Annuitás számítása / hitelkalkulátor

Sziasztok!

Mostanában egy hitelkalkulátoron dolgozom hobbiprojektként. A neten nem találtam olyat, ami kezeli az előtörlesztéseket és a kamatemelkedéseket is, ezért gondoltam, írok egyet: Link

Már nagyjából működik, azonban maradtak elvarratlan szálak. Ebben kérném a segítségeteket:

  1. Az alap annuitás képlettel kiszámítom a törlesztőrészletet, de azt kerekíteni kell. Így viszont a futamidő legvégén vagy marad még egy kis tőketartozás vagy negatív lesz a tőketartozás. A bankok hogy kezelik ezt a helyzetet?
  2. Ha esetleg van hiteled, akkor nagy segítség lenne, ha validálnád, hogy tényleg jól számol-e (tehát az adott hónapban annyi volt a tőke és kamattörlesztés, amit számolt). Én a sajátommal megtettem, ott forintra stimmelt, de magasabb kamatú hiteleknél (személyi, v. áru) még kijöhet egy-két bug.

Bármilyen észrevételt szívesen fogadok :)

Hozzászólások

Az a vicc, hogy annuitás azért van mert a bankok nem ismerik a magasabb szintű matematikát és kb általános iskolás matek szinten áll a kompetenciájuk.

1. ha így számoltam, akkor kijött az én hitelem tényleges törlesztőrészlete + havi bontásban is stimmeltek a számok.
2. Találtam egy banki kalkulátor xlsx-et (link), ahol ha a "havi" nevű munkalapot megjeleníted, az F27 cellában van a havi kamattörlesztés képlete. Itt is éves kamat/12-vel számol.
3. Előfordulhat, hogy az éves/12 csak egy jó közelítés, ami magasabb kamatoknál már nem jó, mert ott a korrekt számítás mást ad.
4. Jó lenne valami hivatalosabb megerősítés erről. Vajon jogszabályban nincs kikötve valahol, hogy hogyan kell számolni?

Szerk:
Az OTP is így számol(t): link 4. oldal alján.

Öh, nem: https://www.bankracio.hu/fogalom/6-annuitas

A lényeg, hogy minden részletfizetési periódusban (aka. hónap, tipikusan) nincs overdue kamatod (ezért fizeted eleinte jobban az előre kiszámolt kamatot), miközben minden hónapban ugyanannyit törlesztesz. Az előtörlesztéssel ugye csökken a jövőbeni kamatterhed, ezért változik a havi törlesztőd.

Meg matematikusok foglalkoznak az ilyen konstrukciókkal, nem menedzserek excelezik össze.

> Ez a böngésző még nem támogatott :(
> Próbáld meg Chrome-mal vagy Firefox alatt állítsd be az about:config-ban a dom.moduleScripts.enabled értéket true-ra.

:(

Ez a projekt hobbijellege miatt van. Próbaképp ES6 modulokat használtam, így nem volt szükség semmilyen build toolra (npm, webpack, babel és társai). Ez chrome alatt támogatott, firefox alatt is, de ott még defaultból nem. Ezért kell bekapcsolni az about:config-ban.
Szóval a megoldás szabványos (link) ellentétben az IE-s cuccokkal, csak még kicsit várni kell a teljes böngészőtámogatásra.