Internetes zaklatás (alias cyberbullying)

 ( uid_7086 | 2018. március 4., vasárnap - 20:31 )

Olvasgatok itt-ott és találok néha furcsa dolgokat...
Most pl. zaklatás témában.

A HVG szerint például:

A közhiedelemmel ellentétben Magyarországon nem a tinédzserek, hanem a 18 és 34 év közötti Y generációsok vannak a leginkább kitéve az internetes zaklatásnak. A Microsoft felmérése szerint a legtöbb inzultálást a nőknek kell elviselniük, az elkövetők többsége pedig nem troll, hanem barátok, ismerősök, közeli hozzátartozók.

Ugyanakkor egy eddig számomra ismeretlen, kormányzatilag támogatott lapon, az ujnemzedek.hu-n ezt írják:

Sokan csak legyintenek, ha meghallják a cyberbullying kifejezést, pedig az internetes zaklatásnak bárki áldozatul eshet. Főleg a gyerekek és a kamaszok vannak veszélyben. Ráadásul, amikor először megtörténik valakivel, nem is biztos, hogy rögtön kapcsol, nem garantált, hogy rájön: engem éppen zaklatnak a neten.

Egyébként több forrás is az utóbbiról szól.
Melyiknek lehet hinni? Én a HVG-s verziót hihetőbbnek tartanám, legalábbis "hazai pályán", mivel külföldi fórumokon csak olyan helyeken jártam, ahol ilyesmire esély sem volt.
De ha tényleg ez a helyzet, akkor miért írják a legtöbb helyen, hogy inkább a gyerekek vannak veszélyben? Egyáltalán: mikortól zaklatás, a zaklatás?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem feltétlen van ellentmondás a kettő között. A gyerekek nem tudják a helyén kezelni ezeket a dolgokat, és emiatt kisebb mennyiségű zaklatás is komolyabb veszéllyel járhat.

Jogos, ebben igazad van.

Mindkettőnek igaza van. Valóban az idősebbek vannak jobban kitéve és csinálják is többet (elég csak ránézni az itteni flame tömegekre). Viszont mivel már kialakult stabil személyiségük van, bizonyos szinten túl leszarják az egészet. A gyerekeknél viszont teljesen más hatást vált ki, ha túl korán találkoznak vele, nem tudják kezelni és ezért ők vannak veszélyben.
Gondolj csak bele: a túl sok iskolai szívatás is megvisel néhány gyereket, de mivel megmarad az otthon védelmező szerepe, ezért általában nem szokott zavart okozni a gyerek fejlődésében. Az internetes zaklatást az teszi veszélyessé, hogy meg tudja kerülni az otthon védelmező szerepét és így folyamatos behatássá tud válni.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Aki kikényszeríti, vagy felületet biztosít a támadásra, ne csodálkozzon: https://tinyurl.com/ydaxm94t (brutális).
A másik csoport szvsz az elhanyagolható.

Áldozathibáztatás?

az.

egyébként Ágoston Lacinak volt erre egy nagyon jó megfogalmazása hogy honnantól áldozathibáztatás és meddig az önvédelem épeszű elvárása: amíg nem történt semmi addig jogos elvárás hogy ne adj támadási felületet, legyen szó bármiről, nemi erőszak, kirablás, bullying, et cetera. ha viszont már megtörtént a baj akkor nem az a normális válasz hogy mit kellett volna máshogy csinálni. az áldozat a már kialakult helyzetben nem tekinthető felelősnek.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
expectations versus reality

Hát igen, ez is egy jó kérdés.
Néha (különösen mostanában, celeb-zaklatás témában) bennem is felmegy a pumpa és nem igazán tudom eldönteni, hogy akkor ez valóban áldozathibáztatás vagy az áldozat inkább a "zaklató".

Ágoston Lacinak volt erre egy nagyon jó megfogalmazása

Ez esetleg van valahol online formában? Tudsz rá egy linked dobni?

Lacinak amúgy is egészen jó és értelmes videói szoktak terjedni mindenfelé.

Ezt is be lehet mögé magyarázni. De, mint a fentebb belinkelt videókban szerepel azt mondja a hölgy: "Egy kemény f*szba akarok ülni.", egy másik videóban sz*pni akar. Mindehhez megadja az összes elérhetőségét.
Aztán csodálkozik, hogy e-mailben, közösségi médiában, telefonon, levélben, a lakása előtt stb. betalálják.
Tény, hogy elmebeteg a nő, de sok kanos idióta van, akiket csak kicsit noszogatni kell.
Ez most áldozathibáztatás, csak mert sok-sok embernek katalizátorként terpeszt egyet?

Szerintem az, mert a földre ejtett/dobott pénztárcát sem tesszük zsebre.

Hol a már-már káros természetellenes önmegtartóztatás határa?

Csak az nem biztosít támadási felületet, aki egyáltalán nem jelenik meg a "neten". Főleg gyerekek körében jellemző a teljesen oktalan baszogatás a haragosok részéről.
De szétnézhettek itt, állítólag felnőtt emberek között is. HZ hozzászólásai alatt pl. akkor is jelennek meg random becsmérlő, beszólogató írások, ha az amúgy teljes egészében szakmai (jellegű).

Azokat a beszólogatásokat ne keverjük ide, az más kategória - szerintem - bár most, hogy mondod... :)

Ezt véleményem (mmint cyberbulling) kicsit lehetne ahhoz hasonlítani, amikor X csoport kipécéz magának Y embert a suliban. És nem szállnak le róla. Nyilván ott egy kicsit több a lehetőség a "közbeavatkozásra", mivel akár láthatja tanár, más diákok, stb, aki adott esetben közbe tud lépni.

Cyberbulling esetén ezt nagyon nehéz kivitelezni.

Sokszor a gyermek nem is meri elmondani otthon a szüleinek hogy pl az iskolába elvették a szendvicset, vagy állandóan csesztetik. Gondoljuk el, hogy ez a cyberbullingra szerintem hatványozottan igaz, hogy nem mer szólni.

El kell beszélgetni azzal a gyermekkel otthon, ha nem történt még baj akkor is. Megelőzés. Cyberbullingra a legjobb megoldás az, hogy megértetni az áldozattal / gyermekkel hogy hanyagolja a témát. Tiltsa le, blokkolja, mutasson érdektelenséget, stb. Ha ez megvan, akkor egy idő után elkopnak ezek a zaklató emberek. (ugyan úgy ahogy a trollok is egy idő után leállnak, ha 0 reakció jön.)

Az iskolai nem virtuális zaklatásnál ez egy kicsit nehezebben orvosolható. Ott a gyerek még attól is félhet adott esetben hogy szóljon a szülőnek, mert szülő bemegy azt még ő lesz a vamzer is utána.

Összetett dolgok ezek sajnos. Cyberbulling így is elég sok öngyilkosságot szült már a világban.

Szerintem az egyetlen módszer ennek védekezésére, ha durván fogalmazva, leszarja az illető aki az áldozat. Tudom, nyilván ezt egy 12-3-4-5-6-7 éves gyerekkel nem egyszerű megértetni és megtaníttatni.

Na mind1, ez csak saját vélemény. De fixme :)

Üdv
-krix-