Milyen gyakran jársz szemorvoshoz? Jársz egyáltalán?

 ( uid_7086 | 2018. március 5., hétfő - 21:18 )

Az régi téma, hogy a sok monitorbámulás rongálja a szemet.

Most, hogy kicsit gyakrabban járok ide, feltűnt, hogy többen "működnek" majdnem úgy, mint én: olvasás közben kihagynak szavakat, ebből mindenféle félreértések adódnak.
Persze, ez a legtöbb esetben figyelmetlenség, de erről jutott eszembe: nem gondoljátok, hogy érdemes lenne akkor is elmenni szemészetre évente egyszer, ha tökéletesnek gondoljátok a szemeteket?
Az egy dolog, hogy nem kell szemüveg, de az egyéb elváltozásokat nem olyan könnyű észrevenni és ha elkezdett romlani... hát nem nagy élmény, na... :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sajnos cukorbeteg vagyok, így évente járok szemészhez szemfenéki szűrésre, egyébként is mennék évente, alapból szemüveges vagyok. A számítógéphez külön szemüveget tartok, melynek lencséje levesz egy kicsit a kék tartományból, reflexiógátló bevonatos stb. Mindig ügyelek rá, hogy nincs-e kiszáradva a szemem. Nagyon vigyázok rá, ügyelek a szünetekre stb. - sokáig szeretném még használni (mind a kettőt). :-) A "szókihagyásos" olvasás jelenségére magam is felfigyeltem - saját magamon is észleltem már. Ez nem a szem miatt van szerintem, hanem a túlzott mennyiségű információ miatt - igyekszünk minél rövidebb idő alatt minél többet befogadni, nehogy lemaradjunk valamiről. Az agy pedig szelektál, ha megtelik a puffer. Lelkileg meg majd szépen kiégünk a sok adattól - ki előbb, ki később... ;-)

Hát akkor te sajnos tisztában vagy vele. Igazából azok figyelmét próbáltam felhívni a potenciális veszélyre, akiknek eddig nem jutott eszébe a rendszeres ellenőrzés.
Mondjuk azt nem tudom, mennyire UL/valós, hogy a LED-es háttérvilágítás tönkreteszi a retinát, de néha nagyon úgy érzem, hogy nálam nem a cukor végezte el a munka nagy részét.

" A számítógéphez külön szemüveget tartok, melynek lencséje levesz egy kicsit a kék tartományból, reflexiógátló bevonatos stb."

Jol radsoztak a nagy lofaszt jopizer'. xD Velem is probalkoztak amikor voltam egy vizsgalaton, ha neten rakeresel, rajossz, hogy nincs semmi haszna, kek fenyt meg szoftveresen is tudod csokkenteni.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

"Persze, ez a legtöbb esetben figyelmetlenség" - szerintem ez a legtöbb esetben diszlexia. Amit sokan egyéb képességeikkel kompenzálnak, vagy túl öregek voltak, így sosem lettek "diszesek", és ha egy kicsit is figyelnek, baj nélkül olvasnak. Ha hajlamos vagy betűket kihagyva írni, gépelni, akkor szinte biztos a diszlexia.

És, de igen, volna értelme elmenni, pont úgy, mint fogászhoz, ~40 fölött epekő- és vesekővizsgálatra (ultrahang), ~50 fölött végbéltükrözésre (vastagbélrák rulez), és prosztatavizsgálatra, nőknél méhnyakrák-szűrésre és mammográfiára. Az a szép, hogy ezek közül egyhez sem kell monitort nézni:)

Hmm, szemorvos..
Már a száz méterről látszik, szemüveg, kontaktlencse, lemosó, pihentető oldatok, reklámok kiverik a szemed.
Hatszor-hétszer megkérdezik, biztos nem használ szemüveget.? Nem fáj a szeme.? Ne vizsgáljuk meg.?
Aztán látták hogy nem tudnak rámsózni semmit sem.

Egyébként az egy milliméteres betűket húsz centiről azért olvastam "nehezen", mert nem tintasugarassal kéne vécépapírra nyomtatni hogy aztán elfolyjon a papírszálak minden irányába a ténta :-) Szóval nem mondanám, hogy komolyan lehetett volna venni őket.
--
God bless you, Captain Hindsight..

Lehet, hogy nem optikában működő szemorvoshoz optometristához kéne járni. :)

A ZESZ-nél történt, nem valami plázában..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Mea culpa. A ZESZ-szel pedig baromi jó tapasztalataim vannak, nem értem, ez hogy történt.

Rosszkor mentem :-)
--
God bless you, Captain Hindsight..

A jó szemorvos nem csak erről szól. A jó szemorvos megnézi a szemet olyan szempontból is, hogy nincs-e magas szemnyomásod (egyenes út a zöld hályoghoz), nem-e kezdte ki a szemfeneket a magas vérnyomás (amiről esetleg nem is tudsz) stb.

A látás csak egy dolog.

--
trey @ gépház

+sok, bár ez független a monitor bámulásától.

Nalunk evente van munkaegeszsegugyi alkalmassagi vizsgalat, ott megnezik ezt is (es egy kicsit bovebb annal, hogy adnak egy gyogszeresdobozt, hogy az aprobb betuk mennek-e, meg kezdje el olvasni az 5. sortol lefele a tablat, koszonjuk, viszlat).

/sza2

Évente 1-2 nap dedikálva van szűrővizsgálatokra, ezalatt kivizsgáltatok mindent. Mindent is.

Amik hirtelen eszembe jutnak: szemészet, fogászat, bőrgyógyászat, belgyógyászat (ultrahang és társai), kardiológia, urológia, ortopédia, labor (minden, amit csak meg lehet nézni), fül-orr-gégészet, stb.

Amúgy a felvetés kurvára jogos, még az évente egy alkalom is határeset, pedig Magyarországon kb az is átlagon felüli.

5-10 évente, amikor valami papír kell valamihez. + kötelező munkaalkalmassági. Amikor komolyan beteg voltam: 2005-ben volt refluxom, meg 2013 táján valamikor egy masszív fejgörcs/migrén vagy mifene, meg kihánytam mindegyik fájdalomcsillapítót (meg bármit, amit ettem/ittam). Bementem az ügyeletre, elmondtam mi van, kaptam egy algopirin injekciót, azt mondták, ha 12 óra mulva meginn fájni fog menjek orvoshoz. Utána nem fájt, úgyhogy ez ennyiben maradt.
A sokéves monitorlesést érzi a szemem, ami 30cm-nél közelebb van, azt már nem tudom élesen látni ( megdöglött a makróm :( ). Vettem egy 1.5-s olvasószemüveget a tescoban, azzal jobb nézni a monitort. Távolra továbbra is remekül látok, 500m-ről leolvasom a toronyórát.

ja, most nézem, szemorvos :D ott voltam egyszer, belement vmi, oszt nem jött ki. Ott kivették.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Nincs baj a látásommal, szerencsére, és talán egyelőre.
De ha azt venném észre, hogy nem 100-as valami, akkor tuti nem a Tescoban vennég "gondolomformán" szemüveget.

Akkor irány szemszerelő, és majd ő megmondja milyen kukker kell.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Én így a középkor felé közeledve tavaly nyár körül vettem észre, hogy ha egész nap a monitort bámulom, akkor estefelé már erőlködni kell egy kicsit, hogy jól lássam a kisebb karaktereket. Megnézettem a szemem, kb. mint a sasé, mindent el tudtam olvasni a legalsó sorig, dioptria nem kellett. Aztán a helyzet nem javult, ha fáradtabb vagyok vagy kicsit sötétebb van, akkor nehezebben ment a képernyőről olvasás (érdekes módon utána este elalvásnál az e-inkkel nincs probléma, még most sem!), így megint szemész. Monitorszemüveget javasoltak, és egyik szemre 0,25, a másikra 0,50 dioptriát, annak ellenére, hogy még most is el tudtam olvasni a legalsó sort is kapásból. De tény, hogy a szemüveggel sokkal élesebben ment már. :D Most kb. egy hónapja viselem csak monitorhoz, oda se mindig, de érezhetően javult a dolog, ha rajtam van, akkor nincs estefelé fókuszálgatás, enyhe szemfáradtság, homlokráncolás.
Asszonynak meg kifejezetten tetszik, állítólag a brutál kopasz vagyonőrfejemből félig-meddig értelmiségit varázsolt a szemüvegkeret. :DDDDD
---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

A szemem mint a sase, es az, hogy 9 ora munka (laptop), 2 ora tanulas (laptop,pc) 2 ora cse` (pc) utan az elo elo fordul, hogy hunyorogni kell a 10es betumerethez szerintem teljesen normalis. Nincs fejfajasom, nem vagyok faradekony, es egy kiados alvas utan minden visszaall normalisra. Szerintem egy szemuveg csak rontana rajta, marmint hosszu tavon. En valoszinuleg valami szemtornaval kezdenek. Ugyanis az ilyen egyoldalu terheles a szem izmokat rogziti adott pozicioba, es nem kepesek megfeleloen elernyedni. De persze csak okoskodok itt nem vagyok szemesz :)

-
Fájl feltöltése Github tárolóba

Szemtorna, pihentetés nekem is megvolt, viszont az is teljesen természetes, hogy így 44 évesen már fáradékonyabb az ember szeme. :D Az előző 43 év folyamán ez nem volt probléma, pedig még a crt-is időszakban kezdtem a szakmát.
---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Munkambol es munkaltatom hozzaallasanak koszonhetoen az eves szemvizsgalat "kotelezo" :)
Minden evben a szemorvos bekoltozok 1-2 napra a konferencia terembe es minden alkalmazottat sorra megvizsgal. Nekem 2017-ig nem volt gond, de tavaly mar kellett. Nem is csodalkoztam, hisz 1998-tol kezdve napi 9-10 orat toltok a szamitogep kepernyoje elott

Kb soha. Eleve orsvoshoz sem járok, maximum majd vinni fognak tepsin. Kösz, az egészségügybe én nem akarok önként bekerülni.

Revideálom magam, jut eszembe. Az elmúlt 10 évben 3x voltam ilyen helyen, egyszer fémszilánkot flexeltem bele, egyszer belehullott kőzetgyapot, egyszer pedig vmi apró fa szilánkot kaptam be, mikor fát vágtam. Pikkpakk kivették, korrekten.

Én most voltam nemrég. Távolra látás gyakran homályos, olyan feliratokat nem tudtam 4 méterről leolvasni, ami amúgy megy 6-8 méterről is.
Vizsgálták a szemem, lencséket raktak elé, nem történt javulás. Ezért vizsgálták az idegeket, nem vezetett eredményre. Végül koponya CT-t javasoltak, megtörtént, nem volt semmi. Végül, pár hét alatt elmúlt a probléma.
Egyébként nem szoktam menni.

--
openSUSE 42.2 x86_64

El FOG romlani a szemetek, ez biztos. Ha ez kényelmetlenséget okoz, akkor bizony szemüveget kell csináltatni. Az alternatívákkal (lézeres szemműtét, kontaktlencse) nincs tapasztalatom. Nekem van csináltatott olvasószemüvegem, és vezetéshez egy multifokális, amit közelre egyelőre nem tudok megszokni. Érdekes módon a legjobban egy DM-ben vásárolt 1300 Ft-os olvasószemüveget szeretek a legjobban. Távolra sasszemem van, de ha felteszem a multifokálist, akkor vezérsas lesz belőle.