NIC Bonding

 ( makgab | 2017. május 27., szombat - 18:28 )

Üdv!
A "NIC Bonding" felmerült egy ismerősnél.
Understanding NIC Bonding with Linux
Configuring Network Interface Bonding

Egy kis hálózatban érdemes beállítani? Pl. 1 szerver (2db hálókártya, samba, sql-ügyviteli prg.), 4-5 munkaállomás, Gb-es hálózat.
Valós sebességnövekedés és terheléselosztás biztosítható vele?
A switch-nek is tudnia kell kezelni ezt, persze...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lehet, ez hasonló a Cisco ether-channelhez, ami valami hasonlót tud (layer2 bonding). Csak arról van tapasztalatom, de kisebb LAN hálózaton az ténylegesen lineárisan növeli az átbocsátóképességet. Itt érdemes még konfigot nézni: https://access.redhat.com/documentation/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/7/html/Networking_Guide/ch-Configure_Network_Teaming.html
(lehet egyes toolok nincsenek ubuntun)

Egész konkrétan LACP-s etherchannelt lehet beálítani Linuxon és párosítani egy switch-csel, pl Cisco

Lehet LACP-t IS, de ugyanúgy működik etherchannelben is.

"Pl. 1 szerver (2db hálókártya, samba, sql-ügyviteli prg.), 4-5 munkaállomás, Gb-es hálózat"

Ilyen felhasználás mellett limtál a gigabites LAN?

A sebesség a szerver és bármely kliens között továbbra is max. 1 Gb/s lesz.

Gigabites kliens oldalon nehéz is lenne több:-)

Nyilván így van, én a szerver oldalra gondoltam.
Mert ha 4-5 kliens egyszerre rászakad a szerverre a maga gigabit-jén, akkor ez jelent kliensenként 200 Mbps sebességet, minusz protokoll overhead. Már ha a szerver ezt bírja is IO-val, mert ha nem akkor semmit nem ér a bonding, szóval tfh bírja.
Szóval én nem látom azt az életszerű irodai felhasználást (samba, sql-ügyviteli prg.), ahol a 20 MB/s sebesség kliensenként ne éenne elég.
Még ha Mancika 50 megás táblázatokkal dolgozik is, akkor is leér a dokument 2,5 sec alatt. Persze tévedhetek, azért is kérdezem, hátha tanulok belőle.

Aztán mindent el lehet cseszni, elképzelhető olyan roaming profile-os megoldás ahol a sok Mancika a saját home-jában tart pártíz GB méretű szemetet és csakazértis minden nap másik gépnél dolgoznak, vagy épp a fejlesztő úr úgy oldja meg az ügyviteli rendszert hogy minden kattintásnál leküld egy where nélküli select *-ot a user-nek és kliens oldalon szűröget, láttam én már sok csodát.
De ilyen esetekben nem a hálózatot kell tuningolni, hanem a megfelelő embereket "edukálni". Collos cinkelt vascsővel.

Nincs gond a sebességgel, csak felmerült elméleti kérdésként, hogy van-e értelme.
A samba-n a fájlok megnyitása/mentése nem fogja a sávszélességet, az sql adatbázis sem eszi a sávszélességet.
Szerintem nem nőne a sebesség. Bár elvileg az összefogott hálókártyákon eloszlik az adatátvitel, de az 1Gbps-s switch korlátot akkor sem tudja átlépni.

A NIC Bonding hogyan használható ki? Pl. van egy 10Gbps-s hálózat (10Gbps switch) és a hálókártyák Gbps-esek a gépekben. Ilyenkor a bonding elvileg max. (2 hálókártya) 2Gbps sebességet tudna a Linux szervernek?

A sebesség elvileg nőhetne, de mivel szerinted erre nincs szükség, ennek szerintem sok értelme nincs. És kérdés hogy a szerver egyáltalán ki tud tolni magából élesben 1 Gbps-nál nagyobb sebességet? Mert ha pl. a samba/disk IO/akármi limitál mondjuk egy 80 MBps környékén, akkor ugye minek. És ha 10 gigás a switch (amit kétlek) akkor szerintem egy 10 gigás kártya lenne az igazi, bár az bőven overkill lenne.
Én azt tartom, hogy if it ain't broken don't fix it.

Habár bonding témában egy active-backup jellegű megoldással a hibatűrést fokozhatnád, mert ha a server-switch között meghibásodik az 1. nic/kábel/port akkor a 2. nic/kábel/port átveheti a feladat. (Viszont a hálókártyák és a switch portok se nagyon szoktak meghalni, a kábel pedig nem "romlik el" magától, olyat pedig nem engedünk oda aki elrontja. Ezzel most nem azt mondom hogy soha nem fog elromlani, de tapasztalatom szerint a CPU és a NIC a legritkábban elromló eszközök között van. És több switch halt meg (sksh) a kezem alatt, mint működő switch-en switchport.)

Milyen switch van?


MikroVPS | 50% kedvezmény VPS-re HUP50 kuponnal

"Egy kis hálózatban érdemes beállítani?" Ha nem telíted most a gigabites linket: nem.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."