W7 RDP Protocol downgrade 8.1-->7.1 (??)

 ( mraacz | 2018. április 5., csütörtök - 21:59 )

Egyéb nem lényeges okból felhúztam egy W7-et egy virtuális gépre abból a célból, hogy kipróbáljak rajta valamit RDP-n. Telepítés után, miközben azon morfondíroztam, hogy vajon mi tart ezen a szaron 10x annyi ideig, mint bármelyik Linux disztró felhúzása, hagytam, hogy az összes Update-et telepítse magától. Ezzel elvolt egy darabig (hamar munka ritkán jó) és amikor fenn volt minden, már nem tudtam rá soha többet VPN-en keresztül RDP-vel belépni. A virtuális gép hálózaton belülről elérhető RDP-vel, csak VPN-en keresztül nem (pingelhető, de se az rdesktop se az xfreerdp, remmina stb. semmit nem csinál). Tehát most konkrétan az OpenVPN kapcsolat létrejötte után belépek egy másik W7-re RDP-vel, ahonnan Távoli asztallal megyek rá a most felhúzott W7-re. Úgy működik, de direkt nem. (Mindent végignéztünk, többen is, tűzfal kikapcsolva, a belső hálózaton minden oké, most éppen biztosak vagyunk benne, hogy az újonnan felhúzott W7 tud valamit, amit a régiekbe még nem fejlesztettek bele - és még nem updateltük őket).

Valami rémlik, hogy volt már ilyen gondom régen. Akkor elég volt levenni az RDP 8.0 protokollt az Update-ben, ami ugyanezt a jelenséget produkálta. Azóta egy csomó fejlesztés történt, már 8.1-es RDP protokoll is van a Windowsban (a Távoli asztal névjegye ezt mondja). De hogyan lehet downgradelni a W7 RDP protokollját a régire? (azon a virtuális gépen, amit el tudok érni VPN-nel 7.1-es protokoll van).

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Pontosítok. Úgytűnik mégsem RDP problémáról van szó. Sikerül tvisszaállítani a 7.1-es RDP protokollt de nincsen semmi változás. A virtuális gépen felhúzott W7 nem érhető el VPN-en keresztül RDP-vel, de elérhető a hálózaton belülről, azonos subnetről. Tehát az RDP kapcsolat maga a virtuális gépen futó W7-en belül úgy tűnik rendben engedélyezve van (és a Windóz tűzfal nem fogja meg, mert ki van kapcsolva). VPN-en keresztül mégsem megy a távoli asztal. A hálózat rendben van, nem ott van a hiba. Any idea?

SrcNAT-old a VPN-en át kapcsolódó klienset, mintha a helyi hálóról akarna csatlakozni. Van nálunk egy ipari cucc Windows-sal, valamit bütyköltek rajta a szakik, azóta másik IP szegmensből nem lehetett hozzáférni a megosztott mappáihoz, csak ha NAToltam a forrást a routeren.