sysadmin ToolBox Beta (Android)

Sziasztok szeretnék bemutatni egy ingyenes appot (Beta) stádiumban általam fejlesztve Rendszergazdák számára, android telefonokra.

Az App realtime monitorozza: TCP/IP, SSL, DNSBL, Website.

Számomra és szerintem számotokra is nagyon hasznos egyéb dolgokat tartalmaz: Portscan, Full IPv6 Support, Website scan, Lan Discovery, Spam List Checker.

Amiért ez különleges:
- Automatikusan felismeri az SSL/TLS -t és jelez ha a tanusítvány invalid vagy éppen le fog járni.
- Folyamatosan figyeli a legelterjedtebb BlackList -eket.

Mivel külső szerverek bevonásával üzemel (SLA-100%), ezért nem a telefonodat terheli.

Egyéb: Latest Exploits, News
Az app angol nyelvű, nem tartalmaz hirdetéseket és nem kerül pénzbe.

Miért írtam ezt ide?

- Mivel totál szabadúszóként csináltam szabadidőben egyedül és nem kívánok belőle házat venni, nem áll mögöttem 100 fős team.

Így a közösséget szeretném tisztelettel megkérni arra, hogy segítsen tesztelni és esetlegesen újításokat mint ötleteket felvetni.

sysAdmin ToolBox: https://play.google.com/store/apps/details?id=net.npulse.android.unix

A hozzászólásokat, kritikát de nem fikát köszönettel veszem.

Hozzászólások

Miért kell neki hozzáférés a telefonon használt fiókokhoz és a névjegyekhez?

A tanulópénz és a befektetett idő bizony nem ingyen van. Mint ahogy ez az app sem, ha elkérni cserében a személyes adatokat... :)
Vajon miket gyűjtögethet még a kis huncut?! ;)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Kibérlek egy irodát és tartok egy éles demo -t, megnézheted az adatokat miket gyűjtött össze. Helszín: Victor Hugo utca. Alfa, BIX, vagy valami arrafelé.

Sajnos ilyen az android, ha egy xml fájlt szeretnék írni ahhoz fotóalbum hozzáférést kér.

Identitás -> fiókok keresése az eszközön
Névjegyek -> fiókok keresése az eszközön
(Ha szeretném tudni az email címed az eszközön)

Telefon -> telefonállapot és azonosító olvasása
-> Fotók/Médiaelemek/Fájlok
-> USB-tár tartalmának olvasása
-> USB-háttértár törlése/módosítása
-> Tárhely
-> USB-tár tartalmának olvasása
-> USB-háttértár törlése/módosítása
(Ha egy xml config fájlba lementeni kívánom a beállításaid)

Wi-Fi-csatlakozási információk -> Wi-Fi kapcsolatok megtekintése
-> Eszközazonosító és hívásadatok
-> telefonállapot és azonosító olvasása
(isWifiOn() funkció)

Egyéb -> letöltéskezelő elérése
-> hálózati kapcsolatok megtekintése
-> fiókok létrehozása és jelszavak beállítása
-> teljes hálózati hozzáférés
-> futtatás indításkor
-> rezgés szabályozása
(WebUI, Buzzer, Internet, IPv4 és IPv6 IP Címek, amihez kell a készüléked összes hálókártyája, szervíz (backend))

Üdv az android világában.

--
#define true ((rand() % 100)>3) // Happy debugging ...

> ha egy xml fájlt szeretnék írni ahhoz fotóalbum hozzáférést kér.
> Ha egy xml config fájlba lementeni kívánom a beállításaid
> Üdv az android világában.

nem tudom, miért így írsz configot, de ahol ilyen antipatternek vannak, oda én nem akarok közel se kerülni.
azt nem is említve, hogy valszeg a hajamat tépném, ha így teleszemetelnéd az internal storegomat a telefonomon.

1 db xml fájlról beszélünk, csak hogy kompatibilis legyen minden eszközzel kell a jog, főleg a későbbi pdf exporthoz.
Az XML fájl ahová az IV és KEY (AES) kerül meg a meta adatok kb percenként (kb: 4kb), hogy offline is lásd az utolsó állapotot.

Igazad van, trehányul lett megírva.

P.S: mielőtt ebbe is belekötsz, a 4kb nem APPEND ...

--
#define true ((rand() % 100)>3) // Happy debugging ...

most nem azért de mégis mi a nyüves francon estetek egymás torkának?
mert amit én látok ebből az összesen annyi hogy felvetődött egy tulajdonképpen tök marginális technikai kérdés, két hozzászólás után meg már csak az egymás l'art pour l'art baszogatása. mi értelme van ennek, most komolyan?

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"

Egy gombos regisztrációhoz és bejelentkezéshez, ami nem került még bele az alkalmazásba ezért nem is kéri. (feugró ablak, hogy elfogadod -e)

névjegyek itt nem a telefonkönyv névjegyei, hanem a fiókok google, dropbox, stb..

--
#define true ((rand() % 100)>3) // Happy debugging ...

regisztráció nélkül nem megy ?

Fedora 26, Thinkpad x220

Mivel külső szerverek bevonásával üzemel

nem tartalmaz hirdetéseket és nem kerül pénzbe

Akkor ki fizeti a külső szervereket, és miből?

A kérdés roppant lényeges, amennyiben valaki onnan indul, hogy szeretné ezt használni. Ha nem ez a cél, hanem mondjuk csak nézegessük, mert az jó, esetleg segítsünk embertársainkon az ötleteinkkel for fun, akkor valóban nem lényeges.

Miért lényeges szempont ez, ha valaki valóban szeretné ezt használni?
Mert ha az ember időt és energiát tol abba, hogy valamit a rendszerébe beépítsen, akkor olyan elemi dolgokat tisztázni kéne az elején, hogy
- várhatóan mibe fog ez kerülni hosszabb távon
- mennyire lehet stabilan számítani rá (vagy mekkora eséllyel dől be az egész)
- ha le kell róla szállni, az mekkora extra melót/költséget fog jelenteni.

A "most ingyen van, és nem szeretnék belőle meggazdagodni, továbbá a spare cpu ciklusaimat ajándékozom a közösségnek" nem annyira jó mondás hosszabb távon, mert tök egyértelmű, hogy nem skálázódik (mi van, ha ezren ráugranak a cuccra, honnan lesz lóvéd az ingyen cpu-kra?), nem igazán fenntartható jelen formájában.

Rendben, akkor tisztázzuk:

10 éves tapasztalatom van adatregisztrálás adatgyűjtés terén, azaz ipari kemencék regisztráláson kívül egészen a cisco -ig.

"hogy valamit a rendszerébe beépítsen"
Ha majd lesz API (SOAP) függetlenül az APP -tól, és fizetsz érte akkor lesz szerződés, cég, háttér és oda építed be ahová szeretnéd.

De ez egy szutykos app ami már megveri a jónéhány telereklámolt vagy fizetős hasonló appokat. Még is mit szeretnél, ingyen adjak rá biztosítást neked? vagy vállaljam SLA -ra. Jegyezzek be rá egy céget és szerződjünk?

Fut jópár szoftverem ipari környezetben, valszeg az operációs rendszeredbe is van kódom, meg a gépjárműved alkatrészeid elkészülésük alatt is átmentek már pár sor kódomon, kérlek ne használd ezt az appot ez így nem segítség nekem, meg azt se akarom, hogy minusszal szállj ki egy ingyenes appból. Ami jelenleg közelebb áll a valódi felhőhöz, mint a magyar szolgáltatók 80% -a, akik ezzel hírdetik magukat.

Skálázza magát, le lett próbálva 200,000 oldallal.
Ami több mint, "kettő a tizenhatodikonon", ugye kollega biztosan tudod miért bűvös -e szám. de akár az "1024" is jelenthetett volna gondot.

Az ilyen piti szarságokon túl van a rendszer már 8 évvel ezelőtt.

Ez magyar szokás, hogy valaki berak valamit és lehúzzák? Boccs, nem tehetem meg, hogy belistázom a referenciáimat, meg azon cégeket ahová fejlesztek. Kipróbáltad egyáltalán? nem ad prémium érzetet? vagy egy gagyi fos érzése van?

Nem értem :/, boccs ha túl reagáltam, arra számítottam, hogy itt majd fejlődik szakmailag, de úgy érzem magam, hogy ide ügyvédek és BCP/DRP kockázat elemzők járnak fel.

--
#define true ((rand() % 100)>3) // Happy debugging ...

Szerintem ne kapd fel a vizet. Ahogy én vettem ki a srácnak tetszik, és akár céges/éles környezetben is használná, de ahhoz ezekre válaszokra lenne szüksége.
Ahogy elnézem az érdekelné, hogy ez egy hobbi projekt (itt nem a minőségre célzok!!!) ami addig működik amíg kedved van hozzá és/vagy tudsz vele foglalkozni, vagy egy olyan projekt amiben látsz potenciális lehetőséget, hogy hosszútávon csináld.
És igen, ehhez SZÜKSÉGES, hogy valamilyen szinten profitot hozzon. Vagy úgy, hogy hosszú távon a reklámokból megéri fenntartani, vagy úgy hogy fizetős lesz és abból, vagy úgy X év múlva szeretnéd eladni, vagy úgy hogy a begyűjtött adatokból szerzel pénzt.
De ha nem hobbiból csinálod, akkor HASZNOT kell hozzon.
A hobbiprojektektől mert azért félnek az emberek, mert ha valaki a teljes infrastruktúráját ráállítja erre, és Te holnap úgy döntesz, hogy elég volt, akkor neki van 1 napja a váltásra, amit üzletileg nyilván nem engedhet meg.

Ezért amikor erre rákérdez, nem leszólja a projekted, nem kritizál, csak egyszerűen tudnia kell a széleskörű használathoz.

Szoftverfejlesztő vagyok, és pontosan tudom (mert már beleestem ebbe a hibába), hogy tényleg nincs INGYEN ebéd. Ha a projekted tök jó, akkor hirtelen lesz napi 30 visszajelzésed. Bírod egyedül? Mert ha csak napi 1 órád lesz rá, akkor végtelen hosszúra nyúlhatnak a javítások, kérdésekre válaszolgatások, és ha közben nem éri meg vele foglalkozni, akkor fejlesztőként egész gyorsan tele lesz a tököd az egésszel.

Én mindenesetre drukkolok neked ezerrel.

2 éve kezdtem el kidobálni a szoftvereimet public domain -be és azt kell mondanom, hogy egyelőre nem sok idő kell azoknak a fenntartásához, mert az emberek felrakják és használják. Ha STABLE nincs gond vele, nyilván vannak visszajelzések és hibák is, de ezek szerencsére az elején kiderülnek, bár igaz volt már mikor halálba kívántam magam, de sokat tanultam belőlük szakmailag a végén csak jó lesz.

Az app magamnak készült, mint ahogy minden, mert ami nem magamnak készül azt eladtam és köt a titoktartás. Az csak egy plusz, hogy ezt szeretném megosztani másokkal is.
Nos amíg én ebben az iparban dolgozom addig ez valószínűleg menni fog és a milliós közönségig meg sem áll.

Egyelőre ez az elején tart, itt szakmai segítséget vártam teszteléssel ötlet börzével, ehelyett kaptam életviteli tanácsokat, úgy, hogy kevesen vannak tisztában azzal, milyen munka egy ilyen, mi van mögötte és ki van mögötte.

SZERK: MINDEN TISZTELET AZOKNAK AKIKNEK NEM INGE

Ez egy ingyenes app, közösségi. Supportra gari nincs, de majd valósznűleg lesz fórum, de ott van az oldalamon a kontakt, a telefon is és már is jobb a supportom, mint a Google AdSense -nek Magyarországon.

Bár amit nem értek, hogy lehet egy android appra infastruktúrát tervezni? Csak azért mert terveztem ki is viteleztem, többnyire adatközpontok voltak. Benne van a leírásban, rendszergazdáknak szól, nem IT cégeknek.

Későbbiek során, biztosan találok módot arra, "ha arra szorulok", hogy legális hasznot húzzak belőle a felhasználók elégedettsége mellett, legyen az donét vagy prémium szolgáltatások, funkciók, de lebutitani nem fogom, ezeket meghagyjuk a nagyoknak pl: EA Games.

A válaszod nagyon korrekt volt és köszönöm a támogatásod.
Konkrét válasz, hogy hobbi projekt vagy nem: Nálam minden hobbi, mivel szeretem a munkámat.

Találkoztam sokszor ezzel a kérdéssel, hogy mi van ha elrabolnak az UFO -k, nos még mindig kevesebbszer raboltak el engem az UFO -k, mint ahány céget láttam 1 nap alatt megszünni és kitudja milyen háttér van. :)

--
#define true ((rand() % 100)>3) // Happy debugging ...

Felraktam, kipróbáltam, jónak tűnik; de:

-a nethserver, amit belőttem monitoringra "hosztnév:980", letiltotta a ..."külső szerverek"... -et
-ezért cserébe elkezdett dalolászni nekem a telefon, hogy valami nem stimmel, így inkább letöröltem és megvárom a stable ágat

Az dnsbl-es cucc az tetszik :)

----------------------------------------
o.-

Kicsit rosszul fogalmaztam, arra akartam kilyukadni, hogy lehet, hogy csak túl sűrűn kapcsolódik a monitorozandó kiszolgálóhoz;;

két opcionális megoldás lenne meglátásom szerint:
-több időt várjon két kapcsolódás között
-vagy lehessen tudni, hogy mi a szerver IP címe amely csekkolja a szolgáltatást, hogy whitelist-re rakhassam a monitorozandó szerveren /nem a logokból akarom kikutatni/

Én az utóbbit preferálnám, ennek fejében még talán a munkahelyemen is ajánlanám kollégáimnak. :)

----------------------------------------
o.-

Hát ez nehéz ügy, mivel /24 -es IPv4, és annál is több IPv6. :/
és sűrűn kapcsolódik TCP -n, mert realtime próbál lenni.

Hát ez így baj, ha csak egy szerver nézi akkor kb 60,000 -re csökkenne a limit ami nem megengedhető ..

Legyen minimum intervallum beállítás?

--
#define true ((rand() % 100)>3) // Happy debugging ...

engem a "SLA-100%"-nal kapott el a rohogogorcs. bocs.

100% rendelkezesre allas nem letezik. ez teny. torekedni persze lehet es kell ra, de attol meg nem fog sikerulni. meg egy ilyen appnal nincs is sok ertelme.
de az SLA nem is az, hanem a szerzodesben vallalt rendelkezesre allas:
https://en.wikipedia.org/wiki/Service-level_agreement
itt vallalhatsz ugyan 100% (amugy nem szoktak) de akkor ha nem sikerul betartani akkor karteritest/kotbert kell fizetni, ami ugye ebben az esetben nem ertelmezheto.

20 eve elek uzemeltetesbol, volt olyan ugyfel ahol 5 percnel nagyobb leallas nem volt elfogadhato. jelentosen tul volt tervezve minden, de igy sem sikerult tartani. es az meg ugye messze nem 100%, max "otkilences".

"20 eve elek uzemeltetesbol.."

Vannak 100-as rendszerek, attól, hogy te még nem találkoztál ilyennel, még léteznek .

2009 óta üzemeltetek nagy terhelésű oldalakat és tásait, microcontrollerekkel kezdtem C nyelven, optimalizációt akkor megtanultam, mikor 4KB volt a RAM, és tudta az AES -t és az SSL -t, járműipari ISO/TS minősítésű cég teljes infrastruktúrájától és gyártás regisztrálás, dokumentációtól az adatközpontokig.

Biztosan hülye vagyok. De igaz ez az app nem SLA-100 főleg mert nincs szerződés meg azért mert ingyenes, de a szerverek azok szerződés szerint, hogy ezt tudják -e tartani, nem tudom. Ezért nem én hosztolom.

--
#define true ((rand() % 100)>3) // Happy debugging ...

Köszönöm, hogy leírtad mi az az SLA, beidézem magam alább:

"Mivel külső szerverek bevonásával üzemel (SLA-100%), ezért nem a telefonodat terheli."
SLA100 szerződés van, ha 95% csak a rendelkezésreállás akkor az sok pénzbe fog nekik kerülni, így ez nekik nem éri meg, ezért törekednek az SLA betartására. Köszönöm, hogy leírtad ugyan ezt, de akkor miért kapott el a röhögőgörcs?

Megtudtam személyedben, hogy mplayer feltalálója vagy, nagyszerű és gratulálok hozzá!
Ha faszt akarnék méregetni mellé tenném a sajátjaimat.

Nos, emberileg nem értelek, ide szarsz a topikba mert másképp nem lehet jellemezni, holott biztos a te programjaidba is beleszartak hülyegyerekek anno, holott "anno" nagyobb tisztelettnek örvendezett egy fejlesztő.

Ez valami korral járó elégtétel arra, hogy viszonozd? mert eddig értelmeset IDE nem sikerült beírni, de ne is erőltessük.

--
#define true ((rand() % 100)>3) // Happy debugging ...

Olyan bug jott elo, amit meg eletemben nem lattam. Az email cim beirasakor a kepernyobillentyuzet also soraban mindig balra erzekeli az erintest. Tehat space helyett @, ok-ra space. Feljebbi betukkel minden rendben. Ha a jelszo mezobe irok, akkor az egesz billentyuzet rendben. Mas alkalmazasban szinten jol megy a billenyuzet. Raadasul korabban tudtam regisztralni, tehat szinten ment. Bekapcsoltam fejlesztoi eszkozokben, hogy mutassa az erintest. Jo helyen mutatja, megis mas billentyu nyomodik le.

Ha mas mondja nekem, akkor eskuszom nem hiszem el. Felvetelt is keszitettem rola:
Lasd: https://youtu.be/YBmNvNIaNuw

Az alkalmazast kilottem a hatterbol, ujrainditottam es ujra mukodik :)

Szia, feltettem, kipróbálás céljából. Marad.

Kritikai elemek:
Jó lenne, ha kiírná, hogy miért kell regisztrálni.
Az ikonok valahogy semmilyenek. Nem vagyok UI specialista, de jó lenne valahogy a Google-féle ikon és színvilágnál maradni.
A play áruház oldalán keveredik a magyar és angol nyelv :)

Egy hiba:
"Valósidejű monitorozást a szervereink biztosítják, így nincs téves riasztás ha a telefonod bolondozik."

Remélem látszik a kiemelés ami nem jól szerepel az oldalon.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Én örülök, hogy fejleszt valaki egy ilyen programot. Az ingyennesség velejárója az egyéni hiszti, főleg, ha "kézközelbe" kerül a fejlesztő. Ne vedd mellre a durva kirohanásokat, és te is kezeld higgatlan. Tesztelem a programot, és, ha lesz észrevételem, reportolok. Addig is sok sikert, és köszi az appot.

Version: 1.0.6

- SSDP/UPNP Scan (Lan Discovery)
- Nincs szükség regisztrációra alap funkciók eléréséhez
- Gyorsabb Lan Discovery
- Bill. reagál az "enterre"
- Lett cserélve ikon a playen és az appon.
- Főz kávét (nem mindenkinél elérhető még)
- Megeteti a kutyát (csak egyes országokban elérhető)

--
#define true ((rand() % 100)>3) // Happy debugging ...

"Cicasimogatós-dorombolós felület lesz?"
- Lesz, amúgy tényleg, minden major verziónál kap egy easter egget.

"Észrevétel: nem érzem, hogy a LAN Discovery gyorsabb lett." :( akkor ezzel még kell foglalkozni.
apropó: SSDP/UPNP megy?

--
#define true ((rand() % 100)>3) // Happy debugging ...

Használati statisztikák, azt mutatják, hogy valószínőleg a mysql DB driver memleakel továbbá tolja a stackot is és bezavar a socketeknek. Jelenleg percenként kb: 120,000 socket épül fel és le (rátoltam a saját subneteket), ezért megyünk az MI felé.

Programozott és természetes elhalás, ha egy programkód nem képes a feladatára megöljük amúgy meg természetesen elhalálozik, nem fogad több jobot és ha a meglévő jobokat is kiszolgálta meghaldoklik előtte viszont klonozódik, hogy a folyamat továbbra is liquid legyen.

LIFECYCLE + WATCHDOG, kisérleti stádiumba.

--
#define true ((rand() % 100)>3) // Happy debugging ...

NetBios -t normálisan meg kéne írni tehát folyamatban.

Kerül majd bele egy plussz dolog ami tud majd SNMPv2 és v3 -at (Cisco only)
bár inkább csak SNMPv3 mert azon van encrypt [a v2 plaintext az nem lenne túl szerencsés].

Illetve Linux / BSD boxokat is jó lenne látni, Load, IO, CPU, Network, Smartctl, DMI, Raid, ZFS.

(Ez bajos, mert SSH -ba senki nem fog berootolni, pedig root jog kell a DMI és SMART -hoz, tehát úgy tudom elképzelni, hogy lesz egy C++ daemon (Open-Source) ami root -al megcsinálja a query -t, nobody fork -al pedig elküldi az android számára egy közbenső

szerver segítségével, ezt le kell buildelni package -be és a kövi linux disztrók már tartalmazzák repo -ba, itt meg az a probléma, hogy ezeket az adatokat nem biztos, hogy plainbe kéne, szóval kéne egy keyexchange a box és az android között, így a közbenső szerver véletlenül sem tud adatot gyűjteni bár lehet túl szigorúan nézem.

U.I: 100+ aktív user, ebből nemtudom mennyi a HUP, de köszönöm az eddigi észrevételeket és teszteket mindenkinek!

--
#define true ((rand() % 100)>3) // Happy debugging ...