Adatközpont, energiakérdések

Tegnap ellátogattam Budapest egyik legnagyobb adatközpontjába, ahol szerverek ezreit tartják működésben.
Az nem lepett meg, hogy a dolgok "nagyban" nem jelentik a "kicsiben" felnagyítását, hanem számos új kérdés felvetődését és megoldását (pl. a hűtési rendszer szofisztikáltsága, a "betápok" és UPS-ek redundanciája és kialakítása, a zajcsökkentés trükkös megoldásai, a nitrogénnel történő tűzoltás, mely egyben hűt is az adott pillanatban a gáztágulás miatt), de az igencsak meglepett, hogy mekkora környezeti terhelést jelent egy efféle objektum. Ugyanis a tartalék generátorokat akkor is ki kell próbálni rendszeresen, ha nincs rájuk szükség (mert nincs áramszünet). Ez évi sok ezer liter üzemanyagfogyasztást jelent.

Tehát, amikor magától értetődő természetességgel rányomsz egy Google keresésre vagy bármi olyan informatikai szolgáltatásra, ami "jár", nem árt szem előtt tartani, hogy ez mi mindent von maga után. Bennem felmerült az, hogy társadalmi összefogással elő lehetne mozdítani azt, hogy a 99.9999%-os SLA helyett nekünk elég lenne 99.9%-os is, ha ezen az áron felejtőssé tehetnénk a generátorok rendszeres kipróbálását (vagy ad abszurdum fenntartását).

Szerk: Kiderült, hogy nemcsak a "próbáljuk ki, megy-e még" miatt fogy a sok üzemanyag, hanem amiatt is, mert alapjáraton mindig nyomatják a generátor(oka)t, hogy bármikor 1 perc alatt felnyomathassák a teljesítményt.

Szerk: ^ Ez téves, csak a fűtését tartják fenn folyamatosan.

Hozzászólások

Hát azt kétlem. Az áramkimaradás elég nagy gond adatközpont esetén, de nem az uptime miatt hanem mert az újraindítás stressz és pénz.
Legalábbis sokkal kisebb méretben ezt már így látom, nagyobban meg méginkább az kéne legyen.

Felmerült bennem, hogy a hajbazer rokona vagy. Bizony kell az a 99.9999, különben rásüti a fizetős ügyfél, hogy milyen bugos szar és megy tovább. A másik, hogy a fennmaradó 0.1 nem tervezhető, mikor jöjjön elő. Nyugodtan előjöhet egy kritikus időszakban egy kritikus műveletnél. És éves szinten 8.76 óra, ha jól számoltam, és nyugodtan eshet egy munkanapra (persze nem feltétlen egybefüggő a leállás és lehet akár több is, akár kevesebb is).

Na várj, ezt a matekot nem teljesen értem a 4 9-es számításodnál (99.99%)
365*24*60 == 525600 perc egy évben
525600-nek a 0.01%-a (ami a kimaradás lehet) az 5256 perc, ami majd 87 óra (3.65 nap).
Még ha 5 9es (99.999) beszélünk is, akkor is 525 percről van szó, ami így is 8.7 órányi kimaradás éves szinten.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

> És éves szinten 8.76 óra

Es ez csak a downtimeok osszideje, azt nem jelenti, hogy evente egy 8 oras downtimeod lesz. Es az atalad nyujott szolgaltatasok downtimeja nem 2 masodperc lesz akkor sem, ha csak annyira megy el a villany.

Ha nem lenne ertelme ennek akkor szinte senki sem fizetne ki, de en inkabb ennek az ellentetjet tapasztalom.

--
http://blog.htmm.hu/

"Ez évi sok ezer liter üzemanyagfogyasztást jelent."

Legyen a sokezer mondjuk 10000.
Kettő darab 1.6-os benzines országjárós autó, ami évi 220 napon át napi 280km-t megy, kb. ennyit fogyaszt.

Üdv,
Marci

Éppen egy agregátor átalakításon gondolkozok, mert ha ilyen az időjárás akkor célszerű akár egy kis cégnek is folyamatos áramellátást biztosítani pár "lét-fenntartó" eszközhöz. Biztosan lesz benne időzített próba indítás és annak kiértékelése. Mert ha egy ilyen eszközt nem használsz pár hónapig, teszem azt 1 évig, akkor szinte biztos akkor nem fog beindulni amikor kellene. Akkor pedig semmit sem ért a dolog, ha egy 1 napos áramszünet esetén nem a munkámat végzem, hanem keresem hogyan javítsam / javíttassam meg azt amit használni szeretnék éppen arra az 1 napra abban az évben.
De mással is van így. Ha egy szerven rendszeres karbantartásokat elvégzik, akkor kisebb a véletlen meghibásodás esélye. Persze amit kifizetsz karbantartásra az az összeg egy idő múlva több lesz, mint az egyedi javítás ára, teszem azt a teljes szerver ára.

A rendelkezésre állást meg kell fizetni. Gép elhelyezéskor mindig elgondolkozik az ember, hogy érdemes-e a drágább normális helyre vinni, vagy esetleg jó az olcsó is és belefér 1-2 nap kiesés a szolgáltatásban.
Én a szervereimet olyan adatközpontokba vittem amelyeknél leginkább órákban, vagy percekben mérhető a teljes éves kiesés. Így nem is foglalkozok azzal, hogy holnap elérhető-e az a gép. Nyugodtan alszok. Csak néha megijedek amikor küldenek évente egy számlát.

szamomra nagyon soknak tunik ez a 'sok ezer' liter uzemanyagfogyasztas , csak abbol eredoen , hogy monjuk hetente 10 percre beroffentik a generator diesel motorjat.
de javitson ki aki mar latott ilyet uzemben, 'kozelrol'.

Nem csak azért üzemeltetik folyamatosan ezeket a hardvereket hogy a SLA jó legyen önmagában, hanem azért is, mert sokkal hosszabb élettartamot kapsz ha a hardvereidet (szervereket) folyamatosan üzemelteted, mégpedig azért mert igy nagyjából egyenletes hőmérsékleten tudnak üzemelni. Ha ki-be kapcsolgatod, akkor x darab hőtágulási ciklus (lehűl, felmelegszik, lehűl) után tönkre fog menni ez-az, például a forrasztási pontok (reballing piac ezen alapul).

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Sleeping agent activity has been detected warning warning!
Model name: hajbazer 1.01

:D

A nem közlekedésre használt, kertifűnyírónál komolyabb szintű belsőégésű motorok aránylag kicsi emisszióval üzemeltethetőek.
Van egy elég szűk munka-fordulatszám tartománya, erra van optimizálva pl. az üzemanyag és az emissziós rendszer.
Egy autónál ami 750 és 5-7 ezer rpm közt üzemel, ezt sokkal kevésbé hatékonyan lehet megoldani.
Másrészt meg ha több lenne a leállás, annyiszor több alkalommal kellene odamenni a helyszínre.
Ha nem mindenki biciklivel megy, ez is extra emisszió.
Lehet hogy több mintha ment volna a generátor egy pár órát.

Nem (csak) azért sok kilences az SLA, mert a userek elvárják. Ha nem megy a Google, majd használom a Binget. Vagyis ha leáll az oldal, az nem a felhasználóknak rossz, hanem az üzletnek.

A felhasználónak ebben az esetben édesmindegy, melyik oldal dobja neki a találatot.
De ha a gmail és más szolgáltatások állnak, az már tényleg rossz, pláne ha üzleti előfizetés.
Én csak azt nem értem (vagy csak gonoszkodva bosszankodom rajta), hogy ekkora zöld sügért mint a blogbejegyzés szerzője, hogy engedtek be egy adatközpontba, engem meg miért nem :( .

Rossz helyen dolgozol :D

Amugy elsore erdekes de egy komoly gepteremben azon kivul, hogy lefagy a tokod semmit nem lehet latni amit mashol ne latnal.

Mondjuk egyik gepteremben jartam akkor epp falat bontottak mert leallt a klima illetve egy masikban mikor valaki szorakozasbol tesztelte hogy mukodik e az oltorendszer :D