10m HDMI kábeles őrület

 ( winben | 2017. október 20., péntek - 8:35 )

Nagyon rémesen egyszerű a kérdésem: 10 méter HDMI kábel túlságosan soknak, hosszúnak számít-e már?

Úgy döntöttem a napokban, hogy az asztali gépemet átköltöztetem a gardróbba, a szerverek mellé. Nincs másra szükségem csak két monitor és egy usb kábelre.
Az 5m-es usb kábelt nagy nehezen, de sikeresen megtoldottam cat6-os kábel használatával, 10m VGA kábelem már volt, 10m HDMI kábelt pedig vennem kellett.

A monitorom nem hdmi hanem dvi-d bemenetes, de van egy aprócska kis átalakítóm amit ha a monitorba dugok akkor képes fogadni hdmi papát (tehát hdmi to dvi átalakító). Tegnap ahogy kiköltöztettem a gépet a szomszéd szobába és elrendezgettem úgy nagyjából a kábeleket bekapcsoltam az asztali gépet és az fogadott (már boot legelején) az 1080p dell monitoromon, hogy a beérkező jelet nem tudja kezelni, állítsam a forrást 1920x1080@60hz-re.
Ezután a HDMI kábelt (a dvi aljzattal együtt) átdugtam a kisebb 720p-s másodlagos monitoromon és ott megjelent a kép.

A lényeg. Szeretném, hogy a nagy monitoromon legyen a digitális jel, mert a vga most rajta kissé szellemképes, de a nagyobb felbontású monitorral nem akar menni a történet akkor sem ha a felbontását leveszem 720p-re, mint ami a kicsin van. További információ még az, hogy a 10m hdmi kábel mellett megy egy 230V-os tápkábel és a meghosszabbított usb.
Mivel most nem vagyok otthon nem tudok tovább próbálkozni, de ötletelni, agyalni igen. Ha pedig sanszos, hogy a hdmi kábel a hibás akkor a délután/holnap délelőtt vissza kellene vinnem a kábelt a boltba.

Tehát.
Túl hosszú a 10m? Vagy csak a tápkábelek/falban futó vezetékek a jelet és azért nem megy a nagy monitoron? Vagy talán a hdmi2dvi átalakító okozza a problémát?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekünk a tárgyalóban megy a 10m-es HDMI, a parkettán elvezetve (itt ott van a prezentáló notebook). Nem is gyártanának akkorát, ha technológiailag nem lenne működőképes.

Próbáld ki a kábelt feltekerve egy HDMI kijelzővel. Aztán kiterítve, aztán DVI átalakítóval...

A 10 meter az hosszu, foleg, ha parhuzamosan fut (akar a falban) a 240V. Minosegi kabelt vettel? En 15 metert vezettem a szoban keresztul, csak 720p video megy rajta, es tizenvalahanyezerbe kerult a kabel, es vastag, mint egy ontozocso. Feleannyiert is volt az iPonban, direkt nem azt vettem, mert az azonnali penzkidobas lett volna. Igy jo a kep, de ha a vele parhuzamosan futo fenyfuzert bekapcsolom, akkor elmegy a kep par masodpercre. Ezek alapjan 1080p-hez meg dragabb, jobban arnyekolt kabelre van szukseg, esetleg ugy vezetni, hogy tavolabb legyen barmi zavarastol.

Erdemes talan magasabb specifikacioju kabelt venni (4K, stb), es akkor 1080p-re biztosan jo lesz.

Ó. 2800 Ft-os kábel...

2800 forintos 10m-es HDMI-t vettem én is múltkor, és simán elmegy rajta a fullHD kép. Nézd meg, hogy mi mellett vezeted el, az interferencia lehet a probléma.

Egyetértek, én is 10m-est vettem kb rettenet 3000-ért, jó vastag, simán viszi a FullHD-t....

> En 15 metert vezettem a szoban keresztul, csak 720p video megy rajta, es tizenvalahanyezerbe kerult
> Feleannyiert is volt az iPonban, direkt nem azt vettem, mert az azonnali penzkidobas lett volna.
Ezek szerint ez volt a pénzkidobás, mert nincs leárnyékolva megfelelően. Én visszavittem volna és addig cserélgetem, míg nem tudnak olyat adni amin megy az 1080p. Ennek a kábelnek a reális ára 4k.

Nálunk van ~40 darab projektor, jellemzően 10 és 15 méteres HDMI kábelekkel szerelve. Erősen függ a végeredmény attól, hogy miről jön a jel.

A 10 méteressel jellemzően nem szokott gond lenni.
A 15 méteres már erősen necces, egyes notebook típusokkal nem megy, és asztali gépnél is láttunk már olyat, hogy az alaplapra (manapság: CPU-ba) intergrált VGA nem bírta, és be kellett tenni PCIe videókártyát.

Keress valami jó vastag kábelt... "vontatókötél" :)

Az asztali gép alaplapi kimenetére van kötve. Szóval a CPU GPU-ja hajtja meg, viszont az alaplap elvileg nem az a gagyi fajta (gigabyte z170-hd3p).
De továbbra sem tudja befogadni a gyomrom, hogy 2017-ben hogy lehet egy olyan kábelt árulni ami nem alkalmas arra, hogy 1080p-t átvigyen.

Ma este kipróbálom még környező áramforrások megszüntetésével ha nem lesz úgysem jó akkor szombat délelőtt megyek vissza hőbörögni a boltba... :(

Hasonlo kinaiakkal van kivalo, switchelt tapasztalatom:
https://www.amazon.com/Portta-Extender-CAT5e-Cable-support/dp/B004GX0DEA

Szerk.: bocsanat, nem ilyen, hanem az okosabb verziok. 1kabelest kell keresni. :)

4K-s (vagy HDMI-Ethernet) kábelek általában még jók 10m-en.
Olcsó, cukorspárga vastagságú HDMI kábelek semmire sem jók 7-8m felett.

„The HDMI specification does not dictate cable length requirements. Different cables can successfully send HDMI signals various distances, depending on the quality of the design and construction. As well, HDMI compliance testing assumes “worst case” scenarios – testing with components who have minimally performing HDMI electronics. That is why you may see cables in the market that claim to successfully pass an HDMI signal at very long lengths. This may be true using certain quality CE components on each end, but may not work in every case. It is best to test entire systems before installing.”
(https://www.hdmi.org/installers/longcablelengths.aspx)

Nekem van tobb, 10m-eres par ezer Ft-os, tokeletesen mukodik. Egy helyre raktunk 20+m-eres (az se volt tobb 10000Ft-nal) az is mukodik.
Nyilvan kinaiak, de a vastagabb fajtabol.
Ja es a hdmi es a dvi ugyanazt a kepkodolast hasznaljak, a hdmi csak a digit hanggal tobb.
--
vati

10 méternél nekem nem volt még gond, az olcsó ValueLine márkás kábel hibátlanul vitte az 1080p-t. 20 méternél már vannak gondok, egy Equip márkájú 20 méteres kábel laptopról csak 1080i-t vitt (nVidia 710M Optimus), viszont ugyanaz a kábel rákötve a microserverre (nVidia 1030) viszi az 1080p-t is.

UPDATE

Nos, a monitorommal van a probléma.
Megszüntettem a kábel mellett futó többi vezeték használatát. Nem jó.
Felszedtem a kábelt, odavittem a géphez a monitort. Nem jó.
Kipróbáltam egy másik HDMI kimenetes eszközt a kábelen a monitoromhoz. Nem jó.
Kölcsönkértem egy 1080p-s monitort (LG). HDMI bemenetén és dvi átalakítóval is volt azon kép. Az én monitoromon továbbra is csak az fogad, hogy ellenőrizzem a beállításokat.

Úgy látszik maga a kábel impedanciája már akkora, hogy a finnyás DELL monitoromnak nem felel meg.

Fun fact: a desktopom - függetlenül a körülményektől - felismeri a monitor pontos típusát.

* A gép beállításaiban felesleges kutakodnom - maga a bios sem látszik a monitoron ezzel a kábellel (ami azért elvárható lenne).
* A kábel nem hibás, hisz Ti is megerősítettétek, hogy mennie kell, a vezeték olyan vastag, mint az ujjam és egyébként is más monitorral működik.

Ideiglenes megoldás:
Használat VGA-ról :(

Hosszútávon:
* Van itt Miskolcon egy Dell szervíz, esetleg megnézetem ott a monitort hátha esetleg javításra szorul (...?)
* Új monitort veszek...

„Úgy látszik maga a kábel impedanciája már akkora, hogy a finnyás DELL monitoromnak nem felel meg.”

Ha nem nagyon sz@r a kábel, akkor az impedanciája 50 Ohm. A csillapítása viszont lehet hogy nagy a Dell monitorodhoz. Vagy az sem nagy.

Ez egy három szereplős történet:
- a számítógép kimeneti jelszintje
- a kábel csillapítása
- a monitor érzékenysége (a legkisebb jelszint, ami még elegendő a megjelenítéshez)

Ha a számítógép kimeneti jelszintjéből levonod a kábel csillapítását, akkor megkapod a kábel végén a jelszintet. Ha ez nagyobb mint a monitor érzékenysége, akkor jó. Ha kisebb, akkor előáll az a helyzet, amit te is megtapasztaltál. A számítógép kimeneti jelszintje adott, így azzal nem tudsz mit kezdeni.

Tippem szerint a szerviz izomból panelcserével akarja majd megoldani a problémát. Ami vagy segít, vagy nem. Mert ha az új panelen is ugyanakkora a Hdmi bemenet érzékenysége, akkor nem változott semmi, de legalább drága volt.

A részedről egy még kisebb csillapítású kábel beszerzése lehet a megoldás. De ez kérdéses, mert lehet hogy még így sem marad elegendő jelszint a kábel végén. Esetleg egy Hdmi amplifier/extender is szóba jöhet, de ezekkel nem ismerem.

Új monitor vásárlása: Ha ugyanakkora jelszintet vár, mint a Dell, akkor megint csak nem változott semmi, de legalább sokba került.

Kölcsönkábellel lehet 1-2 kört próbálni ha ismerősi/céges körben van neki elérhető.

sub (sajnos nekem is aktuális lesz költözés miatt)