Hogy lett mono ?

 ( sfeher | 2018. május 25., péntek - 15:56 )

Hello,

A múlt hétvégén készítettem egy hangfelvételt ami sajnálatos módon mono-ban készült el stereo helyett :(

A következőképpen nézett ki a történet:

Adott egy Yamaha MG-166C-USB analóg pult.

1-es csatorna ének, xlr-en csatlakoztatva
9-es csatorna 1 db a zongora fejhallgató kimenetéről jack-jack Y kábellel (zongorában stereo, a másik vége pedig L,R mono).

A két csatorna master-be keverve, majd onnan a pult USB-s hangkártyájáról történt a felvétel Audacity-vel. (Poor man's megoldás, tudom.)

Az Audacity természetesen stereo-ként mutatta a hangsávot, csak később derült ki, hogy ez amúgy mono felvétel.
Nagy volt a kapkodás, de utólag végigvettük a folyamatot egy hangmérnök ismerősömmel és _elvileg_ jónak kellett volna lennie.
A kérdésem az, hogy hol csúszhatott el a dolog ?

Köszönöm előre is!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Biztos én vagyok a hülye, de miért kellene a jobb és bal csatornán másnak szólnia? Szerintem a mikrofon és elektromos zongora is pont az az eset, amikor mindkét oldalon ugyanaz szól. Amúgy sub.

Mikrofonnal szerintem is u.az kellene h szoljon --> javithato
A zongora mas tema. Az elektromos zonogra operalhat olyan effektekkel, amik csak sztereoban jonnek ki, mert pulzaltatja a hangerot a bal/jobb csatorna kozott (pl.cathedral effect, classic pan effect, stb..)

Mondjuk ezzel tovabbra sem valaszoltunk, hogy ez hogy tortenhetett :D

-------------------------
Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

A mély hangok baloldalról a magasak jobbról szólnak (a zongorista szempontjából) - mivel ilyen egy igazi zongora kialakítása és a digitális zongorákban is ezt valósítják meg :-)

Szerintem nem mono az, hanem álsztereo (amennyiben mindkét csatornán ugyanaz a jel van). Emuláld le újra a folyamatot és ha sikerült reprodukálni a jelenséget, akkor ki.lehet sakkozni, hol vérzett el a dolog.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Lehet rosszul ertem, de van ket mono csatornad 1 enek, 9 zongora. Hacsak nem panoramazod szet pl jobb enek bal zongora (ugye ennek nincs erelme) akkor a summa is mono lesz.
Amugy csatorna direktoutot rogzitettel, vagy pult LR veget?
Az altalad vazolt esetben akkor tud stereo lenni ha zongorat ket csatornan veszed fel es szetpanoramazod. Ekkor a zongorak lesz stereo erzete de enek akkor is marad kozepen.

--
vati


Lehet rosszul ertem, de van ket mono csatornad 1 enek, 9 zongora. Hacsak nem panoramazod szet pl jobb enek bal zongora (ugye ennek nincs erelme) akkor a summa is mono lesz.

Nem. Egy mono ének meg egy sztereo zongora. Az ének maradhat középen, de a zongorának ebben az esetben jobb és bal oldalról is kellene szólnia.
Itt csak balanszot tudtam volna állítani (megint nem sok értelme van). Amit viszont írtál, az elgondolkodtató. (Két csatornába a jobb és bal mono majd azokat panorámázni.)
Ha lesz egy kis időm, akkor lemodellezem majd.

üdv.,FS