Windows 10

A múlthéten kaptam egy munkahelyi laptopot*, előtelepített központi kezelésű Win10 rendszerrel egybeégetve. Elsőre húztam a rá a képemet, hogy ezzel csak a szívás lesz, mert ügyfélnél sose akart semmi menni rajta. A várthoz képest kellemes csalódás ért, hogy bármit akarok rajta csinálni, az elsőre úgy megy, ahogy az nekem kell. Jó, a Sambát nem hajlandó észrevenni, de majd csak megreszelem azt is.
Szóval "elvakult Linux fanboyként" barátságot kötöttem egy M$ termékkel. :-O

* HP ProBook 440 G4. Majdnem egy 450-et vettem pár hete :D
Intel Core i7-7500U 2.9 Ghz CPU, 8GB RAM.
NVidia GeForce 930MX 2GB Videokártyával.
256GB Sandisk SSD.

Hozzászólások

Az utóbbi időben a legpozitívabb csalódásom a Windows 8.1. Ahova a Windows 10 nem hajlandó feltelepülni vagy húzza a száját hogy egyáltalán működni kellene, ott a 8.1 kiválóan muzsikál.

Kicsit olyan ez, mint a Windows ME. Én nagyon szerettem, mert érezhetően gyorsabb volt a 98SE-nél és a korabeli NT-knél, de (nálam) nem volt instabil. Csak kicsit finnyás volt.

Mostanában a WU sokat javult. (Az hozzájárul a W10 "kezeségéhez")

Ha már linux fanboy vagy, felteheted a Windows Alrendszert (Már ha még nem ismered.). https://www.youtube.com/watch?v=PP_T_m0UV9E

Igaz, én még sosem próbáltam csak ajánlgatom mindenkinek. (Vagyis bort iszom vizet prédikálok. :D )
De szerintem a youtube videó meggyőző + valszeg én is kipróbálom hamarosan.

Ugyanakkor van annak valami bája, hogy egy Linux userspace-ed van natívan Windows alatt. Kényelmes, gyors, nem kell boot-olni a virtuális gépet. Mivel a munkahelyemen nekem is Windows 10 van, igaz, úgy hozta az élet, használok is windows-os software-eket, ezt a Windows Subsystem for Linux nevű eszközt használom, így tudok például (ap)calc vagy awk, netán bash scripteket írogatni. Az (ap)calc-ot interaktív módban is használom tudományos számológépként.

Tettem fel rá X szervert, így a grafikus alkalmazások is működnek, mint például a gnuplot. És mindez natív Windows 10 alatt. Illetve helyesebb lenne azt írnom, hogy fölött.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én folyton szidtam kis kölyökként akkor az ME-t.
Aztán rájöttem, hogy minőségibb hardvert és 128 megával több ramot kell alátenni és a legkezesebb lesz!

Hamar kijött viszont a Win2000, az újra bírta a rizsből sajtolt home pc alkatrészeket :)