A NYÁK és A PÁKa napja

Leszállították A NYÁKot. Nosza, elő A PÁKát és bele az alkatrészeket!

Az előző posztban tárgyalt Peltier vezérlő hőszabályzóról van szó. Ez az első általam tervezett és le is gyártatott NYÁK. Nagyon szép lett, minőségi munkát végeztek a nyakaruhaz.hu-nál. Jól működött a széles vezetékeket a maszkra átmásoló programocskám, és valóban forraszthatóak lettek a nagyáramű vonalak.

A mai kép érzékeny lelkűek számára sem veszélyes, mindenki nyugodtan lapozhat!

(Küldtek egy ajándék kulcstartót is, amivel SMD forrasztást lehet gyakorolni. Kicsit bénáztam, de végül működőképes lett. Ti beragasztjátok az SMD alkatrészeket forrasztás előtt? Ha nem, honnan vesztek harmadik kezet? Ha igen mivel?)

Kezdjük el összeszerelni! Jobban szemrevételezve kiderült néhány bibi a tervezéssel.

Az egyik vastag vonal belóg a mellé szerelendő csavaros terminál alá. Ez azért baj, mert a terminál alja fém, ha odacinezek, akkor rövidzár keletkezhet. Működni fog, de figyelni kell rá.

A modulokat aljzattal szerelem, nem forrasztom be. Így a következő verzióba át tudom szerelni őket, amikor kiderül hogy ez a változat nem elég jó. Igen ám, de az Arduino pinoutja olyan, hogy egymás mellé kell tenni két aljzatot, viszont ami nekem van az kicsit szélesebb, mint a raszter. Töredék milliméterrel, de szélesebb. Ezért elő kellett vennem a ráspolyt (nem az RPi-t, hanem az igazit) és bele kellett reszelnem az aljzat műanyagjába. Szerencsére nem bújt elő a fém és mégis elférnek egymás mellett.

Az RTC és a kártyaolvasó is szélesebb, mint amire számítottam. Totális véletlen, hogy elférnek egymás mellett, mert éppen szembe állnak egymással, így a két kis NYÁK nincsen egy síkban. Ezek az alkatrészek nem voltak még a kezemben a tervezés előtt, és eléggé aluldokumentáltak voltak, így lehettem hanyag. De nem baj, mázlim volt.

Szépen beforrasztottam az Arduinot, az aljzatokat, a gombokat és az I2C busz ellenállásait. Ezen a ponton már ki lehet próbálni az alapműködést, úgyhogy lássuk! Végigmértem, hogy tuti nincsen zárlat, az Arduinora rátöltöttem egy semleges programot ami biztosan nem vezérel szembe semmilyen perifériát és betettem a helyére. A helyén is működött, nosza tegyük be a képernyőt!

Eszembe jutott, hogy a képernyő tápját meg kellene mérni, hogy a helyén van-e. De eddig mindent végigmértem, és minden klappolt! Ugyan hova óvatoskodjak? Bedugtam a helyére az OLED-et, felkapcsoltam az áramot és vártam, hogy felvillanjon az inicializáló szekvencia. De nem villant. Mi ez a büdös? Felszállt a mágikus füst :-S.

Hogy hogynem, a VCC és a GND össze lett cserélve pont a legdrágább alkatrésznek. Úgyhogy rendelni kell újat, hogy a kaland folytatódhasson. A NYÁKot meg ki kell javítani. Oda lesz a romlatlan szépsége.

Hozzászólások

Jolvan, akkor nem en voltam az egyetlen aki nekiallt reszelgetni az arduinonak vett aljzatokat :)

"Ti beragasztjátok az SMD alkatrészeket forrasztás előtt?"
Nem ismerek olyan ragasztót, ami a forrasztás hőfokát kibírja. Szóval ha le is ragasztanám, mire megforrasztom, elengedi a ragasztó. Csak eggyel több trutyi lesz a nyákon, fölöslegesen.

Az SMD cucc egyik padjét megónozod, ráteszed az alkatrészt, odaforrasztod. Miután ez már tartja, megforrasztod a másik pad-et is. IC picit izgalmasabb, de két ellentétes sarok becélzásával kezdve megoldható a feladat.

A PÁKa hőfokát nem kell túltekerni.

Olyan ragasztót viszont használnak, ami a hőkezelést kibírja. Csak azt nem kézzel, hanem automatával ültetik be. A forrasztó paszta felvitele után fogkrém szerűen az egyes akatrészekhez tartozó pad-ek középvonalában húznak egy csíkot a ragasztóval. Ha jól emléxem, ezt 0603 méretig láttam. Utána jön a beültetés. Ezt a technológiát csak néha használják olyan paneleknél, amelyeknek mindkét oldalán vannak alkatrészek, de ott is csak az "alsó" oldalon.

Nem rossz az sem, amikor a forrasztópasztát a pad-ekre egy pisztoly segítségével viszed fel. Az alkatrészt a pozicionálás után egy csipesz hegyével kell megtámasztani. Után jöhet a páka jobbról-balról. Több alkatrésznél meg hőlégfúvó/sütő/búboskemence. ;)

Hol gyártattál nyákot hogy ilyen slotokat (J1) kivágtak neked (gondolom olcsón)?

Azért kérdeztem mert az általam ismert itteni gyártóknál a kis szériás olcsó proto esetén 2mm-es a legkisebb maró ami az árban van, ennél kisebb átmérőjű maró általában feláras. A képen alapján úgy tűnt ezen a nyákon a slotok 2mm-nél kisebb maróval lettek marva.

Ugyan hova óvatoskodjak?
...
Felszállt a mágikus füst :-S

Az egészben talán ez a legtanulságosabb. Én is szinte mindig mindent ellenőrzök, mindent rendben találok. Azon ritka kivételes esetben, amikor hanyag voltam, nem ellenőriztem, baj is lett belőle. Tehát mindent muszáj átnézni. Kapcsolási rajzon, footprinten, PCB-n egyaránt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez addig jol mukodik, amig az alkatreszednek az a bekotese, amire szamitasz. Az 1117 LDO-t pl. az AMS maskepp szokta bekotni, ezt mar tobben megszivtak, de ok legalabb dokumentaljak. En 78L05-nel szivtam meg hasonlot, igy kapott egy attiny13a a maximalis 5.5V helyett 11.5-et.

--
If you get a good wife, you'll become happy; if you get a bad one, you'll become a philosopher. -Socrates