Medence futes hazilag

Fórumok

Sziasztok!

Szeretnek hazilag futest barkacsolni a szuleim medencejebe.
Az alabbi otleteket talaltam, amiket en meggyozonek erzek, de edesapam, csak akkor hajlik a dologra, ha beszelhet valakivel (esetleg megnezheti eloben), akinel mukodik ilyen.

http://otletmozaik.hu/csinald-magad/kert-balkon/1407-vizmelegites-egysz…
https://www.ontozocentrum.hu/blog/otletek/medencefutes-olcson

Van esetleg valakinek tapasztalata a temaban?

Koszi!

Udv,

Hozzászólások

Ötletes, de fogalmam sincs hogyan kell egy ilyet méretezni. És a cikkben sem láttam ilyet.
Azt azért jó lenne tudni, hogy a hazai átlagos napsütés mellett mekkora felületű napkollektor kell 1 köbméter víz 1 Celsius fokkal történő felmelegítéséhez, júliusban?
Én a forgácslapot lefesteném matt fekete iskolatábla festékkel. Az mosható is, tehát nem árt neki egy kis vízszivárgás vagy eső.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ez a KP csöves cucc ez tökéletes olcsó megoldás :) Ha nagyon nagy a medence és többet is rászánnál akkor egy használt boljler + vegyes kazán + hőcserélők + szivattyúk + sok idő egy komoly megoldás lenne.

LPE cso kell hozza eddigi kutatasaim szerint, mert az valahogy jobban szivja a meleget.
Be kell meg hajitani az egeszet egy plexi oldalu dobozba, hogy az uveghazhatas (lasd napon hagyott auto) is rasegitsen.
Gondolom nem tul vastag (de nem is tul vekony) keresztmetszetu csovon kell a vizet aramoltatni nem tul gyorsan, hogy meg legyen a megfelelo hocsere.
Allitoloag ~100m csovel, amit egy 1-1,5m sugaru spirallba fel lehet tekerni, mar csodakat lehet muvelni.

Szerintem ez kiszamolni igencsak nehez lehet, mert minden lof.szt bele kell szamolni, a surlodastol kezdve a helyzeti energiaig (ha pl emelni kell a vizet), igy szerintem nagyjabol megepit az ember egy ilyen rendszert, aztan elkezd jatszani az aramlasi sebesseggel es megall ott, ahol a melegites/aramlasi sebesseg aranya kielegito.

Ez tuti működik 5000 ft-ból, igazi sufnituning garázsbété megoldás :)
https://drive.google.com/file/d/1LhkScPjlcFCVi4khQryeit74aSdc1lVH/view?…
Ha a medence és a keringtető megvan, persze... Letakarni érdemes, nyáron éjjel sem megy nagyon 20 fok alá nálunk, kivéve a magasabban fekvő vidékeket, ha süt a nap elég hamar melegszik a víz.
Tavaly csak a fűben húztam ki a tömlőt, úgy is működött, de idén összeütök egy kis állványt lécből.

Ha van több pénzed is amit rászánnál, akkor természetesen legalább a kpe csöves megoldást preferáld, de ez is működik, garantáltan.
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Egy ismerősöm a kazánról fűti egy réz hőcserélő spirállal a kis beülős medencéjét. Szerintem a napkollektorral az a baj, hogy csak akkor meleg, ha süt a nap. Ha meg már van medencéd és időd is, akkor ülhess bele rossz időben is, nem?

A topikhoz visszatérve, ami kollektort én láttam, abban a csővek kicsit messzebb voltak egymástól, volt közöttük hely. Ha a doboz maga felveszi a meleget (fóliával letakarva vegházhatással ugye), akkor a csőnek nem annyira a hő megfogása, mint az elszállítása a feladata. Talán kevesebb csővel az adott négyzetméterre (és teljesítményre) olcsóbban jössz ki. Tehát ha van helyed, akkor érdemes lehet úgy tekerni.

Érdekes megközelítés még a fény tükrökkel való gyűjtése, úgy még kevesebb csővel még nagyobb hőmérsékletet lehet elérni. De ott már jönnek a bajok - veszélyes fényteljesítmény, gőzképződés, stb - medence melegítésre felesleges is. Csak álmodozok :-)

És ha ezt a kpe csövet leásod 1 méter mélyre, akkor a lakás hűtésére is használható :)
Olvastam neten olyan megoldást, ahol vizet keringettek benne, és egy autó hűtőrács/ventilátor kombinációval hűtötték lakás levegőjét, de olyat is ahol nagyobb átmérőjű, pl szennyvíz csövet fektettek le, és konkrétan a lakás levegőjét keringették benne, vagy kívülről azon keresztül szívtak be friss/hűs levegőt a lakásba.

Az autó hűtőrács/ventilátor kombó kapcsán vannak fenntartásaim.
A klímák esetén a beltéri egységnél kondenzvíz jelenik meg, amelynek elvezetéséről gondoskodni kell.
Annak idején fűtés technikával is foglalkozó komoly szakközépiskola kitalálta, hogy a falfűtés csőben megkeringeti a talajban hűtött vizet. A dolog tökéletesen működött - azzal a nem várt mellékhatással, hogy a falon penésszel vastagon kirajzolódott az eredetileg fűtő-, most éppen hűtő cső nyomvonala.
Szóval működhet a hűtőrács/ventilátor kombó, de minimum vödröt alá! :-)