Könyvtárnyilvántartás

Sziasztok!
Kolléganőm kérdezett, hogy nem tudok-e valamilyen könyvtári nyilvántartó rendszert. Ő talált valamit, 15 000 Ft-ért. Mondtam neki, hogy teljesen hülye, hát ez teljesen triviális feladat, tipikus adatbázis műveletekkel, ilyet FOSS alapokon simán lehet találni, hisz egy ez diplomamunka szintű feladat. Aztán semmit nem találtam. Tud valaki ilyenről? Könyvek nyilvántartása, kölcsönzés? Néztem ezt a hup.hu-n: https://hup.hu/node/97270

Hozzászólások

Ez így kevés információ. Online elérhető kell legyen vagy elég, ha a könyvtáron belül elérhető. Egy gépen elég vagy több gépen kellene egyszerre. Kell tranzakciókat tárolni vagy elég a pillanatnyi állapot. Kell ügyféltörzs vagy ad-hoc mindig fel kell venni, hogy kinél van egy könyv. Kell kezelnie tartozást vagy díjakat, vagy sem. Szerintem diplomamunka nem szokott ilyesmi lenni, nem egy diplomamunka téma egy kölcsönző rendszer, egy beadandó feladat meg nem szokott ennyire összetett lenni.

Jómagam Könyvtár
http://www.jomagam.hu/programok.php?programok=10

Eonokkal ezelőtt ebben kezdtem el a házi könyvtáram katalogizálását, később már nem volt kedvem másra váltani (de minek is, amikor elégedett vagyok). Ugyan Windows alapokon fut, de Wine alatt is szépen működik.

Csak dokumentumokat kell nyilvántartani, vagy mindent tudnia kell, amire egy könyvtárban szükség van?

Ugye egy Integrált Könyvtári Rendszerben van katalógus, katalogizálás, állománykezelés, kölcsönzés, statisztika, érkeztetés, könyvtárközi kölcsönzés, beszerzés, elektronikus dokumentum nyilvántartás- és kölcsönzés (DRM-kezeléssel) stb. stb. stb. Ezek elég komplex rendszerek, van ingyenes is, de az értelmeseknek komoly előfizetési díjuk van, éppen ezért a nagyobb külföldi könyvtárak saját rendszereket fejlesztenek, de ezeknek is mindenféle szabványnak kell megfelelniük, hogy kompatibilisek legyenek más könyvtárak adatbázisával.

Magyarországon sok olyan kis falusi/kisvárosi könyvtár van, ahol csak valami ingyenes IKR-t használnak, vagy Excel/Access, de ez egy sajnálatos jelenség.

Ha mindenképpen ingyenes kell, akkor a KOHA, vagy a Szikla-21, amely sok könyvtártípus számára ingyenes.

Igen azért egy könyvtárban többet kell tudni, az egyetemen van könyvtárszak, csak halkan mondom.
Nálunk volt egy komolyabb vállalati könyvtár, könyvtáros is volt, csak mind nyugdíjba ment :)
Itt a textlib rendszert használták. Magyar fejlesztés, http://www.textlib.hu
Linuxos windózos is.
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Persze, van informatikus könyvtáros alapszak, mesterszak, és doktori iskolai is, nem is egy helyen az országban. A könyvek kölcsönzése/visszavétele csak egyetlen könyvtáros munkafolyamat, a háttérmunkára a felhasználóknak nincs rálátása :) A legtöbb könyvtárosi munkafolyamat már az elektronikus térben van.

https://www.collectorz.com/book - ugyan a szolgáltatások miatt évente fizetős, de nem egy vagyon és fejlesztik is folyamatosan. (W10 foltozó-változó világában nem mellékes szempont,)

"Online" közösségiként is használható, (Ha akarod megoszthatod az adatbázisodat másokkal.)

Van Android, iPhone verziója is, - márpedig az az adatbázis, amely a telefonodon állandóan elérhető, az igazán használható..., - a számtalan online adatbázis támogatásról nem is beszélve. (Persze ennél a featuránál a hazai kiadók könyvei sajnos hátrányban vannak, a hazai olvasmányokat kénytelen az ember manuálisan felvinni, de ez természetesen nem lehetetlen feladat. - Könyvtárméret függően.) A szinkronhoz "cloud"-szerviz is fut.

Van zenei és filmes katalogizálásra való szoftver is.. - Az utóbbiakat használom is, gyorsak és mindent pillanatok alatt megtalálnak, a filmes katalógusforma látványos és borítókkal, képekkel, linkelt film-trailerekkel van "megtűzdelve".

Egygépes, saját gépen fut (bár lehet online is). Csak azért kell, hogy megfeleljen a települési könyvtár követelményeknek. Excel helyett :-) Saját gép egy i3-as laptop, 4G rammal.

Szerintem az Openbiblo-ra lesz szükségetek. Az evergreen, vagy a koha véleményem szerint verébre ágyúval kategóriás egy ilyen kis könyvtárnak. (Bár én a saját otthoni könyvtáramat is KOHA alapon tárolom:)) Ha szükséges a Z39.50 szerver elérés illetve MARC import, akkor kell majd egy szerver gép is. Tapasztalatom szerint, ha grafikus felület nélkül telepítesz egy Debian, vagy Ubuntu szervert (ajánlott), akkor kis erőforrásigénnyel is meg lehet csinálni.
A koha pl. nagyon jól kezeli a magyar mokka adatbázist, így isbn azonosító alapján tudsz importálni a közösből teljes marc21 formátumú adatokat. Egyszer kell jól belőni az egész rendszert, ami nem egyszerű, ha nem csináltál még ilyet, aztán már nagyon jól megy. Hátránya szerintem a magyar nyelvi támogatás hiánya. Nem nagyon készült hozzá fordítás. Talán az OPAC le van fordítva elég jól és végül is a látogatóknak ez a fontos... Az admin felületet, pedig nem nehéz angolul sem használni, ha valaki minimális angol tudással bír szerintem.

Attól függ mekkora könyvtárhoz kell. Egyáltalán nem diplomamunka méretű feladat.
Iskolai könyvárnak nézegetem épp az Evergreen ILS-t, okosabbat nem találtam párezer (10k felett) könyvhöz, weben publikálhatót, stb, stb.

Ennyiért cipőt veszünk, nem programot. Nagyon olcsó szoftver. Egy könyvtári program iszonyat funkciókkal van felvértezve, nem egy délutáni kattintgatás eredménye. :) Ha ennyi nincs rá akkor írja kézzel. (nem sértés - csak észrevétel) itt pont nem kell takarékoskodni. Gondoljunk bele mekkora adathalmaz jön majd létre (ami mögött valakinek sok munkaideje lesz majd), és ezt bebukni mert Pistike nem tudja SQL parancsokat helyesen leírni :) Érdemes más könyvtárakat kérdezni, ref. blablabla ...