Fogós kérdések listája

(sajátmagamnak emlékeztető)

Ömlesztve néhány fogós kérdés amivel eddigi pályafutásom alatt összefutottam, egy részük sysadmin felvételre is használható. A lista folyamatosan bővül.

- Windows: pontosan mire is való a power settingsben a "reserve battery level" beállítás?
- Windows: a power settingsben a 3 power plan (Balanced, Power saver, High performance) között mi a különbség, ha az összes beállításuk megegyezik?

Hozzászólások

Windows 7 provides enhanced UI notifications to alert users when battery life notifications help users understand how much power is left in their portable computers’ batteries. In Windows 7, battery life notifications are more prominent, and they encourage users to connect to a power source before the computer automatically hibernates.

At 7 percent battery life, Windows 7 alerts users that the battery is entering Reserve Power mode and prompts them to connect to a power source.

Windows 7 automatically puts the computer in Hibernate mode when battery life is at 5 percent. IT pros can configure low battery thresholds by using Group Policy and Windows Management Instrumentation (WMI).
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Gratula, gugli készség 5-ös!
Most már csak a kérdést kellene megválaszolni: pontosan mire is való a power settingsben a "reserve battery level" beállítás? :)

Ugyanis:

In Windows 7, when a system reaches the Reserve Battery Level, does the OS perform any function(s) besides showing a popup indicating that the Reserve Battery Level has been reached?

According to this source: https://answers.microsoft.com/en/windows/forum/windows_7-performance/re…

Reserve power means programs and the OS are prompted to begin saving to save program and system data, and/or switch to additional battery.

Yet this source states conflicting information: https://answers.microsoft.com/en/windows/forum/windows_7-performance/ho…

I've ... checked several MS documents and the Reserve Battery Level merely initiates a warning notification [with no action].

So, which is it? Is Reserve Battery Level only a prompt for the user, or does the OS also perform other actions?

--

So, which is it? Is Reserve Battery Level only a prompt for the user, or does the OS also perform other actions?

ha csak egy kicsit is ertelmesen van osszerakva a vindoze (eros feltetelezes, tudom), akkor az elobbi: szoljon a usernek, aki hadd dontson belatasa szerint. Amibe az is belefer, hogy valahol beallitja, hogy automatikusan zarjon le minden megnyitott dolgot, es alljon le. De ez a user tudatos dontese kell legyen...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

"interjú után"

""Ön mit gondol a VPS rendszerünkről ami most üzemel?""
"Felejtsék el"
""Egyetértünk""

:)

Szerkesztve: 2020. 07. 01., sze – 10:28

- Windows: a power settingsben a 3 power plan (Balanced, Power saver, High performance) között mi a különbség, ha az összes beállításuk megegyezik?

Kicsit pontosítva: ha a GUI-n látható összes beállítás megegyezik! Nos VAN különbség, mert a GUI elrejti a beállítások jó részét, powercfg.exe tudja kezelni a GUI-ra ki nem vezetett, és lényeges befolyásoló paramétereket.

Pl. amiket itt ír:

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/eng1y8/ryzen_3700x_high_iddle_tem…

Itten meg rejtőzik a power management összes paramétere, amiket a GUI nem mutat, pl. core parking érzékenysége, órajel emelés/csökkentés agresszivitása:

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/customize/power-setti…

Windows dynamic disk esetén a softRAID resync prioritását vajon lehet-e állítani? Nyomsz pl. egy rezet menet közben, újraindul a gép, RAID1 mirror azonnal elkezd resync-elni. Olyan szinten belassítja a gépet, h. használhatatlan lesz órákig (nagyobb diszk esetén akár napokig is resync-elhet). Ha lehetne a resync / rebuild prioritását állítani, tudna az ember dolgozni mellette nyugodtan. Nyilván nem lehet állítani, mert mikroszoft. Ez az ára az ingyen szoftRAID-nek.

Bónusz kérdés: storage spaces-nél nem tudtam megnézni, ott vajon van ilyen prioritás állítási lehetőség?