Windows 10 x64 nem hajlandó elindulni

 ( gergov | 2018. május 26., szombat - 12:34 )

Sziasztok!

Egy kolléga hozott nekem egy Windows 10 x64-el telepített Dell Inspiron 15 3878 laptopot, amely állítása szerint egyik napról a másikra, különösebb beavatkozás nélkül szűnt meg működni.
Mind a rendes boot folyamat során, mind az automatikus rendszerhelyreállítás betöltésekor megakad a Windows logó megjelenése után, csak a karikákat látom pörögni, egészen addig, amíg ki nem kapcsolom.
Ez idáig rendben is lenne, csakhogy a 64 bites Windows 10 telepítő is pontosan ugyanezt produkálja, viszont a 32 bites működik.
Próbáltam rajta különböző Linux disztribúciókat, azok is tökéletesen mentek.A HDD a S.M.A.R.T. adatok alapján egészséges, dd-vel hiba nélkül végig lehet olvasni. A memtest több óra futás után sem jelez hibát.
Az összes szokásos tippemet ellőttem már, volt BIOS reset, próbálkoztam legacy és UEFI móddal, felülírtam a merevlemez elejét nullákkal, de semmi.
Ezúttal Google sem volt a barátom.

Valakinek ötlet?

Köszi!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hasonló szituval találkoztam Intel DG965OT alaplapnál a 64-bites W7/8/10 telepítő sose jutott túl a "karikán", ha a gépben 4GB RAM vagy több volt (2 vagy 3GB esetén OK volt és 32-bites telepítővel is ment).
A problémát a legutolsó BIOS verzióra történő frissítés oldotta meg.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Ezzel megpróbálkozom, bár nem remélek tőle sokat, mert egészen idáig tökéletesen működött.

Frissítettem az utolsó kiadott verzióra, de így sem működött.
Marad a 32 bites Windows.

Mennyi RAM van benne es milyen felosztasban?
Ha 2 x n GB, vegyel ki egyet vagy csereld meg oket a foglalatban.

-------------------------
Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

1x 4GB, így sajnos nem tudok vele variálni. A hátlap alatt csak egy foglalatot látok, hacsak a billentyűzet alatt nincs, akkor ennyi. Ennél jobban nem akarom megbontani, mert még garis.
Valahol volt talán egy 2GB-os DDR3 notebook ramom, megpróbálom előkeríteni, hátha. Köszönöm a tippet.

Nem biztos, hogy segítség, csak hasonló problémám volt egy géppel:
Egyik pillanatról a másikra nem bootolás, ha bootolt esetleg, akkor 10 perc után üres fekete asztal, valamint a tálca és a wifi nem működött.
Újratelepítés után wifi nem megy, touchpad akadozik, egérrel jó.(linux alatt minden hibátlan)
A gép oldalán volt egy rejtett gomb (beépített akkus a gép), tűvel megnyomva helyrejött minden. Bizonyos MS fórumokon is olvastam, hogy hasonló esetben akku kiszed, táp lehúz, fél perc múlva mehet vissza és automatikusan megoldódik a probléma.

Kivehető akkus, most épp nincs is benne. A touchpad ezen sem jó, de lehet, hogy annak inkább az az oka, hogy leöntötték valamivel.

BIOS frissítés belefér?

Megvolt, de nem segített.

Mikori a windows 10 amit rátennél? Azért gugul szerint vannak gondjai a dellnek a win10-el :D Valamelyik Dell-es oldal linkelt ide:
https://www.drivethelife.com/windows-10/fix-reboot-loop-windows-10-update-2018.html

Esetleg még meg lehetne próbálni régebbi vagy újabb windows verziót telepíteni.

Egészen friss, kb. egy hónapja csináltam az USB kulcsot a hivatalos Microsoft toollal. De amúgy egy régebbi DVD-ről sem indult.

A probléma, amit linkeltél, más. Itt nincs reboot, csak induláskor pörgő karikák, és nem tudok safe modeba sem lépni, mert odáig el sem jut a folyamat, hogy kiválaszthatnám.

Végül született egy elmélet:
A 32 bites Windows települt, működik rajta, viszont az eszközkezelőben ott van valamilyen Intel I2C komponens felkiáltójellel. Próbáltam keresni hozzá drivert, de úgy tűnik, hogy 32 bites utoljára Windows7-re volt elérhető. Viszont a keresgélés közben ráakadtam egy fórumhozzászólásra, ahol valaki arról panaszkodott, hogy miután a Windows Update frissítette ennek a hardverelemnek a meghajtóprogramját, nem működött a gépében a touchpad.
A live Linuxok alatt már észrevettem, hogy ezen a gépen sem jó, de akkor még inkább a Linuxot hibáztattam, gondolván, hogy kompatibilitási probléma. De a 32 bites Windowson sem működik.
A fentiek alapján arra tippelek, hogy az említett driver betöltése akaszthatja meg a 64 bites rendszert. Ennek pedig az lehet az oka, hogy miután finoman mégis megbontottam a gépet (kivettem az optikai meghajtót), itt-ott találtam benne valami lekvárra emlékeztető ragadós szmötyit. Az így született irányított kérdésre végülis kiderült, hogy kb. egy hete a koliban a gépet használó kislány szobatársai leöntötték valamivel a billentyűzetet, amit ő letörölgetett, a gép meg röviddel ezután kezdett el nem működni.