[Megoldva] Felhasználó átnevezése win10 alatt

Szeretném átnevezni az egyetlen létrehozott felhasználót win10 oprendszer alatt. Ez a telepítéskor létrehozott egyetlen rendszergazda felhasználó. Tehát nincs másik. Természetesen vele együtt a hozzá tartozó mappát és minden egyebet is (az egész fiókot)szeretném átnevezni. Nem létrehozni másik felhasználót, aztán törölni a régit, hanem átnevezni. Van erre lehetőség? Ha van hol? Plusz jóság lenne mindezt parancssorból (power shell, akármi) kivitelezni.
Köszönöm!

Hozzászólások

Troll: On

Format c: /q, hogy gyorsabb legyen :D

Troll: Off

Nem lehet. Egyszerűen új felhasználót készítessz, majd a régit disabled állapotba teszed.

"A Linux felhasználónak tudatosítania kell magában, hogy ő egy tapasztalt Linux-felhasználó, nem pedig tapasztalt számítógép-felhasználó, mint ahogy egy autóvezető is csak egy autós, nem pedig egy terepjáró specialista. A Linux felhasználónak Windowson fel kell ismernie, hogy újra tanuló lett, mint ahogy az autós is a motoron. A Linuxos-felhasználónak akarnia kell azt megtanulni, hogy az azonos feladathoz több megvalósítás tartozik, mint ahogy az autósnak is meg kell tanulnia használni a motor kormányát az autó kormánya helyett, és fel kell vennie a bukósisakot, amit azelőtt sohasem viselt. És felkészültnek kell lennie arra, hogy elfogadja azt, miszerint a "más" nem jelent "rosszabbat". Ez az egyszerű tény nagy nehézséget jelent a legtöbb gyakorlott Linux felhasználó számára. Rengeteg meggyökerezett linuxos szokással, és egy "pontosan tudom hogyan kell használni a számítógépet, köszönöm szépen" viselkedéssel érkeznek a Windowshoz. A baj csak az, hogy ez nem így van. Ők azt tudják, hogy hogyan használják a Linuxot. Amikor ezek a "póverjuzerek" egy másik operációs rendszer elé kerülnek, akkor pont ők lehetnek azok, akik a legnehezebb problémákba ütköznek: rengeteg mindent el kell felejtsenek."

:P

+1
Nincs igaza az előttünk szólónak. Nem szeretnék motoros hasonlatokkal élni. ;)
Az egyes rendszerek jobbára hasonló feladatra készültek. Mint a motor meg az autó: eljuthatsz velük innen oda. Csak a motorral nem tudsz öt embert szállítani, bármilyen profin megtanulod a kormánymozdulatokat.
Profibb rendszerről váltva hamar kiderül, hogy nem lehet ugyanazt (jól) megoldani.
Így járt egy kollégám is. Először csak szidta a windowst, majd elmélyült benne és feltett egy kérdést: Ha egyszer az operációs rendszer készítését iskolában tanítják, van róla könyv, akkor ezek miért nem olvasták el? :-D

A mostani munkahelyen Windows 10-et vagyok kénytelen használni, ami nem lenne baj, de mindenhol visszaköszön az a mentalitás, hogy "Önnek erről nem kell tudnia". Múltkor például egy mappát nem engedett törölni, mert valamelyik program fogta. (Linux alatt egy lsof és haladjunk.) Windows alatt meg ugye először töltsd le a Sysinternals-t és utána, majd ha sikerült kideríteni a PID-et, akkor a probléma megoldva. Nyilván újra is lehet indítani a gépet, de az nem mindig megoldás.

Illetve két dolog, ami - még mindig - nagyon hiányzik Windows alól:
- középsőgombos copy-paste
- tetszőleges ablak "always on top" lehetősége (néhány program implementálta, de nem mind)

Az always on top logikailag nem is az alkalmazásra tartozik, hanem a window managerre. Mi köze ehhez az alkalmazásnak? A globbing is ilyen emlékeim szerint Windows-on. A del *.*-ot nem a shall fejti ki tudtommal, hanem literálisan megkapja az argumentumot a del, majd az kezdjen vele, amit akar. Innentől kezdve meg csak remélhetjük, hogy az összes parancs esetében hasonló dolgot csinál a glob.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ugyan azért, amiért a környezeti változók beállításáért felelős admin ablakot 10 éve nem tudják átméretezhetővé tenni. A felülete legalább 10 éve ugyan az annak ellenére, hogy bármelyik programozójuk kb. 1 óra munkával tudna egy normálisabb felületet rittyenteni.

"Linux alatt egy lsof és haladjunk."

Windows alatt egy openfiles és haladjunk.
(Legelőször openfiles /local on és reboot, ha még nem volt bekapcsolva. Mindkettő elevated command promptból.)

Always on top: https://app.box.com/shared/4ej5cqoekj, futtatod és ctrl-space-szel ki-be kapcsolod a kiválasztott ablakon.

Üdv,
Marci

A te Linuxodban. Azért ez Linuxon is erősen beállítástól függ. Nálam böngészőben a középső gomb letesz egy bázispontot, s utána az ettől való távolság lesz az a sebességvektor, amellyel folyamatosan scrollozni fog.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor átfogalmazom. Ha te csináltad a rendszert, azt is tudod, mit miért csináltál, s tudod, mit kell tenned. Nem úgy, hogy reménykedsz, talán jó lesz. Az oprendszer részéről nincs túl sok és redundáns nyilvántartás a felhasználókról, ami ezen felül van, az az adott rendszerre jellemző rendszergazdai ámokfutás, de az meg tudható, hiszen aki csinálta, tudja, mit miért csinált.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

pont a napokban csináltam ilyet...

https://www.youtube.com/watch?v=I_51feM85e8

Az "administrator" user a magyar winfosban a "rendszergazda" névre hallgat.

A végére a mappát is átnevezheted meg a usert, viszont mélyen belül ettől sok helyen a régi username marad. Pl amikor jogokat osztasz ki valamihez, akkor a régi user-t kell keresni. Szal kicsit csak látszat megoldás.

Miközben a W10 időnként "reng mint a vadszamár háta" és "Temp" felhasználót kreáll egy "sikerültebb" belépésnél, - mindezt úgy, hogy az égvilágon, semmit nem változtatunk a "profil-user" rendszeren és a két belépés között sincs, - csak időben, - különbség..., - el sem tudom képzelni mit szól hosszabbtávon egy ilyen, az alapértelmezett beállításokat megváltoztató "tweak" esetén. (És ezt a "W10-esítéses" frissítések óta a W7 is időnként hasonlóan képes "megoldani". Én azért óvatos lennék egy ilyen változtatás előtt, - biztonsági mentés erősen javasolt!) Egyszer majd kipróbálom ezt én is, de eddigi profilváltozásokat érintő tapasztalataim, (WXP-től kezdve) alapján, nincsennek túlzott reményeim, persze a puding próbája....! - Még annyit, erre az MS-nél nem véletlenül használnak "officiális" megoldásképpen "alias"-rendszert.

Sok éve már "XP-ztem, W7-eztem", de a W10 és az azzal együtt továbbfejlesztett WU előtt nem találkoztam ezzel. (Igaz, csak kb. öszesen 100 gépre kiterjedő tapsztalatom van.)
Az utóbbi két évben, ezek a "temp" profilok "rendszeressé" váltak. (havi egy kettő mindig előfordul...) (Be tudom annak, hogy a rendszer, a létező profilok "nevében" ütemezetten hajt végre belépést v. változtatást a profil-mappában, ami esetleg, a hivatalos felhasználó belépésekor foglalttá teszi számára, de éppen pont a rendszerindítás-bejelentkezés időpontjában? Lehet, hogy éppen indításkor-bejelentkezéskor "felhős" belépés-szinkronizálás folyik "valahová", felhős irányba és ez zavarja meg a belépés folyamatát? - Minden esetre ordas nagy "bug" lehet..!)

"Szeretném átnevezni az egyetlen létrehozott felhasználót win10 oprendszer alatt. "

Szerintem így ne akard szeretni, semmi jó sem fog kisülni belőle.
Windows alatt a nyitott file-ok lockolva vannak, emiatt az Általad elképzelt művelet sikere kétséges.
Például szeretnéd átnevezni a %userprofile% mappát, amiben írásra megnyitva ott figyel az NTUSER.DAT...

Szabad kérdezni, hogy miért van szükség a rendszergazda átnevezésére?

Üdv,
Marci

elvileg megoldható (win10-en nem probaltam):

1) Készíteszt egy átmeneti, admin jogú usert
2) Belépsz az átmeneti userrel
3) létrehozod az új usered amit akarsz
4) átmásolod a régi usered home-ját az új useredre a Vezérlőpult\Rendszer és biztonság\Rendszer alatt a Speciális beállításokat megnyitva, a Felhasználó profil részben lévő beállításokra kattintva

Kicsit off-topic: ugyanez a móka enterspájzabb környezetben egy jól megparancsozott USMT-vel is megoldható, van kapcsolója a userek mappelésére (én helyi - domain fiók közti váltáskor használtam párszor).
Az gyakorlatilag új profilt készít, és nem mindent hoz át (van hozzá egy XML fájl néhány gyakori alkalmazással, de pl. amikor legutoljára néztem a Firefox-ból csak valami ősi verzióra matchelt, de nem vészes a saját szabályok összetákolása sem), hanem csak azt, amiről megmondod neki a konfigban.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nekem csak az furcsa, hogy ez nem megy olyan egyszerűen, mint Linuxon: nagyjából a shadow, passwd, group file-ok érintettek, a /home alatt egyetlen átnevezés, illetve kell még egy chown -R is. Esetleg még a /var/lib/AccountsService/users egy file-jának úgy 3-4 soros bejegyzése.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért ott is lehetnek kisebb-nagyobb gondok egy ilyen után:
* smb passwd és annak az id mapje
* mail spool
* ha bármelyik konfigban volt abszolút elérési út, azt átírni
* ha van valami fájl indexelő, az jó eséllyel mindent újra fel kell, hogy dolgozzon (bár lehet, hogy lekövetik a mozgatást, fene se tudja)
* ...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ez jogos. Mondjuk meg is verném az xfce fejlesztőit, tudniillik van a konfigokban abszolút elérési út, így ha másik profilban akarom használni a másolt profilt, még egy sed-et is rá kell uszítanom. Mégis mi a racionális indok abszolút path használatára a néppel való kiszúráson túl?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Köszönöm mindenkinek a segítséget, csardij és mrceeka ötleteit követve megoldódott a gond.