Program / digitális számla generálása házon belül külföldre

 ( log69 | 2018. május 27., vasárnap - 15:30 )

Sziasztok,

Tudnátok ajánlani egy céges kapcsolatomnak olyan számlázó programot, amely hivatalosan megvehető (tehát nem szolgáltatás) és cégen belül tudnak generálni digitális számlát külföldre (EU-n belülre és kívülre) úgy, hogy a számla PDF-et át tudja adni egy programjuknak?

Gondolom annyi lehet a speciális feltétele ennek, hogy nemzetközi törvényeknek megfelelő számlát tudjon kiállítani az ÁFA megfelelő kezelésével digitális aláírásra jogosultan.

Köszönöm.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha magyar (adószámmal rendelkező) vállalkozásról van szó, akkor egyáltalán nem kell igazodnia semmilyen "nemzetközi törvény"-hez. Kizárólag a magyar jogszabályok az irányadók. Ebből pedig nekem az jön le, hogy bármelyik magyar számlázóprogramot választhatja (ami az igényeinek megfelel).

Ha unión belüli magánszemélyek vannak, akkor az áfa része országonként változik.
Így a helyes alkalmazás nem a default 27% ÁFÁ-t számol, hanem országonként.

És őszintén, lehet ma olyan számlázót venni, amibe megváltoztathatatlanul hardcode-olva van a 27%? Ez a legalapvetőbb dolog, hogy ezt tudja. Jó, ha a kiskunborzasztói Pistike Bt-től veszi valaki óccóé az ezer éves programnyelven írt szamlazo.exe-t mindennemű minősítés nélkül, mert hát az is működik, akkor nem kell meglepődni :D.

Automatizáció szempontjából érdekes a kérdés, nyilván kézzel bármit ki lehet bárhogy tölteni, de kellene támogatott számlázó, ami mindig frissíti az aktuális törvényekhez.

Húha. Innen nehéz lesz nyerni.

Szóval, az egy dolog, hogy tudod változtatni az áfát, de nem ismerek olyan kódot, ami gondolatolvas és besorol áfakategóriába. Aztán ott van még az a gond is, hogy ahány ország annyi áfa. Vicces lenne állítgatni, mondjuk egy hálózatis multiuserees alkalmazást. :)

Dehogy kell kézzel változtatgatni az ÁFÁt, az már régen rossz. Egy értelmes programnak tudnia kell, hogy a számlára beírt vevő lakcíme/típusa alapján és a termék törzsadatok (és esetleg a felhasználó által előre feltöltött termék/szolgáltatás/stb. kategóriák alapján) beírja, mennyi az ÁFA. Az nem skálázódik túl jól, ha minden számla kiállításakor könyvelővel kell egyeztetni meg ÁFA törvényt olvasgatni.

Ok.

TFH tejet árulsz. vtsz alapján mondjuk tudod mennyi a hazai ÁFA. Most már csak az a feladat, hogy mondjuk az UNIO egész területén minden ÁFA változást maga az alkalmazás kövessen és ne kelljen konfigurálni.
TFH EU-n belül van 20 különböző ÁFA verzió és azon belül és pár féle alvariáns. Olykor egyes kormányok megsajnálják a szegényeket ezért leviszik a tej áfát, majd más kormányok szerint fizessenek a gazdagok, ők pedig csak a 3,6-os tej ÁFÁ-ját akarják emelni.

Ne hozd ide a tejet, nyilvánvaló, hogy egyes termékeknek nem csak az adózása speciális, de nem triviális se szállítani, se forgalomba hozni, se semmi (élelmiszer, üzemanyag, radioaktív hulladék, stb.). Elismerem, ez így általánosságban bonyolult feladat. De, csak a vicc kedvéért: megoldhatatlan lenne? Minden törvény nyilvános, a termékek listája nem végtelen, még erre is létezhet szoftver, ami frissíti magát.

Ugorjunk a realitás talajára, legyen Amazon. Egyrészt netes szolgáltatásokat árulnak (AWS), másrészt sok millióféle terméket ők maguk értékesítenek és szállítanak ki az egész világon bárhova. És képzeld el, ez a cég naponta több tízmillió tranzakciót bonyolít le, és automatikusan tudják minden terméknek az ÁFÁját minden országba. Na vajon hogyan csinálják? Nem tartom reálisnak, hogy N darab könyvelő összeül és a termékek és országok minden kombinációjára kiagyalnak egy számot és ezt időről időre frissítgetik.

Na és hogy kapcsolódik ez ide? Úgy, hogy ha feltételezhetően *egyszerű* eset a kérdezőé, és letölt egy rendesen támogatott, törvénykövető számlázó programot, akkor az valószínűleg automatikusan tudni fogja, mennyi ÁFÁt kell felszámolni az adott esetre. Ha ezt a valóságban nem tudja, akkor van egy óriási piaci rés...

Szerintem pedig ez tipikus manual feladat. Sajnos. Szvsz ezt az amazonnal is operatorok csinaljak.

Befogadó országonként más és más az az éves forgalom, amely felett a befogadó ország ÁFA kulcsát _kell_ alkalmazni. De ez nem jelenti azt, hogy alatta nem lehet.

Nem magyar cégről van szó. Köszönöm.