Zebra ZPL, ZBI, SGD tapasztalat valakinél?

Fórumok

Mostanában állítanánk hadrendbe Zebra címkenyomtatókat, és ahogy keresem az optimális megoldást a címkék generálására, látom, hogy maga a nyomtató is brutális intelligenciával rendelkezik (nem véletlenül kérik meg az árát), sok mindent közvetlenül rá lehetne bízni, csak a nyers adatot kellene megkapnia.
Bújom erősen a több-száz oldalas ZPL dokumentációt, de bizonyos dolgokra nem találom benne a közvetlen megoldást, gondoltam hátha gyorsabban elmeséli valaki, aki penge ebben.

A konkrét gép: ZT230
Amit el szeretnék érni:
1., Linux alól, IP-n SGD kapcsolat, amin keresztül interaktívan kicsit közelebb juthatnék a lehetőségekhez. (Jelenleg a Zebra Setup Utility-ből is csak write-only módban működik valami miatt, így meg kicsit vak vagyok :( )
2., Label template-ek permanens letárolása, amik közül közvetlenül a nyomtató kezelőfelületén lehetne választani (ha megoldható persze) - ezután a kapott adat minden template-hez ugyanaz, csak a formázás változik a befűzött címke függvényében - ezért lenne praktikus a nyomtatóhoz kötni, géptől függetleníteni a template választást.

Meg lehet ezt oldani?

Hozzászólások

Közben az 1., problémát simán megoldotta egy telnet a 9100-as portra :)
...és a 2.-hoz is némileg közelebb vitt a Google, de ezért aki már mélyebben benne van, szívesen veszek tanácsokat, ötleteket (hátha a jövőben másnak is hasznos lesz - voltak már itt "mivel nyomtassak címkét?" topic-ok)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

ZPL az olyan nyelv, hogy küldöd neki mit csináljon és olyan lesz a cimke. Tehát ha küldöd, kell szöveg adott méretben adott helyre, vagy vonal, vonalkód, kör, bitmap, stb... azt fogja megcsinálni. Ezt nem nagy kaland generálni valódi adatokkal. A nagyobb kaland, hogy meg kell előbb "szerkesztened" akár sok próbálgatással, hogy mit akarsz.
Az hogy 9100-es portjára küldöd, vagy pl. sorosportra, vagy usb-re semmiben nem különbözik. Ugyanaz az adat szokott kelleni neki.
ZBI az elvileg egy alap basic nyelv, amiben már tudsz programozni logikát is.
ZPL-el el is van talán template lehetőség, de ott max sorszámozás jöhet szóba, BASIC-nél ennél több minden.
ZBI-hez kelleni szokott licenc, és úgy aktiválódik.
Template és ZBI nyomtatáshoz szokott lenni egy kis sorosportos billentyüzet, amivel adatot viszel be. Ilyenkor nem a PC nyomtat.

Jó kérdés hogy mit szeretnél csinálni?
PC-ről nyomtatni cimkét 1 félét? több félét? akár több méretűt?
Ha ezt akarod akkor én PC-n oldanám meg a cimke "előkészítését" és adatokkal feltöltését is. Ezt küldeném ZPL-en a nyomtatónak.

Mi mindig PC-re kötve használjuk. ZPL-ben, vagy ZebraDesigner programmal küldjük a nyomtatóra a címkét.

Nehezzen hiszem el, hogy annyira fontos lenne a nyomtatón való template választás, hogy ne egy rákötött PC-vel oldjátok meg. Nincs rá pénz, vagy nincs elég hely? :)

Gyakran tartok karban Zebrát, de PC független template megoldással még nem találkoztam. :)

Hátha hasznodra válik: http://labelary.com/viewer.html

Sajnos - nagyon "kreatív" módon - ugyanazt a tartalmat kell nyomtatni 3 teljesen különböző elrendezésű, előnyomott címkére. Mindezt egy olyan vállalatirányítási rendszerből, amit örülök, ha az adatok kiküldésére rá bírok venni, 1 féle formátumban. Plusz nem is feltétlen helyből küldik a tartalmat a nyomtatóra.
Ezért találtam ki, hogy a 3 template-et elmentem a nyomtató flash-ébe és az r=1 user a nyomtatón tudja kiválasztani, hogy melyik címkét fűzte éppen be, mást állítgatnia ne kelljen. A kiválasztott template-et mondjuk RAM-ba másolná mindig azonos néven, a nyomtatási tartalom meg egyszerűen mindig erre a fix template névre hivatkozna.
Ráadádul, így ha kitalálnak egy X-edik elrendezésű címkét, csak Zebra Designer-ben szerkesztek neki egy template-et, a többi meg van oldva.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Egyelőre ZPL-ből működik a dolog (akár flash-re, akár ram-ba töltöm a template-et, majd használom fel), a WML-t még azóta nem volt időm megírni a vezérlőfelülethez, de rajta vagyok.

Természetesen én is több nyomtatót javasolnám - már csak azért is, mert 1., lusta lesz a user X címkénként oda-vissza tekercset cserélgetni. 2., minden egyes cserével megy a kukába Y címke + festékszalag :/
De a méret legalább azonos - ez követelmény volt.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Hidd el, ezeket már végigzongoráztam :/ Az egész onnan indult, hogy egy ügyfél ragaszkodik a saját, színes előnyomott címkéihez a neki gyártott termékekre. Ehhez jött - akkor már - a sajátunk (természetesen tök más méretű/formájú előnyomott logó, tök máshol marad adatnak hely a címkén), meg a "bianco", mikor meg ne maradjon már a logo helyén egy nagy üresség.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Én egy komplex raktári címkenyomtató rendszert készítettem.
(Alacsony költségvetésű projekt, a SAP integráció abból állt, hogy az induló adatokat áttöltöttem, a felhasználók kiegészítik azokat az új tételekkel. A nagyobb mennyiségű változásokat viszont áttöltöm.)
Csak röviden:
A különböző címkékhez elkészített sablonokat az aktuális nyomtatóhoz lehet rendelni. A felhasználónak PC-ről, vagy telefonról csak a cikkszámot kell kiválasztani, 1-nél több címke esetén a mennyiséget kell megadni és máris nyomtatja a címkét a Godex G330 nyomtató. Címkemérettől függ a logó, a szöveg, a vonalkód, árkód mérete és elhelyzése.
Egyedül a különböző méretű logók vannak a nyomtatóra mentve. Minden formázás a PC-ről jön.
A nyomtatók LAN-on keresztül kapcsolódnak. Az nyomtatandó adatok adatbázisból érkeznek, de a nyomtató parancsot egy szkript állítja elő az aktuális beállításoktól függően.

A sablonokat, hogy minél kevesebbet kelljen erőlködni, a Godex nyomtatóhoz kapott címke tervezővel állítottam össze. Ez legenerálja a nyomtató parancsot is, amibe azért kicsit bele kellett nyúlni, pl UTF-8 kódolásra átállítani a szöveg kimeneteket.

gy

Ha vigasztal Zebrara nem, de CABre tudok full ipari megoldast adni. :d
------------------------
Jézus reset téged