Vonalkód olvasó keyboard layout beállítás

Fórumok

Sziasztok!

Légyszives segítsetek nekem, már az agyvérzés határán vagyok...
Kaptam 3 db GigaByte BRIX masinát amiken linux fut (Ubuntu 18.04). Bekapcsolás után automaikusan bejelentkezik, KIOSK módban elindul egy chromium böngésző és egy belsős ERP rendszert nyomogatnak a userek (raktárosok, ügyfélszolgálatosok..szóval nem techie-k)

A gépekre egy vonalkód olvasó is rá lesz dugva. Tökéletesen fel is ismeri a rendszer, tudok vele olvasni vonalkódot de az istennek nem tudom megmagyarázni neki, hogy induláskor angol kiosztással olvassa be a vonalkódokat.

Ha manuálisan futtatom a setxkbmap -device 9 -layout us parancsot onnantól frankón működik. Ha ~/.profile-ba írom, hogy /usr/bin/setxkbmap .... akkor semmi, ugyanúgy magyarul olvas és a 0-ból ö betű lesz pl.

Ubuntu 18.04 desktop van a gépen, próbáltam azt is hogy a GUI-s Startup Applications-be felveszem de semmi.
Nem tehetem át globálisan angolra a kiosztást mert magyar nyelvű billentyűzet is van a gépekre dugva.

Hozzászólások

[MEGOLDVA]

Beraktam ezt a setxkbmap parancsot egy .sh scriptbe és azt adtam hozzá a startup applications-höz. Ekkor még mindig nem működött de gyanús volt, hogy közvetlenül login után pár másodpercig hiába adom ki a parancsot manuálisan, akkor sem működik. Ugyanebben a scriptben még a setxkbmap parancs előtt beszúrtam egy sleep 10-et és voila, működik.

Bámulatos..:D

és ha a ~/.bashrc be íród? (vagy ami a shell ott)

Mert a kezembe adtak egy vonalkódolvasót amit megrendeltek az AliExpressről és kész. Se doboz se leírás se semmi. "Holnapra működjön, kösz helo" :D

Amúgy közben Arch Wikiből kukáztam egy elegánsabb megoldást, /etc/X11/xorg.conf.d-ben külön beállítottam a billentyűzet kiosztást illetve egy másik fájlban a vonalkódolvasó kiosztását, MatchProduct alapján azonosítva az olvasót így mindegy hova dugom.