Miért nem fordítva van az óraátállítás?

Sziasztok,

Nekem a mai napig nem sikerült megfejtenem, hogy miért spórolunk az óraátállításon. Szerintem akkor spórolnánk, ha tavasszal állítanánk vissza az órát, télen pedig előre.

Azzal, hogy télen állítjuk vissza az órát, korábban lesz sötét, korábban kell felkapcsolni a világítást.
Azzal, hogy tavasszal előre állítjuk az órákat, később lesz világos, előbb kell fölkapcsolni a lámpákat.

De biztos csak én nem értem, hogy mi ebben a logika...

Hozzászólások

A logikát manapság nehéz megtalálni az óraátállítás témájában, de javaslom hogy barátkozz kicsit az internetes keresőkkel.

Ne lakossági szemlélettel közelítsd meg a témát, hanem inkább gazdasági és ipari oldalról, ugyanis a sprórolás nagyságrendekkel jobban kimutatható volt régen a gazdálkodó szervezeteknél.
A mai viszonyok között azonban már csak egy ósdi, elavult beidegződés (ún. hagyomány) az óraállítgatás.

Ebben nem vagyok teljesen biztos. Van valami statisztika arról, hogy mondjuk az elmúlt öt évben hogy alakult az átállás előtti utolsó, és az átállás utáni első munkanap országos áramfogyasztása?
A megtakarításról nem mondana sokat, de arról igen, hogy van-e jelentős különbség a kettő közt. Talán...

Szégyenszemre sosem csekkoltam, csak elhiszem, amit legalább 10-15 éve hallok, hogy országosan kb. egy város éves betápja a megtakarítás.

wait...

Hirtelen rákerestem, és vagy ugyanabból a régi anyagból dolgozik ma a sajtó, vagy változatlanok a számok: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/oraatallitas_ezt_on_se_hitte_volna…

Nem mondom, hogy kevés az a városévnyi elektron, de azt még inkább nem merem mondani, hogy sok.

Ugyanakkor több baleset történik az óraátállítással nagy tömegben megkavart lakosság miatt. Kicsit fel van fújva a probléma mert aki szokott repülni időzónák között tudja miről van szó. Nem kell egyetlen óra miatt balesetet okozni. De itt a nagy tömegen van a hangsúly. Egy országnyi időzónáztatásban már vannak akiknél ez is számít.
Azzal egyetértek, hogy meg kellene szüntetni mert ma már kevés értelme van. Azzal viszont nem értek egyet, hogy a nyári időzónát kellene állandósítani. A téli időzóna a valódi időzóna Magyarországon ami ráadásul nagyon közel áll a helyi időhöz. A téli időzóna vonala valahol Soprontól közelében van, kicsit nyugatra tőle. A franciák és a spanyolok voltak hülyék, hogy annyira utálták az angolokat, hogy dafke a mi időzónánkba költöztek annak ellenére, hogy a greenwichi délkör átmegy Franciaországon és Spanyolországon is.
A mai nyári időzóna valahol Odessza közelében helyi idő. Butaság lenne ezt állandósítani Magyarországon.

"A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel hét és este tíz óra közötti időszak - minél inkább egybeesik a természetes világosság idejével, annál kevésbé kell világítást használni, azaz villamos energiát lehet megtakarítani"

Az iskolakezdést és a hivatali nyitva tartást kell egy órával előrehozni inkább 8 óráról 7 órára. Így pontosan akkor kezdődik minden mint 8 órakor nyári időszámítás mellett. Télen pedig maradhat ugyanúgy a 7 órai kezdés. Azon már nincs áramveszteség. Este már úgyis bőven sötét van a "lakosság szokásos ébrenléti idejében" reggel pedig még sötét.
Az egész talán arra volt jó, hogy régen amikor még alig volt közvilágítás a falvakban, a gyerekek 8-ra már világosban sétálhattak be a suliba. De Budapesten ahol két kerülettel arrébb van az iskola úgyis sötétben kell még reggel elindulni télen. A közvilágítás pedig azóta a falvakban is megfelelő lett és így is úgy is működik.

Normális HUP-ot használok!

Nem igazán... jó esetben.
Viszont mégis túl gyakran (meglepő kivétel az az évad, amikor nem) van igazad: moldovai helyzet, amikor egy város minden lakosa 24 óra alatt átáll egyik időszámításról a másikra, miközben maga a város 24 nap alatt sem, és így vagy teljes világosságban is működik a köztéri világítás, vagy teljes sötétségben sem.

Az a park a ritka kivételek közé tartozhat. Mert általában óra kapcsolgatja a közvilágítást.
A külön téli időszámításhoz kapcsolódó +1 órás iskola és munkakezdésre kerestem racionális okot. De ez mára már túlhaladott.
Szóba is került a téli-nyári időszámítás megszüntetése. Csak hülyeségnek tartom, hogy a nyári időszámítást állandósítsuk ami Odesszának meg Isztambulnak a helyi idős időzónája. Talán az utóbbi miatt nyomja ezt a témát annyira a Jobbik. :-)

Normális HUP-ot használok!

Szerintem ez nem adat. Adat olyasmi lenne, amit itt írtam.
Mondjuk ez, csak sajnos ez hónapokra van bontva, nem napokra. Itt pedig inkább egy januártól augusztusig tartó folyamatos emelkedés, majd augusztustól decemberig tartó folyamatos csökkenés figyelhető meg (gondolom, ahogy jobb az idő illetve növekszik a turista-forgalom, egyre többen szállnak autóba) - se a március-április, se az október-november (a két óraállítás időszaka) nemigen mutat kiugrást.

"A brit Királyi Baleset-megelőzési Liga (RoSPA) tanulmánya szerint évente négyszázötven életet menthetne meg az, ha nem állnának át a nyári időszámításról a normál télire."
450 emberi élet szerintem "adat". Többet ér mint szaros száz GWh, ami Paks Atomerőmű két napos termelése.
Ennyi GWh is érték, rendben. Ezért a nyári időszámítás szerinti munkarendet nem tartom értelmetlennek. Azt kellene állandósítani úgy, hogy 8 órai kezdés helyett 7 órai kezdés lenne hivatalokban, iskolában. Illetve egy órával előbb kezdődne a többi munka is.
Télen mit takarítunk meg azzal, hogy 8-kor van a kezdés? Erről van adatod?
Mert szerintem semmit.

Normális HUP-ot használok!

> menthetne meg
Ez meg szerintem feltételes mód.

> Télen mit takarítunk meg azzal, hogy 8-kor van a kezdés? Erről van adatod?
Mikor mondtam, hogy télen (vagy bármikor) bármit megtakarítunk? Adtam egy linket, ami napra lebontva mutatja (több évre visszamenőleg), hogy mennyi áram fogyott az országban. Amennyiben valaki akarja, gyorsan össze tudja hasonlítani, hogy az óraátállítások előtti néhány napban mennyi a fogyasztás az utáni néhány naphoz képest, és az összehasonlításból levonhat valamilyen következtetést.
Namost valami ilyesmi adat lenne praktikus, mindenféle feltételezés nélkül. Azaz: mennyi az óraállítás előtti néhány napban a balesetek száma, és az óraállítás utáni néhány napban a balesetek száma. Hirtelen sajnos csak havi bontásban találtam ilyet, amiből csak egy növekedő (illetve csökkenő) tendencia olvasható ki, semmilyen hirtelen megugró baleset-szám. Lehet, hogy napiban már látszana ilyen, nem tudom - ezért kérdem, hogy van-e erről konkrét adat.

Engem nemigen hat meg a téma, nekem teljesen mindegy, van-e óraállítás vagy sem. Aki bármelyik mellett vagy ellen kampányol (úgyis kampányidőszak van), dolgozhat(na) ezekből az adatokból, amellyel a saját álláspontját vagy alá tudja támasztani, vagy sem (és ebben az esetben mélyen hallgat erről a tényről :) ).

A Mavir nem számolja az időátállás miatti balesetek veszteségét. Vagy akkor kompenzálni kell és plusz egy fizetett szabadnapot kiadni a nyári időszámításra történő áttérés utáni hétfőre. Egyből nem érné meg ha a valós költségeket figyelembe vesszük.

Normális HUP-ot használok!

„Az óraátállításnak köszönhetően éves szinten körülbelül 100-120 GigaWatt/órával kevesebb áramot használunk fel a nyári időszámítás ideje alatt, ami 30-40 ezer - közel egy városnyi - háztartás éves fogyasztásának felel meg.”

A bajom a „mihez képest”-tel van. Az átállításkor este egy órával kevesebbet ég a villany, így egyből jelentkezik a megtakarítás országos szinten*. Ebből aztán lehet számolni/saccolni akár éves megtakarítást is, de ez nem túl sokat ér. Ugyan az adatokat 1949 óta gyűjtik, de akkor azért még teljesen mások voltak a felhasználói szokások. Például megjelentek a légkondik. Előbb a munkahelyeken, majd a lakásokban is.

Mi nyáron – régen – kevesebb villanyszámlát fizettünk, mert a meleg időszakban a sütőt csak nagyon ritkán használtuk. Most a sütőhasználatban nincs változás a nyári időszakban, mert a szobában megy a légkondi, így azt a pár percet, amíg a konyhában abajgatni kell a sütőt, kibírjuk. Utána a kellemes hőmérsékletű szobában elvagyunk. A légkondi miatt még nőtt is a fogyasztásunk a nyári időszakban. Viszont amikor csak néhány napig van nagy meleg, akkor a légkondi is keveset megy, és ilyenkor alig fizettünk többet a nyári időszakban. De átlagban elmondható, hogy mi lakossági fogyasztóként többet fogyasztunk nyáron. A kérdés csak az, hogy ha nem lenne óraállítás, akkor mennyit fizetnénk. Ez az amit nem tudok, és ezért kezdtem úgy, hogy a „mihez képest”-tel van bajom.

A meggyőző bizonyíték az lenne, ha a következő évben nem lenne nyári időszámításra átállás, és az így megmért fogyasztást hasonlítanák az idei fogyasztáshoz. Akkor meg lehetne állapítani a tényleges megtakarítást, vagy többletet. Illetve azt sem kizárt, hogy a lakossági és a munkahelyi fogyasztás eltérő mértékben/módon változna.

*: Amiben az is benne van, hogy aki pl. 7-7:30-ra megy dolgozni, az a reggeli készülődés közben újra felkapcsolja a villanyt, tehát tulajdonképpen csökkenti a megtakarítást.

Az egész jelenlegi naptárrendszer és időszámítás elavult berögződéses, hagyományon alapul. Már rég meg kellett volna reformálni, hogy ne hibrid 6-10-es számrendszeren alapuljon, egyforma hosszúak legyenek a napok, hónapok, ne legyen szükséges szökőévben napot betoldani, ne legyen szükség szökőmásodpercre. Csak ez annyira beidegződött hagyománytiszteletből minden országban, hogy senki nem akarja túl meredeken megreformálni, mert nem lesz kompatibilis a többiekkel, és ma már elég sokat utaznak az emberek, meg nemzetközi kapcsolatok vannak, ilyen téren visszaütne, ha valamelyik ország vad reformokba kezdene.

Ilyen szabványügyi meg csillagász szervezetek reformálgatnak rajta, de csak apró korrekciókkal, a rendszer alapjait nem merik bolygatni.

Az egész a helyesírásra hasonlít, ott is csak hagyománytiszteletből marad meg sok minden történeti sallang, ami ma már csak visszásságokat, logikátlanságot okoz, de az alapokhoz nem nyúlnak hozzá. Ezért nem adnak ki alternatív helyesírásokat, ezért nem reformálják meg az angol helyesírást sem. Sajnos a kultúra, meg a hagyományos beidegződések nagy úr, az emberek igénylik az állandóságot, folytonosságot, és nehezen tolerálják, szokják meg a nagy újításokat. Ez van, a társadalmak mindig is egyfajta konzervativizmussal működtek.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

"ne legyen szükséges szökőévben napot betoldani, ne legyen szükség szökőmásodpercre"

Ha még az időt a fransziaforradalmárok nyomdokain át is lehetne decimális léptékűre váltani (nem lehet), a szökőmásodperccel nem fogsz tudni mit csinálni, mert az a Föld mozgásának előre nem ismert apró változásai miatt adódik.

"Ilyen szabványügyi meg csillagász szervezetek reformálgatnak rajta" - talán azért ők, mert picit jobban/többet konyítanak az időmérés illetve a naptárrendszerek alapjaihoz.

Az a apró tény elkerülte a figyelmeded, hogy az emberek többsége 6-kor kezdi a munkát, így hamarabb lesz világos - világos ???

Ha tehetnem, azert inkabb nem. Sajnos tul kenyelmes vagyok ehhez, szeretem ugy alakitani az eletem, hogy ezt az igenyemet kielegithessem.

Viszont tenyleg erdekel, hogy mi a gond az okfejtesemmel. Szerintem az ejszakason kivul mindenki jol jar, es az is amugy velemenyes, hogy rosszabbul jarna. Igy pl. az ejszakas valaszthatja a delutan ebredest, esti meloval, vagy az esti ebredest reggel veget ero meloval. 7-tol mar van elet, 6-kor az ember inkabb hazamegy es alszik.

Kiragadott példa: csak abba gondolj bele, hogy esetleg család is van. Délutánosként, ha este tízkor végzel, még van esély rá, hogy ha viszonylag közel laksz, hogy legalább a párodat ébren találod, mire hazaérsz, tudsz aludni minimum hat órát, mert a család többi tagja reggel hat-fél hét körül már kezd nyüzsögni, mert irány a munka, az iskola, a zajra könnyen lehet, hogy felébredsz. (ugye három műszakba tipikusan azok járnak, akik viszonylag kis lakásban kénytelenek élni)
Ugyanez egy órával eltolva még rosszabb, mert közel éjfélre érsz haza, reggel meg ugyanúgy felébredsz a zajokra (sajnos a három műszak nem az egészséges életvitel tartozéka)

Közlekedés: ha tizenegykor végzel, akkor sok helyen már csak az éjszakás járattal tudsz hazamenni (hacsak az elmúlt pár évben nem alakították át ennyire a tömegközlekedést - és ez csak a főváros, vidéken, ahol amúgy is elég ramaty a közlekedés...)
Ilyesmire gondoltam.

Édesanyám éveken keresztül vitt 3 műszakot.
MINDIG fáradt volt emiatt.

Itt a cégnél rendre belefásultak azok a se kutyájuk, se macskájuk fiatalok is, akik először baromira örültek annak, hogy éjjel meló, nappal pedig övék az élet. Az "élet" hamar mérsékelten pihentető alvásra és a melóba indulásra felkészülésre változik.

Ezen a bolygón az ember nem erre van összerakva. Még az sem, aki egyébként éjjeli bagoly.

Létezik ez a taktika is (40 éve atyám is őrizte éjszakánként a vízmű csápos kútjait - matracon, füldugóval, hogy ne zavarja a zúgás; nekem is jutott matrac, mert nem egyedül őrködött Bp. vízbázisának integritása fölött) és amíg nincs rendkívüli esemény, gyümölcsöző is lehet. De ha van, az ember hamar közelebb kerül a sitthez, mint valaha gondolta - aztán ha egy lépéssel még beljebb, akkor jól ki is pihenheti magát.

Ez így van. A 3 műszakos munkarend embertelen, én ma már be is tiltanám. Az állandó műszak az más, azt nem lehet betiltani, mert a folyamatos üzemet nem lehetne megoldani nélküle. Na meg az állandó nem nappalos műszakra sokkal magasabb pótlékokat kéne előírni.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Igen, az a bp-i informatikus-irodista közeg, amelyben te mozogsz, 8-9 körül jár be. A közember, alja gyári melós, vidéki kuli munkás több műszakkal folyamatosan üzemelő ipari helyeken, meg mezőgazdasgában 5-6-kor kezdi a reggeles műszakot, hidd el, nem írt a kolléga hülyeséget. Ne téveszd össze a saját miliődet a többséggel. Értem, hogy mindenki hajlamos magából és környezetéből kiindulni, ezekből általánosítani.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Tudom. Leginkább helyi szokásoktól, sajátosságoktól függ. Van, ahol az adott város, község hajnali busz/vonatmenetrendjéhez igazítják a műszakkezdést. megint máshol azt veszik figyelembe, hogy a munkaerő többsége milyen messziről jár be. Vagy üzleti partnerek, beszállítók mikor kezdenek. Sok tényezős.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Tényleg így volt, de egyrészt ma már messze olcsóbb világítani, mint a rendszer kitalálásakor volt, másrészt a gazdaság világszinten 0-24-ben üzemel, ezért lényegtelen, hogy télen hová csúszik egy 7+1 órás világos-sötét ablak.

Egyébként nekem teljesen megfelel a meglévő szisztéma: szeretem az éjszakába nyúló nyári világosságot; télen meg úgyis megette a fene az egészet.
Ezek a fél tízig világos nyári napok odalennének a clock stoppal.

> akkor a nyári szerint járnának az órák egész évben.
?

Legjobb tudomásom szerint GMT+1 nálunk a default, s nyaranta +1-et megyünk, GMT+2-be.
Persze, dönthetünk úgy, mint ország, hogy innentől a GMT+2-ben szeretnénk lenni általában, de az meg a németek miatt nem biztos, hogy szerencsés.

>Ezek a fél tízig világos nyári napok odalennének a clock stoppal

Szerintem nem, mert ha nem állítgatnánk az órát, akkor a nyári szerint járnának az órák egész évben.

Ha nyari lenne egesz evben, nem bannam.

De mivel a teli idoszamitas az igazi idoszamitasunk (del = a nap eleri a legmagasabb pontjat az egen), a nyari meg csak a tetejere ultetett optimalizacio, egyaltalan nem vagyok biztos benne, hogy a nyari lenne egesz evben, es nem a termeszetes.

>Ezek a fél tízig világos nyári napok odalennének a clock stoppal

Szerintem nem, mert ha nem állítgatnánk az órát, akkor a nyári szerint járnának az órák egész évben.

Ha nyari lenne egesz evben, nem bannam.

De mivel a teli idoszamitas az igazi idoszamitasunk (= delben eri el a nap a legmagasabb pontjat az egen), a nyari meg csak a tetejere ultetett optimalizacio, egyaltalan nem vagyok biztos benne, hogy a nyari lenne egesz evben, es nem a termeszetes.

Nem olyan paradox ez, mint első blikkre látszik.

Attól, hogy dec. 20-án ácsorogsz 16:30-kor a sötét buszmegállóban, vagy június 20-én 21:00-kor ugyanott, alkonyati fényben, az "éjszaka" szót még a megszokott életritmusod szerint fogod használni.
Előbbi esetben nem mondod a 19:00-ra, hogy de sötét az éjszaka, utóbbiban nem mondod az óvodás gyereknek, hogy maradjon fenn 22:00-ig, mert addig még nincs igazi, sötét éjszaka.

Én simán beszüntetném ezt az egészet, és az ún. "nyári" időszámítást használnám mindig.

Én kimondottan nem szerettem az egyenlítő közeli napkeltét-naplementét.
Mindig, minden nap, minden évszakban 6-tól 6-ig van világos. Nekem nem tetszett, hogy mire hazaérsz a melóból szinte biztosan sötét van. Egy hétvégi szabadtéri program sem olyan mint itthon nyáron. Biztos meg lehetne szokni, de nekem jobban tetszik az itthoni változatosság.

Az is vacak azert, amikor mindegy, hogy melyik evszak van, mindenkepp 18 ora utan kicsivel sotetedni kezd.

Amikor Parizsban eltem, imadtam, hogy nyaron 22 orakor meg nem sotetedett, 23 orakor meg lehetett latni. Cserebe telen meg sotet volt reggel, amikor felkeltem, de ez nem zavart.

Sao Pauloban elve viszont nem szerettem, hogy nyaron 19 ora utan kezdett sotetedni, telen meg 17 ora korul.

Szerintem naphosszat lehetne vitatkozni arról, hogy kinek melyik időzóna a jó.

Az viszont sokkal egyszerűbben belátható, hogy maga az állítgatás az a nagy többségnek rosszul esik.

Szinte mindegy is, melyik zónába kerülnénk (akár lehetne kettő közé is), csak állítgatni ne kéne már.

Igazából ha a téli maradna, akkor nyáron
- olyan hajnali fél-háromnegyed 4 körül elkezdene kivilágosodni
- este a bőven kilenc utáni világos egy órával hamarabb "végződne"

Ha a nyári maradna, akkor télen
- olyan reggel negyed kilenc körülre lenne reggel világos
- igaz, este is egy órával tovább lenne világos

Itt lehet kicsit nézegetni:
https://www.timeanddate.com/sun/hungary/szeged

Mindkettőnek megvannak az előnyei, meg a hátrányai is, sőt, egyénileg is mások a preferenciák, mert van, aki korán kelő, van aki későn fekszik...

Érdekes módon az átállás, ahogy korosodok, egyre kevésbé visel meg, viszont jó, hogy:
nyáron sokáig van világos (és nem nagyon tudnék mit kezdeni azzal, hogy már hajnali 4 előtt is világos van)
télen hamarabb világosodik, és nem sötétben érek be a melóhelyre.

<-------
You can't grep on dead trees.

Mint olyan, aki sokat vezetek autópályán (is) a téli világosodás idején, kíváncsi volnék egy szimulációra (éles próba idején bármi áron inkább vonatoznék egy ideig), hogy hogyan mutatkozna meg a baleseti statisztikákban, ha egy órányival szürkébb háttérben szabadulna a reggeli csúcs az utakra a reflektor élettartamával spórolókkal, és azokkal, akiknek egy gondolatuk sincs az egész "látszani" sznobériára.

Igazán akkor érthető meg a dolog, ha nem a német rendszerhez alkalmazkodtunk volna, hanem például fél órával előrébb járnánk nyáron is és télen is.

https://c.tadst.com/gfx/750w/tzmap-europe-2014.png

Budapest 19° 2'
München 11° 34'. Ehhez képest, tehát 7,5 fokkal keletebbre van Budapest.

Időben ez 30 perc Napkelte/Napnyugta sietést jelent. Valahol a téli-nyári időszámítás közöttit télen.
A románoknál már jó az időzóna-kérdés, mert 1 órával előrébb járnak nyáron is, télen is.

Ha viszont eltérünk az osztrák-német időzónától, az más hátrányt okozhat. Főleg ha évszakonként változó az eltérés mértéke. Esetleg a fél óra időzóna-eltérés lenne érdekes, de emberi okokból egész órákban vannak az időzónák.

Megjegyzem, fél órás előreállítással (UTC+1,5; UTC+2,5) kompenzálva a jelenlegi óraátállítósdit, a nyári esték is 30 perccel későbbi sötétedést eredményeznének, télen pedig 17:30 tájt lenne csak sötét. Ugyanúgy, ahogy jelenleg München esetén.

Itt vannak a valódi délkörök: http://www.calculator.net/img/timezones.png
Láthatod, hogy Magyarország a jó időzónában van a téli rendes zónaidővel. Franciaország és Spanyolország tévedt el amikor a miénkbe csatlakozott. Még Németországnál is jobban megfelel a mostani téli időzóna a magyar valódi helyi időknek.

Ha fél órát ugranánk UTC+1,5-be akkor nagyjából Mátészalka környékén haladna át annak az időzónának a délköre az ország keleti felén. Egy picivel lenne közelebb mint a mostani Soprontól. Cserébe lenne egy senkivel sem kompatibilis egzotikus feles időzónánk.

Normális HUP-ot használok!

Szerintem meg mindenhol legyen ugyanannyi az ido.

Amikor kivilagosodik, menjunk el dolgozni.

Ha elfaradtunk, menjunk haza.

Londonban 12 orakor lenne ebed, Indiaban 17:30-kor. Mennyivel egyszerubb lenne.

Zulu time... :D

Az milyen gáz lesz, ha valami tragédia folytán más bolygókon is megtelepszik a humanoidok kártékony faja. Mi lesz az időszámítással? :)

Ki tudok akadni, mikor x ezer évvel utánunk játszódó sci-fiben évekről beszélnek más naprendszerben/galaxisban élő távoli fajtársaink. :)

Ehhez még a felszínt sem kell elhagyni.

For the Mars Pathfinder, Mars Exploration Rover (MER), Phoenix, and Mars Science Laboratory missions, the operations team has worked on "Mars time", with a work schedule synchronized to the local time at the landing site on Mars, rather than the Earth day. This results in the crew's schedule sliding approximately 40 minutes later in Earth time each day. Wristwatches calibrated in Martian time, rather than Earth time, were used by many of the MER team members.

Forrás

Van nekünk egy greenwichi középidőnk, a hétköznapi életben pont olyan egyszerű volna arra (vagy akár a pilisi csakraidőre, hogy senki se érezzen nagy veszteséget) hivatkozni - ahol a szinkron fontosabb, mint a számolgatás, vagy hogy odakinn világos vagy sötét van-e, nem is teszünk mást.

De a megkövesedett, buborékokba inkább, mint érdemi jogokba kapaszkodó ultramodern emberrel nehéz volna lenyeletni.
Óriási szerencsénk, hogy az SI bevezetésén túlléptünk akkor, amikor a világ örült, hogy már/még lyuk van a seggén, és nem indult mozgalom minden ellen, ami az előző héten még nem létezett.

Ezt már megvalósították. Úgy hívják, hogy UTC. Az időzónákon kívül van, nincs benne óraállítgatás. Csak ha valakivel megbeszélsz egy találkozót, munkakezdést, akkor nem UTC-ben fogod hallani az időpontokat, hanem helyi időben.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Így van. Az UTC nem egyenlő a POSIX idővel, és nincs köze a 32 bithez sem. Az, hogy hány biten tárolják az csak implementálási kérdés.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

a dunaba kellett volna loni, aki kitalalta ezt az egeszet.

--
HUP te Zsiga !

A világosság szempontjából a hosszúsági körök is igencsak számítanak, ld. északi fehér éjszakák. Ugyanez akár Belgiummal vagy Görögországgal összehasonlítva ugyanannak a nyári napnak a hosszát, is igen szembetűnő.

Van pár dolog amit sajnos rosszul használunk, illetve rosszul lett fordítva. Nincs nyári és téli időszámítás, az adott időzóna időszámítása van és van a Day Light Saving, amire ha jól tudom nincs magyar kifejezés. Tehát mi abban az időzónában vagyunk amit téli időszámításnak hívnak.

Az óraátállítás egyébként EU-s szabály szerint megy, tehát van vagy mindenkinek vagy senkinek, ettől EU-n belül nem lehet eltérni.
Viszont az hogy egy adott ország milyen időzónában van, azt az adott ország döntheti el. Ezért is vannak olyan kezdeményezések hogy lépjünk egyet keletre a GMT+2-be, és így késöbb világosodna, viszont késöbb sötétedne. Vannak akiknek nem gond a reggeli sötétség, de zavarja őket az esti, és jobban szeretnék ha télen 8-f9 körül világosodna, cserébe 5-ig világos lenne (tél közepe). Nyáron meg jó sokáig lenne világos este.

Sajnos ezen kívül semmilyen más szempontot nem vesznek figyelem:
- az EU-ból hozzánk irányuló aruknak 1 órával kevesebb idejük lesz célbaérni, tehát vagy adott napon már nem rakják ki és így minden drágul, vagy a felrakóhelyen kell átszervezni mindent a "magyarok" miatt
- a Ausztriába átjáró dolgozók sem biztos hogy örülnének hogy 1 órát ellopnak az estéjükbnől ahogy átlépnek a határon pl idáig 5-kor elindult és 6-ra ért haza, ezekután ez 5-7 páros lenne
- nem tudjuk mi lenne azokkal a német központu munkahelyekkel ahol a német munkarendszerint kéne dolgozni, tehát az eddig pl 8-f5 helyett 9-f6, vagy egy 9-f6 helyett 10-f7-re módosult a munkarend

szóval vannak itt vizsgálandó dolgok, + az emberek véleménye is szempont miután megismerték az előnyöket és a hátrányokat.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Mi most GMT+1-ban vagyunk, tegyük fel adott téli napon 7-kor jön fel a nap, a GMT+2 az olyan mint a nyári időszámítás, tehát aszerint mivel előre van a óra 8-kor fog bekövetkező ami idáig 7-kor, nem? mert fizikailag nem mozdultunk el, vagy tévedek?

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Ezért írtam pár szállal előbb, hogy emiatt nem reformálgatja gyökeresen a naptári és időszámítási rendszert, időzónákat senki, a nemzetközi kapcsolatok látnák kárát. A gyökeres reform csak globális szinten lenne lehetséges, de teljes megegyezést meg nehéz tető alá hozni. Főleg, hogy vannak országok, akik jobban ragaszkodnak a hagyományokhoz, vagy pl. csak azért sem szavaznák meg, hogy a globális konszenzusnak keresztbe tegyenek, pl. politikai-ideológiai szembenállás miatt. Pl. egy muszlim vagy távol-keleti ország az eltérő kultúrája, és a történelmi hagyományokhoz való erősebb ragaszkodása miatt sose egyezne bele, hogy tudományos-csillagászati-informatikai alapon az időszámítást átszabja, ahogy egy nyugati ország lenne hajlandó, meg néhány nyugati tudós mondja meg nekik a tutit, az az ő nyugatellenes szemükben vérlázító lenne, meg úgy éreznék, hogy tudományos köntösbe álcázva a nyugat újra gyarmatosítaná, megalázná őket.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

"Ezért is vannak olyan kezdeményezések hogy lépjünk egyet keletre a GMT+2-be, és így késöbb világosodna, viszont késöbb sötétedne."

Úgy tudom, hogy a finnek, akik kezdeményezték az egész óraátállítás kérdéskörének napirendre tűzését kifejezetten a nyári időszámítás megtartása mellett voksoltak. Ha esetleg az EU úgy döntene, hogy a nyári maradjon, akkor nem volna az általad felvetett pontokkal gond.

Igen, nem mindegy, hogy mi megyünk az oroszokhoz, vagy ők jönnek hozzánk.

Tök jó, hogy nyáron nem hajnal 3-tól este 7-ig van világos, hanem 4-től este 8-ig.

--
"There is only one God, and his name is Backup.
And there is only one thing we say to backup:
Not today!"

Szerintem allapodjunk meg, legyen a ketto kozott!

GMT+1,5 es mindenki boldog :)