UPS akku

 ( lajos22 | 2018. július 22., vasárnap - 20:59 )

Üdvözletem! Engedjetek meg nekem egy láma kategóriás kérdést!

Van egy EATON 650 VA-s UPS-em, amiben az akku megadta magát. Gyakorlatilag fillérekért kapok másikat, de azért nem szaporítanám feleslegesen az elektronikai hulladék hegyet, ezért elkezdtem akkut keresni.
A benne lévő, YUASA NPW36-12 akkuval megegyezőt sehol nem találok, ellenben egy NPW45-12-t találtam, igaz annyiba kerül, mint ha vennék egy új UPS-t. De, mivel az eredeti 36W (7Ah) ez meg 45W (8.5 Ah) elbizonytalanodtam, hogy jó lesz-e ez bele, vagy inkább egy tetszőleges 7Ah-s 12V-os UPS akksit tegyek bele, amit már 4-5 ezerért utánam vágnak?

A céges APC-t az SOSUPS gyorsan, korrektül rendbe tette, de kb. annak a javításának a feléből veszek új ilyet.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Bármilyen 12V 7Ah akkut beletehetsz. Sőt, a 8.5Ah-sat is beleteheted, és valamivel hosszabb áthidalási időd lesz - cserébe, valamivel lassabban fogja feltölteni. (Bár, a 7Ah és a 8.5Ah között minimális differencia van.)

Arra figyelj, hogy van olyan akku, amit rövid ideig tartó erős terhelésre terveznek, és van olyan, amit hosszú ideig tartó gyenge terhelésre. Éppen ezért, más akkut illik tenni egy riasztóba és mást egy szünetmentesbe.

Én erre szavaznék:
http://sosups.hu/termekek/cikkszam/7---12AQPR

A CSB a Hitachi csoport tagja, jellemzően például az APC UPS-ek gyárilag ezzel vannak szerelve.

12V 7Ah akkuból szokott lenni keskeny és széles terminálos (csatlakozós) verzió. (F1 és F2 kódokkal jelölik.)

Neked valószínűleg a széles terminálos fog kelleni. (De ha nem, akkor pár reszelő-húzással bármikor tud keskeny terminálos lenni belőle. Fordítva macerásabb ;))

Köszi! Pont ezt néztem én is, hogy fillérekért van.

--
openSUSE 42.2 x86_64

+1 a CSB-re. Jobb, mint a gyári APC akku, amivel érkeznek.

+1 ha AGM

A B.B. Battery akkujait tudom még ajánlani.

[Feliratkozás]

Egy CSB (GP1272) 7.2Ah-s akku lett a befutó. F2-es csatlakozó rajta, pont stimmel. Beadtam a tápnak, rögtön örülni is kezdett, és lelkesen feltöltötte. A kisülést még tesztelem mielőtt visszakötöm, de eddig úgy tűnik stimmel.

Köszi a válaszokat!

--
openSUSE 42.2 x86_64

Az UPS-edet nem ismerem, de szerinem ezt is célszerű kalibrálni akkucsere után.
Nekem butább APC van, ennél úgy megy hogy feltöltés után 30% körüli terhelést kell rákötni (izzókkal oldottam meg), majd kihúzni a konnektorból és hagyni teljesen lemerülni. Aztán teljesen feltölteni terhelés nélkül, leginkább kikapcsolva.

Amúgy sincs rajta több. Csak switch, egy wifi router van rákötve. Azért is vettem eleve ilyen kicsit, mert ezzel is elvan 1 órát minden. Kalibrálni nem tudom hogy lehet ezt, nem is nagyon érdekel. Majd hozzászokik. :D

--
openSUSE 42.2 x86_64

Én se tudtam hogy kell kalibrálni, amíg utána nem néztem :)
Egyébként a kalibrálás pont azért "kell", hogy az UPS tudja hogy az akkuval mi a helyzet. Pl. szabályosan le tudja kapcsolni a rá kötött terhelést mielőtt elmegy a kraft, ilyenek.

Ez, amit írsz a runtime calibration (RTC). Ahhoz jó, hogy az UPS jobban tudja becsülni a futásidőt.
A szervíz ezen kívűl mást is kalibrál (azt persze nem mondják meg, hogyan) - de amikor helyszínen cserél akkut a jómunkásember, akkor nem ezt csinálja, az tuti.