lakásfelújítás - last mile

 ( hendrick | 2018. június 1., péntek - 17:34 )

Lakásfelújításból még hátramaradt pár részfeladat, ehhez kellett beszereznem pár dolgot, szépen körbefutottam a városban.

A lapszabászatnál minden rendben ment, mellette a szerszámboltban nem tudnak a náluk kapható egyébként szabványméretű bútorlapon kábelt átbújtató műanyag takaróhoz lukfúrót adni adekvát átmérőjűt. Második látogatásnál már hajlandóságot mutattak, hogy esetleg rendelni tudnak, majd hívnak telefonon. Határeset, hogy a lapszabászatban újat legyártatni kifúrt lyukkal, vagy a lyukfúrót megvenni az olcsóbb, kb ugyanannyiba kerül, ez egyszerűbb.

Kellett még vagy 50m cat5e kábel, egyszer jártam már a kiszemelt boltban, amikor rohamtempóban kellett valami ahhoz, hogy a gépemet egy munka befejezéséhez működőképes állapotba hozzam, messzemenőleg elégedett voltam akkor, hát benéztem újra. Nincs cat5e kábel méterre, csak előregyártott 20/30m, na jó ha olyan minőségű, hogy újra lehet krimpelni akkor jó lesz, rj45 meg törésgátló van, akkor nézzük az adatlapját... hát az nincs, mondom guglizzunk egyet, végül kinyomoztuk, hogy copper coated alumínium azaz CCA. A sarokban rámutatok a utp-dob kartondobozra, hogy ha nem 5e az sem baj, ha a a keresztmetszete és mozgékonysága nekem megfelelő, az réz-e? Erre már rávágta, hogy az is CCA, vagy mihamarabb kint akart tudni a boltból és csak rávágta, vagy tényleg csak hulladék kábeleket tartanak, mert a kisember ezt hajlandó csak megfizetni, megjegyzem tényleg sokkal olcsóbbak. Ez van, hálózati elemeket továbbra is csak hálózatépítésre specializált cégektől.

No akkor a megszokott webshopból rendelünk cat5e-t, eddig mindig másnak rendeltem innen, most ez saját névre lesz, nosza regisztráljunk, kiváló minőségben jó árut és gyorsan szállítottak mindent, nem lesz meg azonnal, így a szekrény összerakásával várnom kell de legalább normális kábel lesz bent. Regisztrálok, aktivációs email... benne a szép generált random új jelszó, még jó, hogy már több, mint 10 éve mindenhova új, random jelszót használok (már ami rangsorban/érzékenységfaktorban elér egy küszöböt), biztos ami biztos a megrendelőlapra ráírtam, hogy a jelszót cleartextben visszakaptam emailben. Ha valaki magára ismer, az nem a véletlen műve, amúgy riszpekt a munkátokra, amit csináltok, de a webshoppal kezdjetek valamit, nem ártana egy érdemi ráncfelvarrás sem, de én a hup-os simplex designt kedvelem, tehát a csicsa nekem nem hiányzik. Amúgy reagáltak, hogy a fejlesztőnek jelezték és köszönik az észrevételt. Fejlesztő kollega vajon kibogozza vagy átvágja majd a gordiuszi csomót? (a kiküldött regisztrációs email template-jéből kivesszük, hogy a jelszót beleírja) Hmmm mennyi hasonló GDPRmegoldás születhetett múlt hó végére vajh.

Aztán rendeltem még kábelcsatornát is, ilyen klassz faerezet bevonatosat, mert a rokon ad a kinézetre ezért rendeltem hozzá sarokelemeket is, mivel tartok tőle, hogy ha gérbe vágom, a fehér belseje túl feltűnő lesz, különben lemondanám a rendelés ezen tételét, merthogy most azt mondták, hogy szerdáig nem jön meg, sőt azt követő szerdáig sem biztos, inkább az azt követő szerdára... talán. Nem ez az első alkalom, hogy a sarokelemekkel így járok, így nem csodálkozom. Lehet a barna filctoll csodákra képes?

Csak néhány radiátort cseréltünk újakra, valamilyen szentimentális (meg költségtakarékossági) okokból ragaszkodtunk a régi öntöttvasakhoz, hát most jön a böjtje: elkezdett csordogálni az egyik, jó kis szmötyis tócsa alatta. Most ott vannak a fix csatlakozási pontok, kellene valami pont oda illeszkedő radiátor. Vagy találok pont illeszkedőt olcsón vagy jön a gyártatás, de az öntöttvas az aranyárban van, nem hiszem, hogy megéri.

Az asztalost meg kifizettem, átvettem a munkát és most engem vegzál, hogy ő elhagyta a vállalkozói szerződése saját példányát, szkenneljem be és küldjem neki vissza de iziben, méghozzá MOST ... sms-ben sürget, nagy felkiáltójelek... hát lehet kivárjuk azt az időt amennyit a vállalási határidőből késett, van épp elég dolgom így is - mikor azt hittem, már az összes mestert kint tudtam és minden le van tudva bedobozoltam az összes dokumentációt és deponáltam ahova most nincs kedvem elmászni így sürgősen, pláne, hogy rendszeres kórházlátogatók lettünk. A pasas amúgy szépen dolgozik, árban ugyanannyiért, mint a nagyok, de marha szétszórt, elhagyja a szerződést, két szekrényrészt újra kellett gyártania mert nem a megrendelt méretben szállított elsőre, és sosem sikerült akkor jönnie amikor mondták, aztán oda jutottunk, hogy előző nap tudja mondani, hogy másnap jön-e.. mondtam neki majd akkor jelentkezzen ha legalább két napra előre tudja...
Amikor meg a telefonban felhúzom magamat és káromkodok, hogy ő szórta el a saját példányát, nekem is van életem, majd megkapja amikor lesz rá időm, még elkezd fenyegetőzni hogy este majd meglátogat. (Előtte még higgadt hangnemben tisztáztuk, hogy én úgy tudom azt kaptam amiért fizettem és ő tudtommal annyit kapott amit kért, tehát nem értem mire ez a sietség pláne poszt átvétel és fizetés) A pasas szerintem szétesőben van, de sokan vannak így az építőiparban, mert felmentek az árak, és több munkát akarnak elvállalni, mint amennyit meg tudnak csinálni, hogy amíg csak marad ez az állapot kaszálhassanak. Legalábbis ez az érzésem. Amúgy fogalmam sincs, hogy minek húzta fel magát ezen annyira, az ő formanyomtatvány szerződését töltöttük ki, én biztos beírtam volna az árajánlatból a számot meg a nevet aztán nem futkosok utána többet az ő helyében. Ja igen és nagyapám egyházközösségéből a pap testvére ajánlotta ezt a jóembert... már dolgoztattam vele egyszer, akkor minden jól ment, de hát változnak az emberek is...

Még sacc egy hónap és talán visszaállnak a dolgok normálmenetbe, és legalább nagy gebasz nem volt (95%-ban olyanok lettek a dolgok, mint szerettük volna, az 5%-ot meg tudni kell elengedni), igaz tovább tartott és többe került minden, mint tervezve volt.
Tíz évvel ezelőtt úgy fogtunk bele, hogy bent laktunk, most ezt el tudtuk kerülni, de így is volt épp elég plusszkör.

Most lehet az energiákat arra fókuszálni, hogy a kórházban ne sikoljon ki semmi. Korábbi tapasztalataink alapján lehet az sem lesz egyszerű, de ugyebár nyugtával dicsérjük a napot, majd ha minden véget ért.

PS: Akiben felmerül, hogy miért bútorlapozok egy hivatásos asztalos után: igen vannak dolgok amit annyira nem akarnak megcsinálni, hogy csillagászati számot mondanak rá, pl macerás ki-beugrós, falon kívül futó, nem mozdítható csövekkel tarkított beépített szekrények esetén.

Jövő héten végre végleges helyére kerülhet a NAS, kábelmodem, router, switch a "háziszentélybe", addig ideiglenesen egy kartondoboz tetején várják jobb sorukat, hacsak nem jön közbe megint valami, amire az elkövetkező hetekben még van esély. Lehet tenni a fogadásokat, hogy egy napon lesz-e a születésnapom a lányommal :) - elég valószínűtlen, de most lehetséges. Másfél éve, fiamnál a szülés oddjait naponta újraszámoltam aznapra :D

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mi fürdőszobát akarunk felújítani, de még igy is szinte lehetetlen összehozni, hogy a legtöbb melót mi és a szűk családi réteg végzi:
- Asszony tervez
- Fater kőműves, ő csempéz, járlólapozik
- Asszony öccse villanyszerelő, ő villanyt szerel
- Asszony unokahúgának a pasija víz/gáz szerelő, Ő ezeket csinálja
- Én meg minden mást: vésés, fúrás, faragás, szerelések, fuvarozás, pakolás...

Na de! 1 hónapja rendeltük meg a fürdőszoba szaküzletben ami kell. 2 hete a kádra azt mondták, hogy a jövőhétre megjön. Bementem a jövőhéten, és ugyancsak azt mondták, hogy majd a jövőhéten. Holnap telik le ez a jövőhét is, de még mindig nincs kád. Mégis mi a francért olyan nehéz beszerezni egy teljesen hétköznapi kádat, hogy annak ~1 hónap kell?
Ez miatt nem tudunk semminek nekikezdeni. És hiába rokon a vizes, Ő sem ér rá mindig főállás mellet. Ha jövőhéten megjön a kád, akkor is lehet, csak a hó végén lesz elkezdve. De legalább a nappaliban már majdnem egy egész fürdőszoba várja, hogy össze legen építve...

Már bánjuk, hogy mentünk inkább le a Praktikerbe, már lehet kész lenne minden!

Én anno amikor a kád kellett, nagykertől vettem, mert kiszolgált privát ügyfeleket is, igaz ők is késtek, de megmondtam melyik nap jönnek a mesterek, és előző nap kihozták, becsületükre legyen mondva.

Nálunk távolabbi családi körben van villanyszerelő, de akkora nagy szívességnek vette amikor utoljára segített (nem ingyen, nem is olcsón), hogy ezt most kihagytuk (ipari ügyfelei vannak főleg). Amit én megcsinálok/tam az általam, amit nem, arra a három árajánlatból nem feltétlenül a legolcsóbb, de legalább a szürreálisan magas árazókat ki lehet szórni, pláne, hogy három évvel ezelőtt ugyanúgy begyűjtöttem ugyanezekre az ajánlatokat, de akkor el kellett halasztani a bulit.

Nálunk a wc-be a kis sarok-kézmosóra kellett sokat várni. Extramini méret, nem volt itthon raktáron, minden más pikk-pakk volt.

Nálunk a közeli családból (aki képes fizikai segítségre) az mind RIP, szóval nem sok választásunk/lehetőségünk.