Az eltőzsdézett magánnyugdíj alakulása

A 24.hu cikke alapján még talán arra is van egy hangyafaszányi esély, hogy egyszer visszakapjuk azt, ami a miénk (persze nem vagyok naív):
http://24.hu/fn/gazdasag/2017/08/30/itt-az-attores-megvan-az-elso-magan…

Anno ment a szöveg az eltőzsdézett nyugdíjvagyonról, a helyzet valójában ez:
Havi hozam (százalékban, az előző hónaphoz képest, a legelső elem fals, elfelejtettem eltüntetni):

A számlaegyenleg alakulása forintban (ha jól emlékszem 4,5M körüli összeg volt a számlán, amikor nyilatkoztam):

Havonta 500 forintot fizetek be rá...

Hozzászólások

A szöveg akkor is arról ment, hogy majd akkor dicsérd a napot, ha a kifizetés is megvolt. Bróker Marcsinál is megvolt a pénz papíron, egészen addig, amíg be nem mentek, hogy kivennék. :D

--
trey @ gépház

Ha lett volna rá jogalap, vagy olyan jogszerűtlenség, amit be mertek volna vállalni, megcsinálták volna. Mégsem tették, papíron neked kellett döntened arról, hogy nekik adod-e.
Ha ezen túllépünk, akkor meg úgyis az jön, hogy a magyar kormány fennhatósága alá tartozó helyen ne tarts pénzt, mert bármikor elveheti. Volt már olyan, hogy egy állam egyik napról a másikra megadóztatta a számlapénzt. (jé, nálunk is van ilyen, tranzakciós adónak hívják, már aki fizet ilyet).
Szóval ebből a szempontból szerintem nem sokban tér el az OTP-ben tartott pénzedtől. :)

manyup esetében előre is okoskodtunk: úgy döntöttünk, hogy 10-15-20 év múlva, amikor akár kivehető egyösszegben is, akár végtörlesztésre, akár kuplerájra is költhetjük. már ha biztosak leszünk abban, hogy a nyugdíjkorhatárt nem érjük meg agyvérzés/infarktus miatt, vagy a ~3 évente esedékes korhatáremelés miatt...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Az OTP-ben tartott pénzed alatt az OTP-nél vezetett bankszámlára gondoltam. De mondhatnám a bármelyik nyugdíjcélú megtakarítást. Semmivel sem tudhatod jobban, hogy az a pénz ott van, mint a MNYP-szolgáltatóknál (pont annyira van ott. Ott van).
Sajnos az 1300 körül vett OTP-t eladtam 7600-ért, de így sem volt rossz.

"papíron neked kellett döntened arról, hogy nekik adod-e."

miután közölték, hogy aki nem adja, az megb*szhatja a leendő nyugdíját, mert a kormány kirakja a rendszerből (az én generációmnak mindkét helyről, míg az utánam lévőknek már csak a manyupból lett volna), valamint a manyupot nem akarták tovább védeni állami garanciával.
illetve a nyugdíjvédelmi tésasszony nagy nyilvánosság előtt hazudozott olyat, hogy a beadott gempát a nevemre létrehozott nyugdíjszámlára pakolják be.

aztán még 2012-ben letisztult a kép, hogy se pénz, se gyűjtőszámla. aztán 2013 óta tudjuk, hogy ha meg is érjük a nyugdíjkorhatárt (tegyük fel hogy a jelenlegit), akkor hozzávetőleg 20-25ezer Ft nyugdíjra vajazhatunk. feltéve hogy megfordul az EUR-HUF árfolyam, vagy minimum 1:1-ben váltják majd a jelenlegi életkörülmények mentén, nyilván szép nyugdíjunk lesz. (bruhaha)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

>Havonta 500 forintot fizetek be rá...
Nem havi 1000? (Évi 6k befizetés, és 6k támogatás, bár végülis szigorúan véve, csak a támogatás a bukó :))

Én is azt nézem. Szűk 4 év alatt bő 2 millióval lett több. A befizetés a 4 év alatt 24ezer lenne. Szerintem egy nullával kevesebbet írt :)

De ha jól gondolom, ezek az adatok most nem a "kötelező" magánnyugdíjpénztári adatok (ahova a 10% nyugdíjjárulék megy), hanem az önkéntesé.