DVB-C rögzítés, DigiTV

Fórumok

van digitv nálam és vettem egy ilyet:

http://blog.palosaari.fi/2013/10/naked-hardware-14-dvb-t2-usb-tv-stick…

igaz a sony tévém tud rögzíteni, linux alól bemountolható a hdd, állományokat látom, de kódolt, nem lejátszható, így nem tudom kivágni a reklámokat a rögzített állományokból. rákerestem, a tévében van egy kulcs amivel kódolja, megoldást nem találtam hogyan szedjem ki.

ezért gondoltam, hogy veszek egy említett eszközt és linux alatt szeretném rögzíteni. ugyanezen az oldalon találtam hozzá firmware-t is, az usb működik, látom, csatornaszkenner programot találtam, láthatóan talál csatornát, névvel. amit létrehoz állományt nem tudtam semmi általam ismert programmal megetetni, legalább vlc alatt nézni egy streamet. kerestem neten, rakat tuti megoldást találtam, egyik sem működött nekem és végül innen tovább nem jutottam.

szeretnék kérni segítséget merre tovább. tutorial, milyen programok használhatóak (epg, időzíthető pvr), debian 9 linuxom van.

Hozzászólások

tvheadend, de ehhez be kell lőnöd úgy a kártyát előtte, hogy bármivel tudd nétni. vlc,mplayer,bármi.

köszi neked és kilvadi-nak, eddig minden a tvheadend felé mutat, megnézem.

most ismét nekiálltam összerántani a rendszert, megpróbálom akkor a vlc szintig elvinni, hogy továbbléphessek. ha esetleg még kérdésem lenne, írok.

update 1: vlc-vel, mplayer-rel és tzap-pal nem jutottam semmire, w_scan nem csinált olyan channels.conf állományt amit megettek volna, pedig minden csatornát megtalált. hagytam a fenébe. nekiugrottam egyből a tvheadend-nek, repot hozzáadtam, telepítettem, beállítottam, megtalált mindent, epg működik. ami bajom van, hogy a felvételnél túl sok hiba van, így failed alá teszi és a vlc-ben nincs kép, hang is szakadozik. valóban failed lett. ahol a gép van tévé nincs, ellenőrizni nem tudom a jelet, a stickből láthatóan nem tudja kiolvasni a jelerősséget. illetve nullát ír rá, de akkor szerintem ennyire sem kellene mennie. persze tévedhetek, folytatás később.

hogyan tudnám egy tévé odavitele nélkül leellenőrizni a jelerősséget?

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

otlet jo, de nem tudom vinni, egy nehezen mozdithato asztali gep. de annyiban igazad lesz, hogy szerzek egy linuxos laptopot, felpakolom ra a tvheadend programot es a stick-kel megnezem a teve csatlakozojanal mit csinal. a teve rendben mukodik, abban van diagnosztika is es ott jo a jelszint. ha ott mukodik a stick, akkor viszont a kabelezessel lesz baj, ami szopacs, mert kabelezni nem tudok. de ez mar egy kovetkezo kor, elobb laptop+stick proba.

nekem is gyanus a nulla szint. a rogzitett allomanyokat mplayer-rel megneztem, az kirak kepet is, de nagyon szetesos. de legalabb valamit rogzit, tehat a beallitasok jok, csak valami meg nem az igazi.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

ha továbbra is vacak, akkor ellenőrizd le, hogy nincs-e jobb, újabb firmware verzió például itt
https://github.com/CoreELEC/dvb-firmware

Ugyanis a linkelt oldal meglehetősen régi. Az openelec/libreelec, de most ahogy látom főleg a coreelec github fiókja alatt vannak a legfrisebb, sokak által használt verziók. Sok múlik a fw-n, volt másik tunerrel, hogy sokáig nagyon rossz volt a vétel, majd kiderült, hogy pont olyan verziót választottam, amivel a hibajavítás nem működött, ami pedig fontos a stabil digitális vételhez. Maga az adás streamje is jelentős mértékű hibajavító kódot tartalmaz ezért.

köszi, megnézem. a finn embernek is van valamilyen oldala, onnan szedtem le a latest könyvtárból. tudom, ettől még nem biztos, hogy valóban a latest, de azt a helyet ajánlották.

(megnéztem, ezek kellenek nekem, ezeket hiányolta a meghajtó:
dvb-demod-mn88472-02.fw / Astrometa MN88472 / 2 years ago
dvb-demod-mn88473-01.fw / add Astrometa DVB-T2 firmwares / 3 years ago
nekem szerintem ezek vannak meg, de otthon összehasonlítom)

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

A bedugott vinyó tartalmát nem tudod elcsípni, lemásolni a tv-re telepített valamivel (pl. ES file manager)?

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

ez egy sony w705-ös tv, nem android, valami saját store-szerű van hozzá, minimális cuccal, így állománykezelő felejtős. és régóta nem támogatott, persze. de a store-t megnézem ismét, hátha azóta bővítették, ritkán látogatom, leszoktam róla.

a vinyó tartalmát látom, raklap tlm, m2ts (ez lehet a stream méret alapján) és rth állománnyal, meg konfigokkal, le is tudom őket másolni. de fórumokon írták, hogy kódolt a rögzített anyag, minden m2ts más bájt sorozattal kezdődik, vlc persze nem játssza le, a kulcs meg tévénként változik és nem találtam megoldást hogyan lehetne kiszedni belőle. a tévé persze tudja a saját kulcsát, így le tudja játszani a saját maga kódolt felvételeket. szóval tévé sajnos nem irány, pedig az lenne a legegyszerűbb.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

tvheadend?

upd..nah igy jartam, hogy kozben ebedeltem...

Nekem van egy saját fejlesztésű parancssoros digitális tévé szkriptem, és ehhez egy interaktív parancssoros felvevő szkriptem is.
Tud időzített felvételt is. (Egyszeri, vagy sorozathoz)
Itt alant meg egy kis segéd a csatornalistához.


#!/bin/bash

# dvb-c beállítás:

dvb-fe-tool -d DVBC/ANNEX_A

w_scan -fc -Q1 -c HU -C UTF-8 -x > tuning-data
w_scan -fc -I tuning-data -c HU -M > mpv.channels.conf
sort mpv.channels.conf > sort.mpv.channels.conf
sed -n '1,$ s/(DIGI Gyor)//g p' sort.mpv.channels.conf

Amit tudni kell. A dvb-fe-tool paranccsal lehet megtudni, hogy az eszköznek milyen demodulátorjai vannak.
A -d kapcsolóval választhatjuk ki ami kell nekünk. Nálam ez: DVBC/ANNEX_A (dvb-c)
w_scan -fc -Q1 -c HU -C UTF-8 -x > tuning-data
Ez majdnem ugyanaz mint ami az /usr/share/dvb/dvb-c/hu-Digikabel de az elavult, és ezzel már jó adatokat kapunk.
A következő sor generálja le a tényleges csatornalistát, de az még kicsit zavaros, ezért utána sorba rendezem.
Ezután kitörlöm a szükségtelen (DIGI Gyor) bejegyzéseket.

Én a végén még manuálisan eltávolítom a szükségtelen, és dupla csatornákat. Ekkor lesz belőle kb. 86 csatornám.
Ezt használom.
Ha érdekel, felteszem valahová a szkripteket. Vagy elküldöm mailban.

köszi. érdekelnének a scriptek, hogy mélyebben lássam mi hogyan működik. igaz a tvheadend működik, de igazából nem tudom mitől.

herczeg zsolt oldalán is van ez a dvb-fe-tool, amivel DVB-C-re váltottak, én ilyet nem csináltam, szerintem valahol itt bukott el a saját kísérletezés. mindig láttam az adapteren a kettő frontendet, viszont míg az adapter válaszható volt a programokban, a frontend azon belül nem.

email is jó, tárhely is jó.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ez a kütyü leírás szerint DVB-T2, azaz földi sugárzású DVB adások vételére alkalmas, a Digi meg DVB-C.
Nekem egy Amiko Mini T2/C boxom van, beledugott pendrive-ra simán fel lehet venni az épp nézett műsort, illetve lehet időzített felvételt is csinálni (ha minden igaz, azt még nem próbáltam), a videók meg simán olvashatók pécés lejátszóprogramokkal.

Update: írják, hogy hákolták DVB-C-re is, de kérdés, hogy QAM256-ot tud-e a driver+hw kombó, vagy sem. mert ha nem, akkor a Digi-s DVB-C IMHO felejtős még a hákolásokkal együtt is.

takkra így néz ki, de az enyém valóban tudja a DVB-C-t. rossz oldalt linkeltem be, benéztem. elnézést mindenkitől, tökéletesen igazad van, köszi, hogy jelezted. banggoodról rendeltem, most megnéztem a rendelésemet, konkrétan ez az:

https://www.banggood.com/USB-DVB-T2-HDTV-Digital-TV-Stick-Remote-Receiv…

topiknyitó hozzászólást lehet valahogy javítani, ne legyen ott a hibás link?

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Itt egy aktuális link Aliexpressről (még 4 napig akcióban ~15€)
Elvileg ez ugyanaz, aztán hogy belülre mit tesznek az kiderül ha megérkezett :)
https://www.aliexpress.com/item/Digital-satellite-DVB-t2-usb-tv-stick-T…

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."