ISDN bekötés nyomozás

 ( fejesjoco | 2017. december 20., szerda - 10:43 )

Van az albérletben egy doboz és sok kis kábel, amit szeretnék beazonosítani. Főbérlő nem érhető el, és nem is értene hozzá. Sose volt ADSL/ISDN előfizetésem, ezért semmi fogalmam nincs róla.

A kép (nagyítható): https://drive.google.com/open?id=1nqNIRwJ1ThFgcuU3FAcMTRFL3gkO77cg

A beazonosítandó dolgok:
* Bal oldalon egy kis splitter dobozból kijön egy U, de ebbe más kábel nincs dugva, zsákutca
* A fenti dobozból kijön: S, ab1, ab2, amik lentebb összeolvadnak, aztán szétválnak megint, de érdekes módon kevesebb szál van a másik végén 4->2
* Van középen egy kis fali doboz U és ??ON felirattal (véletlen nincs a képen), nincs bedugva semmi, alulról látszik, hogy belemegy két kábel, de nem tudom, honnan

A vastag kábel koax, az csak bejön, tesz egy kört, és kimegy egy másik lyukon. Illetve van még áram is, az felismerhető.

Vannak továbbá a lakásban dupla RJ45 (-szerű)+koax aljzatok kb. 6 helyen. Egyelőre nem jöttem rá, hova futnak be, és van-e közük a képen látható dobozhoz.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az S és az ab1/2 az ISDN NT kimenetei:
- ISDN S bus - 8 vezetékes (de csak 4 él) RJ45, erre fűzheted fel az ISDN készülékeket
- ab1/2 - 2db normál analóg kimenet (RJ11) analóg telefonhoz vagy faxhoz. Ez ugye lehet 4 vezetékes, de legtöbbször csak a középső 2 él, ezért "tűnhet el" útközben a szélső 2

Az U-ban már nem vagyok biztos, de szerintem az lesz a bejövő ISDN szolgáltatói vonal, annak kellene menni a piros csatlakozókkal az NT-be (abból csinálja az S, ab vonalakat), csak az ADSL miatt bekerült ebbe a vonalba a splitter és ott hiányoznak vezetékek (Fali U -> splitter Line, splitter ISDN -> NT U, splitter ADSL -> DSL modem)

A fali *ON - szintén csak tipp - lehet a lakásba elmenő vonal az NT-ből (azaz az S, ab vissza a lakásba a készülékekhez) - de ennek a bekötését meg kellene nézni.

Szerk.: a *ON az ISDN lesz - tuti oda megy a szürke csati, a túlsó vége pedig a lakásban levő 6db csatlakozóban végződik, simán csillagpontosan (vagy felfűzve - lényeg hogy párhuzamosan)

Ha rágooglizol erre a "swisscom isdn nt1+2ab"-re elég sok hasonló képet találsz, meg bekötési rajzokat

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Köszi!

Hogy működik ez a csillagpontos dolog a szobai aljzatokkal? Ethernetnél ilyen tuti nincs. Az is érdekes még, hogy a középső kis dobozból egy vastag és egy vékonyabb kábel jön ki lent.

Koaxnál hogy néz ki egy elosztás szobai aljzatok felé? Azt gondoltam volna, van valahol egy nagy doboz, amibe bejön 1 koax és kimegy N, de ezen a képen nincs ilyen, és még nem találtam máshol sem.

Ez nem ethernet. Az S bus (mint a bus-ok általában) simán párhuzamosítható, annyi eszközt akasztasz rá, amennyit akarsz (na jó, amennyit speckó szerint épp lehet - de többet), tehát nyugodtan párhuzamosan köthető akár csillagpontosan, akár aljzatból-aljzatba láncolva (én mindegyiknél utóbbira tippelek), az eszközöknek saját címük van.
Az analóg (ab) telefon szintén simán párhuzamosítható, csak ott nem egyedileg, hanem azonosan működnek a készülékek egymás mellett.

A koaxnál is valószínű az aljzatról-aljzatra láncolt elosztás (ami ugyan nem túl minőségi, de működik). Vagy fali dobozokban vannak még valahol elosztók, amit nem találtál meg.

A középső dobozban az egyik valószínűleg CATx (szabvány szerint CAT3, de már itt is 5-6-okat használnak) a lakásba menő ISDN-nek, a másik pedig bármi más lehet, az U-nak csak 2 ér kell.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Azt hittem, hogy a szobákba már ethernet megy, ha a dsl modem itt lenne a központi dobozban. Kicsit fura, hogy ennyi isdn aljzatot szórtak szét, ráadásul kettesével.

Nyugat-Európában nagyon beidegződött az ISDN és a vonalas telefon, erre mindenhol építenek. Itthon, mire bejött és megfizethető lett volna, addigra már a mobiltelefónia kinyírta a vonalas telefont.
Nyugaton kb. ez történhetett az ethernettel: Mire a lakossági internet terjedni kezdett, már volt wifi - "jó az mindenre!", legfeljebb a kockák kábeleznek ethernetet a lakásban.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Leírom, miért kérdeztem.

Most úgy van internet, hogy az egyik szobai koaxon van egy catv modem és szórja a wifit. Ugyanitt van a TV is.

Most vettem egy HP microservert, aminek kábeles netet akarok, de nem lehet a TV mellett, mert ahhoz sajnos hangos, és másik szobai aljzat sem jó, mert ott meg emberek alszanak.

A HP-nak ott kellene lennie, ahol ez a központi doboz van. Na most vagy megpróbálok az S buszon át netet vinni ide a modemtől (vagy szabvány ISDN ami túl lassú, vagy 4 drótos ethernet, mert ISDN nincs használatban), vagy a modem is ide kerül át, és megpróbálom a koaxot leágaztatni. Csak az az apró gond, hogy ezen a rendező dobozon nincs lyuk.

Tök jó, hogy most kiderült számomra, hogy az összes szoba össze van kötve egy busszal, de ISDN nem a legjobb választás. Kb. 15 éve épült ház, akkor még biztos modern volt...

Normális ethernetet sajnos a meglevő hálózaton szinte biztosan nem fogsz tudni vinni. Az ISDN RJ45 csatlakozók csak CAT3 szabványt tudnak, még a 100Mbit sem éled fel rajtuk biztonsággal.

Hogy a modemet épp hol kötöd rá a koaxra, az ízlés kérdése, de onnan egy szépen, padlószegély mellé fektetett új CAT5e/6 kábelen húzd el az ethernetet!

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Mar 15 eve is 5E de inkabb 6 lett huzva....

Micsoda muzeális darab. Egyébként, ha Ethernet nincs, de koax van, akkor lehet próbálkozni eoc és/vagy powerline megoldásokkal. Eoc egészen baráti árban van. Ehhez a képen látható dologhoz én nem nyúlnék. Hány ér, merre, mikor hogyan. Passz.

Na, ez az EOC egész jól hangzik! De ehhez is tudni kellene, hogy milyen kapcsolással vannak összekötve a szobák.