni a classik desktopot WinRT-n. "

A start screenről a sajátgépet vagy az officet megnyitni, majd gyönyörködni a régi jó öreg desktopban nagy hack.

"Gyönyörűen nézhet ki a desktopod! Nagyítóval keresed az alkalmazásokat vagy elég neked a fele képernyő és a másik felét megkaphatja a többsoros tálca? "

Le kellene állnod már a szerről.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"A start screenről a sajátgépet vagy az officet megnyitni, majd gyönyörködni a régi jó öreg desktopban nagy hack."

Amin semmit nem tudsz elindítani az Officeon kívül. Saját programjaidat sem. Ugyan nincs sok ARM app a hardverplatform-függő Windowsra, de legalább az elvben portolható nyílt forráskódú progik kisegíthették volna a WinRT-t. Mindegy. Nem fog sokaknak hiányozni.

"Le kellene állnod már a szerről."

Ez a totál offtopic fotó a te tudatalattid jelzése. Be kell már venned a gyógyszered saxus! :)

"Minek két ekvivalens UI elem, mikor egy képes ellátni mindkettő funkcióját?"

FYI: most is ket ekvivalens UI elem van, mert megmaradt a start kepernyo is, plusz van start menu is, csak a regitol eltero dizajnnal.

Egyebkent csak ugy megkerdeznem, hogy belegondoltal mar abba, hogy nem a te Windows-hasznalati szokasaid az egyetlen udvozito megoldas a vilagon? Marmint, en orulok, hogy te boldog vagy a metros felulettel, de ez egy csak egy velemeny, nem pedig egy objektiv erv mellette. Nekem van egy jol osszerakott rendszerem az alkalmazasok kezelesere, aminek resze a klasszikus Start menu is. Lehet, hogy neked undorito a kepernyo 13%-at elfoglalo menu, csak epp azt nem veszed figyelembe, hogy ez nincs mindig ott, csak amikor kell, ellentetben peldaul a talcaval/QL-lel, ami folyamatosan zabalja a kepernyo teruletet (tudom, el lehet azt is tuntetni, meg nem jottem ra az ertelmere). A regi mappas start menu azert volt jo, mert egyszerre csak nehany ikont kellett atneznem, es nem kaprazott folyamatosan a szemem a csillivilli icy-fancy ikonok garmadajatol, ami egyszerre a szemembe villan az uj start kepernyo/menu hasznalatakor. Pont ezert ruhellem az okostelefonok startmenujet is (az iPhone-rol ne is beszeljunk), de ott meg valahogy elviselem, de hogy desktopon is ezzel kelljen szivnom, az egy kicsit a pacinak a masik fele.

Nem mondom, hogy en jol hasznalom a Windowst, biztos,hogy sok mindent lehetne jobban hasznalni, nekem ezek a szokasaim, en igy hasznalom a gepet, es ennek keresztbetesz az uj eroszakolt dizajn, ami raadasul _nem_ teszi kenyelmesebbe az eletemet. Mert ha legalabb jobb lenne, ha lenne _barmi_ elonyom a metros feluletbol, akkor azt mondom, OK, valtsunk. De nincs, semmilyen elonye. A csempekre meg ertelmes megoldast eleg keveset lattam, raadasul a notifikaciok sokkal hasznosabbak, mint azok a csempek, amiket amugy se surun latok, mert napi 2-3x latom osszesen a start menumet.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"Marmint, en orulok, hogy te boldog vagy a metros felulette"

Álljál már le a droggal és lépj már ki a write only módból: nem tudom mi a sírás tárgya a metrós felülettel, mikor lényegében irreleváns, mivel nem túl sok szükség van rá általában.

" Lehet, hogy neked undorito "

Nem azt mondtam, hogy undorító, hanem, hogy egy UX katasztrófa az a mappatenger. Nem is értem, hogy gondolta a Vista-nál a Microsoft.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Annyira surun nem kell, hogy tudjam, hogy hivjak, viszont szep es beszedes az ikonja, konnyen megjegyezheto."

Azért az ősi egyiptomiak jobban tudták mire van szüksége a gondolkodó embernek mint a modern civilizációk. :) Picsába a latin ABC-vel nyugati írásrendszerrel, meg többik körülményes hülyeséggel! :)

Ertem en a viccet, de csak akkor szeretem, ha en mondom :D

Kulonben nekem inkabb az a bajom, hogy vagy tulsagosan hasonlit egymasra az appok nevei, vagy pedig valami elbokott neveik vannak, most reggel pl fel orat tortem a fejem az egyik uj kozossegi oldal neven, majd meg kellett kerdeznem, mert minden mas elobb eszembe jutott rola, mint a neve. Ikonra meg meg mindig nem lehet keresni. De ugyanigy vagyok a szoftverekel is...
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Szeretem az ikonokat, egy csomo mindent az alapjan talalok meg, de ha tul sok van belole, nem latom at. Androidon is leginkabb igyekszem nem megnyitni az app tarolot, amit surun hasznalok, az ki van linkelve, amit meg nem, azt meg elo szoktam turni, csak nem vagyok boldog attol, hogy egyszerre _annyi_ ikont kell atneznem. Nem magukkal az ikonokkal van a bajom, hanem a mennyiseggel. Es pont ugyanez a bajom az uj Start menuvel is. Abban a "mappatengerben" szet voltak kategorizalva az ikonok, es egyszerre mindig csak 3-4 -et kellett megneznem, hogy ott van-e kozte, amit keresek, v nincs.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Ennek semmiköze az ingyenességhez. egyszerűen arról van szó hogy MS álltal probélmásnak talált programokat kérdés nélkül kidobják.
Amit persze barátibban is megolhatnának, pl. simán csak blokkolják, de mivel a userek nagy része akinek gőze sincs arról hogy mi hogy működik ezért ők kb. észre sem fogják ezt venni.

Vagy stabil lesz tőle a rendszer és végre feledtetni tudják WinXP és társait(mi más céljuk lenne bevétel növeléshez?) vagy nyilván MS hibázni fog és letörölnek majd egy olyan dolgot amire sokan fel fognak háborodni(de ezek még mindig nem olyanok).

közöm nincs joghoz, de hogy ezek a nagycégek korlátlanul aztcsináljanak amit akarnak az nagyon nem okés. oké tudom licence terms stb stb..

Érdekes egybeesés, hogy az otthoni, Windows 7-es laptopomról eltűnt a Total Commander és a VLC player exe-je. De csak az exe-k. Ilyesmit a System Recovery szokott csinálni, de az meg (elvileg) nem futott. ESET nem jelzett vírust, SSD meg 100%, legalábis a SMART adatok szerint.

A világért se szeretnék MS kutyának tűnni, de a cím "engedély nélkül"-i részét kicsit erősnek érzem. Legjobb tudomásom szerint benne van a telepítés közben elfogadott szerződésekben, hogy az MS minden előjel nélkül eltávolíthat programokat a gépedről. Már csak azért is rémlik ez, mert játékos fórumokon ment a hőbörgés, hogy ez kifejezetten a tört játékokat/programokat hivatott kigyomlálni.
Szóval az engedély nélkül, valójában engedélyezett, mert a telepítéssel elfogadod ezt a pontot is.

Hogyan szól pontosan az EULA idevágó része? Hogyan alkalmazható az például az AMD Catalyst Control Centre alkalmazásra? Melyik kategóriába esik ez a program?

"Már csak azért is rémlik ez, mert játékos fórumokon ment a hőbörgés, hogy ez kifejezetten a tört játékokat/programokat hivatott kigyomlálni."

Azzal kapcsolatban, amit mondasz legtöbbször a 7. b pontra szoktak hivatkozni. A szóban forgó platform pedig az Xbox.... Még próbálom valahogy ráhúzni ezt az AMD CCC-re...

--
trey @ gépház

Isten lássa lelkem, nem az MS-t védem és szerintem sem elfogadható az eljárás. Én jó konzervatívhoz méltóan a sajtós túlkapásra próbáltam reagálni. Valamiért viszket tőle az ujjam ha A portálon azt írják, hogy 'fehér' B portálon azt írják, hogy 'fekete' de közben 90-60-90

Ha ez így benne lenne az EULA-ban akkor nem pipálnám be és keresnék alternatív megoldást, ami nem kér ilyeneket. Mondjuk kérhetik, mert egy jó ügyvéd kidumálja, hogy a szerződés pillanatában aktív barátnőre érvényes és bár ez szomorú, de jelenleg az SO szerepkör a /dev/null-ra mutat.

Aha, szoval ha neked epp nincs baratnod, tok normalis, hogy masnak ki kell dobnia az EULA szerint. Sot, a szomszedaid akar ehen is halhatnak, amig te nem halsz ehen, neked mindegy. Toled aztan mindent betilthatnanak, amit nem hasznalsz, mi? ;)

Ja meg amugyis csak ugy talalsz egy monopol termek eseten alternativat.

Szerinted meg ezekszerint az is normalis lenne, ha a Photoshop EULA-jaba egyik naprol a masikra bekerulne, hogy csak akkor hasznalhatod, ha levagod a bal heredet. Aztan mehet az osszes designer alternativat keresni ha nem tetszik. Koszonom, hogy nem mentel jogi palyara!

Nem tul regi elmeny:
Vettem X darabszamu laptopot (10+, 20+, 100+, mindenki gondoljon amire akar).

Ahhoz, hogy ki lehessen probalni, hogy minden rendben van-e, fel *kellett* telepitenem a windows-t es a hibat az alatt reprodukalni, kulonben a bolt nem fogadta el hibasnak.

Hibak pedig voltak: 2 db akkumulatorhibas (nem toltodott fel 100%-ig), 1 db pixelhibas.

Otletem sincs, mit kezdtek egy elfogadott es feltelepitett windows-zal utana.
Igaz a laptophoz adtak, mindegy nem megyek bele, nem vagyok jogasz/licenszszakerto.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Engem nem ert kar, azon kivul, hogy egyesevel kellett telepitenem 50+ gepet:)

Csak elmelaztam, hogy ok utana mit kezdenek egy felinstallalt windows-os laptoppal, mert az mar nem uj...

Raadasul egyik hibahoz se kellett windows: pixelhiba windows nelkul is latszik, az akksi feltoltesnel(100%-nal) meg zoldre valt a led narancssargabol.

Egy ropke napom ment el feleslegesen, dehat a munkahely marcsak ilyen...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A nulladik kérdés az lenne, hogy ha Windowszal jöttek azok a laptopok, akkor miért neked kellett telepítened a Windowst?

Most képzeld el mi lenne ha mobilt úgy kapnád meg, hogy lenne rajta CWM vagy még az sem, és telepíts rá Androidot magadnak.
Nem csodálom, hogy döglődik a PC.

Mobilra is saját approved image-et telepítetek? :)
Így elsőre vicces, de ha belegondolsz egy mobil mindent lát (elöl hátul), hall, tudja hol van és saját internetkapcsolattal is rendelkezik... ha már it security.
Ha valahol belső feladat a os csere-telepítés, az belső ügy. Nem hasonlítható ahhoz a helyzethez, amikor a bolt úgy adja ki kezéből a notebookot _bármelyik_ vásárlójának, hogy az abban a formában használhatatlan, utólag kell még plusz munkával rendszert telepítenie rá az ügyfélnek.

A mobilos párhuzamhoz visszatérve, az androidos mobilok nagy részére lehet telepíteni utólag CM-et, OmniROM-ot vagy akár AOSP-ből fordított saját approved androidot is.

Komoly érv, mindjárt rakok is fel wintizet. Ha jól értettem itt nem warez programokat szedett le a gépekről, tehát a kontroll teljes hiányával kéne használni azt a rendszert. Csakhogy ez a sok automatikus önkényeskedés azt hozza magával, hogy a user inkább leszedi ezt a bohócrendszert, aztán felrak helyette egy warez hét/nyolcat. Van már erre is példa ismerősi körben.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ez a "mert ingyen van fél évig még" már pont nem érv. Az egyetlen (talán) még használható Win10 kiadásra, a Windows 10 Enterprise LTSB-re ugyanis nem vonatkozik az ingyenes upgrade.
Otthoni használatra azt úgyis torrentről kell beszerezni, arra viszont legalább nincs időkorlát.
Céges felhasználás már neccesebb. Azok a kkv-k amik nem érik el azt a szintet, hogy Enterprise LTSB-t használjanak jobban járnak ha visszatérnek Windows 7-re.
De ha jövőbiztos informatikát akarnak, akkor jobb ha gyorsan webre költöztetik a számukra fontos céges szoftvereket. Onnantól elég egy Chromebook vagy Linux PC böngészővel.

ugyan, egyetértünk, nem én találtam ki hogy Upgradeeljünk Win7 pro + Win81 Pro-t Win10re...

De valaki kitalálta hogy ez kurvajólesz. Meg kell valósítani :) Így működik egy ...mnyazat...

ps.: ahogy látható a fentebbi példában pont ez az "érv" hogy ingyen van fél évig!!

És frissítsünk mindent. Az 1gb RAMal ellátott single core Win7et is, ami alig ketyeg el.

Hat pedig ez kurvanagy otlet volt. Eloszor letiltogatni a dist-upgradeeket, majd masodik korben reinstallalni a felbaromkodott win10 utan ismet a win7-et. Eskuszom az utobbi idoszak legjobb uzlete (talan a karacsony kornyeki c64 jatekkazetta masolgatasok ota).
Thx ms! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

so what?

hogy jön ide 1. dist-upgrade ? Windows esetében hol láttál dist-upgrade-et? Win10 mellőzve. Az se dist-upgrade, csak egy opció.
hogy jön ide ledowngrade-lés ?
Hogy jön ide a népi bölcsesség? :P

btw Linuxot mindenhova, azt legyen aki üzemelteti ..... :)

ps.: ezt az egész fenti dolgot félretéve, egyetértessz azzal hogy ~200 klienst le kell cseréni Win10re csak azért mert az Win10 és még fél évig ingyen van ????? Egy komplett infrastruktúrában.. Ahol vannak még olyan programok is esetleg amik 1. DOS alatt futnak 2. Java 1.5-el futnak ?????? So what.

Most mi a hivatalos álláspont? Fel is kell telepítened a Windows 10-et vagy csak jelezned kell "lefoglalod" az ingyenes upgradet és majd telepíted valamikor? (Vagy nem)
Ha klónozod az upgrade alapot szolgáltató korábbi Windowst egy merevlemezre, azon frissíted Windows 10-re majd visszarakod az eredeti korábbi Windowst akkor azt használhatod tovább, nem?
UEFI kulcs alapján ezután bármikor lehet Windows 10-et telepíteni arra a PC-re?

Hubaz, ha mar ezt magyarazni kell... :)
Szal', mobilrol netezve nem nagy elvezet szajbaragot irni, plane ha szaktarsak kozott vagyunk (de ugy latszik, ez megsem feltetlenul van igy.) nyilvan windowson nincs dist-upgrade, de hol lattal elotte apt-get-et? :)
Igy ertelem szeruen op.rendszer frissitest jelent. A 'ledowngradeeles' ugy jon ide, ahogy irtam: egyre surubben kell visszapakolni a jol bevalt win7-et - itt csak az ujabb laptopokkal van nemi kuzdelem (van hogy 'csak' win8.1-re sikeredik, a driverezettseg hianya miatt).
A nepi bolcsesseg az alairasom miatt jon ide (nem ujkeletu, itt van mar vagy par eve)
Osszegezve: szerintem te teljesen felreertetted, amit irtam.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

-

Igy ertelem szeruen op.rendszer frissitest jelent. A 'ledowngradeeles' ugy jon ide, ahogy irtam: egyre surubben kell visszapakolni a jol bevalt win7-et

És ez miért is van ?

btw nem nem kell magyaráznod.

ps1.: lehetséges hogy félreértettem, akkor elnézésedet kérem :)
ps2.: lásd "hivatalos állásfoglalás" a win10upgrade miatt. "Csak mert*".. kb ennyi :) Állami szférában :D

Valóban nem warez dolgokról van szó, azt csak példaként hoztam fel, hogy ezért emlékszem arra, amit állítok, illetve ez volt az MS verziója, hogy ezért kell nekik ez az engedély, de megígérik, hogy nem fognak turkálni a cuccaidban.
Csak azon vagyok meglepődve, hogy az eredeti forrást ez meglepetésként érte.

Nekem meghagyta mind a VLC-t, mind a TC-t, mind a Cc-t. Egyedül a Thinkpad akku managerjét kapta le a frissítés, de utólag visszatettem.

Ez lesz a új Windows szerencsekerék, modern izgalmas szórakozás. Update után vajon melyik programod marad meg és melyik nem? :)
Közösségi társasjátékot is lehet építeni a Windows updatere. Az nyer akinek minél több programja megmarad a következő Windows update után, a közösen kiválasztott portfólióból. :)

Fura, hogy minden újabb Windows kiadásból bukást csinál a Microsoft mostanában. A Windows 8 sem lett volna rossz rendszer, ha nem erőszakolják rá a Metro csempéket. A Windows 10-re úgy ahogy helyrehozták a desktopot erre tönkrevágják az erőszakolt frissítésekkel és önkényes programeltávolításokkal.
Szóval továbbra is az utolsó még használható Windows a 7-es.

a csempéktől kb 30mp volt megszabadulni business kategóriában is elfogadott 3rdparty bevonásával - de az IT bulvár inkább a fikázáson pörgött, abban több volt a kakaó. viszont ez most tényleg szerencsekerék.

szőr mentén: izgalmakat mindig is osztottak. hirtelen a C64/EP-128/ZX48 időkben a kazettáról töltés romantikája ugrik be. ott mondjuk elég "izgi" volt, hogy betölti-e rendesen a sokszor használt szalagokról a programot vagy kiderült, hogy másolat híján lehet integetni (vagy párszor még állítgatni és újra kezdeni). az 1200 bauddal áttolt load utolsó másodperceiben volt a legizgibb :D

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

őszintén. a saját környezetemben nem tudok arányokat mondani, az általam ismert nagyvállalati környezetek általában nem lépték meg a 8-ast. nem a csempe miatt, hanem az erős policy által az elfogadott preinstall környezet tesztelése nehézkes és lassú folyamat volt. emellett az XP -> 7 váltás sem volt sima, és ameddig a bővített támogatás elérhető, addig futni is fognak.

máshol futólag *láttam*, hogy nem félnek tőle: kb 50-es mintából 15-20 gép lehetett így. de mivel tényleg csak fél szemmel láttam, ez nem mérvadó.

egyébként néhány brand előtelepített környezetében megtalálható volt, vállalati PC-knél is.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem, az nyer aki előre megtippeli, milyen alkalmazásai tűnnek el. :) Aki eltalálja, annak a következő frissítéskor visszarakja.. :)

Azt nem mondanám hogy bukás a Win10. Személy szerint kellemesen csalódtam benn, ahhoz képest, hogy miféle hibákról írtak, töredékét sem tapasztaltam.

Az általam használt disztribúció ki szokta írni frissítés előtt milyen csomagokat fog frissíteni, ha van olyan akkor miket fog eltávolítani, és ezek után nyugodtan lehet NO-t nyomni.
Arra pedig még nem volt példa a Linux disztribúciók világában, hogy egy csomagkezelő olyan programot törölt volna amit nem azzal a csomagkezelővel telepítettek korábban.

nekem a cpu-z és a ccleaner érintetlen.

viszont van egy rövid-furcsa sztorim: egy szabályosan használt pendrive-ra azt mondta, hogy hibák találhatóak rajta, akarom-e használat előtt javítani. mondom igen, mégiscsak megvárom mi történik. igen, "hiba" volt rajta, amit megszüntetett: letörölte az univerzális ms toolkit-et :D

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

ESET-ből elvileg csak a 9-nél régebbieket távolítja el, mivel módosítottak valamit a network stack környékén és így a "behatolásvédelem"-hez tartozó driver már nem működik megfelelően. Ha utólag visszarakom kézzel, akkor sem indul el ez a modul. Ez ugye nem kompatiblis, tehát végsősoron jogosan törli le, csak azért kérdezhetne előtte...

olcsó(ingyen, na persze semmi sincs ingyen) húsnak.....

BunsenLabs

Olyan ez mint a "spóroljon vásárlással". A lényeg a vásárlás. Az afrikai éhezés problémáját is már régen megoldották volna ha marketingesek ülnének az ENSZ-nél. Egyszerű, menjenek vásárolni és még egy csomó pénzt is spórolnak maguknak. :)

Csak nem az ingyenessé tett OSX upgrade adta az ötletet? De még ezt is elrontották Microsoftosan.

SpyBot-Search and Destroy 1.6.2-t is leszedte. De utána engedte visszatelepíteni.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A kérdést érdemes annak az aspektusában is vizsgálni, hogy ki kompetens arra, hogy eldöntse. Hiszem, hogy saját magamnak el tudom dönteni és meg tudok vizsgálni, vagy ha nem, megfelelő helyeken utána tudok nézni, hogy mi egy hulladék mal/spy/randomhulladékware gyűjtemény és mi nem. Ha azt mondom, hogy az userek 1%-a alkalmas erre, akkor szerintem igen durván túlbecsültem.

Viszont, ha belegondolok abba, hogy pl. szüleim valószínűleg észre se vennék sok esetben, hogy baj van egészen egyszerűen azért, mert messze nem érdekli őket annyira az egész, csupán használni szeretnék a gépüket, számomra megnyugtatóbb, hogy legalább az oprendszer próbál figyelni rájuk.

Nem mondom, hogy ez egy tökéletes és ideális állapot, de a semminél jobb.

Viszont azt én sem szeretném, ha a Microsoft elkezdene olyan dolgokat törölni a gépemről, ami viszont nem valami hulladék, hanem számomra egy hasznos szoftver. Arra nagy valószínűleg szerint én is meg fogom nyomni a "Lázad! Lázad! Lázad!" gombot.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Erről a nagy gondoskodásról ez a kép ugrik be, meg ez.
Ha a Microsoft a Google példáját követné nem lenne ok a felháborodásra. Azaz ha a Windows boltból feltett alkalmazások közül szedné le azt, amit kártékonynak gondol a MS. De azokhoz nem nyúlna, amiket tőle függetlenül telepített a user magának.

Ha legközelebb majd a KODI-t szedi le önkényesen a Windows 10, azt majd a szüleid is észreveszik ha azon néztek filmeket és hallgattak zenéket.

+1 es mindegyik ilyen irtoprogram erre halad. Par eve az Ad-Aware egy megbizhato, kisigenyu malware eltavolito volt, mara az is valami borzalmas szornyetegge notte ki magat, amit nem is olyan trivialis lekorlatozni, hogy csak malware-ket irtson, uninstall utan meg meg takaritani is kellett, mert nem mindent allitott ugy vissza, ahogy talalta.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Azért azt említsük meg hogy ez a frissítés (1511) egy komplett újratelepítéssel ér fel, amolyan dist-upgrade Linux-os körökben, csak nincs benne a sok kérdés.
Nekem is hiányzott egy-két cucc, meg elfogyott a PrimoCache trial-ja, de egy remove/install kör után újra teljes.

Ami jobban aggaszt éppen az az, hogy a MediaCreationTool jelenleg nem enged?! Pro változatos kit-et gyártani.

3rd party felhasználóit nem pl. Ksplice nem szedi le. Én szoktam leszedni, majd visszatenni a megfelelőt, de ez csak inkább elővigyázatosság. Más 3rd party-t nem használok.

A nem 3rd party, eltávolításra kerülőkről pedig
">pontos listát ad az _upgrade előtt_.

--
trey @ gépház

Tök jó, az uninstallt is automatizálták. Mire képes a modern technika!

Vicces ez a thread.

Windows leszedi a cpuz-t. Hát persze, mert semmit sem ér az, meg cc-cleanert sem használok, meg különbenis.

Linux update-kor eltűnik egy szoftver. Hát persze, hiszen a linugz szar.

Vicces.

Dehát a catalyst is egy bugos szar, nem is használom, meg különben is csak erőforrást zabál ;)

Engem is szórakoztat. Még az ilyen híreknél is a linugz a szar. 'Mer a mikrószaft megvéd minket a gonoszoktól. Hamarabb bíznék meg egy útszéli hackerben mint bennük, ő legalább nem azt mondja, hogy azért turkál a zsebedben mert az neked jó. A keylogger vajon miért nem lett a frissítésnél untrusted?

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Csinálni kell egy kereszttesztet. Virtuális gépbe feltenni a W10-et, telehányni ismert malware-ekkel és problémát okozó dolgokkal, upgrade-elni és a végén megnézni, hogy mi maradt.

Röhej lenne, ha az AMD CCC meg a NOD leugrana, a malware-ek meg a keylogger-ek fent viháncolnának továbbra is.

--
trey @ gépház

Ez az MSazIsten óvodáskodás elég szánalmas, viszont a "mikrószaft"-ozás is... De ez más kérdés. Észre kéne venni már végre, hogy ez az MS nem a tizenévvel ezelőtti MS.

Ezt az autoremovalt konkrétan fasságnak tartom én is, de ez van, becsúszik ilyen is. Csak az érvelések legalja a "na jó de az X szoftver amúgy is egy fos".

adj egy hónapot, és "hát igen, voltak az elején problémák vele, de mára a win10 teljesen jó alternatíva lett"

(nekem van egy olyan elméletem, hogy a szabadkömüvesek épültek be a Ms-hez es kiabálják, hogy Veszély, veszély, fuss amíg lehet!. Meg egy másik, hogy ez tök hatástalan. (ha valaki kérdi, hogy mi baj van vele, én magam sem tudnám felcsapni a huput és megnézni, hogy hetente mi gebasz volt vele))

Szvsz kőművesek ezek és szabadok is. Annyi történt, hogy a titkos szabadkőműves társaságba beépült a náluk is szupertitkosabb szabad-szoftver lovagrend. Azóta nem építenek hanem bontanak a szabadkőművesek a Microsoftnál. :)
A "csempék" is egy építőanyagok, és mennyi kárt okoztak a Microsoftnak...

mondjuk a ccleanerért nem nagy kár...

Eddigi tapasztalatok a frissítés után.
Ccleaner-t tényleg leszedi, újat kell letölteni, feltelepíteni. Ezen kívül jó néhány beállítás megváltozik. Átállítja az alapértelmezett nyomtatót másik nyomtatóra, PDF fájlokhoz megint az Edge böngészőt rendeli hozzá, hiába van fent és volt korábban alapértelmezett az Adobe Acrobat Reader DC. Asztalon néhány program ikon képét nem jeleníti meg a továbbiakban, csak fehér üreset, ha újra kihúzom az asztalra akkor is. Háttérben futó alkalmazásokból ismét bekapcsolgat néhányat, hiába volt előtte kikapcsolva. Újra telepít hálózati nyomtatókat magától, rosszul, mert például a Kyocera hálózati nyomtató driverek amiket a Win 10-es feltesz hibásan működnek, a korábbi Win 7-hez kiadott változatot kell feltenni, az jól működik.
Egy nap után egyelőre ennyi.
És még egy gondolat ahhoz hogy el kell távolítani bizonyos programokat mert azok hibásan működhetnek. Ennyi erővel el lehetne távolítani a hivatalos Win 10-ről a hivatalos Outlook 2013-as programokat is, mert nálunk többféle konfigurációjú gépen rendszeresen néha elszállnak, lefagynak, jellemzően levél elküldés pillanatában, de van hogy máskor is. Nem a hardware-től és nem a program körítéstől függ, mert azok többfélék.

Mondjuk úgy hogy némileg megnő az adminisztrációs munka a Windows-os gépekkel.
Hát nem örülök neki.
A Win 7 se egy álom mostanában amiket művelnek egy új telepítés után. Egy mai alap gépen fél nap mire felmegy az összes frissítés. 2GB RAM-os gépen meg se próbáljam mert ott valamiért a frissítő rendszer fél napra 100%-ra terheli a rendszert, a 2GB RAM már rég megtelt ami borzasztóan lefogja a frissítés menetét. A csúcs másfél nap volt eddig. Miután minden frissítés felment a Win7-es gépek érzetre már csak fele sebességgel üzemelnek.

Akkor mi marad? XP4Ever már nem alternatíva. A vége az lesz, hogy Windows-hoz szokott userek is jobban járnak egy desktop Linuxszal. A wine kevesebb problémát okoz mint a mai Windowsok. :)

Ha az oroszok időben elkészültek volna a ReactOS-sel, akkor most lett volna egy nagy pillanatuk.

Az én környezetemben utóbbi időben jelentősen megugrott nagyrészt ezek miatt a desktop Linux telepítése, használata. Mondjuk leginkább otthoni környezetben. Munkahelyeken a több kényszer alkalmazás miatt (ügyviteli programok, professzionális programok stb.) még jó darabig a Win sajnos az elsődleges rendszer. Ez ellen jelenleg nincs mit tenni.

Arra viszont jó alternatíva az XP4Ever, virtuális gépben. Sőt ha valami tizenéve írt ügyviteli programról van szó talán jobb is. Cinkes, hogy eltüntet programokat a Microsoft, az viszont kész katasztrófa ha egy frissítés után nem indul el a régóta használt win32 ügyviteli program.
Böngésző, levelező, kommunikációs programok biztonságosan működnek desktop Linuxon, az egyedi legacy céges programoknak pedig ott egy virtuális gép Windows XP-vel. (Vagy kikapcsolt frissítésű Win7-tel).
Nagyobb irodákban ha van pénz itt az ideje teljes gőzzel átírni a céges programokat webfelületes szerveralkalmazásokra. Úgy klienseken bőven elég egy Linux+böngésző PC vagy egy Chromebook.

"Valahogy meg lehet ezt a feature-t állítani???"
Le kell sikálni azt a szart és valami normális rendszert a helyére. Mondjuk valamelyik Linux disztrót.

"könyvelőprogram"
Melyik az olcsóbb, olyan programot választani, ami elfut Debianon is, vagy olyan amiért egy ilyen szart, mint a win10 fenn kell tartani?

--
openSUSE 13.1 x86_64

Csupán Trey és a "magyar IT szakma krémjének" megoldhatatlan problémájával találkozhattunk, ami "senkit nem zavar".

http://hup.hu/node/143487

Persze, mindig előkerül egy-egy komment, aki szóvá teszi, megjegyzi, hogy szar, stb., de változás? Ugyan már.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Anélkül hogy az MS rászorulna a védelmemre, hogy védeni akarnám, észre kell vennünk. Itt egy, az internethasználat fejlődésével adekvát koncepció valósul meg, - ti., "hogy mi tudjuk a legjobban, hogy mire van szüksége az átlag számítógép-felhasználónak és meg is tudjuk védeni az interneten rá leselkedő veszélyektől". Ha megvalósul, a hozzá nem értő felhasználók 100 milliói az MS-nek, hálásak lesznek ezért.

Hátra dőlnek a székükben, és a bankszámláikat (bankkártyáikat) előkészítik, hosszabb távon nem is lesz a működőképességgel baj. Náluk rendszerint nincs CCleaner, CP-Z, stb. Nem is vágynak ilyenekre. Tartalomfogyasztásra, internetes kommunikációra van szükségük Facebook-ra, Gmail-re, esetleg OneDrive-ra, játékra. Ez a korhelyzet. 320 millió már legyártott és interneten keringő, rosszindulatú kód esetén, valamint havi 300 ezer újkeletű malware esetén, nem hiszem, hogy lenne más, hathatósabb biztonsági-koncepció.

Komoly számítógép-felhasználó, vagy szakmabeli, úgyis kipróbál más alternatívákat. Fejlődik a saját rendszereit "védő"-képessége, tanul, cserébe nem okoz gondot neki pl., az online-porno, az online-póker. A Win felhasználóit, meg ha veszélyes, az MS letiltja ezekről. Mindenki tudja mire van szüksége. Ha valaki komolyabb felhasználó, több rendszere is van, mindig a célnak megfelelőt veszi elő. (Adott céllal Win 10 kerülhet IT-szakmabeliek asztalára is, nem szentségtörés...)

Majd ha az MS, a vele egy hálózatban működtetett, alternatív rendszerekről is gyűjti az adatokat, töröl csomagokat, akkor jogos lesz a felháborodás. (Nyilván be is fog következni, hiszen Windows fokozott védelmi képességének fejlesztése ezt is indokolni fogja. De egy hálózatban, Windows 10-et, fontos és védendő adatokkal dolgozó gépekkel, nem fogunk futatni... :) )

"Náluk rendszerint nincs CCleaner"

Nincs a feneket. Nem egy flashes jatek foruman jartam, es ha hiba van a flashes jatekkal, mi az elso tipp az oldal technikai szemelyzetetol? Telepits fel egy CCleanert, futtass egy teljes takaritas, probald ki ujra, es gyere vissza, ha meg mindig nem jo. Emberek szazai telepitenek vakon ilyen cuccokat, csak azert, mert valaki, akit maguknal okosabbnak gondolnak, ezt irja nekik. Az informatika szegyene, de hat ez van.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Ezzel csak annyi probléma van, hogy a Google ezt már sokkal profibban megoldotta. ChromeOS nem igényel karbantartást, nincsen rá 300 ezer újkeletű malware és 320 millió már legyártott és interneten keringő, rosszindulatú kód.
Aki vírusmentes, önkarbantartó számítógépet akar Chromebookot vásárol. Windows mellett egyetlen érv marad, a már megszokott és régóta használt win32 programok. Ha a Microsoft itt kezdi el lengetni a machetéjét akkor újra az lesz, hogy nem bírnak majd elég Chromebookot gyártani az igények kielégítésére.

A Microsoft ott tart, hogy még egy egyszerü leállítás/újraindítás sem müködik megfelelöen.
Ha a "Fast Boot" opció be van kapcsolva (ami valójában egyfajta hibernáció), sok számítógép magától elindul leállítás után (valójában kilép a sleep módból).

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Nem tudom mi kellene ahhoz, hogy ezt az OS viselkedést eltűrjem a saját hardveremen. Kérdés nélkül letörli az általam telepített programokat? Mi vaaaan? Ez nem a Microsoft tulajdona, hogy így rendezkedjen rajta.

Már jó ideje nem érint a dolog, mert full-time Linux-os vagyok, de mindig elszörnyedek ilyenkor, hogy a Windows-os sorstársaimnak mostanában miket kell elviselniük.

Hát skacok, ez a Windows-os helyzet olyan ütemben romlik, hogy a helyetekben már legalább dual-bootban szorgosan telepítgetném/tanulnám a Linuxot mert egyszer nálad is be fog telni a pohár. Ahogy a Valve is tette, érdemes időben kiépíteni a menekülési útvonalakat.

Az a Linux-os alkalmazásbolt az utolsó számolás szerint ~1800 játékot tartalmaz, köztük jónéhány nagyobb nevet is mint Shadow of Mordor, HL2 és más egyebek.

Nem vagyok nagy játékos, össze-vissza 1-2 játékot vettem eddig a Steam-en, de úgy tűnik nekem, hogy a SteamOS/Linux kínálat masszívan növekszik. Ilyen ütemben a jövő év első felében lehagyja a MacOS-es kínálatot.

Persze, ezt értem, de a top 25 játékból (ami azért elviszi az összes Steamen töltött idő nagy részét) kb mennyi van meg Linuxra? És mennyi jelenik meg Linuxra az új AAA címek közül?

Mindegy, ne is menjünk bele szerintem a vitába, mert néhány másik topicban már bőven kiveséztük a kérdést. :)

Azt írta saxus szabadságon vagy. Hogyan hívják nálatok a sztahanovista kitüntetést? Ballmer-díj? :)

De rátapintottál a lényegre csak szokás szerint fordítva látod a világot. A Valve éppen az ilyen Microsoft mókák miatt lépett a Linux felé. Nekik már ki van építve a menekülési útvonaluk.
Már most, pár héttel a Steam Machine megjelenése után 1600+ játék érhető el erre a PC konzolra. Több mint az aktuális Xbox One és az előző Xbox 360 konzolra együtt.
Ilyenkor jön a masodik Microsoft érvelőkártya: "de hát csak indie vacakok vannak SteamOS-re!"
Ez a gondolatmenet először ott bukik, hogy már most szép számban vannak AAA játékok Linuxra. A Valve saját blockbuster játékai mellett, Borderlands sorozat, Bioshock Infinite, Civilization 5 & Beyond Earth, Metro: Last Light Redux és 2033, Serious Sam 3, Outlast, Dead Island, Europa Universalis IV, Crusader Kings 2 - csak pár cím ami most beugrik.
Másodszor ott bukik ez a remek fud érv, hogy a vérpistikék csak egy kisebbségét teszik ki a játékosoknak, akiknek a számosságuk fordított arányban áll a hangosságukkal. A Nintendo Wii óriási siker lett annak ellenére, hogy sok vérpistikés AAA lövöldözős meg sem jelent rá. Kifejezetten családbarát casual címekkel célozta meg a Nintendo az átlagos otthonokat és nyert. Több Wii kelt el mint PS3 vagy Xbox360.

Még vérpistikéknek is az optimális nyolcadik generációs konzol a Steam. Mivel nekik mind a hatezer game kell azonnal, Steam PC torrentezett Windows 10 Enterprise LTSB-vel (mivel a többi Windowst tönkre vágta a Microsoft), rajta nagy képernyőben autostart Steam, Xbox360 kontroller, mellé remote billentyűzet touchpaddel vagy Steam controllerrel.
Steamen nincs gond a visszafele kompatibilitással mint a konkurens konzolokon és nem csak pár száz címből lehet válogatni, ráadásul drágábban.

> Azt írta saxus szabadságon vagy.

Márpedig saxus biztos tudja, hogy mikor vagyok szabin... :)

> Nekik már ki van építve a menekülési útvonaluk.

Nem, nincs kiépítve. Jól hangzik a nulladik napon elérhető 1600+ játék, de kb mind az 1600 elérhető volt a SteamOS megjelenése előtt, sőt, még a Steamen kívül is. Én megvettem kb 7-8 Humble Bundle-t, természetesen mindegyikben ott voltak a linuxos verziók, amiket Steam nélkül is lehetett játszani. Az, hogy most elérhetőek a Steam Library-ből is, semmilyen pluszt nem ad a történethez.

Humoros érvelési hibáid vannak. Mintha azt állítanád, hogy tök felesleges a Google Play, mert egy csomó Android app úgyis elérhető Amazon Appstore-ból meg kínai appboltokból.
Vagy a kötelező autós példa: semmi értelme a Volkswagen autóknak, mert úgyis minden VW autónak van Audis alternatívája.

Ezek a játékok azért készültek el Linuxra, mert a Valve időben nyilvánosan lenyilatkozta, hogy nyit a Linux felé és a jövőben minden játékát portolja rá. Továbbá Linuxra építi PC konzoja operációs rendszerét.
Ezek után kezdtek kijönni egymás után a Linuxos game kiadások. A Humble ezekből néha akciós csomagokat csinál, amik gyakran csak Steam kulcs formájában érhetőek el tőlük. Amikor van közvetlen letöltés, akkor is a játékcsomagjaik 95%-nál ott van a Steam kulcs is. A Humble a Valve farvizén evez, de ezzel nincs semmilyen probléma. Ezzel is gazdagabb a Steam világa.

"mind az 1600 elérhető volt a SteamOS megjelenése előtt"

Kevered a SteamOS-t a Steam Machine hivatalos megjelenésével.
SteamOS Initial release: December 13, 2013

> Mintha azt állítanád

Nem, még csak hasonlót sem állítok. A te analógiáddal kb arról lenne szó, hogy a Google Play-t kiadják Windows-ra, de a top 25 alkalmazásból csak 2-3 lenne elérhető.

> és a jövőben minden játékát portolja rá

Milyen _új_ játékai vannak a Valve-nek? Szép dolog ide-oda portolni a régi játékokat, de az nem fogja előre vinni a céget.

> Kevered a SteamOS-t a Steam Machine hivatalos megjelenésével.

SteamOS előtt is volt linuxos élet a Steamnél, pedig:
http://store.steampowered.com/news/9943/

Az analógia pontos, legfeljebb nem érted / nem akarod érteni.
Humble Bundle-t hoztad amolyan érvként, miközben a Humble Bundle egy Steammel szimbiózisban működő külsős kiegészítő szolgáltatás.

"Google Play-t kiadják Windows-ra"

Újabb logikai hiba a részedről. A Windows a Google számára idegen rendszer. Bár elméletben elképzelhető lenne, hogy kiadjon Play-t Windowsra a Google, PNaCl-nek köszönhetően ez technikailag is kivitelezhető volna. De finoman szólva mostanában a Windows nincs abban a helyzetben, hogy ez meg is érje a Googlenek.
A Valve számára szintén idegen rendszer a Windows. Az utóbbi években teljesen kiszámíthatatlanná vált Microsoft pedig bőven elég érv volt saját, független operációs rendszer mellett. A Windowsba integrált alkalmazásbolt csak az utolsó csepp volt, amit azóta "meglepő" EULA módosításokkal és "izgalmas" Windows frissítésekkel súlyosbított a Microsoft.
Valve-nál előbb volt bolt és utána jött a saját os. Google-nél pedig egyszerre jelent meg bolt és os a piacon.

"top 25 alkalmazásból csak 2-3 lenne elérhető"

Nintendo Wii-re a top 25 PS3 és top 25 Xbox 360 játékból még 2-3 sem volt elérhető. Mégis sikeresebb konzol a Wii mint akár a Playstation 3, akár az Xbox 360. Azért vásároltak Wii-t mert azt az unikális játékélményt csak a Nintendo konzolja nyújtotta a hetedik generációs konzolok között.
Steam Machine egy nyílt pc konzol. Hardvere belül PC, akárcsak a PS4 vagy Xbox One hardvere (és egyébként erősebb ezeknél az integrált AMD megoldásoknál). Szoftveres és hardveres oldalon nincsenek megkötések. Lehet Windowst telepíteni a SteamOS mellé, lehet eleve Windowszal kihozni vagy otthon megépíteni. Még a Wii játékai nem érhetőek el más platformra, addig a SteamOS játékai elérhetőek Windowsra (Mac esetén OSX-re) akár ugyanazon a Steam Machine-on is. Playstationra és Xboxra sok Steam játék ezeknek a hagyományos konzoloknak a zártsága miatt nem érhető el, és pont nem a Valve miatt.
A Steam Machine hozzáadott értéke nem az exkluzív játékkínálat, hanem az out of box, karbantartásmentes konzolélmény, nyíltság, választási lehetőség és piaci verseny fenntartása mellett, nagy játékkínálattal.. Big Picture mód és Steam Controller remekül működik a nappaliban, még Windows mellett is. Ugyanakkor a kiszámíthatatlan Windows frissítések és hagyományos win karbantartási szükséglet miatt akad némi plusz munkája a Windowst választó játékosoknak.
Szintén csak visszautalva korábbi hozzászólásomra, ma még vérpistikék számára is a Steam pc az optimális játékplatform. Torrentezett Windows 10 Enterprise LTSB jelenleg mentes a Windows 10 hülyeségeitől, működik rajta a Steam Big Picture mode, használható vele Steam vagy Xbox vagy Playstation kontroller, de akár billentyűzet és egér is. 6400 játék közül lehet választani (ez vérpistikéknek roppant fontos szempont:) még Xbox One-ra jelenleg csak 272 játék, PS4-re 822 játék érhető el (bejelentett de még meg nem jelent játékokat is beszámítva).

"Milyen _új_ játékai vannak a Valve-nek? Szép dolog ide-oda portolni a régi játékokat, de az nem fogja előre vinni a céget."
*Mai demagógia szösszenet by Gelei

Milyen _új_ szoftvercsomagjai vannak a Microsoftnak a 30 éves Windowson és a 25 éves MS Officeon kívül? :)

A Valve azért tart ott ahol, mert még 10 évnél idősebb játékaikat is máig tolják a gamerek. Karbantartja a játékait a Valve, amelyek remekül működnek ma is a rajongók legnagyobb örömére.
Hirtelen nem tudnék sok Google fejlesztésű játékot felsorolni, ennek ellenére baromi sikeres a Google Androiddal és Play bolttal.

"de az nem fogja előre vinni a céget"

Erre külön kitérve. Jelenleg 125 millió aktív felhasználója van a Steam-nek. Egy évvel ezelőtt 100 millió aktív Steam felhasználó volt. Ha a Valve nem jutott előre a játékvilágban az elmúlt egy évben akkor nem tudok, hogy ki!
Összehasonlításként az Xbox Live-nak összesen nincs 50 millió felhasználója.

"SteamOS előtt is volt linuxos élet a Steamnél, pedig"

Ez lenne a nagy kontraérv?!
A Linuxos SteamOS megjelenése előtt már 9,5 hónappal is támogatta az Ubuntu Linuxot a Valve.
Na és?! Ez csak növeli az érdemeit. Mutass nekem olyan hagyományos konzolt amit hivatalos megjelenése előtt két évvel már tesztelhettél, sőt még az előtt is 9,5 hónappal korábban kipróbálhattad egy azonos os családba tartozó rendszeren!

> a Humble Bundle egy Steammel szimbiózisban működő külsős kiegészítő szolgáltatás

Na ne viccelj, Humble Bundle nem kicsit előbb volt, mint Steam for Linux. No mindegy.

> Azért vásároltak Wii-t mert azt az unikális játékélményt csak a Nintendo konzolja nyújtotta a hetedik generációs konzolok között.

Ezt a Steam pont nem nyútja, a Steam a generic PC gaming szimbóluma. Mit szeretnél annyira mondani a Wii-vel?

> A Valve azért tart ott ahol, mert még 10 évnél idősebb játékaikat is máig tolják a gamerek
vs
> nem tudnék sok Google fejlesztésű játékot felsorolni, ennek ellenére baromi sikeres a Google Androiddal és Play bolttal

Vagy éppen a Steam által hozott commission-ből, ahogy magad is említetted a Google játékok vs Google Play összehasonlítással.

> Összehasonlításként az Xbox Live-nak összesen nincs 50 millió felhasználója.

Akkor egyetértünk abban, hogy az 1600+ kollekció sz*rt sem ér, ha egy pár tucat játékot futtató konzol a harmadát-felét összehozza? :) A játékokat (néhány speciális kivételtől eltekintve) nem kilóra mérik.

> Ez lenne a nagy kontraérv?!

Egész addig nem volt bajod ezzel az érvvel, amíg úgy tudtad, hogy neked van igazad vele kapcsolatban. :)

> Mutass nekem olyan hagyományos konzolt amit hivatalos megjelenése előtt két évvel már tesztelhettél

Ha egy gép PC alkatrészekből összerakható, egy PC-re írt OS-t változtatás nélkül futtat, és PC-re készült játékokat támogat, az PC, nem konzol. Ha a laptopomra Xbox kontrollert csatlakoztatok, az attól még szintén csak egy PC. Stb.

szerk: látom, mire ezt megírtam, szerkesztettél valamit, de egy gyors átfutás után nem látom, mi az - az idézetek így lehet, hogy már nem aktuálisak :)

"Na ne viccelj, Humble Bundle nem kicsit előbb volt, mint Steam for Linux. No mindegy."

Szám szerint 2 darab bundle volt 2010-ben.
Steam key már az első bundle játékaihoz is járt, aki így jutott a csomag játékaihoz ma mindegyiket letöltheti Steam-en Linuxra.

A Linuxus Steam megjelenése után 2011-ben 6 bundle volt.

Következő évben 2012-ben 13 bundle volt.

Tavaly, SteamOS megjelenése utáni évben már 121 bundle volt (ebből 10 mobile bundle és 5 book bundle)

"Ezt a Steam pont nem nyútja, a Steam a generic PC gaming szimbóluma. Mit szeretnél annyira mondani a Wii-vel?"

Meglepő lesz a válsz. Pont azt amit írtam: A Nintendo Wii óriási siker lett annak ellenére, hogy sok vérpistikés AAA lövöldözős meg sem jelent rá. Kifejezetten családbarát casual címekkel célozta meg a Nintendo az átlagos otthonokat és nyert. Több Wii kelt el mint PS3 vagy Xbox360.
és

Nintendo Wii-re a top 25 PS3 és top 25 Xbox 360 játékból még 2-3 sem volt elérhető. Mégis sikeresebb konzol a Wii mint akár a Playstation 3, akár az Xbox 360.

A Steam éppen nem a "a generic PC gaming szimbóluma". Pont azért lett mára a legnagyobb gaming platform a Steam, mert kényelmesebbé tette a pc játékot. A lemezes szívások, driver és patch pöcsölések fáradalmaitól megkímélte a gamereket.
Az utóbbi időben a Valve konzol élménnyel egészítette ki a Steamet a Big Picture mód és Steam kontroller bevezetésével.
A SteamOS a Windowsos szívásoktól kíméli meg azokat a felhasználókat akik ezt értékelik.
A Steam Machine pedig fizikailag is a konzolos out of box konzolélményt teszi hozzá a Steam világához.

Nem kell minden vérpistike címnek rendelkezésre állnia SteamOS-en a Steam siker újabb szintre emeléséhez. Ha a Wii rendelkezett volna dual-boot lehetőséggel és konzolgenerációs-törés helyett folyamatosan jöttek volna ki az újabb Wii konzolok, akkor a Nintendo nappaliba szánt konzolja ma is első helyen állna. Így viszont a Wii U elvesztette az előd vezető helyét és ma ott áll eladásokban a Nintendo 8. generációs konzolja mint a Microsoft Xbox One-ja.

"Vagy éppen a Steam által hozott commission-ből, ahogy magad is említetted a Google játékok vs Google Play összehasonlítással."

A Valve eredetileg a Half-life játékának, majd a Steam-nek köszönhette, hogy mára ide jutott és saját konzolplatformot csinált, ráadásul nyíltat. A Google keresője sikerének köszönheti, hogy megalkothatott egy saját mobilplatformot, amire épülő eszközökből tavaly év végéig 3 milliárdot adtak el. Ezzel a Google Androidja a legelterjedtebb felhasználói operációs rendszer.
Te jöttél azzal, hogy Milyen _új_ játékai vannak a Valve-nek? Szép dolog ide-oda portolni a régi játékokat, de az nem fogja előre vinni a céget ami egy ordas nagy logikai csúsztatás. A Valve ugyanis baromi sikeres, és már régen túl van azon a szinten, hogy évente új játékcímekkel kelljen előállnia.

"Akkor egyetértünk abban, hogy az 1600+ kollekció sz*rt sem ér, ha egy pár tucat játékot futtató konzol a harmadát-felét összehozza? :) A játékokat (néhány speciális kivételtől eltekintve) nem kilóra mérik."

Újabb gelei-féle logikai csúsztatás. A pár tucat (valójában 272 játékkínálattal rendelkező) Xbox One-ból eddig úgy tízmillió darabot sikerült eladni. A Steam aktív felhasználók számának "harmadát-felét összehozó" Xbox Live-ba beletartoznak a 2005 óta kapható Xbox 360 játékosai is. A két konzolra együtt 1434 játék jelent meg eddig. Csak még SteamOS-sen mind az 1600 játék működik, addig ebből az 1434-ből Xbox One-on csak 272 Xbox 360-on 1162 játék működik. És nem lehet egyik Xboxon sem dual-bootolni egy 6400db-os játékkínálatért.

"Egész addig nem volt bajod ezzel az érvvel, amíg úgy tudtad, hogy neked van igazad vele kapcsolatban. :)"

Még most is nekem van igazam ezzel kapcsolatban is. A Humble a Valve farvizén evez, de ezzel nincs semmilyen probléma. Ezzel is gazdagabb a Steam világa. Ezt írtam. És pont ez az igazság.
Nem azért jönnek ki sorban a játékok Linuxra mert ott a Humble, hanem azért mert ott a Steam, és a Valve felkarolta a Linuxos gaminget. Ezért tud olyan sok Linuxos játékcsomagot összeállítani a Humble. A Steam partnerség miatt sikeresek.
A Steamtől független külön utat választó Desura ma élet-halál között lebeg.
De remélem ők is életben maradnak. Mellesleg a Desura ugyanúgy megfér a Valve nyílt konzolján a Steam mellett, ahogy a GOG is.

"Ha egy gép PC alkatrészekből összerakható, egy PC-re írt OS-t változtatás nélkül futtat, és PC-re készült játékokat támogat, az PC, nem konzol. Ha a laptopomra Xbox kontrollert csatlakoztatok, az attól még szintén csak egy PC. Stb."

Ha ez igaz lenne (nem az) akkor ma már csak a Nintendo mondhatná, hogy saját konzolja van. Az Xbox One 100% PC hardver, abból sajnos a rosszabb AMD belsővel. Operációs rendszere virtualizálva egymás mellett lebutított Windows és XboxOS. A PS4 szintén 100% PC hardver, az Xboxnál valamivel jobb kivitelben. Operációs rendszere módosított FreeBSD. Annyit csinált a Microsoft és a Sony, hogy lezárta a konzoljait szoftveresen és hardveresen is. Ez egyik konzolnak sem válik a dicsőségére.
A Steam Machine éppen nyíltságával több ezeknél. A Steam Machine nyíltsága miatt használhatod vele a Steam Controlleren kívül az Xbox vagy Playstation kontrollerét is. A Steam Machine nyíltsága miatt játszatsz többször annyi játékkal mint PS4-en vagy Xbox One-on. A Steam Machine nyíltsága miatt veri már most grafikában a többi konzolt.
Annyi a Valve által hozzáadott érték, hogy a Steam Machine már messze több mint egy PC.
A te kákán csomót kereső, kicsavart téves logikáddal, az Android mobil egy Linuxos PC mert lehet Intel x86-os Android eszközt venni és a Linux a rendszermag?! :) Vagy kevésbé lesz Android mobil a Nexus 4 azért mert lehet rá FirefoxOS-t is telepíteni? Na ne!!

A Steam Linkkel a Valve azokra is gondolt, akik ronda de erős (és hangos) gamer pc-vel rendelkeznek. Azt el lehet dugni egy szobába még a nappaliban szép és hangtalan Steam Link hozza a játékokat a TV nagy képernyőjére. Ez már régen többről szól mint a doboz-pc nappaliban a TV mellett, billentyűzet és egér pedig a dohányzóasztalon.

"Milyen _új_ szoftvercsomagjai vannak a Microsoftnak a 30 éves Windowson és a 25 éves MS Officeon kívül? :)"

SQL Server, Visual Studio, Azure, Sharepoint, Exchange. stb.

De Office-ben is vannak további komponensek az eredeti Word-Excel-PowerPoint-hoz képest, pl. OneNote, Visio, Lync. Vagy van még ERP-je is (állítólag kettő is, egy a KKV-be, másik a nagyvállalatoknak).

Amúgy meg kurva mindegy, hogy önállóan mi van vagy mi nincs, az előnyük ezeknek egyébként is az integráltságukból adódik.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

SQL Server 26 éves programcsomag, Visual Studio 20 éves ha a Visual Basic-et elődnek tekintjük 24 éves programcsomag, Exchange 22 éves.
Sharepoint fiatalnak tekinthető, csak 14 éves.
Azure tényleg csak 5 éves. A Valve kalapjában van viszont fiatalabb termék, Dota2. :)

"Erre külön kitérve. Jelenleg 125 millió aktív felhasználója van a Steam-nek. Egy évvel ezelőtt 100 millió aktív Steam felhasználó volt. Ha a Valve nem jutott előre a játékvilágban az elmúlt egy évben akkor nem tudok, hogy ki!
Összehasonlításként az Xbox Live-nak összesen nincs 50 millió felhasználója. "

Mondjuk ezek tipikusan olyan adatok, amik igazából kit érdekelnek. Nekem, mint PC/Steam user, édesmindegy, hogy 50 vagy 500M xbox user van vagy nincs. Vagy az, hogy 125 vagy 1250M Steam user. Engem az érdekel, hogy nekem menjen.

Befektetőket meg maximum az érdekli, hogy az az X millió ember mennyi profitot hoz. (Tekintve egy átlag xbox játék árát, nem lennék meglepődve, ha hozna annyit, mint a 125M Steam user). De ez szintén érdektelen addig, ameddig nem vagy Valve vagy MS részvényes.

Hja, de egyvalakit még érdekel: aki erre akar flamet alapozni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az összesen eladott ~tízmillió Xbox One konzol aránylag alacsony felső korlátot szab az erre kiadott játékoknál a profitra. Így meg kell nyomni a ceruzát az eladási áraknál. :)

A Valvenak nem kell foglalkoznia negyedéves jelentésekkel, vagy befektetőknek való feszített megfelelési kényszerrel, ugyanis nem tőzsdei cég. Még csak nem is zártkörűen működő részvénytársaság.

Nem én hoztam példának. De kétségkívül a Steam-re is igaz, hogy máig megjelennek rá win-only játékok.
Nem forceolja sem a Valve (a Humble pláne nem) a játékfejlesztőket arra, hogy Linuxra portolják a játékaikat. Elég motiváció a totálisan kiszámíthatatlanná vált Microsoft, például az ilyen húzásaival. :)

#define eltávolít

Mi történik itt pontosan? Törlődnek a releváns registry-bejegyzések? A fájlok is megszűnnek létezni? Eltűnik a parancsikon?

Ezzel a jelenséggel még (Windows 10-nél) nem találkoztam, de elsőre inkább a Windows Installer bugjának tűnik, mint valamilyen feature-nek.

Azt jelenti, hogy pl. a Skype letöltése alkalmazást a programok eltávolításánál konkrétan remove-olod, aztán upgrade után megint ott figyel a startmenüben.

Ja, és ha már Skype, gyönyörűen működik a videotelefonálás webkamerával úgy, hogy a biztonságon belül le van tiltva az, hogy a kamerát az alkalmazások használhassák.
Szóval vannak itt simán placebó csúszkák, amik a lelkek megnyugtatását hivatottak kiszolgálni.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Én igen. Sima Win10-et kell 1511-re frissíteni, és meglátod.
A Skype webcam verziófüggelten.

Sosem bíztam meg a grafikus interfészekben, hogy amit ott állít az ember, az valóban meg is történik?

Ha írnék egy progit, hogy telepít, cammogna a "csík" 0%-ról 100%-ig, mindenki elhinné, hogy valóban telepít... holott lehet csak vizuális élmény.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

"Ja, és ha már Skype, gyönyörűen működik a videotelefonálás webkamerával úgy, hogy a biztonságon belül le van tiltva az, hogy a kamerát az alkalmazások használhassák.
Szóval vannak itt simán placebó csúszkák, amik a lelkek megnyugtatását hivatottak kiszolgálni."

Az csak a modern alkalmazásokra vonatkozik, lásd a gomb alatt felsorolt alkalmazásokat.

Közben rájöttem, hogy nem is az a fő baj, hogy eltávolítja a CC-t, (nálam éppen nem) hanem a sokkal nagyobb baj, hogy miután 1511-re frissített ez a retek, azóta nem lehet telepíteni olyat, amit tudtam a frissítés előtt. Pl. Edius, amibe most belefutottam. Megy vissza a Win7. K__va anyjukat!

Hivatalosról nem tudok. Én továbbra is arra fogadnék, hogy ez nem az elvárt viselkedése az Installernek, ezért is lenne érdekes, hogy pontosan mit jelent az, hogy "eltávolítás". Rendesen kitakarítja a parancsikonokat, registry-t, stb.?

Engem eléggé elkerült ez a jelenség. A saját/céges gépeken néhány builddel mindig a release előtt vagyok, lehet, hogy azért nem tapasztaltam ilyet. Az ügyfeleimtől sem hallottam ilyenről, bár az lehet, hogy ők máshogy terítik a frissítéseket.

Kivéve, ha a cég összes ügyfelének egy kis részhalmazához én járok ki, engem keresnek ha valami gondjuk van, én foglalkozom a szerződéseikkel, én kezelem a szolgáltatásaikat, jórészt az én felelősségem a pre-sales, stb. Szerintem itt legitim az "ügyfeleim" kifejezés, még ha papíron nem is közvetlenül velem szerződnek.

Tudom, hogy szeretsz kötekedni, de amin most lovagolsz, az butaság.

Technikaliag nem az, ugyanis nem minden proginak van sunyiban meghivhato installere, raadasul otszazhuszonnegyezer fele uninstaller van, nem hiszem, hogy mindegyikhez megirtak a handler kodot. Mivel a telepitok donto hanyada nem csinal restore pointot sem, ez sem jarhato ut. A progit vmi db alapjan szisztematikusan torolni azert nem jo, mert akkor ezt az adatbazist karban is kell tartani, ami eleg csunya nagy eroforras.

Technikailag sajtreszeles lenne nem igy megcsinalni a dolgot.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Fenét, ez akkora kurvanagy gányolás, hogy ilyet nem szabad kiadni a kezedből. Ha arra van erőforrás, hogy nézegessük, hogy melyik progi nem kompatibilis, arra is legyen, hogy tudjuk, hogy kell uninstallni. Ha meg nem tudjuk, akkor szóljunk a usernek, hogy szerintünk ez szar.

Hozzátenném, fogalmam sincs, mi történik a valóságban, arra a felvetésre reagáltam, hogy ha csak az exet cseszi ki, akkor az gáz. Ettől nyilván lehet másképp is. Ha tippelnem kéne, leginkább valami defender -- vagy épp hogy hívják -- bug lehet, virnyákírtók csinálnak ilyet. mondjuk az is elég vaskos elbaszás akkor :)

Hello!

Köszönjük, hogy éltél az ingyenes frissítési lehetőséggel a csodálatos Windows 10-re ahol újra visszakapod a rég várt startmenüdet.

Egyúttal üdv a global ms ad-ban és jó alkalmazást kívánunk minden gpo csomagunkhoz.

Üdv,
M$

Az anniversary update gépenként eltérően, láthatóan teljesen ötletszerűen eltávolított UltraVNC, Classic Shell, Symantec Endpoint Protection alkalmazásokat. Visszarakás után minden rendben működik. Agyhalál. Hogy lehet ezt kigyilkolni belőle?

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

https://support.symantec.com/en_US/article.TECH235458.html

> Full support is planned for the next major release of Symantec Endpoint Protection.
> You can only upgrade to Windows 10 Anniversary Update with Symantec Endpoint Protection 12.1 RU6 MP5 installed.
> The operating system upgrade will stop if it detects an earlier version of Symantec Endpoint Protection.

Értem, hogy a Microsoft gonosz, de amúgy az eltávolított 3rd party eszköz a saját gyártója szerint sem kompatibilis az új release-zel. A Classic Shell működését pl. nem ismerem, de vajon nem kell ehhez rendszerfájlokat átírnia? És vajon ezeket a rendszerfájlokat egy teljesen új Windows build telepítése nem állítaná vissza?

Khm. Szoval, kulonbseg van akozott, hogy valami az upgrade miatt uzemkeptelenne valik, es akozott, hogy a Windows sajat elhatarozasabol valamit uninstallal. Teljesen mindegy, hogy a szoftver ki szerint es mikor valik nem tamogatotta, a Windows Update-nak nincs felhatalmazasa arra, hogy onhatalmulag uninstallaljon szoftvereket, ez nem tartozik bele a felelossegi korebe, ennyi. A Windows Update-nak egyetlen feladata van: a Windows naprakeszen tartasa. Single Responsibility Principle, ha esetleg utanakeresnel. Majd a Norton Symantec Endpoint Protection eldonti, hogy mit csinal a kialakult helyzettel, mert ez meg az o felelossegi kore.

Ez valahol mar a cenzura also hatara. Nem az aktualis problema zavar, hanem a lehetoseg, hogy holnap a Microsoft ki fogja talalni, hogy a Total Commander nem tamogatott, es csendben onhatalmulag uninstallalja valamint soval behinti a helyet, attol teljesen fuggetlenul, hogy a Total Commander egyebkent csak funkciokorlatozast vagy uzemkeptelenseget szenved el a legujabb frissites miatt, vagy egyaltalan nem is zavarja a programot a frissites. Es erre nem tudsz garanciat adni, hogy nem igy lesz.

Nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy kell-e nekem a Windows 10, es egyre kevesbe erzem szuksegesnek a valtast. Ha majd a Win7 unsupportedde valik, akkor frissitek Win8.1-re, abban meg talan meg lehet valamennyire bizni. Egyszeruen olyan foku bizalomvesztesem van a Windowsok iranyaba, amekkorat sosem tapasztaltam eddig. Google cuccokat hasznalok, a munkam soran rendszeresen ajanlom a Microsoft szoftvereit es dolgozom veluk, de kezdek ugy lenni a Windows 10-zel, mint a medvekkel: szep szep, de otthonra nagyon nem kellene. Ha ez igy megy tovabb, eleritek, hogy Apple user leszek.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

> Single Responsibility Principle, ha esetleg utanakeresnel

Először szerintem te keress utána, az eredeti definíciója szerint ugyanis nem azt jelenti, amire te most használod. A Total Commander példájánál maradva, a SRP szerint a TotalCmd egy rossz alkalmazás, mert lehet vele tömöríteni és FTP-zni is.

> csak funkciokorlatozast vagy uzemkeptelenseget
> "csak" uzemkeptelenseget
> Endpoint Protection

Annak aztán rendkívül örülnék, ha a gép biztonsági megoldása csendben elhalálozna. ;)

> Ha ez igy megy tovabb, eleritek, hogy Apple user leszek.

Ezt úgy mondod, mintha rajtam múlna, hogy mit használsz. :) Én is Apple user vagyok (többek között). Használok pl. iTunes-t a zenéim kezelésére és megvásárlására. A Spotify előfizetésemet már régen lecseréltem Apple Music-ra. A nem-smart tévémre a kontentet egy Apple TV küldi.

De tényleg, ha neked már látatlanul nem tetszik a Windows 10, akkor szerintem ne használd. Én elégedett vagyok vele, de ez nem azt jelenti, hogy neked is annak kell lenned. Ha gondolod, nyugodtan vegyél egy Apple gépet, senki nem fog neheztelni rád, bár meglepődnék, ha a macOS személyében találnál olyan OS-t, ami nem gondolkodik helyetted.

"De tényleg, ha neked már látatlanul nem tetszik a Windows 10, akkor szerintem ne használd."

Ezt ugy mondod, mintha _egyebkent_ lenne az embernek valasztasa. Mindketten tudjuk, hogy a Windows meg mindig az a platform, amire a legtobb alkalmazas kijon, a Mac/Linux fasorban nincs ehhez.

Amugy szamomra kifejezetten vicces amikor egy kritikara az a valasz, hogy "ha nem tetszik, ne hasznald". Nem old meg semmit, de legalabb jol meg lett mondva a franko.

"meglepődnék, ha a macOS személyében találnál olyan OS-t, ami nem gondolkodik helyetted."

Nem a helyettem gondolkodassal van bajom, hanem a testreszabhatosaggal. En el tudom kepzelni, hogy valaki ezt varja el az operacios rendszertol, hogy ennyire kinyalja a segget, de en speciel nem ilyen alkat vagyok. Szamomra eddig a Windows (a 8-asig bezarolag) azert volt szimpatikus, mert bar volt egy csomo okos funkcioja, de amire epp nem volt szuksegem, azt siman kikapcsolhattam, hogy kosz, de a fat megis inkabb kezzel vagom, mert en ezt elvezem. Ez a lehetoseg most egyre inkabb elveszni latszik. Nem az okossaggal van a bajom, hanem az eroszakossaggal, amivel a Microsoft le akarja nyomni a torkomon ezeket. Ez frusztral.

Hasznaltam huzamosabb ideig Apple gepet, es azt kell mondjam, mindazok ellenere, hogy neha ott is vannak furcsa, megmagyarazhatatlan dontesek, sokkal kevesbe eroszakosak ezen dontesek ervenyesiteseben. Nem beszelve arrol, hogy bar folyamatosan valtoztatjak a dizajnt, azert akkora valtast nem mertek eszkozolni egy jo ideje, mint amibe a Microsoft a Metro felulettel belevagott. A dolgok meg mindig ugyanott vannak, mint 6-7 verzioval ezelott, ami a Windowsrol nemigen mondhato el.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

> Ezt ugy mondod, mintha _egyebkent_ lenne az embernek valasztasa.

Súlyos szavak ezek a hupon. ;)

> "ha nem tetszik, ne hasznald"
> Nem old meg semmit, de legalabb jol meg lett mondva a franko.

Ezek szerint nem tűnt fel, de a Windows 10 megjelenése óta megy a beszélgetés ebben a témában. Ha az eddig elhangzottak nem győztek meg, én nem akarom erőltetni. A véleményedhez jogod van, ezt én tiszteletben tartom; a kétkedésem addig terjed csak, hogy ha ez tényleg ilyen rossz, akkor miért használod/-ják?

> Nem a helyettem gondolkodassal van bajom, hanem a testreszabhatosaggal.

Mit szeretnél pontosan testre szabni? Konkrétan mi az, ami nem sikerült?

> ez tényleg ilyen rossz, akkor miért használod/-ják?

Mert muszaj. Mert egy kazal jatek nem jon ki mas platformra.

> Mit szeretnél pontosan testre szabni? Konkrétan mi az, ami nem sikerült?

Hat, az, hogy a Network and Sharing center ki lett veve, az eleg komolyan fajdalmasan erintett. Nem volt az se jo, de a mostani rendszer konkretan rosszabb. A Wifi kezelese botranyos. A Windows Update testreszabhatosaga botranyos. Soroljam meg? Es ezeket masfel ora Win10 hasznalat utan szedtem ossze, otletem sincs, mi lehet meg.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Softonic, Softpedia -ról elérhető programok száma. Itt MSO, ArchiCAD vagy Mathematica programokhoz is van vagy egy trial, vagy update download. Plusz Steam, GoG, Origin.
Azaz kereskedelmi forgalomban, vagy shareware, freeware, adware formában elérhető programok.
Természetesen beadandó programok és otthoni winchesternek irt egyedi programok nincsenek benne, de ezek máshol sem számítanak.

És nem számítanak a könyvelőprogramok, nyilvántartóprogramok, folyamatirányító programok, gyártó- és mérőberendezés vezérlő programok, vállalatirányítási rendszerek és társaik sem?
Egy tipikus magyar nagyvállalatnál ezeknek a száma a százas nagyságrendet is elérheti... (olyanokra gondolok, amit csak az adott cégnél használnak, máshol nem)

Üdv,
Marci

Még SAP data viewer, kliens program, és egy csomó egyéb kapcsolódó tool is szerepel ezeken a letöltő portálokon. Az egészen egyedi vállalati programok remek érvek ebben a vitában már nem ellenőrizhetőek. Fekete doboz. De már jó ideje nem szokás nulláról ezerszer megírni ugyanazt. Biztosan van ma is sok magyar könyvelőprogram, ami ravasz trükkökkel tud adót csalni, számlát stornózni és törölni. De a normális vállalkozások nagyobbik részének szvsz megfelel a Cobra (vagy mi most a divat MO-n) és még úgy egy tucat valóban ismert könyvelőprogram.
Ezt a logikát követve Androidra is lehet még egymillió vállalati app, kezdve a különböző vasúttársaságok jegyellenőrző appjától, a csomagszállítók appjain át raktározó appokig, amik nem kerülnek ki a Playre. Meg persze beadandókat írnak már Androidra is.
Ha egy számot kívánunk rendelni egy os platformra elérhető appok jellemzésére, célszerű a valóban elérhető appok számát alapul venni.

..nem _érhető_el_ rá annyi alkalmazás mint Androidra vagy iOS-re. Ez is egy fontos ok.
Továbbá a PC nagy, nehéz, törékeny és gyorsan lemerül. Az ultrabookok, amik orvosolni igyekeznek ezeket a problémákat sajnos lassúak.

Ha már a Mac-et szóba hoztad:
http://bgr.com/2015/07/11/mac-vs-pc-sales-2015/

Mert ezzel az erővel ezt is írhatta volna: "A Gnu Linux még mindig az a platform, amire a legtöbb alkalmazás kijön, a Dragonfly/NetBSD fasorban sincs ehhez."

Munkaadód a Microsoft is rájött már évekkel ezelőtt, hogy mobil (ideértve természetesen tableteket is) és PC között már eltűnt a határvonal. A PC kárára növekszik a mobil eszközök piaca.

Aham, almát, körtével.

Csak házon belüli fejlesztésből fut kb. 15 Windowsra fejlesztett szoftver, abból 3 nagyobb. Aztán még ott az ERP-nk és annak kiegészítő részei, amit kizártnak tartok, hogy benne van a statisztikádban.

És ez egy cég eddig.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nálunk meg egy mesterséges tudattal rendelkező valódi android ír percenként egy Android appot. Ez az érvelés nem vezet sehova. Aki most választ platformot projektjéhez vagy hobbijához, egyéb passziójához, annak semmit nem jelent a nálatok fejlesztett 15 win szoftver. Mert nem is tud róluk és egyébként is elérhetetlenek számára.
Céges egyedi szoftverfejlesztéseknél különben már jó ideje webes felület van desktopra, esetleg java. Fej nélküli fejlesztésnél flash. Win meg akkor ha xarnak újraírni másfél évtizedes programokat. De itt egyre több problémát okoz a W10.

Jó, amit te csinálsz, az továbbra is nettó trollkodás. Először idecidálod, hogy jajajajj, nem számít a Windows, mert a Zandroid így-úgy, aztán mikor kiderül, hogy egyébként kurvára senkit nem érdekel, hogy hány fingós app van Androidra, jössz azzal, hogy de hát azok meg nem is látszanak!!!444

De látszanak. Mert nem csak a nálunk fejlesztett 15 alkalmazás létezik, hanem mellette sok ezer olyan, amit nem látsz te semmilyen összesítésben, de adott célterületre eladják és mások megveszik. Mert kell és dolgoznak vele. Hiába haluzod be a webet mindenhova.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hát tudod a te aláírásoddal trollozni nem piskóta dolog! :) Aláírásod mellett a tartalom is...
"hány fingós app van Androidra"
Vérbeli troll szófordulat.
2,2 millió app tetszik vagy sem komoly érv egy platform mellett. Azok után, hogy a kedves vásárló levonja a számára haszontalan appokat is nagyságrenddel több app marad mint amennyire szüksége van. Ha pénzváltó app kell neki biztosan sok közül választhat. Ha offline navigációs app kell talál ingyeneset fizetőset, ha online navi kell közlekedési infókkal olyanból is van több. Ha szeszélye úgy kívánja és bioritmikus edző app kell, abból is bőséges a választék.

"jössz azzal, hogy de hát azok meg nem is látszanak!!!
Funkcionális analfabéta-e vagy? Ja, csak játszod itt is a tudatosan félreértő trollt.

"De látszanak. Mert nem csak a nálunk fejlesztett 15 alkalmazás létezik, hanem mellette sok ezer olyan, amit nem látsz te semmilyen összesítésben, de adott célterületre eladják és mások megveszik."
Remek, sehol sem ellenőrizhető állítás. Ilyen erővel desktop Linux még jobb, mert rengeteg opensource kód érhető el rá, így bármilyen egyedi igényt pillanatok alatt ki lehet elégíteni. Csak gyorsan át kell írni egy hasonló feladatot ellátó alkalmazást.

"Windows meg mindig az a platform, amire a legtobb alkalmazas kijon, a Mac/Linux fasorban nincs ehhez."
vs
"Androidra 2,2 millió alkalmazás érhető el Playről, iOS-re is hasonló számú. Windowsra nincs 500 ezer."

Tul azon, hogy a mobilt meg a desktopot sikerult osszevetni (aminek nem tudom, mi kellene legyen a relevanciaja, de legyen), otletem sincs, hogy mi a statisztika forrasa. Beleszamoltad-e peldaul a kisebb kiadok altal gondozott szoftvereket (konyveloszoftverek, kovetorendszerek, biztonsagi celszoftverek), a csak fizetos konstrukcioban elerheto szoftvereket is? A telefonokhoz adott kliensszoftverek benne vannak az osszehasonlitasban? A hardvergyartok altal a termek melle adott programok (mint pl. a C-Media custom hangkeveroje, mediacentere, etc)?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Fizetős appok természetesen benne vannak. A telefongyártók tooljai szintén. Az említésre méltó hangkeverő és egyéb toolok szintén. Minden értelmes és kevésbé értelmes app, ami egy windows használó számára elérhető.
Beadandó feladatok, fiókba zárt merevlemeznek írt titkos kódok, és egyéb ellenőrizhetetlen, (céges vagy magán) userek 99,9%-a számára irreleváns programok nincsenek benne. De ilyenek természetesen vannak Androidra, iOS-re és sok más platformra is.
Nyilván a user tartózkodási helye szerint létezik még pár tucat, interneten fellelhetetlen app, amit szaknévsorból vagy lokál apróhirdetés rovatából kibogarászva be tudna szerezni, de ez érdemben nem változtat az arányokon.

Különben a Microsoft már évek óta belátta mi az új realitás: Microsoft gets real, admits its device share is just 14%

Valahogy úgy érzem az egész szál félreértések sorozata. Ha csak tisztán, érthetően kellene leírni, akkor arról van szó, hogy általánosságban Lin/win témában, windowsra érhető el a legtöbb program amit az emberek ismernek, használnak, beleértve a játékokat meg az irodai és könyvelő, egyéb hasonló szoftvereket.
Viszont, jelenleg nem ez a legnagyobb szoftverbázissal rendelkező platform, hanem hanem az android. Aminél van 20000 féle fingóapp, meg kétmilló különböző változatú felhasználói, azaz hasznos alkalmazás. Plusz ugyanennyi játék, amik vetekednek az asztali (win) platformmal, sokszor minőségben, bevételben ésfelhasználószámban
meg mindenképp. Ezért került ide a szálba összehasonlítási alapnak.

A fenti két, kategórián kívül meg már alig van olyan dolog ami ne lenne elérhető Linux alá, az is egyre zsugorodik. Arról egyik 'alternatív' oprendszer sem tehet, hogy a fejlesztő, rendszeradmin kényelmes, és „úgy is mindenki azt használ” hozzáállással telibemarja az platforfüggetlenséget, időnként webes, felhős témában is.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Teljesen irreleváns, hogy milyen megoldással próbál frissülni a Win10 a) verzióról b) verzióra. Még az se lenne olyan nagy baj, ha az eddigi gyakorlatnak megfelelően évente "újratelepíttetné" magát a rendszer (ja, és takarítana is maga után).

De telepített programokat ne dúrja már le kénye-kedve szerint. Ha azt mondja, hogy ő márpedig nem kompatibilis valamelyik Symantec vagy hasonló szarral (amivel egyet tudok érteni, pokolra a Symantec, McAfee és hasonló ocsmány bloatware gyártókkal), akkor mondja azt, hogy míg el nem távolítod / nem frissíted, addig nem frissül és pont.

A Microsoft a GWX-el bizonyította, hogy tud idegesítő és folyamatosan hisztiző alkalmazást írni. Ez se lenne különb. "A Windows nem tud a következő, hiper-szuper-gyors-és-biztonságos verzióra frissülni, míg a következő alkalmazások telepítve vannak: #szarprogramlista"

felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani felajánlani

> The operating system upgrade will stop if it detects an earlier version of Symantec Endpoint Protection.
> https://support.symantec.com/en_US/article.TECH235458.html

Mondta ezt az eltávolított program saját gyártója. Reprodukálni nyilván nem tudom, merthogy nem használok Symantec termékeket - feltételeztem, hogy a gyártó igazat mond.

Nem a gyártó terméke lett fos, hanem a windows frissítés változtatta meg a rendszer futási feltételeit anélkül hogy figyelembe vette volna, mit okoz ezzel. Innentől kezdve kezd komolyan vicc-kategória lenni az egész...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Offtopic, de tegyük hozzá: kurvára idegesítő, hogy a Windows egyszer csak beközli, hogy akkor ő most frissít 15 perc múlva és ezt véletlenül sem lehet elhalasztani a következő kikapcsolásig.

Azért nem boldogított, mikor szombat késő délután beközölte a Windows, hogy akkor ő most frissít és legalább egy fél-háromnegyed kilőtte alólam a rendszert, mikor használtam volna.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az oprendszer van a userért és nem fordítva. A MS ezt fordította abszurd módba mikor kitalálta, hogy a user random háromnegyed órákra nem tudja használni a gépet. Múltkor a Win7-es gépeket fél napra lerohasztotta a Win update, erre kiderült, hogy kézzel fel kell rakni két update-et és akkor 10 perc alatt megoldódik minden. De Win7-nél legalább megvan a választás lehetősége. 2020-ig meg majdcsak lesz valami. Mondjuk kitolják a Win7 supportot még 5 évvel, vagy megyünk linuxra, vagy akármi.

"Láttam már apt-getet felajánlani 3rd party repóból telepített userland csomagok törlését distupgrade-kor, szerintem ebbe ne is menjünk bele. :)"
1. Az jó, én meg még nem láttam. Majd ha látok, akkor szólok.
2. Felajánlani az eltávolítást, vagy közölni, hogy le lett szedve tök más. Próbáld ki egy orrbavágással, ha nem érted a különbséget. :P
3. Munkahelyeden ne reklámozd, hogy az "értelmes oprendszer" szóösszetételtre azonnal a Linux ugrott be.

Meg ha már itt tartunk: Miért nem lehet kiszedni Win10-ből az erőszakos update-et, az izomból történő program eltávolítást, meg a default telemetriát? Akár még elfogadottá is válhatna a termék.

> Munkahelyeden ne reklámozd, hogy az "értelmes oprendszer" szóösszetételtre azonnal a Linux ugrott be.

:)

A közhiedelemmel ellentétben nálunk ezekből nem szokott probléma lenni. Sőt, a másik közhiedelemmel ellentétben a Linuxot sem utálom, még ha nem is használom desktopon.

Jelenleg az inventory valami ilyesmi:
- Windows 10 Enterprise a céges laptopon (nem céges PC nincs)
- Windows 10 Mobile és iOS 10 a telefonon (értelemszerűen nem ugyanazon a telefonon ;))
- tvOS a tévén
- CentOS 7 a hobbiprojektem gépein (illetve 1 db Ubuntus VPS, ami arra vár, hogy végleg leállítsam)
- Synology-s patkolt Linux a NAS-on
- watchOS a fitness trackeren
- még egy iOS a tableten
- még egy Windows 10 Home egy másik tableten

Jó darabig volt androiddal is tapasztalatom, így a repertoárból gyakorlatilag csak a macOS és a desktop Linux hiányzik. Aki ideológia alapján hoz IT-s döntéseket, az szvsz nem jó szakember. Ha a tvOS sokkal praktikusabb a tévézéshez, mint egy HDMI PC-re telepített Windows 10, akkor nyilván az előbbit fogom használni. Ettől még az ügyfeleimnek nyugodt szívvel tudom ajánlani az O365-öt, mert a maga kategóriájában azt tartom a legjobbnak.