Szállodai beléptetési rendszer automatizálása

 ( kalmarr | 2017. június 13., kedd - 10:23 )

Sziasztok,

van egy saját apartmanunk megoldásként gondolkodok abban, hogy „újításként” készítsek egy beléptetési rendszert a szobákba.

A legvégső célom az lenne, hogy pl: kódokat kiosztva mindenki a saját szobájáig jogosultság alapján eljusson.

Ami számomra a problémát okozza, hogy a szobákba szeretnék tenni még „áramtalanító kártyát”, vagy áramtalanítást, ha nem tartózkodik a szobában. Nem tudom mihez kötni a bent létét, mivel ha kóddal megy be valaki, akkor nem szükséges a kártyát magával vinnie.

A beléptetésre rengeteg megoldást találtam, de a kettőt együtt még sehol nem láttam. Kérdésem, hogy valaki találkozott-e ilyen dolgokkal, esetleg létezik-e olyan cég, vagy megoldás, ami ezt a problematikát megoldotta már „reális” összegért, mivel nem egy 5*-os szállodák vagyunk :).
Köszönöm a segítségeteket!

Üdv.
Kalmi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Belépőkártya? Persze nem filléres rendszer, de felesleges feltalálni újra a kereket.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Privát ment.

Az egyik pesti szállodában volt úgy megoldva, hogy kártyával nyitottad az ajtót. Majd ugyanazt a kártyát egy fali kártyatartóba behelyezve lett villany. Arra azért figyelj, hogy egy ilyen megoldás a hűtőt ne áramtalanítsa. :-)

A legtöbb nagy szállodában hasonló rendszer van. Arra viszont érdemes figyelni, hogy két fajta ilyen fali "doboz" létezik: az egyik egy egyszerű kapcsoló, aminek ugye elég egy bármilyen kártya fizikai jelenléte (prímán ki lehet támasztani akár egy régi telefonkártyával, sok helyen csinálják ahol a klíma is leáll ha nincs bent a kártya), a másik pedig az ajtón lévő olvasóhoz hasonlóan tényleg megnézi az RFID taget a kártyában a mechanikus kapcsoló mellett. Utóbbi értelemszerűen neked, mint szállásadónak jobb, viszont ez valószínűleg drágább is.

Amivel én találkoztam, az szerintem RFID-s lehetett, mert a szomszéd szoba kártyája nem hatotta meg.

Nem tudom ki hogy van vele de engem idegesített ez a szobaáramtalanítás, a fentebb említett hűtőn túl egy mobiltelefont is csak úgy lehetett tölteni ha a szobában maradtál... szvsz bőven elég távozás után checkelnihogy nem hagyott-e valamit égve, a szoba állapotát ekkor amúgyis fel kell mérni..

Nyaralóhelyen láttam már olyan megoldást, hogy a bejárati ajtó mellett belül volt egy "mindent le" kapcsoló, ami a hűtőt nem bántotta, viszont ha telefont töltöttél, akkor nem volt kötelező a lekapcs.

Hát itt ilyen opció nem volt. Kártyával ment a beléptetés a szobába és a beléptetőkártyát egy fali bölcsőbe kellett helyezni, akkor és csak addig volt áram a szobában, nem lehetett a kártyától függetleníteni, sem nem lehetett asszonynak második kártyát kérni, hogy így trükközzük ki.

+1 felhasznalokent idegesito, szeretnem, ha minel hamarabb kihalna az ilyen.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

-1
Valószínűleg tűzvédelmi céllal csinálják, ugyanis nem lehet tudni, hogy a szobájából való távozáskor a kedves vendég milyen elmebetegséget hagy a konnektorba dugva.

biztosítson a szálloda a portán őrzött mobil/laptop töltő terminált és nem fog zavarni ... nyugodtan megnézhetik a CE logót is a töltőn :D és ott leshetik a poroltóval, ahogy tölt a notim :D (ilyen helyeken amúgy minden szobában van tűzjelző is, nem érzem indokoltnak a prevenciót, bár szállodát sem üzemeltettem még...)

A CE logó sajnos önbevallásos, nem egy külső tesztelő cég adja. Érdemes ezt megnézni.

A korábban említett nyaralóhelyen (nem a pesti szállodás példa) villany főzőlap volt a főzősarokban, szóval ott is van létjogosultsága.

Menőbb szállodában már van fali USB vagy olyan konnektor amit nem áramtalanít pont e miatt. Jellemzően integrálva pl. az asztali vagy éjjeli szekrényen lévő lámpába, ilyesmi. Titkos tipp lehet még a fürdőszobában a borotvának hagyott aljzat.

Imho menőbb szállodában ez a kártyás áramtalanító hülyeség vagy eleve nincs, vagy egy kapcsolóval van megoldva, amit bekapcsolva hagyhatsz. Ez amúgy biztosan valami magyar találmány lehet, mert külföldön még a legputribb helyeken sem láttam.

Hat nem a putri helyeken kell nezni :D

Rengeteg helyen lattam mar ilyet ez foleg a 4-5 csillagos szallodakban fordul elo amugy.

Hát nem tudom, en elég sokat szállodáztam (tényleg, 4 ev fly in engineer), többségében van az a fali basz. Igaz, talán 1 helyen nem volt jó bármi random kártya...

Az 5let is innen származik :)

Altalaban eleve tobb kartyat adnak. De a recepcion eddig mindig adtak "tartalekot"ha kellett. Es az maradhat is bent az aramtalanito kapcsoloban.

--
http://blog.htmm.hu/

Mondjuk konrétan a Mercure Lyon l'Isle d'Abeau ilyen. Nekem nem tűnt putri helynek, bár tényleg van némi patinája.

Ave, Saabi.

Magyarországon eleve nem megyek szállodába, mert minek :) Na jó a wellness izét kivéve. Legutóbbi két alkalom Amszterdam és Dubai volt ahol jártam és ilyen volt. Egyik sem a putri kategória.

Ez most valami kandi kamera? :D

Elég sok ország elég sok hotelében megfordultam az utóbbi 3-4 évben, a nagyon nagy többségben nem találkoztam ilyennel. És ebben voltak a nagy hotelláncoktól (Hilton, Marriott, Sheraton) a helyi láncokon át a maszek Jézusszíve Bt-s hotelekig minden. Országokat tekintve volt nyugatra és keletre is mindenféle.

Ezek szerint szerencsém volt. :)

Nekünk a szobaszéfben is volt egy konnektor amit a kártya eltávolítása nem áramtalanított.

Az is jó megoldás, azt nem is néztem mert nem szoktam eleve berakni semmit.

Maga az áramtalanítás nem egy nagy probléma, arra számtalan megoldás van, ugyan így a beléptetésre. Csak együtt a két rendszert nem láttam, hogy pl: kiadok egy kódot (így nem kell bemenni egy hajnal 3 órás érkezésre). Továbbá az áramtalanítást is tudja a rendszer, de csak akkor, ha nincs a szobában. Pl: ne menjen a klíma egész nap, ha nincs senki a szobában.

otthagyod a szoba kartyajat a szobaban, koddal be tudnak menni erte, utana meg a kartyat kell hasznalniuk.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nagyonjó, ebből nyilván az lesz, hogy a kártyát érkezéskor bedugják, elindítják a klímát, és a jövő heti checkout után kihúzhatod.

Mondjuk a takanyó szerintem naponta kihúzhatja.

Ave, Saabi.

És ha a buliból kiveszed a kártyát akkor se változik, takanyó kapcsolni is tud reggelente.

ertelem szeruen a kod csak parszor hasznalatos vagy csak reggel 10-ig jo.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szóval lássuk:

- Delikvens megérkezik, te nem akarsz ott lenni
- Mivel előtte nem volt vele semmi kontaktod, így csak a kód marad gondolom beléptetésre
- Az ottartózkodására a mozgásérzékelő valszeg nem elég, mivel tippre aludni is akar
- Ha Elbandi megoldását azzal spékeled meg, hogy elsőre kóddal nyílik, utána csak kártyával, azzal az lesz a baj, hogy akkor majd 7-8 körül kell becaplatnod amikor a reggeli piac után másodszor akar bemenni
- Ha túlzottan eltér a megszokottól, akkor a nem interaktív nem nagyon fog menni

Mivan ha azzal azonosítod az áramot hogy van-e a wifire csatlakoztatva eszköz +10p? Ennek egyetlen egy, de annál idegesítőbb kivétele lehet, ha hazamegy a delikvens egy lemerült mobillal, fel se tud hívni, meg fel se tudja tölteni. Szóval ezt a kivételt valamivel kezelni kell.

Példa lehet hogy behozol egy ajtónyitási élt, vagy otthagysz egy vezetékes telefont és ha azon felhív te remote bekapcsolod neki.

Na meg persze jó wifi router is kell hozzá, mert ha kimegy nagydolgát végezni a toálettre, és oda már nem ér el a wifi, érhetik kellemetlen meglepetések :)

Amennyire emlékszem a hoteles/hosteles interjúkra, néhány turista azt hiszi, magyarul úgy mondják a "jónapot kivánok, szeretnék bemutatkozni, én vagyok az új vendég", hogy "váfá passzvort?", szóval ez lehet működne.

Most voltam olyan szállodában, ahol kóddal kellett bejelentkezni és egyúttal ott kellett magadnak kártyát generálni: ki volt rakva rengeteg üres kártya, ami közül egyet rátettél az olvasóra, és a bejelentkezés után felprogramozta. Ha több főre volt foglalva a szoba, akkor annyi kártyát lehetett "csinálni".
Hátrány, hogy ehhez is kell személyzet, mert mindig van valaki, akinek valami nem sikerül...

Privát ment.

Ahogy én tenném az biztos nem a legolcsóbb, de ügyfélelégedettség szempontjából talán az egyik legjobb lehet.
Ahány fő annyi kártya. Egy kártya a fali aljzatban kell legyen ahhoz hogy legyen általánosan villany. A helyiségeket megszórni jelenlétérzékelővel, ami ha van aktív kártya, de nincs jelenlét, akkor egy dedikált (230, vagy usb) aljzatot hagy villany alatt, az egyik kártyával jelezve, hogy kell az esemény. (Többágyas apartmannál működhet jól)
Esetleg a kártyás dolgot csak áramtalanításra meghagyva minden apartmanban legyen egy szines burkolatú dugalj amit a recepción lehet jelezni, hogy nem leszek itt, de dolgokat töltenék, abban legyen delej, és onnan kapcsolható, igény szerint mérhető a kiadott teljesítmény... (Tetszőleges számú ággyal rendelkező apartmannál is működik)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Szerintem jók a kártyás szálloda beléptető rendszerek, amiknél a kártya jelenlétében van csak áram. A 10-ből 1 vendégnél meg be lehet nyelni, hogy megy a 11W-os lámpa és a töltő nap közben is.
--
http://naszta.hu

Hallottál már jelenlét érzékelőről? Relék... Nagy kiadás lesz. Külön választod a szobában mi az, ami lekapcsol majd. Erre kell majd egy terhelés mágneskapcsoló, amit a max terhelésre méretezel. Átvezetékelés is szükséges lehet. Esetleg a kismegszakítós szejrény cseréje ha nincs benne elég hely a változtatásokra. Legjobb, ha van egy egyszerű logikai áramköröd egy időrelével, relékkel, pár érzékelővel. Kell az ajtóra nyitás érzékelő. Hardveresen kialakítod a logikát. Tehát:
Belép a vendég = kiküldesz egy jelet, bekapcsol az áram. Kinyílik a bejárati ajtó megint, akkor el kell valahogy dönteni, hogy elmentek, vagy maradtak? Erre jó a mozgás érzékelő ill. jelenlét érzékelő.
A mágneskapcsoló kelleni fog akár hogyan valósítod meg a vezérlő logikát. Ha RPI vezérel is azt a mágneskapcsolót fogja csesztetni amire a TV meg a klíma lesz rákötve. Mekkora a terhelés azt tudnod kell a méretezéshez. A logikát meg jól végig kell gondolni.

Logikai feladvány: az egyik alszik (nemmozog, takaró alatt, légkondi on), a másik viszont felkelt és kiment egy kávéért. Now what?

Ezeket kell leírd, kigyűjtöd, majd megoldod. Ezért olcsóbb egy tetves manuális hotelkártya kapcsoló. Mi a szart spórolsz meg azt nem tudom? Kolléga mondta hogy ő járatja a klímát amíg bérli a szobát. Ki van fizetve. Neki senki se kapcsolgassa se ki se be. És a vendégnek mindig igaza van ugye. Ha lelép úgyis bemennek kitakarítani. Kapcsoljanak le mindent a takarításkor. Olcsóbb.

:) Látom átment a logikai feladvány és a problémám, hogy hogy a túróba van ez kitalálva a nagyvilágban, ahol kapcsolgatják az áramot :-).

Igen a jelenlét érzékelőket is el kezdjük vizsgálgatni, az se lehet egy rossz megoldás (sőt talán az volna a legjobb), de képes-e alvásra is jelenlétet érzékelni, illetve mi van, ha bemegy a fürdőszobába :)

Nem egy, több érzékelőről beszélünk. Kulcs helyeken, nagy látószöggel. A bejárati ajtó a kulcs. Ott indul el a dolog. Arra kell egy sima nyitás érzékelő. Zuhanyzik valaki, akkor nedvesség érzékelő. Fekszik az ágyon akkor nyomás érzékelő. Akarod tudni merre megy? Infra fénysorompók... :)
Szimulálhatsz egy sci-fi űrhajót is, csak azsé a nem mindegy. Mert erre annyit ráköltesz, hogy inkább alkalmazz valakit aki ott ül és erre figyel.

Fejben megvan amúgy, de szerintem nem éri meg.
- minden szobában érzékelő párhuzamosan kötve a kiadott jelet
- az ajtón egy váltóérintkezős mini végállás kapcsoló, vagy mágneses bizbasz, amit a riasztósok használnak
- késleltetve induló időkapcsoló váltó érintkezővel
- impulzus kapcsoló
- mágneskapcsoló
- jópár relé
- rengeteg kábel

- beszerelési munka...

Megéri még mindig?

Két rendszerrel van kapcsolatom.
1. NFC kártyával nyitja az ajtót. Ajtó mellett van kártyanyílás, ebbe belerakva visszakapcsol minden, ami be volt kapcsolva. A minibár és a TV nincs kapcsolva.
Bármilyen kártyát elfogad, az NFC-s sokkal drágább lett volna.

2.Szobafelügyelet. Mágneskártyával mész be az ajtón. A termosztát egyben jelenlét érzékelő is. Ha valaki bejön a szobába (ajtó érzékelő + jelenlét), bekapcsol mindent. Ha kimegy 15 perc után itt is csak TV és minibár megy. Bejárati ajtó és minden ablak nyitásérzékelővel ellátva. Az ablak nyitás után 5 perccel leáll a fűtés/hűtés. Ugyanez 15 perc az ajtó esetén. 30 perc után figyelmezteti a recepcióst. Megkülönböztet lakott, érkező és üres szobát, ezekre külön hőmérsékleteket (min/max) lehet beállítani.

De mennyi az annyi? Mert más pénzből dolgozik egy büdös nagy szálloda lánc, meg másból Rózsikáék panziója.