A Google féle megfigyelési botrány újabb szintre emelkedett

A keresőóriás nem tud betellni a felhasználói személyes, érzékeny adatainak beleegyezés nélküli gyűjtésével. A legutóbbi félresikerült lehallgatási próbálkozása után a felhasználói helyzetére volt rejtetten, kikapcsolhatatlanul kivancsi a reklám közvetítő cég. Kiiktatásra van lehetőség: a SIM kártya kivétele és ezzel egyidőben a wifi letiltása az operációs rendszer fejlesztője szerint a megfelelő opt-out megoldás ilyen helyzetben.

A Google jelezte, hogy a begyűjtött adatokkal szó szerint semmit nem kezdett, azokat a rendszer a beérkezést követően rögtön figyelmen kívül hagyta. Természetesen ez is van olyan jó magyarázat, mint a túlérzékeny gomb, amelyet csak örökös letiltással lehetett kalibrálni.

A felhasználók "bevallottan értelmetlen", 12 hónapos megfigyelése a látszólag tervezett november végével, vélhetően sikeresen ér véget.

További részletek itt.

Hozzászólások

Nekem konkétan bekapcsolta időnként a telefon mikrofonját és felvett beszélgetés részleteket. Volt olyan felvétel amin csak a tv szól a háttérben. A telefont mostanában a konyhában a szekrényben tartom. fuck google.

Nekem waze-ben megy akkor is, ha magyarra van állítva a nyelv. listában szépen látszik is, ahogy rögzítette a bemondott címeket. Illetve mikor a chrome-on keresztül a Home Assistant hangvezérlésével szórakozom. De ott is hallatszik a pityenés, amikortól a mikrofont figyeli. De olyan rögzítés nincs a listában, amiről én nem tudok. Mondjuk az egy érdekes kérdés - amire szerintem sose kapunk választ -, hogy ha azt mondom, hogy törlöm a tevékenységet, azt ténylegesen törlődik is, vagy csak kap egy triggert, hogy "ne mutasd, mert a júzer azt hiszi, hogy törölte".

Es ennel mar csak az a felelmetesebb, hogy a jelek szerint az egesz akciot az USA valasztasok utan par hettel inditottak utjara. Tudjuk, hogy a Google bevallottan liberalis ceg, es nem fel kirugni az ideologiailag kulonbozo nezeteket vallo munkatarsakat.

Bele se merek gondolni, hogy rossz kezekben az akar politikai beallitottsagot is tartalmazo profil a felhasznalo szinte valos ideju helyzetevel egyutt mikre adhatna lehetoseget.

Engem leginkabb a logikus magyarazat erdekel.

Es azert elegge fura, hogy a vesztes valasztasok utan, politikailag is es privacy szempontbol is kielezett idoben, az operacios rendszer reszekent, kikapcsolhatatlanul beletettek egy olyan tracking megoldast, amivel aztan nem kezdtek semmit.

Meg ha ez veletlen is lenne, ott van a "mindent hallo" hangszoro, ott van a mesterseges intelligenciaval felvertezett otthon-videokamera. Leragott csont, de ez azert mar tenyleg a telekepre emlekeztet.

"Lehet, hogy a gabonakoroket foldonkivuliek csinaljak, de ok is karoval es kotellel."

Mondjuk a mar letezo (es nem tul korrekt modon opt-out modon gyujtott) wifi-location adatbazisukat akarjak kiegesziteni mobiltorony-location adatbazissal. A celja meg logikusan akar az is lehetne, hogy a halozati adatokbol kapott, es a belteri helymeghatarozast pontositsa kikapcsolt vagy kitakart GPS mellett. Egyebkent a Mozillanak is van kulon ilyen appja (meg kisebb csoportoknak is, pl. wigle), de az kulon telepitendo, es szigoruan opt-in. Az AAPL is gyujtott ilyen adatbazist, gondolom hasonlo celbol.

Ettol fuggetlenul az adatgyujtes modja (titkos es kikapcsolhatatlan) miatt a kurvaanyazas kijar nekik, es amit Damore-ral csinaltak, amiatt az erintetteknek tobb is.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Azzal kellene tisztában lenni, hogy akinek mobiltelefon van a zsebében - mindegy ki gyártotta, okos-e vagy sem - az egy potenciális nyomkövető. Már a '90-es évek végén úgy bukott le Győrben egy bérgyilkos, hogy elvitte magával a mobiltelefonját.

(Mivel az egyik gyanúsított barátnője akkor beosztottam volt, engem is kihallgattak, hogy merre járt, kivel telefonált. A rendőröknek ott volt a kezében a híváslista a földi és a cellainformáció lista minden gyanúsítottról).

--
trey @ gépház

Aki annyira érzékeny a magánszférájára szerezzen be egy openwrt/lede Mifi-t, ami openVPN-nel kapcsolódik az otthoni gépére vagy valami megbízható helyre. Rakja zsebre és csak ahhoz engedje csatlakozni a mobilját. A mobil még sim kártya nélkül látja a cellainformációkat. Szóval sim nélküli tablet ebből a szempontból jobb. Hogy mennyire kényelmes az már más kérdés. Már a CDMA-only országok megfelelő szolgáltatójához tartozó mobil sem megoldás, mindegyik kompatibilis már a többi hálózattal is. Esetleg lehetne olyan LineageOS-t forditani amiből kimarad a signalling stack és az az azzal való kommunikáció.
A Mifi még így is csíkot húz maga után. De a modern megfigyelési lehetőségek jó része így kilőhető. A forgalom figyelésével esetleg tiltani lehet a openwrt-n a hazatelefonokat fogadó szervereket.

bizony így. régen volt nálunk discovery investigation tv csatorna, abban meg a rejtélyes gyilkosságok sorozat és sok részben az első az volt, hogy a cellainformációkat leszedték a szervek, hogy merre járt a feltételezett elkövető. és sokszor segített belőni, hogy ki volt a valós elkövető.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Meg olyan is van, amikor a technikát megvető (és ki tudja talán titokban nagy privacy harcos) bíró egyszerűen lesöpri az asztalról a cellainformációk alapján szerzett bizonyítékokat. Még úgy is, hogy beismerő vallomás is volt mellé. Mert fixa ideája, hogy a gaz szerepjátékos fiú lehet csak az anyja gyilkosa. Pont ez történt a Balla Irma gyilkossági ügyben. Nem is tudom hány évre zárták börtönbe ártatlanul.

Nem is saját mulatságból élesített be egy ilyen megfigyelési projektet. Közel sincs akkora értéke az így szerzett információknak a reklámüzletben, hogy ellensúlyozza a potenciális perek veszteségeit. Digitális Chuck Norrist sem játszik a Google, nem ment el az eszük! :) Ha igaz amit a cikk állít, akkor utasította a Googlet az Egyesült Államok illetékes hatósága. Tudtommal a magyar jog szerint is együttműködési kötelessége van egy ilyen vállalatnak.

Az a baj, ha épp nincs nálad, akkor meg az a feltűnő, hogy épp akkor mentél el valahova ahova nem akartad vinni. Sokan meg emiatt buktak le. Elég profinak kell lenni ahhoz, ha csinálsz valamit, ne találjanak nyomot a telefonod vagy akár csak egy sim által. Brutálisan nagy súlya van a nyomozásban a telkó cuccoknak.

Amugy ezt nem tudom, nincs rola informaciom, hogy csak US vagy vilagszerte erintettek a keszulekek.

Nem ragaszkodom a fenti felveteshez, lehet akar veletlen egybeesesek szerencsetlen sorozata is, de akkor meg a managementet kell seggbe rugni, hogy ne jatsszanak a ceg imazsaval, ez tette be a kaput a Microsoftnak is nem is olyan regen.

Egyébként a készülékek pozícióját jó pénzért eladják ilyen big data cégeknek, azok meg különböző partnereiknek tovább értékesítik. Jól látható, hogy a tömegek jellemzően mikor merre mozognak, melyik akció mennyire kelti fel az emberek figyelmét, melyik üzletnek mikor érdemes nyitva tartani, stb... ezeket az adatokat az előző melóhelyemen már évekkel ezelőtt is adták-vették, használták. Ahol most vagyok, ott is használják csak nem üzleti céllal.

Na na! Túlpörgette az agyadat az esti tejeskávé. :) Már kezdesz konteókat vizionálni.
Egyáltalán nem vagyok elfogult ebben a kérdésben. Nem fogom sem a Google sem a liberálisok pártját. George Soros terv szerintem is létezik, bár szvsz Soros abban nem akkora főszereplő mint Magyarországon azt mostanában beállítják. Ő csak egy szereplő a több közül. Európa muszlim migránsokkal való elárasztásának terve már évekkel korábban kiszivárgott.

De ez amit írsz abszurd. Nem titok ma már, hogy az Amazon szolgáltatja az infrastruktúrát a NSA roppant mérető szerverfarmjaihoz. Az sem nagy titok, hogy az oda összegereblyézett hatalmas adattömeget a Google segítségével értelmezi az NSA. Többek között ezért kellett mennie a Googlenek Kínából. Nem engedhette meg az Egyesült Államok, hogy a nagy konkurens benézzen a 24 karátos aranyautó motorháztetője alá.
Nem képzeled komolyan, hogy az Egyesült Államokkal szerződött amerikai multi majd az aktuális elnök ellen végrehajt egy ilyen nagyszabású akciót!

Ha van is ilyen lehallgatási kampány, annak a terrorizmus lehet az oka. Eléggé nagy szar van itt Európában és már Amerikába is begyűrűzött. És ne aggódj a Facebook, vagy szeretett Apple céged ugyanolyan szorgosan együttműködik a titkosszolgálatokkal mint a Google.

"nem kéne mondjuk a szar állami infrastruktúrán pattognod ennyire?"

Ebben az a szép, hogy ez teljesen relatív, hogy mi a szar és mi nem. És még csak nem is egyenletesen szar vagy jó, legyen szó akárhol a világon.

És biztos, hogy minden csak a kormányon múlik? Vajon az emberek "valaki [más] (=éppen aktuális kormány) oldja meg!" hozzáállása mennyire felelős ebben?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

köszi, így látom. és mitől függ, hogy mikor rögzít? mert akkora lyukakat látok benne, mint állat. például 2015-ben rögzített valamit, majd utána legközelebb idén szeptemberben. és a kettő között ugyanaz a telefonom volt, még lehet az op rendszer verziója is utolsó számjegyig azonos volt.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

köszi. elképzelhető, hogy véletlenül megnyomtam valamit (hosszan home gomb vagy ilyen) és attól lettek a rögzítések.

"Google records your voice and other audio, plus a few seconds before"

:) honnan tudja, hogy pár másodperc múlva valami érdekes lesz?

"When Voice & Audio Activity is off, voice inputs won't be saved to your Google Account, even if you're signed in. Instead, they may only be saved using anonymous identifiers."

:) tehát ha kikapcsolom, akkor annyival lépek előre, hogy nem nálam, hanem máshol mentik. a funkció kikapcsolásánál is írta amúgy, hogy ha kikapcsolom, utána is azért még rögzít ő. de csak az én érdekemben, persze.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Nekem is. Most mi van?
a) Örüljek, mert olyan jelentéktelen vagyok, hogy nem figyelnek.
b) Szomorkodjak, mert olyan jelentéktelen vagyok, hogy nem figyelnek.
c) Örüljek, mert olyan fontos vagyok, hogy törlik a lehallgatás nyomait?
d) Szomorkodjak, mert olyan fontos vagyok, hogy törlik a lehallgatás nyomait?
e) A Google nem is hallgat le senkit, csak egy összeesküvés-elmélet az egész lehallgatósdi.
f) ...

:-)

(Amúgy: sose használtam az "OK, Google" funkciót, nyilván ez a magyarázat.)

„valsz telepítettél olyan appot, ami a tévé műsorokba tett ultrahangos tageket ismeri fel”

234 ilyet találtak (eddig), így aztán ez a valószínűség még elég kicsi. Számoljunk 3,3 millió alkalmazással (Play Store), akkor a valószínűség 0,000078. Hát ez nem túl nagy szám. Így helyesebb lett volna: „valószínűleg nem telepítettél olyan app-ot…" Az más kérdés, hogy ilyenből 1 is sok.

Technikai oldalról:
- A hang digitalizálása előtt sávszűrővel szokták szűkíteni a sávot. Ezek szerint itt sokkal nagyobb sávszélességet kódolnak a „keleténél”. Akkor ennek egy kellemes mellékhatása, hogy javul a hang minősége is.
- Mi van azokkal a tévékkel, amelyeknek a hangszórója a magas hangokat már erősen csillapítja? Ugyanis a digitál-analóg átalakítás után, szintén sávszűrővel szokták korlátozni a hangszóra kerülő jel sávszélességét. Továbbá maguk a hangszórók is jelentősen csillapítják a magasabb hangokat.
- Mi van azokkal a mobilokkal, amelyeknek a mikrofonja a magas hangokat már erősen csillapítja? Ugyanis a telefonokban is sávszűrést végeznek a digitalizálás előtt. Továbbá a mikrofonok maguk is jelentősen csillapítják a magasabb hangokat.
- Mi van akkor, ha a szolgáltató a fejállomáson átkódolja (a nagyobb tömörítés miatt) az adást?

Nem állítom, hogy nincs ilyen, de ehhez kell:
- a tévécsatorna kezdeményezése,
- a szolgáltatóval való megegyezés, hogy ne kódolja át az adást,
- megfelelő, az adott frekvencián kis csillapítású tévékészülék,
- megfelelő, az adott frekvencián kis csillapítású mobil készülék,
- legalább egy olyan program telepítés, amely így (is) akar kémkedni.

Ezek együttes megléte esetén működhet a dolog. Tehát hiába telepítem fel a kémkedő programot, ha a tévém, számítógépem (ha azon nézem az adást), vagy a telefonom hardveresen nem alkalmas a dologra. Egyébként pedig a hírben linkelt cikk szerint:

„We spot ultrasonic beacons in various web media content and detect signals in 4 of 35 stores in two European cities that are used for location tracking. While we do not find ultrasonic beacons in TV streams from 7 countries, we spot 234 Android applications that are constantly listening for ultrasonic beacons in the background without the user’s knowledge.”

Tehát egyelőre csak webes médiatartalmak esetén találkoztak ilyennel. Ilyenkor viszont kiesik a szolgáltató, aki átkódolhatja az adást, tehát eggyel kevesebbet feltétel szükséges a sikerhez.

Azért itt érzek némi csúsztatást:
„Instead these devices exactly aim at the audible range of frequencies between 20 Hz and 20 kHz [14]. This problem is alleviated by the decreasing hearing performance of humans, leaving a near-ultrasonic frequency range of 18 kHz to 20 kHz for transmission that is only perceived by very young or sensitive humans.”

Mostanában már nem divat megadni az adatlapokon a tévék műszaki adatait, így az audió átvitel sávját sem, de korábban a sáv felső határa 12-16 kHz között volt. A tévé minősége, és a gyártó arcbőrének vastagsága befolyásolta ezt az értéket. A mostani tévénket, ha saját hangszóróján keresztül hallgatom, sokkal kevesebb a magas (és mély) hang, mintha egy aktív hangfalon keresztül. Az aktív hangfalra 40 Hz-20 kHz-et adtak meg, ennél hallhatóan kevesebbet tud a tévé. Pedig az aktív hangfal, kis jóindulattal, középkategóriás, így annak a 20 kHz-ében sem vagyok biztos.

Másrészt a „very young or sensitive humans” felhasználók mégis meghallják, tehát ha valaki ilyen tartalmat szolgáltat, akkor ezt nem is nagyon tudja titokba tartani. Műszer és bonyolult mérések helyett kell egy jó hallású ember.

Megindult a fantáziád, de ezt nem kell kitalálni.
A szerzői jogi nyomonkövethetőség miatt is szokás vízjeleket építeni a képbe és a hangba, szóval van erre technika.
De akár ilyen nélkül, hangfelismeréssel is működik, az UNITAM nézettségszámoló technika például
http://nmhh.hu/dokumentum/1790/1314355351jbe_modszertan_20010825.pdf

Az ultrahangot is használja a chromecast a vendég módú kapcsolódásnál a pinkód automatikus átadására.

"A hangjeleket digitalizálja, 0 és 1 jelekké alakítja át és egy
algoritmus segítségével tömöríti. Egy robosztus mintakorrelációs rendszer alkalmazásával kerül összehasonlításra a regisztrált tartalom a korábban létrehozott másodpercnyi pontosságú referencia jelekkel."

2017-ben ez a megfogalmazás azért kicsit megmosolyogtató. :)
A helyesírási hibákról nem is beszélve.

Magyarországon szerintem senkinek nem kell tv adásba rejtett ultrahangok miatt aggódnia. A magyar kábel és műholdas szolgáltatók annyira agyontömörítik az adásfolyamokat, ráadásul többszörös veszteséges tömörítés-áttömörítés után, hogy csoda ha egyáltalán 14kHz felett marad valami hang. nem, hogy ultrahang!

A szerzői jogi nyomkövetésre kissé elavult ma már a digitális vízjel. Bluray rip-eknél tök felesleges mert egy az egybe leírják mi a forrás. :) Egyébként pedig egy profi csapat azzal kezdi, hogy törli a vízjeleket.

A legtöbb veszteséges encoder vág 20 kHz felett, de a legtöbb már 16-tól, és ha olyan alacsony a minőségi szint, akkor akár 14-től. Ebbe a koncepcióba nem fér bele az ultrahangozás.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

„Megindult a fantáziád, de ezt nem kell kitalálni.”
Az átvihető sávszélesség nem fantázia kérdése, hanem az egyes eszközök sajátossága. Az hogy az A/D előtt, és a D/A után sávszűrés szükséges elég régen ismert tény az átviteltechnikával és a jelfeldolgozással foglalkozók körében. Egy külön tudomány, hogy a hangfalak frekvencia-átvitele közel lineáris legyen a 20 Hz-20 kHz-es sávban. Azoknak az ára, amelyek ezt nagyjából tudják, összemérhető (vagy nagyobb) egy átlagos tévé árával.

Az NMHH linken levő eszközök nem használnak ultrahangot, így semmi értelme nem volt a linket beszúrni. Csak a zajt növelted vele. :-)

A Chromecast ultrahangot használ, de itt csak két akadályt kell leküzdeni (TV, mobil). A hangszórók, a mikrofonok és a sávszűrők esetében a határfrekvencia felett is van még jel, csak a sávon belüli jelhez képest nagy csillapítással. Ha elég nagy szintű jelet küld a Chromecast, akkor még a mikrofon által vett jel elegendő lehet a dekódoláshoz. Azonban egy tévéadás esetén az átviteli lánc hosszabb így több ponton fog csillapodni a jel. Olyan ez, mintha egy futóversenyen az egyik versenyzőnek 100 m-re van a cél, a többinek 1 km-re.

Nincs Chromecastom, így kíváncsi lennék, hogy a gyors és biztos kapcsolódáshoz mekkora maximális távolság javasolt a TV és a mobil között. Mindenhol csak azt olvastam, hogy „elég közel” kell lenni, de konkrét adatot nem találtam.

Olyan, mintha ezzel egy lapáttal rá akartál volna tenni, de ferdének érzem. A "TV-t sem nézel" ma több emberre illik, mint az okostelót nem használókra. A legtöbb felmérés szerint a kisgyerek és az 50+ közöttiek egyre jobban lexarják a TV-t. (Számom még mindig megdöbbentően nagy %, de évről-évre csökken)
Youtube, letöltött film, ezek mennek. Nem a reklámokkal telinyomott, 1.5 órás filmet 2.5 órára elnyújtó xarok :)

Nem hiszem, hogy igaza lenne, de tippem azert van:
-kevesbe tudjak a hirdetok befolyasoni ezt a csoportot: felesleges hirdetni nekik
-ha felbosszantjak oket, irnak reklamblokkolot ra, es onnantol nem csak ok nem latnak reklamot, de a birkak sem (akik telepiteni azert kepesek ilyet, irni nem)

Egyebkent en Ubuntun nem kapok YT reklamokat, Androidon neha igen (mostanaban mondjuk nem), Win XP-n meg folyton (regi jatekok miatt tartottam meg). Ez lehet reszben az AdPocalypse miatt, lehet, hogy valamelyik extension mellektermeke, meg lehet azert is, mert sok termek eseten nem vagyok celcsoport.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Jaja. Legutóbb a Bud Spencer szoboravatás után néhány napig ilyen filmeket. Egy deka reklám nem volt benne. Végül is (tudtommal) a feltöltője dönti el, hogy akar-e nyerészkedni a feltöltött tartalommal. Szerencsére olyan filmekbe futok bele, ahol nem akarnak. Ha beesik egy reklám, 5 mp. A TV-ben (bár tényleg rég láttam) 20 perces is lehet. A youtube-on mozifilm ajánló, keresésemhez releváns reklám (pl. angol tanfolyam), TV-ben meg a Fluimucil és mindenféle ebola elleni gyógyszer megy :)

Ill. végső esetben ott van a youtube letöltési lehetőség, amiből kimaradnak a reklámok.

hát nemtudom, ízlések és pofonok. Én a mai napig TVzek.

És bejön. Főleg mikor az ember csak úgy van és szörföl csatornáról csatornára és beleszalad valami olyan filmbe, amit amúgy nem is akartál volna megnézni, eszedbe se volt rákeresni / letölteni / stb.
Hülye példa, ilyen volt pl a Robotzsaru 2 az elmúlt napokban :) Eszembe nem jutott volna letölteni / rákeresni / youtubeon megnézni, de szembe jött, és megnéztem. És igen, jó volt.

Nekem ez jelenti a TVs "élményt"

Reklám ide vagy oda. Nem érdekel hogy reklám van egy filmben. Addig kimegyek a budira, vagy valami kajáért, vagy bármi egyéb.

"..nem érdekel, hogy reklám.."

Ki mit akar megtekinteni. Mert, amikor ismeretterjesztő v. NASA-s misszió összesítő, vagy technológiai ismertető filmeket nézek egymás után, akkor a reklám a filmek elején kikapcsolhatatlanul befigyel. Azután van olyan, hogy pár másodperc után kikapcsolhatóvá válik, de akkor is elindul. Valamint, ha letiltod az automatikus lejátszást, akkor a reklám ugyan el lesz indítva a kattintással, de a konkrét tartalom nem fog elindulni, helyette újra a reklámmal kezdhetsz.

Számomra a reklámok piszok bosszantó, időrabló szars*gok. Szét tudnék robbanni, amikor egy konkrét tartalomra vagyok kíváncsi és egy reklám indul el. (Eddig még soha, még csak véletlenül sem keltette fel a reklámozás tárgya iránt az érdeklődésemet egy sem. Akkor meg minek?)

TV??? - Pont a semmitérő, tartalmat megszakító reklámok miatt dobtam ki az életemből vagy 30 évvel ezelőtt..

"és beleszalad valami olyan filmbe, amit amúgy nem is akartál volna megnézni"

Ehhez nem kell az, hogy valaki megszerkessze helyetted a műsort, és eldöntse mikor mit nézhetsz :) Ajánló van a streaming szolgáltatásoknál, amik felkelthetik az érdeklődésedet. Az a Robotzsaru ugyanúgy szembe jöhet egy ilyen ajánlóban is, nem kell hozzá az, hogy random kapcsolgass, és belecsöppenj a film közepébe.

Mert egyébként annak sok értelme van :) Nem is értem miért jó a tévé kapcsolgatás. Szinte biztos, hogy nem pont valaminek az elejére érkezel, úgy megnézni egy filmet, hogy lemaradtál az első feléről, vagy random belenézni egy sorozat közepébe, hogy aztán ne értsd miről van szó, kik azok az emberek és mi történik.

Nos persze, de azért mondtam hogy nem vagyunk egyformák a szokásaink sem azok. :) De ez nem baj.

A robotzsaru 2-be pont "becsöppentem" :) Talán 20 perce ment, de nem bántam, mivel már sokszor láttam :) Sorozatoknak pedig fix időpontjuk szokott lenni általában.

Lehet egyszer beruházok egy "miniPC"-be amire belövöm majd az online szolgáltatásokat, nem mondom hogy nem tudnék rá átszokni. Ki kellene próbálni úgy 1 hétig. :)

Az EU-s adatvédelmi törvény nem azt tiltja meg, hogy bizonyos adatokat gyűjtsenek rólad - az állam is gyűjt mindent, hanem szabályozza azt, hogy HA adatot gyűjtenek, AKKOR azt milyen módon kell megtenni.

Ugyanúgy nyilvántarthatják a különösen személyes adataidat (vallás például), csak épp szabályozva van, hogy ezt miként tehetik meg.
Az EU nem véd meg attól, hogy mit gyűjtenek rólad - azt szabályozza, hogy hogyan tehetik meg.

Ebben csak annyi a bokmeno, hogy eredendően nem en döntöm el, hogy GA-van vagy AdWords-szel kovessenek-e, hanem az, aki kiteszi az oldalára ezeket. De mondhatnám akar a Google tartomanyabol belinkkelt fontokat, JS-t is. (FB like button, komment box, disqus es mas egyéb 3rd party szemetek beleertendoek).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A hasonlatban a bolt a weboldal, amit látogatsz. Kamera meg minden boltban van, amit kerülnél. Oké, hogy a kamerát nem egy szolgáltató monitorozza, de mindegy is ebből a szempontból, a lényeg az, hogy ha el akarod kerülni, és tudod, hogy ott van, nem kell odamenni. Vagy álcát kell viselni. Vagy ilyesmi.

Ez teljesen jogos. Szemben az idióta sütis figyelmeztetéssel, a third party tracking-re való figyelemfelhívásnak még volna is értelme.

Milyen szép is lenne a világ, ha alul megjelenne egy sávban, hogy az oldal xy szolgáltató analitikáját használja blabla, akarod, igen/nem, és amíg nem kattint az igenre az user, addig szimplán nem fut.

Persze ez odavágna az analitikának rendesen, konkrétan használhatatlanná válna, mert ki nyomná meg az igent? Szóval a káros tacking mellett bukná az oldal üzemeletetője a hasznos statisztikát.

Nem biztos. Nekem pl. ha feltűnik a Ghostery-ben, hogy blokkolt mondjuk egy Piwik-et, azt szoktam engedni (pont azért, hogy az oldal tulaja lássa a saját statisztikáját, ha már vette a fáradtságot, hogy ne csak egy G analytics kódot csesszen ki az oldalára). (ha meg csak 3rd party-t kellene feltüntetni, pillanatok alatt elterjednének a self-hosted analytics megoldások)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Pont ezt írtam én is. :) Pozitívumként akartam írni, hogy elterjednek a self-hosted cuccok (azok különösebben most sem zavarnak), a mindenhol ott levő Analyticstől meg like gomboktól futkos a hideg a hátamon...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem használom, azt hittem ez kiderült a korábbiakból. Írtam, hogy ezért nincs okostelefonom.
Amúgy rohadtul nincs ingyen a kugli szarja, az adataiddal fizetsz érte. Azt sajnos nem tudom, hogy ebben a témakörben mi az, amit törvényesen meg lehet csinálni és mi az amit nem, de szerintem attól a lehallgatás/lekövetés még nem lesz legális, hogy felhívják rá a felhasználó figyelmét, hogy ezt csinálják. Illegális dolgot pedig hiába írnak bele szerződési feltételekbe, a vesédet sem kérhetik el valami szolgáltatásért.

Kocsit.

De ez elvi kerdes:
BKV berletet megvenni havi 10k
kocsit fenntartani kb. havi 30k (tankolassal egyutt).

Ha a kocsi *mellett* szeretnek BKV-t hasznalni,
arra nincs penzugyi alternativaja a BKV-nak, csak a meregdraga jegyvasarlas.

Szoval en nem engedhetem meg magamnak, hogy kocsimentes napokat tartsak, es BKV-t hasznaljak... :-)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Buntetni is lehet, ahelyett, hogy mondjuk egy papir es ceruzat elovennenek a BKV-nal, es kihoznanak egy eves berletet,
ami 20 napra jo (altalad megvalasztott napokra, aznap lehet valasztani)
es mondjuk 20kHUF-ba kerul.

De az nem varhato el az autoval ingazoktol, hogy atszalljanak BKV-ra, amikor anyagilag tiszta buko.
Es erre nem az a megoldas, hogy meg nagyobb buko legyen az ingazas (dugodij).

Lehet, hogy csak egy jo webshop modul hianyzik BKV-nal az 5let megvalositasahoz...
Google-nak nincs esetleg megoldasa erre? :))

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A Google-nek biztosan lenne erre is megoldása, olyan ami működik is. A T-Systems-nek meg lesz olyan, hogy egy kis url hackeléssel csinálsz 420 napot az eredetileg csak 20 napra jó éves bérletből, pedig nincs is annyi nap még egy szökőévben sem. :) Már ha megvalósul az ötleted.

Különben úgy látom jelenleg is van kedvező megoldás a problémádra majdnem azonos arányokkal, más konstrukcióban.
https://kiszamolo.hu/napijegy-olcsobb-mint-berlettel/

(Ha már a BKV-nál nem használják a Google lehetőségeit, legalább te használd :)

A dugódíj különben nem ma lett eldöntve. Még Demszky alatt vállalt erre kötelezettséget a város. Csoda, hogy eddig még nem vezették be.

Azért vannak városok ahol van dugódíj. Hát azt nem mondhatnám, hogy szeretnék a népek de azért nagy baj, legalábbis ebből nincs.

A privát szféra tudtommal nem volt elkülönítve és privilegizálva a 4-es Metró brüsszeli támogatási szerződésében. Szerződés szerint azt minden autósnak fizetnie kellene, aki érintett budapesti területre behajt. Akár privát, akár üzleti céllal autózik.

4550 forint az 5/30-as jegy, azaz egy olyan jegy, aminél 30 napból 5 tetszőlegesen választott napon 24 órán át annyit utazol, amennyit csak akarsz.
1650 forint pedig a 24 órás jegy.

Visszatérve a felvetésedre (20 nap 20E forintért):
Napi 3 euróból korlátlan tömegközlekedést akarsz? Elég erős elképzelés.

Prágában, ami egy árakban és bérekben hasonló kategóriájú város, 110 korona a napijegy, ami megfelel a budapesti áraknak (kb. 4-4.5 euró).
Pozsonyban 7 euró az összvonalas napijegy (ennyi Berlinben is amúgy).
Zágrábban 9 euró a 24 órás jegy.
Bécsben 7,6 euró a 24 órás jegy.

GOTO 2165859

"Napi 3 euróból korlátlan tömegközlekedést akarsz? Elég erős elképzelés."

Ugyan miért? A budapesti havi bérlet naponta 1 euró-ra jön ki. Ez felfogható 30-as csomagban eladott napijegyekként, ahol a napijegyeknek egymás után kell következniük. Ő egy 20-as csomagról írt, ahol a napijegyeknek nem kell egymás után jönniük de van egy éves érvényességi idő és háromszor annyiba kerül egy nap. Ez nem egy irreális igény.
Nem lehet összevetni egy szólóban eladott napijegy árát egy 20-as csomagban értékesítettel. Az általam már korábban belinkelt és általad is ajánlott 5/30-as bérlet nagyon hasonló konstrukció. Ott 3 euró alatt van egy napijegy ára.

"kihoznanak egy eves berletet,
ami 20 napra jo (altalad megvalasztott napokra, aznap lehet valasztani)
es mondjuk 20kHUF-ba kerul."

(minek a folyó szöveget kézzel tördelni???? na mindegy)

Miért pont 20k? Miért pont 20 napra? Hányszor szállnál át?

Ha csak az a cél, hogy egy éven belül 20x utazz, akkor kicsivel többért meg lehet oldani. Legjobb esetben ha nem kell átszállnod, oda-vissza 4 db 10-es gyűjtővel megoldhatod (12000 Ft). Ha öt vonaljegynél többet használnál, akkor a napijegy jobban megéri, legrosszabb esetben mind a 20 napra ilyet veszel, és 33000 Ft-ban megvagy.

Szóval miért is akarsz éves bérletet venni 20 napra?

Tud valaki részleteket? Milyen Android verzió érintett, megtalálták-e a releváns kódot? Az interjú kétségkívül aggasztó, de eddig mindenki csak bulvár szinten érintette a témát.

Nagyon nehéz is tovább menni, mert rengeteg ebben a témában az érzelem, a G meg átvált damage limitation kommunikácó üzemmódba és csak annyit mond, amit feltétlenül szükséges.
És akkor még ott vannak a drága felhasználók, akik többnyire szintén érzelmi alapon közelítik meg a kérdést.

Nem Android verziótól függ, hanem a Google Play Servicestől. Ugyanis a Google push üzenetkezelő szolgáltatása miatt van, régebben ezt Google Push Notification Service-nek hívták, ma meg Firebase Cloud Messaging a neve. Ez az, ami gyűjti a cellaadatokat a Google állítása szerint a gyorsabb üzenettovábbítás miatt. Semmi köze nincs a Location Serviceshez, a push notificationhöz van köze.

De hát el kéne olvasni a cikket, amiben a részletek vannak: https://qz.com/1131515/google-collects-android-users-locations-even-whe…

Ja és az adatgyűjtés megfelel a Google szerződési feltételeinek, amit elfogadsz, ha használni akarod a Google Play Services-t, ugyanis abban ez egyenesen le van írva.

"Ja és az adatgyűjtés megfelel a Google szerződési feltételeinek, amit elfogadsz, ha használni akarod a Google Play Services-t, ugyanis abban ez egyenesen le van írva."

Az emberi jogos papírtól kezdve az infotv-n át a nemzetbiztonsággal kapcsolatos rendelkezéseken mindenen elbukik. De azért a google saját wcpapírjának megfelel wow

Mikor lesz mar vegre vilagos az embereknek, hogy az ingyen kapott operacios rendszer, applikaciok es szolgaltatasok eseteben az aru maga a felhasznalo, vagy annak az adatai? Es ez messze nem csak az IT es telekom iparagra ervenyes.

Az Alphabet eves beszamolojaban (https://abc.xyz/investor/pdf/2016_google_annual_report.pdf, p.45-46) hol latja barki is, hogy a vegfelhasznalot barmennyivel is tobbre ertekelne a ceg, mint a TSZ elnok a birkanyajat?


We generate revenues primarily by delivering performance and brand advertising. Performance advertising creates and delivers relevant ads that users will click, leading to direct engagement with advertisers. Brand advertising enhances users’ awareness of and affinity with advertisers’ products and services, through videos, text, images, and other ads that run across various devices.
Google properties revenues consist primarily of advertising revenues generated on Google.com, the Google app, YouTube, and other Google owned and operated properties like Gmail, maps and Google Play. Google Network members’ properties revenues consist primarily of revenues generated from placing ads on Google Network members’ properties. Our customers generally purchase ads through AdWords, DoubleClick Bid manager, and DoubleClick Adexchange, among others. Most of our customers pay us on a cost-per-click basis, which means that an advertiser pays us only when a user engages with the ads by clicking on an ad on Google properties or Google Network members’ properties or by viewing YouTube engagement ads like TrueView (counted as an engagement when the user chooses not to skip the ad). We also offer advertising on other bases such as cost-per-impression, which enables our brand advertisers to pay us based on the number of times their ads are displayed on Google properties and Google Network members’
properties.

>> az aru maga a felhasznalo, vagy annak az adatai

+ a vele egy háztartásban élő, nála vendégként megfordult, a céggel nem szerződőké
+ az őket ismerő, vele kommunikáló, a céggel nem szerződőké

>> Mikor lesz mar vegre vilagos az embereknek, az ingyen kapott operacios rendszer, applikaciok es szolgaltatasok eseteben az aru maga a felhasznalo, vagy annak az adatai

mondjuk a debian projekt kapcsán ezt le tudnád vezetni?

Egyrészt a Google/Microsoft/Apple/Amazon/Facebook sok opensource projekt és opensource projekteket támogató alapítvány főtámogatója. És ezen projektek léte sokszor a donationtől függ.
Azaz a Debian/Arch/FooDistro azért tud működni jól, mert a Google/Microsoft/Apple/Amazon/Facebook pénzt csinál belőled.

Másrészt nagyon sok open-source projekt fejlesztője fizetett alkalmazott a fenti cégeknél. Azaz ő azért dolgozik a projekteken, mert a Google/Microsoft/Apple/Amazon/Facebook fizeti. És a Google/Microsoft/Apple/Amazon/Facebook azért tudja fizetni őt, mert pénzt csinál belőled.

Az emberek igen jelentős része alapból bekapcsolt wifi-vel és gps-el mászkál. Ehhez képest a cella információ csak bakfitty. Nem mellesleg az ip-címből is aránylag jól meg lehet tippelni, ki merre mászkál. Hogy a származtatott adatokból kinyerhető információkról ne is beszéljünk (két mobil 1-2 perc különbséggel kb. azonos helyen tartózkodik kb. azonos ideig, ne adj isten ez többször előfordul => A két mobil tulaja ismeri egymást - az együtt töltött időtartamból lehet becsülni az ismertség szintjét).

A mobil operátorok egyébként szintén gyűjtik és tárolják a cella információkat, anno a roma gyilkosságok idején a rendőrség ez alapján is próbált nyomozni, de mivel a tettesek gondoltak erre, és otthon hagyták a mobiljukat, eredménytelenül.

A bejegyzés szerzője nem próbálta meg leplezni a Google iránti végtelen gyűlöletét :)

Hat, azert ne kelljen mar a GDPR kuszoben egy azzal homlokegyenest ellenkezo gyakorlatot, mely sarba tiporja a felhasznalok privacy jogait kesztyus kezzel kezelni.

Tudom, hogy az USA-ban mas a privacy megitelese, mint itt az EU-ban, de fura, hogy egyetlen egy managernek se jutott eszebe, hogy "hat gyerekek, lehet, hogy nem kene ezt igy gyujtenunk, foleg, hogy nem is hasznaljuk semmire". Az osszes nagyobb cegnel mennek a compliance, privacy es egyeb trainingek, szoval kizartnak tartom, hogy manageri szinten ne tudtak volna, hogy ez, ha nem is az USA-ban, de a masodik legnagyobb felvevo piacon igen komoly aggalyokba utkozik.

The regulation was adopted on 27 April 2016. It becomes enforceable from 25 May 2018 after a two-year transition period and, unlike a directive, it does not require national governments to pass any enabling legislation, and is thus directly binding and applicable

"The proposed new EU data protection regime extends the scope of the EU data protection law to all foreign companies processing data of EU residents. It provides for a harmonization of the data protection regulations throughout the EU, thereby making it easier for non-European companies to comply with these regulations; however, this comes at the cost of a strict data protection compliance regime with severe penalties of up to 4% of worldwide turnover."

Where consent is used as the lawful basis for processing, consent must be explicit for data collected and the purposes data is used for ... Data controllers must be able to prove "consent" (opt-in) and consent may be withdrawn.

https://en.wikipedia.org/wiki/General_Data_Protection_Regulation

Akarhogy is, de a faszkorbacs kijar nekik.

A Google Home Mini fiaskót szerintem nem volt korrekt ideidézni sem neked, sem a Quartznak. Nekem van Minim, naponta használom és tök jó lenne, ha lehetne a tetejét fizikailag megérintve aktiválni. Nem tudom elképzelni, hogy szándékosan olyanra terveznék, hogy nonstop küldje a mikrofon az adatokat, mert egyértelmű, hogy 5 perc alatt kinyomozza bárki, aki egy kicsit is képzett informatikailag. Például én is meg Wiresharkoltam a saját Minimet és egy céges sima Homeot is. Egyébként non-stop forgalmaznak, de csak hálózaton belül, mert hirdetik magukat.
Ha titokban akarnék beküldeni adatot, akkor minimum az a minimum, hogy offline rögzítem, elemzem, aztán olyankor küldöm be, amikor a user aktiválja az eszközt, ezért kevésbé tűnik fel az extra forgalom.

A lokáció küldős "botrány" esetén az jut eszembe, hogy az újszülöttnek minden vicc új. Az Android és az iOS kb. a kezdetek óta folyamatosan gyűjti és párosítja a wifi access pointok mac addressét a GSM cella azonosítóval és a GPS koordinátákkal. Ezzel gyakorlatilag GPS nélkül is eléggé pontosan lehet meghatározni az eszköz helyét wifivel lefedett területeken. iOS-nél nem ismerem a kikapcsolás módját, de Androidnál úgy emlékszem használatba vételkor opt-outolni lehet, hogy kikapcsolt wifi mellett mégis visszakapcsolja a wifit gyorsabb lokáció találáshoz.
Itt egy gyakorlatilag napra pontosan 6 éves cikk a témában: http://www.zdnet.com/article/how-google-and-everyone-else-gets-wi-fi-lo…
Illetve ezt a szolgáltatást nem tartja meg magának a Google, bárki használhatja az adatbázisukat egy API-n keresztül: https://developers.google.com/maps/documentation/geolocation/intro

Őszintén szólva nem néztem utána, hogy pontosan mit talált a Quartz, de érzésre azt mondanám, hogy semmi újat.

Koszonom a google-nek, hogy megfigyelt bar en ra is eroszakoltam magam :D

Csomo badge-t gyujtottam az idoszak alatt :D

Én ezért használok csupasz LOS-t, Yandex alkalmazásbolttal, mert ők legalább biztosan megfigyelnek. :D

(Amúgy nem. Van Yandexes mailem, de azt imapon érem el. A Gyuribával való levelezésre sem azt használom.)

(LOS + Pico.)

Szerintem fogjunk pár csákányt és verjük szét a G gépeket és adatközpontokat.