[MEGOLDVA] Solaris 8 ufs mount linuxon

Sziasztok!

Volt nálunk egy régi Sun szerver (Solaris 8) amire valamikor windows-os kliensek mentettek, mint megosztott meghajtó. Az utóbbi időben mentés nem volt rá csak azért működött, hogy a rajta lévő anyagok elérhetőek legyenek.
Ez a gép is füsttel működött, mert múlt héten egy lángcsóva és némi füst keretében jobblétre szenderült.

A benne lévő merevlemezt USB-n rádugva egy Ubuntu 16.10-es gépre automatikusan felcsatolja.
Látszanak a könyvtárak és a fájlok is, azonban az ékezetes karakterek helyén mindenféle más karakter van, és ki is írja a fájlkezelő, hogy kódolási hiba, másoláskor az ékezetek nélküli állományokat szépen átmásolja, az ékezeteseket hibával kihagyja.

A mount alapból ufstype=old paraméterrel csatolja fel, ezt módosítottuk ufstype=sun-ra, de ez nem változtatott semmit.

A mount leírásában az ufs-nél nincs paraméter a karakterkódolás beállítására.

Hogyan tudnám megadni a mount-nak a megfelelő karakterkódolást?

A válaszokat előre is köszönöm.

(Mindenről van szalagos mentés, de jelenleg ez a kisebb erőbefektetéssel járó megoldás, ha sikerül megfelelően felcsatolni.)

UPDATE

Mindenkinek köszönöm a segítséget, a megoldás végül igen egyszerű lett, linux alatt először a nautilus-sal másoltunk és az nem működött, ma kipróbáltuk parancssorban mc-vel és mindent sikerült lemásolni, majd a convmv-vel átkonvertálni a fájlneveket utf8-ra.

Hozzászólások

Emlekeim szerint UFS eseten es ugy szinte minden UNIX filerendszernel a fileok nevei egyszeru bytestreamek, ezert a kodolast a lemezen kell megvaltoztatni. Az ISO8859-2 - UTF-8 atallaskor en ebbol a celbol a convmvt hasznaltam.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Ket lehetoseg van, ha Windows mentett ra, akkor vagy CP852 vagy CP-1250 / CP-1252 lehet. Esetleg erdemes lehet egy iso-8859-2 -t is kiprobalni.

A convmv alapbol nem csinal atnevezest, amig ezt explicite nem kered tole, igy batran lehet kiserletezni a kodolasokkal, amig fel nem ismeri.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Még egy apróság: a 8-as esélyes, hogy Sparc-on futott.
Most gondolom x68-on vagy.
Endiannesst hogyan kezeli a host, amire dugtad?
Ebből a szempontból (sem) ismerem a linuxot, de esetleg nézz utána!
<-------
You can't grep on dead trees.