Tiltólistán a Telegram Oroszországban

- Az oroszok felhasználói adatokat kértek a Telegramtól
- A Telegram beintett
- Erre blokkoltak jelentős mennyiségű (úgy 20 millió) google/amazon ip címet
- Nyilván ez nem csak a Telegram-ot érintette, de jelenleg még aktív a tiltás

Lehetséges kimenetel:
- Az oroszok rájönnek, hogy ez így nem fog menni, visszalépnek
- A google/amazon rájön, hogy ez így nem éri meg nekik, engednek a nyomásnak és dobják a telegrammot

Közben más siteokat is bannal fenyettek, ha nem távolítják el a Telegrammot: https://twitter.com/APKMirror/status/985974478696935424

Nálunk is volt hasonló próbálkozás, a "terrorizmus megelőzése" és a "haza biztonsága" érdekében:
"A tervek között szerepel, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a megelőzés szempontjából kulcsfontosságú nyilvántartásokhoz a jövőben közvetlenül férjen hozzá. Tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a hatóság nem tud élni az engedélyezett adatmegismerés jogával." - via

De elvetették technikai nehézségekre hivatkozva.

Hozzászólások

„De elvetették technikai nehézségekre hivatkozva.”

20:09 < Spaceboy> and by the way, your message 'Niggerek vagytok mind' never reach mars i'm sorry

A kérdés az, hogy valós-e az az (itt felvetett) pletyka, hogy a Telegram insecure lenne a homebrew crypto miatt?

Ők is rájöttek, hogy nem is olyan rossz ez a Windows XP. Csak épp a szélsőségesen idealista, fősodratú, liberálbolsevista, judeoplutokrata, anarchokapitalista Mérnök Urak nem látják a bloated NFS on swap on ZFS on HTTPS-től az erdőt. –strygg

Meg az is kérdés, hogy ez egy valódi balhé vagy esetleg így akar még nagyobb hírverést Oroszország a Telegram-nak? Mert annak is megvan az előnye ha az egész világ az ő titkos üzenetküldő app-jukat használja bizalmas csevegésekhez. A történetben azért az különös, hogy itt egy orosz app-ra lő tüzérséggel Oroszország. Kicsit emlékeztet arra a komédiára, amit az FBI és az Apple inc adott elő Syed Rizwan Farook iPhone-jának unlock kísérletekor. Mintha az Apple annyira védené a felhasználói adatait, lol!
Visszatérve a Telegramra, azért is érdekelt Oroszország egy ilyen színdarabban, hogy ne az Egyesült Államok kezdje támadni az orosz Telegramot, mint mondjuk a Kaspersky-t. Ezért előre demonstrálják, hogy mennyire rosszban vannak.
A homebrew crypto egyébként még előnyös is lehet és egy nyílt forrású programba nem egyszerű by design hibás cryptot tenni. Habár már erre is láttunk példát. Kevés programozó érti, látja át a crypto kódokat.

Ha nagyon erősködik egy ország a vége mindig az az ilyen gondolatmeneteknek, hogy ott vannak olyan alkalmazások mint a ToX amelyek igencsak megfoghatatlanok. Azért nem használják sokan mert nem túl felhasználóbarátok jelenleg. De ha egy állam túltolja a biciklit egy ilyen ügyben majd "felfedezik" maguknak a userek, és lesz fejlesztő is aki felhasználóbarátabbá teszi.

Normális HUP-ot használok!

> Meg az is kérdés, hogy ez egy valódi balhé vagy esetleg így akar még nagyobb hírverést Oroszország a Telegram-nak?

Való igaz, hogy erre is meg van az esély. Akár ez is releváns lehet: Telegram has raised a total of $1.7 billion from its two pre-ICO sales

> azért is érdekelt Oroszország egy ilyen színdarabban, hogy ne az Egyesült Államok kezdje támadni az orosz Telegramot, mint mondjuk a Kaspersky-t.

Kapcsolódó tegnap hír: Twitter confirms it banned Kaspersky from advertising on the social media network.

> olyan alkalmazások mint a ToX amelyek igencsak megfoghatatlanok

A megfoghatatlan eléggé túlzás, ToX-nál pl elég csak ezeket az ip-ket bannolni: https://nodes.tox.chat/

Az i2p a https://reseed.i2p-projekt.de/ url-ről tölti be a bootstrap nodeokat, így elég csak azt vagy az abban szereplő ipket blokkolni. A tor abban az esetben ellenállóbb, ha az amazon vagy a azure szervereit használja proxyként (meek transport protocol), de ez bármelyik chat alkalmazás esetében működhet. (amíg az amazon/azure nem követi a google példáját és számol le ezekkel)

Fun fact: találtam egy nyilvántartást, hogy a Tor mennyit költ ezeknek a bridge-eknek a fenntartására
2018 Feb Amazon: $8,522.01, Azure: $2,630.71 (A Google még 2016-ban kidobta őket miután egy botnet is ezt használta kommunikációra)

Mondjuk van miből: évente legalább 3.3M USD támogatást kapnak, 99%-ban kormányzati erőforrásokból

> A kérdés az, hogy valós-e az az (itt felvetett) pletyka, hogy a Telegram insecure lenne a homebrew crypto miatt?

Someone found an unnecessary addition to DH in the protocol that allowed the server to stealthy MitM a couple years ago. The most backdoor-looking bug I’ve ever seen. - via

https://habrahabr.ru/post/206900/ (azóta már javították)

Érdekes, hogy mindenkori hatalomnak mindig több és több történelmi és egyéb társadalomtudományi ismeret volt a birtokában ahhoz, hogy értse, hogy az inga mindig visszalendült, vagy még visszább, mint a korábbi hatalmaknak - és mégis úgy építkezett, mintha nem.

Igazából pár napja már meg is tette:
App developers won’t be able to use Google to get around internet censorship anymore. The Google App Engine is discontinuing a practice called domain-fronting, which let services use Google’s network to get around state-level internet blocks. First spotted by Tor developers on April 13th, the change has been rolling out across Google services and threatens to disrupt services for a number of anti-censorship tools, including Signal, GreatFire.org and Psiphon’s VPN services.
“Domain fronting has never been a supported feature at Google”
via https://www.theverge.com/2018/4/18/17253784/google-domain-fronting-disc…

Dörgölőznek: Most nyitnak AI fejlesztő központot. Google maps és translate megy, más fő szolgáltatásaik blokkolva. - via

Az android appstore-t szeretnék visszavenni, de kína nem engedi. A statisztikák függvényében nem is csodálom (app store spending):
2017: USA 17mUSD (+75%), China 34mUSD (+270%) - via

Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy több Android telefont adnak el a 17mUSD-ből 11.5mUSD-t az iOS appstore-ban költöttek el. - via

vagy majd a telegram vezetojet holtan talaljak egy padon, esetleg kiesik egy erkelyrol... mert ilyen csak a scifiben fordul elo, oroszok meg gondolni se szoktak ilyenre.... oh wait

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az oroszok - minden híresztelés ellenére - egészségesen élnek. Legalábbis az ellenzékiek és az oknyomozók.
Erre enged következtetni, hogy a szívinfarktus és egyéb keringési rendellenességek miatt bekövetkező halálozások elmaradnak a zuhanás miatt bekövetkezők mögött.

Well, a telegram el es virul, de a Slack meg a Viber legutobb meg nem ment oroszorszagban :D

Nem vagyok kepben. Valaki magyarazza el, hogy fugg ossze a Telegram az Amazonnal es a Google-lel legyszi!

A Telegram az Amazon és a Google szervereit használja a szolgáltatásaihoz. És mivel nem VPS szolgáltatást vesz igénybe (valószínű szándékosan), így nem lehet 1 ip-hez kötni a szolgáltatását, hanem a kliens mindig a legközelebbi google központhoz csatlakozik és onnan van szétosztva az épp jelenleg szabad szerverközpontba.

http://www.manejandodatos.es/wp-content/uploads/2014/06/App-Master.jpg


$ curl https://a0.awsstatic.com --header "Host: d2cly7j4zqgua7.cloudfront.net"
I’m just a happy little web server.
$ curl https://ajax.aspnetcdn.com --header "Host: meek.azureedge.net"
I’m just a happy little web server.
$ curl https://maps.google.com/resolve?name=hup.hu --header "Host: dns.google.com"
{"Status": 0,"TC": false,"RD": true,"RA": true,"AD": false,"CD": false,"Question":[ {"name": "hup.hu.","type": 1}],"Answer":[ {"name": "hup.hu.","type": 1,"TTL": 1625,"data": "185.43.206.113"}]}

Hogy ez miért jó? A SSL kapcsolat létrehozásakor a domain név (SNI) cleartext-ben kerül elküldésre, így egy DPI-re képes tűzfal képes blokkolni ezeket a kéréseket. Ezzel a módszerrel viszont az SSL kapcsolat más domain névvel kerül létrehozásra (maps.google.com), mint a valós lekérdezés (dns.google.com), így kijátszva a blokkolást.

Ilyen módon elvileg nincs lehetőség egyértelműen megállapítani, hogy milyen szolgáltatást használ az user, így csak a teljes ip tiltás a megoldás. Elvileg, mert: a kínai nagy tűzfal már a csomagok méretét és időbeli eloszlását vizsgálva is tud tiltani szolgáltatásokat, de az oroszok viszonylag új játékosok és még nincs ilyen szinten az állami cenzúragép.

"Apparently Telegram is deploying connection proxies across various cloud providers to allow people to continue using the program evading the blocks of Telegram's own AS and IPs, and Roskomnadzor in response cuts all access to those providers entirely."

Újabb iptartományok:

46.101.128.0/17 (Digital Ocean, Inc.)
178.63.0.0/16 (Hetzner Online GmbH)
51.15.0.0/16 (ONLINE_NET_DEDICATED_SERVERS_NL)
94.177.224.0/21 (Aruba cloud)
...

Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ebből, de attól tartok, hogy semmi jó.

Szerintem a tiltás nem megoldás. Helyette az oktatásra és a kritikus gondolkozásra kéne fordítani a hangsúlyt.

Ugyanezzel az indokkal engedték megtartani 1939-ben a náci gyűlés New York-ban:
Supposedly 22,000 Nazi supporters attended a German American Bund rally at New York’s Madison Square Garden in February 1939, under police guard. Demonstrators protested outside. [..] NYC mayor La Guardia considered shutting down the event, he agreed to let the Bund proceed, arguing:
"Our government provides for free speech, and in this city that right will be respected. It would be a strange kind of free speech that permits free speech for those we agree with." - via / https://www.youtube.com/watch?v=O2-E5DHQMbY

"Ha tiltva nevelsz, hazudni tanítasz "

Minek nekem egy semleges bankárország Európában (amelynek továbblétezése keresztbe tesz a nyelvi-származási alapú annexióim hitelének), ha úgyis én leszek Európa teljhatalmú ura, hacsak nem azért, mert a bankárországot bevenni költségesebb, mint hagyni ahogy van?

Ez nem mond ellent annak, hogy a handabandámért élő-haló, de a Mammont is führerüknek tekintő csahosaim oda tolják a szajrét - már csak azért is oda fogják tolni, ha már nem került birodalmi felügyelet alá, hogy ne a birodalom rabolt szajréja legyen, hanem az "övék".

Egyébként Tannenbaum volt a hadművelet kódneve, ami Svájcot lett volna hivatott legyűrni.

A tények mellozesevel kifejtett, elsöprő mertekű propaganda egyedül arra alkalmas, hogy alternatív valóságot építsen ki a fejekben, dezinformalja és leepitse a tényszerű gondolkodást, ahol már esélye sincs az analitikus jellegű velemenyformalasnak, ez pedig nem lehet célja a szolasszabadsag eszmejenek, utóbbi viszont arra kiválóan megfelel, hogy hivatkozási alap legyen, és igazolják vele az összes, a demokratikus ertekrenddel ellentétes propaganda letjogosultsagat (náci beszéd, stb.)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A náci beszéd példaként szerepelt, de jó hogy felhoztad, mert ugyanaz a gondolatszál mentén történik mindkettő, a tömegek manipulalasanak Goebbels-i retorikaját manapság már minden diktatúra sajátjakent alkalmazza.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az rt egy állami finanszírozású tv, a cnn pedig magán csatorna. Az hogy milyen exkluzív sugárzási szerződést köt milyen műsorra, független a témától, ettől még nem lesz kormány propaganda szócső. Hogy ertsd: kb mint az mtva és az rtl-klub.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szóval akkor a BBC News propagandaadó csak azért mert állami tulajdonú csatorna, még a CNN korrekt szerinted?!
Hát nem kicsit látják ezt másként a tengerentúlon. Korábban volt kampány a BBC ellen is, pedig a britek szövetségesek. Maguk az amerikaiak nagyon negatívan ítélik meg az RT elleni lépéseket, még magát a csatornák kedvelik, már csak a más szemléletű látásmódja miatt is.
Egyébként az az érzésem, hogy még egyetlen perc RT műsort sem láttál. Nem kis nevek vannak az RT-nél, például Larry King.

Normális HUP-ot használok!

egyrészt a cnn-ről volt szó (azt is te hoztad fel, de úgy látszik, ha nem védhető a dolgo, akkor gyorsan váltasz :)), viszont a bbc is olyan normarendszer szerint van működtetve, hogy a világon mindenütt elfogadják referenciaként, úgy látszik van ahol képesek állami pénzből kritikus és független hangú médiát csinálni! Az rt az pl. nem ilyen.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Attól még, hogy egy hazugságot mantraszerűen hajtogatsz nem válik igazzá!
BBC normarendszer! LOL! Esti mese bennszülötteknek :D
A BBC pont olyan politikai érdekeket kiszolgáló burkolt propagandaadó mint a CNN, Fox vagy RT.
https://en.wikipedia.org/wiki/BBC_controversies
Azért hoztam fel példának mert te privát kontra állami tulajdonnal próbáltál érvelni.
Különben egyik sem olyan nyílt és elvakult propagandaadó mint az USA által működtetett Szabad Európa és Radio Liberty, ami a hidegháború zárványa.
Az RT semmivel sem rosszabb média mit a már sokszor felsorolt CNN, FOX, BBC és az eddig kimaradt Al Jazeera. Sőt az RT a többieknél jobban figyel a kiegyensúlyozottságra. Függetlennek egyik sem független, mert mindenhol a tulajdonos az úr. Kiegyensúlyozott tájékoztatásra pedig egyetlen mód ma az, ha mindegyik oldalt meghallgatod.
Te úgy látszik csak a saját ízlésednek megfelelő propagandát vagy hajlandó meghallgatni. A többit gyerekes durcizással öncenzúrázod magad előtt.
Meg is látszik az eredmény a tájékozatlanságodon.

Normális HUP-ot használok!

> egyrészt a cnn-ről volt szó

Arra a cnn-re gondolsz ami kitalált hírekkel próbálja befolyásolni a közvéleményt?

> a bbc is olyan normarendszer szerint van működtetve, hogy a világon mindenütt elfogadják referenciaként

Arról a bbc-ről beszélsz ami pl. 2014-ben meghamisította a tényeket?

> képesek állami pénzből kritikus és független hangú médiát csinálni

Független...

Engem nem zavar, hogy valakinek tokmindegy mivel mossák az agyát, felolem nyugodtan lehet nézni az orosz állami propaganda csatornát is, csak nem kell úgy beallitani a dolgot, mintha az orosz allamierdektol független, szabad gondolkodású adóról lenne szó, ami osszemerheto lenne a bbc-vel, vagy a cnn-nel. Ha ezt hiszitek, a ti dolgotok, csak ettől még vannak az orosz befolyastol független gondolkodok a világon, akiknek meg más az ertekrendjuk.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Végülis igaz, abban az esetben, ha az állam nyíltan vállalja, hogy antidemokratikus és magasról szarik a sajtószabadságra. Ugyanis, Amerika külpolitikájával se mindenki ért egyet Amerikában és ők előszeretettel nézik a RT-t és hiányozna nekik.

Bár, a gondolatmeneted szerint akkor jogosak voltak a nyíltan lázító nyugati médiák (Szabad Európa) tiltására tett kísérletek (rádiózavarással, más hullámsávú rádiók forgalmazásával) a szovjet blokkon belül. Ezt is jó tudni. Bár lehet, a Te világodban csak vadkapitalistáékat illeti meg az "ellenséges" propaganda korlátozása. Ezt, gondolom, megtudjuk hamarosan.

Valószínűleg eddig egy perc RT-t nem láttál, így csak arra építed véleményedet, amit RT-vel szemben valóban elfogult és eléggé színvonaltalan magyar portálocskákról összeolvastál.
Ez már nem a Moszkva hangja kontra Szabad Európa Rádió. Az RT stílusában nem sokban különbözik a CNN-től vagy Fox Newstól. Sőt CNN-nél érezhetően pragmatikusabb csatorna.

Normális HUP-ot használok!

Pedig igaza van. Vagy nem értetted mit nézel, vagy annyira elvakít a - jelzőket is nehéz találni ma már - hanyatló euroatlantista propaganda, hogy kizársz a tudatodból mindent ami kognitív disszonanciához vezetne.
Azért nehéz ma megfelelő szót találni, ugyanis a hagyományos nyugati euroatlanti establishment saját elnökével is szemben áll. Végső soron nagy kárt okoz a nyugati világ magának, hogy Trump elnököt, aki mégiscsak első az egyenlő nyugati vezetők között, folyamatosan kontrázza ez az establishment. Ezzel veszélyes időkben csorbul Amerika cselekvési képessége.
Egy teljesen korrekt news csatorna az RT. Nyilván máshol vannak a hangsúlyok, de bőven belefér a BBC-CNN-FOXnews körbe. Sőt az utóbbi időben a CNN-nél érezhetően pragmatikusabb.

Normális HUP-ot használok!

Tehát azt mondod, hogy nagyobb kárt okoz Amerikának, hogy a sajtó kritizálja Trumpot (valljuk be: nincs nehéz dolguk), minthogy Trump lett az elnök? Hááát.... nem értünk akkor egyet. Mégis csak arról az emberről beszélünk, akit múlt héten a Fox & Friends-ben egy telefonos interjú végén azzal állított le a műsorvezető miután önkívületben elkezdett ordibálni, hogy "Elnök úr, biztos nagyon elfoglalt, remélem csatlakozik hozzánk legközelebb is!", nehogy valami olyat mondjon, amit fel tudnak ellene használni majd a bíróságon. :D Illetve ugyanitt, a felesége születésnapján vallotta be először, hogy az őrizetbe vett személyes ügyvédje mégis képviselte őt a Stormy Daniels ügyben.

Trump - hogy finoman fejezzem ki magam - nem való elnöknek. Szvsz nem sok lehet neki már hátra, nagyon meg lennék lepve, ha kibírná 2020-as választásokig. Az biztos, hogy rengeteg film/sorozat fog erről az időszakról szólni.

A neved miatt megbocsátható :)

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes

Mind a kereskedelmi, mind az állami médiákra igaz az, hogy a hírszerkesztők a tulajdonsok érdekei mentén dolgoznak, már ha a tulajdonosoknak vannak olyan érdekeik, melyek a hírek részrehajló közvetítésének befolyásolásával részben érvényesíthetők.

Nem az a baj veletek, fősodratúakkal, hogy szidjátok az orosz médiát. Az a baj, hogy fele ennyit nem szidjátok emellett az amerikai médiát, holott amit leírtál, az egy FOX News-ra és egy CNN-re is igaz. Eme kettős mércéddel azonban csak egy N+1-edik, a nyugati média által oroszellenessé manipulált birkának tűnsz, mintsem gondolkodó embernek, aki saját, egyedi véleményt alkotott a világról (vagy a médiákról).

Alapvetően sokkal eredetibb gondolataim vannak mérnök uraságodnál.

A linket pedig azért kaptad, mert elkövettél egy sematikus érvelési hibát, amit már sokan mások is elkövettek, akik hasonlóképp egységsugarú asszociációk csapdájába estek. Ez azt is jelenti, hogy a skatuályzó gondolkodásod révén sokkal inkább tartozol egy, a nagyátlag alkotta birkanyájba, mintsem a saját véleményüket egyénileg formálók táborába.

Hát persze. Hogy ki gondolkodik, azt itt kérem HZ Mérnök Úr mondja meg.

De ha már ennyire belejöttél, pl. elgondolkodhatnál azon, amit írtam, mielőtt még véletlenül a nem nyugatnyaló, amerikabuzi véleményűeket burkoltan KGB ügynököknek (vagy Sting-bérenceknek:P) kiáltod ki.

Látom, jól felhergelted magad.
Ez most szociálisan érintett meg, vagy ismersz Telegram-felhasználókat?

Tán van akkora hír az is, hogy a nekünk mintául szolgáló országban merre halad az inet élete, mint az hogy éppen milyen játékot lehet letölteni ingyen, vagy hogy Zuckerberg mekkora seggfej volt, maradt és fog maradni.

Illetve nem erről jut eszembe:
"Als die Nazis die Kommunisten holten,
habe ich geschwiegen,
ich war ja kein Kommunist..."

Lassan már kéne egy map, hogy melyik országból melyik másik ország vagy szolgáltatás van blokkolva, mert már nem bírom követni...
Éljen a szabad internet. :(
--
"Sose a gép a hülye."

Russia to Fine Search Engines for Linking to Banned VPN services

Besides introducing fines for providing links to banned resources, the lower house of Russian parliament, the State Duma, will also impose fines on search engines if they fail to stop issuing links to resources providing up-to-date database of blocked domains upon users request.

Last year, Russian authorities made it mandatory for VPN and anonymizer services operating in the country to register themselves with the state.

However, many VPNs and anonymizers have still not registered themselves, which is why the country has introduced fines for search engines that provide links to banned sites, VPNs, and anonymization tools.

via