4G stick-es router elérése kívülről

 ( krychek | 2018. június 28., csütörtök - 11:20 )

Sziasztok,

Van egy hely, ami messze van mindentől és nem lehet odakötni vezetékes internetet, ezért 4G-s routerrel próbálkozok. A cél az lenne, hogy az ottani kamerákat nézhessem interneten keresztül, távolról. A router egy D-Link DWR-118, a stick D-Link DWM-222, a szolgáltató a Telekom. A helyszínről lehet internetezni, de távolról nem érem el a kamerák rögzítőjét, sőt még a router IP-jét sem tudom pingelni (beállítottam a port forwardingot és, hogy válaszoljon pingre). Számomra furcsa volt, hogy a router kezelőfelületében az IP 100.x.x.x volt, de a whatismyip.com teljesen másnak mutatta a publikus IP-met. Valószínű, hogy a sticknek és a routernek külön IP címe van. Lehet, hogy ezek között (USB) akad el a csatlakozási szándékom, vagy eleve a 4G nem támogatja ezt? Sima, vezetékes internettel még sosem volt ilyen problémám.

Köszi, ha tudtok segíteni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A 100.64.0.0/10-et CGNAT-ra használják a szolgáltatók (Shared Address Space). Ha dinamikus IP-s internetszolgáltatásod van, akkor vélhetőleg tűzfal mögött leszel akkor is, ha publikus IP-t kapna az eszközöd. Tehát azt kívülről nem fogod tudni elérni. Az egyik megoldás, hogy valahova kiépítesz egy tunnelt, a másik, hogy fix IP-t kérsz a mobilos elérésedhez, akkor már nem leszel tűzfal mögött.

a harmadik opció, hogy olyan APN-t választ, ami külső IP-t ad. (Telenor esetén net / online a két APN, ha jól emlékszek)

Gyakorlatilag ezt mondtam én is, tudomásom szerint a Telekom a "static" nevű APN-t használja ilyenre. De vélhetőleg erre csak akkor fog tudni felcsatlakozni, ha ezt külön kéri (előfizeti?). Nem tudok arról, hogy a Telekomnál lenne olyan dinamikus publikus IP-t adó nyílt APN, melyre csatlakozva nem lenne tűzfal mögött. De ettől még lehet hogy van. (Gondolom, az egy telephelynél nem reális opció, hogy számára dedikált APN-t kérjen.)

nem vitatkozni akarok, de Te azt mondtad, h kérjen FIX IP-t, én meg azt, hogy válasszon másik APN-t, utóbbit szabadon megteheti tudtommal a Telenor és Vodafone esetében is.

Igen, mert leírta, hogy "a szolgáltató a Telekom". Ezért leírtam, hogy tudomásom szerint a Telekomnál nincs olyan APN, csak ha külön kéri a "static"-ot - persze attól, hogy nem tudok róla, még nem jelenti azt, hogy nem lehet. Ezért írtam, hogy tudomásom szerint. A Telenorról és a Vodafone-ról jó tudni, minden infó hasznos, viszont itt a kérdés a Telekomra vonatkozott.

De túlrágtuk. :)

Én inkább javaslom a fix IP-s vpn-t https://vpnstaticip.com . Vagy egy szolgáltató független fix IP megoldást https://cpanel.hu/szerverotthon/

Telekom esetében APN: internet.telekom
Nálam is "100.XX.XX.XX" a külső IP.
Mögötte egy Asustor nas, azon DDNS és elérem kívülről gond nélkül.

Hat ezt erosen ketlem. 100.64.0.0/10-bol kaptal es elered?

Telekom mobilon meg egy ketszaz elofizetos cegnek sem adott publikus IP-t, mert csak. Mindenhova Telenort telepitunk kb havi 20-30 elofizetes nagysagrendben. Es mindenkit lebeszelunk T-rol.

Vodafone bizonyos nagysagu bejovo forgalom eseten szokott portot korlatozni (5-10GB+), amit kisebb veszekedes utan feloldanak. Majd nehany honap mulva kezdodik ujra..

Tökbiztos. ;-)
Nem boncoltam szét a dolgot, de működik. Pont, ahogyan írtam.
Jelenleg az IP-m: 100.88.yyy.yy/255.255.255.252. A gateway: 100.88.177.73, Vagyis NAToltnak gondolom, de nem vagyok guru.
Ugyanakkor az emlegetett Asustor NAS mobilos app-ja faszán működik, az asustoros "felhőazonosítómmal". (ez gyak. a DDNS useremet fordítja a DDNS host-ra /xxxxx.asustor.com/)

Ha tippelnem kellene, akkor inkább arra gondolnék, hogy más hasonló cloud megoldásokhoz, a NAS-od felépít egy tunnelt a felhő irányába, és azt élőn is tartja, így az internet és a cloud irányából a NAT szempontjából bentről kifelé kiépült csatornán lehetséges az elérés, de ennek feltétele, hogy a NAS indítsa azt a tunnelt, amit majd később használni lehet.

"Tökbiztos", hogy az internet felől a 100.88.yyy.yy IP-det pingelve a NAS-od válaszol a pingre? Vagy ha a NAS-odon bekapcsolnád a például FTP, SMB, SSH, HTTP stb. elérést, akkor az internet felől tudnál kapcsolódni hozzá? Nem a mobilos app segítségével, hanem bármivel.

Hm, igazad lehet...
A beszélgetés kedvéért kipróbáltam. Webes elérés be van állítva, de nem igazán használom csak az appot.
Amit találtam azt igazolja, amit feltételezel, szerintem.
1. A web, browserből, nem megy.
2. A NAS tökmás külső címet lát, mint a router.

Vajon mikor lesz a CGNAT-tal való bohóckodás mellett végre IPv6 is a mobilszolgáltatóknál?

Majd ha kénytelenek lesznek a csilliárdokba került hálózatukat teljesen lecserélni.
SZVSZ 2,3,4G-s hálózati eszközök leállítása után. Azokat (illetve egyes komponenseit) biztosan nem fogja cserélni. És ha egy eszköz is van az infrastruktúrában....

Ha az apnben ipv6ot állítasz be, akkor IPv6 címet kapsz, ha ipv4et, akkor azt. Legalábbis a Telekomnál.

Szerk.: ha a telefonom ipv4/ipv6ra állítom, akkor elvileg kapok mindkettőből egyet.

a rögzítőnek nincs felhős elérési lehetősége? Telekommal soha nem fog stabilan menni.

+1 Azonban felho altalaban csak mobil kliensbol megy + vagy megy/vagy nem + addig amig a kinaiak erdeke kivanja.

Javasolt inkabb T-t levaltani.

Ahogy már többen leírták/utaltak rá: A Telekom a mobilnetre nem ad publikus IP-t, a Telenor viszont simán. Ettől függetlenül azzal nincs tapasztalatom, hogy ezen a címen elérhető-e közvetlenül, vagy tűzfal védi, én a VPN híve vagyok. Szerintem te is építtess fel a router-el egy tunnel-t egy fix pontra (host-olt vpn szerver, irodai fix. IP-s router, stb. - attól függően, ki, honnan szeretné elérni, vagy a rendszer-t üzemeltetőnek milyen infrastruktúrája van) és onnan érd el a kamerákat!

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"