4G stick-es router elérése kívülről

Sziasztok,

Van egy hely, ami messze van mindentől és nem lehet odakötni vezetékes internetet, ezért 4G-s routerrel próbálkozok. A cél az lenne, hogy az ottani kamerákat nézhessem interneten keresztül, távolról. A router egy D-Link DWR-118, a stick D-Link DWM-222, a szolgáltató a Telekom. A helyszínről lehet internetezni, de távolról nem érem el a kamerák rögzítőjét, sőt még a router IP-jét sem tudom pingelni (beállítottam a port forwardingot és, hogy válaszoljon pingre). Számomra furcsa volt, hogy a router kezelőfelületében az IP 100.x.x.x volt, de a whatismyip.com teljesen másnak mutatta a publikus IP-met. Valószínű, hogy a sticknek és a routernek külön IP címe van. Lehet, hogy ezek között (USB) akad el a csatlakozási szándékom, vagy eleve a 4G nem támogatja ezt? Sima, vezetékes internettel még sosem volt ilyen problémám.

Köszi, ha tudtok segíteni.

Hozzászólások

A 100.64.0.0/10-et CGNAT-ra használják a szolgáltatók (Shared Address Space). Ha dinamikus IP-s internetszolgáltatásod van, akkor vélhetőleg tűzfal mögött leszel akkor is, ha publikus IP-t kapna az eszközöd. Tehát azt kívülről nem fogod tudni elérni. Az egyik megoldás, hogy valahova kiépítesz egy tunnelt, a másik, hogy fix IP-t kérsz a mobilos elérésedhez, akkor már nem leszel tűzfal mögött.

Gyakorlatilag ezt mondtam én is, tudomásom szerint a Telekom a "static" nevű APN-t használja ilyenre. De vélhetőleg erre csak akkor fog tudni felcsatlakozni, ha ezt külön kéri (előfizeti?). Nem tudok arról, hogy a Telekomnál lenne olyan dinamikus publikus IP-t adó nyílt APN, melyre csatlakozva nem lenne tűzfal mögött. De ettől még lehet hogy van. (Gondolom, az egy telephelynél nem reális opció, hogy számára dedikált APN-t kérjen.)

Igen, mert leírta, hogy "a szolgáltató a Telekom". Ezért leírtam, hogy tudomásom szerint a Telekomnál nincs olyan APN, csak ha külön kéri a "static"-ot - persze attól, hogy nem tudok róla, még nem jelenti azt, hogy nem lehet. Ezért írtam, hogy tudomásom szerint. A Telenorról és a Vodafone-ról jó tudni, minden infó hasznos, viszont itt a kérdés a Telekomra vonatkozott.

De túlrágtuk. :)

Hat ezt erosen ketlem. 100.64.0.0/10-bol kaptal es elered?

Telekom mobilon meg egy ketszaz elofizetos cegnek sem adott publikus IP-t, mert csak. Mindenhova Telenort telepitunk kb havi 20-30 elofizetes nagysagrendben. Es mindenkit lebeszelunk T-rol.

Vodafone bizonyos nagysagu bejovo forgalom eseten szokott portot korlatozni (5-10GB+), amit kisebb veszekedes utan feloldanak. Majd nehany honap mulva kezdodik ujra..

Tökbiztos. ;-)
Nem boncoltam szét a dolgot, de működik. Pont, ahogyan írtam.
Jelenleg az IP-m: 100.88.yyy.yy/255.255.255.252. A gateway: 100.88.177.73, Vagyis NAToltnak gondolom, de nem vagyok guru.
Ugyanakkor az emlegetett Asustor NAS mobilos app-ja faszán működik, az asustoros "felhőazonosítómmal". (ez gyak. a DDNS useremet fordítja a DDNS host-ra /xxxxx.asustor.com/)

Ha tippelnem kellene, akkor inkább arra gondolnék, hogy más hasonló cloud megoldásokhoz, a NAS-od felépít egy tunnelt a felhő irányába, és azt élőn is tartja, így az internet és a cloud irányából a NAT szempontjából bentről kifelé kiépült csatornán lehetséges az elérés, de ennek feltétele, hogy a NAS indítsa azt a tunnelt, amit majd később használni lehet.

"Tökbiztos", hogy az internet felől a 100.88.yyy.yy IP-det pingelve a NAS-od válaszol a pingre? Vagy ha a NAS-odon bekapcsolnád a például FTP, SMB, SSH, HTTP stb. elérést, akkor az internet felől tudnál kapcsolódni hozzá? Nem a mobilos app segítségével, hanem bármivel.

Vajon mikor lesz a CGNAT-tal való bohóckodás mellett végre IPv6 is a mobilszolgáltatóknál?

a rögzítőnek nincs felhős elérési lehetősége? Telekommal soha nem fog stabilan menni.

Ahogy már többen leírták/utaltak rá: A Telekom a mobilnetre nem ad publikus IP-t, a Telenor viszont simán. Ettől függetlenül azzal nincs tapasztalatom, hogy ezen a címen elérhető-e közvetlenül, vagy tűzfal védi, én a VPN híve vagyok. Szerintem te is építtess fel a router-el egy tunnel-t egy fix pontra (host-olt vpn szerver, irodai fix. IP-s router, stb. - attól függően, ki, honnan szeretné elérni, vagy a rendszer-t üzemeltetőnek milyen infrastruktúrája van) és onnan érd el a kamerákat!

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Nem mai a hozzászólás, tudom. De ma esetleg melyik APN ad publikus IP-t vagy IPv6-ot telekom LTE esetén?

Tapasztalat érdekelne.

Köszi