Lenovo Yoga 520-ra Ubuntu

 ( szz | 2017. október 2., hétfő - 12:37 )

A nemrég vett https://www.usanotebook.hu/laptop/lenovo-yoga-520-14-80x800axhv/P53326 gépre a Microsoft Windows 10 mellé Ubuntu Linuxot (16.04 LTS) telepítettem.

Nem volt triviális a feladat (annak ellenére, hogy az EFI Boot témát sikerrel megoldottam). Van egy olyan beállítás a BIOS konfigurációban, hogy
"SATA Controller Mode". Amennyiben ez RST módba van állítva (Intel Rapid Storage Technology), akkor csak a Windows tud elindulni, ellenkező eseben (AHCI) pedig csak az Ubuntu Linux. Sőt, a gparted RST módban egyáltalán nem is látja partícionáláskor az SSD meghajtót. Ráadásul a BIOS-beli átállításkor figyelmeztetés jön, hogy adatok törlődnek:

Tud valaki segíteni abban, hogy az RST mód megtartása mellett hogyan használjam az Ubuntu Linuxomat? Ezek milyen adatok (és milyen driveren), amik törlődnek? Rá lehet venni valahogy arra a rendszert, hogy olvassa be a linuxos partíció használatához szükséges "adatokat" is?
Ezt már megnéztem: https://askubuntu.com/questions/923150/use-intel-rst-while-dual-booting-ubuntu
És ez is hasznos lehet: https://superuser.com/questions/349552/sharing-an-intel-rst-between-windows-and-linux

Más: az ujjlenyomatolvasót sem tudtam Linux alatt munkára bírni. Nem ismer föl használható eszközt (Device) a fingerprint-gui, pedig felajánl jópár fajtát.

Szerk: az RST kiküszöbölése sikerült, http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2795928/switch-ide-ahci-windows.html AHCI bekapcs. - eredetileg 3 volt az érték tényleg. regedit, HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesstorahciStartOverride - működik szépen, csak telepíteni kellett windows10 AHCI drivert... :-)
S még a BIOS/security-ben a secure boot-ot is ki kellett kapcsolni ideiglenesen. (Aztán visszakapcsolható volt).

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem 260-as van, az ujjlenyomat olvaso egyelore remenytelen:
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=94536

Ha jol emlekszem nekem a legacy mod volt a megoldas az ubuntu telepitesre.

Köszi