Hangtovábbítás agyalás

Fórumok

Tudom, tudom, ez nem az a fórum, de csak így feldobom hátha van valakinek ötlete.

Szoktam járni rendezvényekre videózni. Nem csak felvenni hanem van, hogy élőben közvetíteni. Ehhez elengedetlen az, hogy a kép és hang valahogyan egy eszközben fusson össze.
Nem pro kamerával végzem a stream-et hanem kompakt és kompromisszumos megoldással: telefon a kamera - van benne mobilnet és jó minőségű kamera mindez egy gimball-on.

Régen próbálkoztam olyanokkal, hogy EZZEL az appal átküldtem a képet laptopra és OBS-el ment ki a kép, a hang pedig a laptopba ment közvetlenül a keverőpult mellett. Ezzel vannak viszont gondok (képminőség, akadozó képátvitel, zoom hiánya).
Most a DJI GO alkalmazásban tudok rtmp-n broadcast-olni. Telepítettem nginx szervert a laptopomra, de a kép késleltetése teljesen random így azt az OBS aligha tudja megenni - pedig ez lenne a legjobb megoldás -, nem tehetem meg, hogy folyamatosan utánaállítom a hang késleltetését, hogy szinkronban legyen a hanggal.

A legegyszerűbb megoldás nem jó (készülék saját mikrofonja) mivel nem vonalból rögzít hangot, veszi a közönség zaját is, hangos zenénél pedig recseg.

A második legegyszerűbb megoldás: vezeték a készülék és a keverőpult között. Így, hogy a DJI GO-ban van kivezérlésjelző így többnyire még jó is a megoldás viszont a nagy probléma az, hogy nem lehet így a kamerával mozogni, plusz fennáll a veszély, hogy a nép felakad benne.

Jött akkor a kövi logikus elmélet: vezeték nélkül kéne a hangot továbbítani. Örömmel látom, hogy ezt a technológiát profi szinten is feltalálták és nem fm transmitterben kell gondolkoznom, de célzottan nem találok egyetlen olyan eszköz párost sem ami arra való, hogy a keverőpultból kijövő hangot egy kamerára közvetítse. Vannak wlan transmitterek, de mindegyik vevőegysége vagy vezetékes vagy iszonyatosan nagyméretű.
Legközelebb a célhoz EZT az eszközt találtam amit láthatólag egyértelműen gitárhoz találtak ki és csak mono.

Van valakinek ötlete mit keressek?

Hozzászólások

Akkor már nem is keresgetek neked :D

Vezeték nélküli fülmonitor set-tel lehetne megoldani, de ezek a cuccok még gagyibb márkákból is 100e HUF felett indulnak :/ (ugye, a komolyabb zavarszűrést, hangminőséget, késleltetést meg kell fizetni. Egy kínai FM transmitterrel is megoldható, csak pont ezekkel a kompromisszumokkal)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

És egy dedikált felvevő a pultra?
Vannak olcsóbbak is ezeknél, de ezek kb. industry standardek egyszerűbb felvételre, vannak rajtuk line in-ek is:
https://www.thomann.de/intl/hu/tascam_dr05.htm
https://www.thomann.de/intl/hu/zoom_h1n.htm

Vagy ilyen párezres rx/tx bluetooth irány, de hát ugye ennek a hangminősége kérdéses:
https://www.amazon.com/mode-Audio-Adapter-Bluetooth-Transmitter/dp/B01H…

A tascam-ot majdnem megrendeltem a múlt héten. Nem működik a dolog, mivel élő műsor sugárzása a cél.

Bluetooth-nál fennáll a veszély, hogy késik a hang, de ha a hagyományos fejhallgatókat veszem alapul akkor az még belefér. Lehet egy ilyenre rápróbálok, bár nem tudom ténylegesen össze lehet-e kapcsolni két ilyen eszközt vagy csak okoseszközzel képesek-e együttműködni...

Naja, meg a másik probléma. Tegnap is ez megvolt.
Saját keverőpultot vittem biztos ami biztos, mert volt már olyan, hogy digitális pult volt és csak xlr vonalat tudtak volna adni. Node - adtam a jack dugót a technikusnak és bedugott a fülhallgató kimenetre, mert az tökjó és ugyanaz, mint kifelé.
Hát nem.
A saját kontrolomon hallottam vissza, hogy valamelyik hangszer szól, valamelyik nem - kiderült, hogy az a gomb amivel egy adott sávot a kivezérlésjelzőre kötött az egyben a fejhallgatóban is "solo"-zik. Tök jó volt zenélés közben el activity-zni, hogy NINCS JEL!
De majd hátja ma jobban fog menni a dolog... :)

"Legközelebb a célhoz EZT az eszközt találtam amit láthatólag egyértelműen gitárhoz találtak ki és csak mono."
- a gitár pickup ugyanúgy mikrofonszintű, az pedig miért probléma, hogy mono? A mikrofon is az.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez a fajta megoldás, amit te kigondoltál, nem broadcasting-szinvonalú, és nem is képvisel magas minőséget. Ez arra alkalmas lehet, amire számod, de ne várj tőle olyan megoldást, ami minden igényed lefedi, ez egy kompromisszumos megoldás, a legjobb átviteli minőséget pedig a drót adja, ha zenélni akarsz, akkor a wifi-audio gateway és társai felejtősek.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség