Adatküldés Időjárás állomásról otthonra

 ( HandsOfVelika | 2017. április 25., kedd - 10:56 )

Sziasztok!
Először is nem vagyok biztos benne, hogy a témát sikerült eltalálnom... - ha nem akkor kérlek jelezzétek! :)

Szóval van egy nedves álmom, miszerint egy 10km-re lévő időjárás állomásról eljuttatom az adatokat az otthoni pc-re, ahol kiértékelem azokat és viszonylag nagy pontossággal meg tudom jósolni a 10km-re lévő termőföldeken a közelgő időjárás változást(eső, hőmérséklet, szélsebesség, szélirány, páratartalom, stb...). Ehhez a következő eszközt gondoltam, hogy beszerzem: MISOL.

Ez egy kész időjárás állomás, mindent tud amire szükségem van/lehet, és rendelkezik napelemes töltőrésszel is.
Jár mellé egy rádiós egység is, ami 100m távolságig elvileg működik(nekem ez a funkció pont nem szükséges).

Szóval a tervem a következő:
Kihelyezem az állomást az egyik földem közepére.
A rádiós egységet valahol a közelbe, vagy az állomásra felszerelem, esetleg ha nem elegendő a napelem akkor egy napelemes powerbankkal is felszerelem ezt az egységet.
Itt vagyok megakadva, hogy az adatokat el kellene juttatni otthonra. A vevő egységre usb-vel lehet csatlakozni és ezen keresztül tölti a pc-re az adatokat, amire a kiértékelő szoftvert telepíteni lehet(Windows).

Egy málnaPC-re gondoltam, amit szintén bedobozolnék, ezzel a powerbankkal táplálnám, és a rendszerhez adnék egy 4g képes mobilt is.

A mobilnetet megosztanám a málnaPC-vel, amiről így már el lehet juttatni az adatokat otthonra.
Egy komoly kétségem van, hogy a málnára ha linuxot telepítek és nagy valószínűséggel nem lesz támogatása a mérőállomás vevő egységének, ki tudom-e nyerni így is az adatokat?

A másik ötletem, hogy a málnára Windows telepítek és a kiértékelő szoftvert is telepítem, majd így küldöm el az adatokat.

Szóval az adatok elküldésénél vagyok meglőve, hogy hogyan lehetne ezt még kivitelezni, ebben szeretném a segítségeteket kérni, ötleteléssel elsősorban, de aki teljesen más vonalon valósítaná meg a dolgot azt is szívesem meghallgatom.

A kit ára(a mobil és a SIM ára nincs bent):
Az állomás ára: ~$90
Powerbank(napelemes): ~$40
Raspberry Pi 3 Model B RPI 3 : ~$40

Összesen ca. $170 pénz durván 50k HUF, ami mondjuk 1 kör permetezés ára, szóval ez ha működik remélem sok felesleges munkától, és pénzkidobástól tudom megkímélni magam.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem a linkelt állomás megegyezik ezzel: http://www.foshk.com/Weather_Professional/WH2310.html
Ha pedig így van, akkor RPi + Linux + weeWX irányban nézelődj szerintem: http://www.weewx.com/

Málnából a Zero nem lenne elég?

És te képzett meteorológus vagy, aki egyetlen helyen mért adatokból megjósolja arra a helyre a következő nap időjárását?

Ennek semmi köze a probléma megoldásához, ez már az ő dolga.

Szerintem csak rövidtávú előrejelzés kell neki. Hint: mezőgazdasági gép rezsi óradíja elég izmos, már egy felesleges kiállás, vagy egy szeles időben végzett szórás is jelentősen pénzkidobás. Az elpazarolt időről nem is beszélve és akkor erre jön rá a permetezés 50 ropis anyagköltsége.

Én is erre gondoltam. Egyszerűbbnek tűnik egy szkript ami közelben lévő, 4-5 darab, wunderground-ra regisztrált, állomás adatait összegyűjti és hasznosítja.
Persze a barkácsolási szenvedély sokszor felülír minden logikát. Ezt magamról tudom a legjobban, számtalan olyan dolognak fogtam neki, amit soha nem fejeztem be.

Szerintem az eszköz birtokában kibányászható belőle az adat a Windows-os szoftver nélkül is, de kérdéses: megéri-e munkát?

Én az Intel-es, Windows-os SBC-k környékén keresgélnék, méghozzá olyan után, amihez "rendes" Windows jár.
Találomra keresve a neten egyet: http://www.lattepanda.com/product-details/?pid=1
Erre feltelepítheted az eszközhöz adott szoftvert, távolról kapcsolódhatsz a desktopjára. Szóval, úgy tűnik, nagyjából megoldja a feladatot. Azért az eszközhöz adott szoftvert még megvizsgálnám, hogy mennyire automatikus és nyitott a működése.

Üdv,
Marci

Homeban még mindig nincs Remote Desktop. ;)

Egyébként a szoftverére rá nézve úgy tűnik maga a cucc mint USB HID device látszik és a remekmű MDB-be tárolja az adatokat. :D

Van vnc vagy akármi.

Üdv,
Marci

Na!
Marci megoldása tűnik a legegyszerűbbnek.

A gondolat menet közben picit változott:
Ennek az eszköznek az adatlapján tápnak: 5V2A van megadva. Ez 5V*2A=10W, ami a maximális felvétele. Ebből kiindulva egy 8000mAh napelemes powerbank elegendő lesz, úgy hogy tervezek egy 4G-s huawei beltéri(!) modemet usb-n a lapra csatlakoztatni(1db USB3.0 és 2db USB2.0 van a lapon).
A beltérit szerintem be tudom úgy dobozolni, hogy nem lesz gond vele.

A teljes rendszer így persze jóval drágább lesz:

Mérő állomás: 90USD
Panda sbc: 90USD (Windows 10 telepítve, de nincs aktiválva)
Win aktiválás: 94USD
Powerbank: 30USD
4G modem: 27USD
szum: 331USD

Ez így ca. 100k HUF ami az előző 50k-hoz képest duplája!

A másik lehetőség, aktivált windows-al pandát venni:

Mérő állomás: 90USD
Panda sbc: 120USD (Windows 10 telepítve, és aktiválva)
Powerbank: 30USD
4G modem: 27USD
szum: 267USD

Ez így ca. 80k HUF amihez kapok egy windows 10 home-t is, szerintem ezt választom.

Egy kérdésem lenne még. Amennyiben nem jön össze, hogy minden nap automatikusan feltölti valami drive-ba az adatokat, akkor nekem kell minden nap "kézzel" lementeni, vnc-n vagy valamin keresztül. Ezek a remote folyamatok mekkora adatforgalmat generálnak(kapcsolódok, letöltöm és bontom is a kapcsolatot)? A mobilnet miatt lehet esetleg érdekes. Csak példának: Telenornál 7Ft/MB, vagy 2800Ft/1GB

Továbbá fórumon olvastam, hogy a windows10-ben nem lehet kikapcsolni a frissítéseket. Erre valakinek valami megoldása, hogy egy lehetőleg nagyon "fapados" win10-et tudjak összehozni?

"windows10-ben nem lehet kikapcsolni a frissítéseket."

Metered connection esetén csak a legszükségesebb frissítések települnek, tudommal.

Üdv,
Marci

Ha 10 W talán elég lesz a 4G modemmel együtt, de ahhoz a 8000 mAh (3,7 V * 8 Ah ~ 30 Wh) napelemes powerbank egyáltalán nem lesz elég: csak három órát bír majd menni, és ekkora napelem tud tölteni verőfényes napsütés esetén 1 W körül, szóval soha nem fog visszatöltődni.

Ha üzembiztosan szeretnéd napelemmel tölteni és akkuról üzemeltetni a 10 wattos fogyasztást, akkor ahhoz kellene egy 240-480 Wh akkumulátor (ami egy tipikus autóakkumulátor) és közel 8 óra alatt vissza kell töltened a 240 Wh energiát napelemről, az 30 wattos panelt jelent, ami majdnem egy 50 x 50 centis tábla megfelelően tájolva.

Vagy lejjebb kell adnod a teljesítményigényből...

Gondolom nem kell 0-24-ben mennie a gépnek, le lehet tenni sleepbe, majd a mintavételezésnek megfelelően éleszteni a gépet ismételt adatgyűjtéshez... De ez csak tipp.

engem is érdekelne a téma.

Raspberry Pi Zero W - vagy hasonló minimális kütyü, amint a weeWX már elfut, aztán melléteszel egy hordozható Wifi router-t és egy rövid script küldi az adatokat valahova időnként? Ez így alig fogyaszt (akkumulátoros üzem miatt fontos) és szinte mindent tudni fog, ami kell és nem drága.

A wifi router jelen esetben milyen feladatot látna el?

Abba lehet tenni SIM kártyát és prepaid előfizetéssel hónapokig tudja küldeni az adatokat a RasPi Zero W... alternatív megoldás egy GSM adapter, akkor nem kell Wifi-s RasPi, de szerintem fillérekért lehet venni használt hordozható 2G Wifi router-t, mert mindenki 3G és 4G felé lépett.

(És ezt mitől nem fogják 5 percen belül ellopni? :( )

Nem közli veled a cucc helyzetét ^^

Az alis linkre rányomva még egyszer ennyi a posta, azt belekalkuláltad?

+1

(meg a 27% ÁFA-t)

Valoban, es a 27%-ba a posta is beleszamit.

Nem akarom ellopni a knowhow-t, de leírnád, hogyan gondolod ebből az előrejelzés megoldását?
Mert megnéztem a linkelt eszköz adatlapját, de a "prediction" szó nem igazán fordult elő.
Egy aktuális "19 fok, 23% pára, 5 km/h ÉK szél" infóból honnan fogod tudni, hogy mi lesz két óra múlva, vagy akár holnap (gondolom a munkagépeket jóelőre le kell foglalni, stb.).

azt nem mondta hogy mennyi időre akar jósolni. <1 perc -re esélyes még ezzel az eszközzel is ;)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Hat egy legnyomast meg nem artana hozzacsapni, gondolom :)

Biztos, hogy minden mérendő adatot a helyszínen kell begyűjteni?

A 10 km távolságot tekintve én kettéosztanám a feladatot a mért jellemzők területi eloszlása alapján. Otthon mérném: szél, légnyomás, napsütés. A helyszínen mérném: hőmérséklet, páratartalom, csapadék. Bár a csapadék is lehet, hogy mehetne otthonra. Az, hogy esik-nem esik, talán a páratartalomból is jól kikövetkeztethető, hogy ezen túl van-e jelentős különbség mezőgazdasági szempontból 10km-en belül, azt nem tudom. Ha ilyet akarsz csinálni, akkor feltételezem, hogy akkora a földterület, hogy a két vége között is lehet jelentős eltérés eső mennyiségben.

Az összes többi adat már ezekből számolható, illetve a mért adatok rögzítése után a tendenciák jelezhetők. A kihelyezett állomáson egy mikrokontrolleres áramkör (Arduino vagy Microchip vonalon, sok minden kapható készen) képes mérni-tárolni az adatokat, egy gprs modulon keresztül pedig rendszeresen átküldeni otthonra. Tápellátásnak Li-Ion akksi, napelemes töltővel elég lehet, mindenesetre töredéke a fogyasztás az általad felvázolt elrendezéshez képest. Az egész kütyü elfér egy kisebb kültéri dobozban, jól elrejthető, talán kevésbé lopásérzékeny, illetve ha viszik, akkor nem százezres a kár.

Én ilyen helyre se Windows-t, se Linuxot nem raknék.

Hozzáteszem, nem igazán értek az időjáráshoz, lehet, hogy vannak olyan dolgok, melyeket nem (jól) tudok, majd elmondod.

Árpi

Egyik ismerős hasonló feladatot időképes eszközökkel oldott meg.
Minden megy az időkép szervere felé.
Webes felületen megtekinthetőek az adatok.

Pont ezt akartam kérdezni, hogy nincs-e a birtok mellett valami település, ahonnan valaki már most tol időkép/köpönyeg/akármi felé adatokat és elég lenne azt nézni, vagy a település birtok felőli végén lebizniszelni valakivel, hogy fogadja be a dobozt és adjon neki áramot valami minimális havi pénzért. Tényleg nem lenne olyan pontos, mint ha a terület közepén állna egy oszlopn az állomás, de kevésbé lopnák és lenne stabil áram ellátása.

Persze lehet, hogy a domborzati viszonyok miatt akár már 200 méterrel odébb is jelentősen mások az időjárási paraméterek.

+1 az Időképre. Én tőlük vennék valami kész megoldást ami kompatibilis a rendszerükkel.
Ha ez megvan, akkor nem csak a saját, de sok (nem privátra kapcsolt) állomás visszamenőleges adatait is meg tudod nézni.
Ők meteorológusok, mindenféle modellezésből jó eséllyel tippelnek a közeli változásra, nem tenném rá a nyakam, hogy ez egy átlagembernek is sikerül 1db saját állomás alapján :-)

Szia!
Ez ismét egy nagyon jó ötlet, illetve köszönöm mindenkinek aki elötletelt vele.
Az időképesekkel ma/holnap felveszem a kapcsolatot, illetve mindenképpen a hétvégén szeretnék egy nagyobb update-t a témához, az eddigiek alapján.

A 10km-es táv önmagában nem igényelné, hogy ne otthon mérjem az adatokat, viszont a Fertő-tó mellett vannak a földek és nem azt mondom, hogy minden alkalommal, de elég gyakran megviccel minket az időjárás.

Köszönöm azokat az észrevételeket is, akik jelezték, hogy szállítási díj szinte megegyezik a termék árával.
Egyelőre most utánajárok azoknak a dolgoknak amiket írtatok.

Köszönöm addig is!

Ha az időképes megoldás szóba került, akkor érdemes megnézni a Holfuy magyar fejlesztésű időjárási állomást is. Elég robosztus és autonóm, illetve sok érzékelő kapcsolható hozzá, cserébe nem olcsó.
http://holfuy.com/hu/

Az angol oldalon némileg több infó és árak is vannak.

mivel tud többet ez, mint az Időkép féle?
Nem azért propagálom, mert van az udvaromban egy, de az is magyar, minél több van, annál pontosabb a rendszer, ill. annál gyorsabban tudnak egy modellen korrigálni. Pl frontbetörés pontosan merre tart, gyorsul, lassul, etc.

Mért jellemzőkben szerintem kb. ugyanazt tudják, a különbség a robosztusságban, energiaellátásban és az adatkapcsolatban van. Ennél akkus üzem van napelemmel és nem külön IP illesztőt használ (mint az Időképes megoldás), hanem beépített GSM modemet. Ennek és az egyedi fejlesztésnek persze olyan hátránya van, hogy saját infrastruktúrára nem igazán lehet adatot gyűjteni...

plusz az alacsony mérőszámból és háttérből jelentősen kisebb a sansz a pontosabb helyi modellezésre (szerintem).
Az időképnél meg gond nélkül megoldható a mobilstick használata, ha nem másodperces szélmérő van, akkor meg pláne.

Felfogtam a problémát, ugyanakkor azt gondolom, hogy a helybéli Józsi bácsi hetven év időjárási tapasztalattal a csontjaiban egy telefonhívás árában el tudja mondani, hogy mi a pálya, honnan fordul a felhő és hogy mi várható. És még örül is a hívásnak..
Bár amilyen változatos időjárásban volt részünk mostanában.?!
--
God bless you, Captain Hindsight..

Én is inkább a PiZero irányában gondolkodnék egy USB-s mobilstickkel - de előre szólok, én még nem találkoztam olyan napelemes powerbankkal, ami valóban működött volna. Azaz ezzel az áramellátással még lesznek gondok.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Működik az, csak a méretéből adódóan lassan tölt... :)

...a példában szereplő ~30 Wh kapacitású akkumulátort a rajta lévő 1 wattos napelem némi töltési veszteséggel 36-40 óra alatt fel tudja tölteni teljesen. Ehhez déli irányban 30 fokban tájolva kell három verőfényes nyári napsütéses nap... :)

Gyakorlati tapasztalataimat (és két másik ismerősömét) írtam le többféle ilyenről. De adja az ég, hogy neked legyen igazad :-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Én gyakorlati tapasztalat alapján írtam, amit a fizikai paraméterek is igazoltak... dél felé tájolva 30 fokos dőléssel töltötted árnyékmentes helyen három felhőmentes napon át?

Az én véleményem, hogy ahol föld (és termelés) van, ott kéne (fúrt) kút is, ahhoz meg delej.

Tudom, van ahol úgy locsolnak, hogy fúrt kútra ráteszik a robbanómotoros szivattyút...

Nagy a baj, ha robban a motor.

Meg ha ég a lámpa.

Kötözködés helyett vidd le az üres Fantás üvegeket a szelektívbe!
De a neont ne hagyd megint égve a tárolóban!
Utána tárcsázd fel Annus nénit, hogy ma este már nem megyünk át, mert rossz a kocsi!

Üdv,
Marci

Én mindig lecsavarom a lámpát.

Csak egy ötlet: ha már úgyis tákolunk, a raspi vagy inteles lap helyett egy ilyesmi eszközzel olcsón, picike fogyasztással ki lehet hozni egy USB/IP konfigot. Bár azt nem tudom, hogy mobilnettel mennyire megbízható, van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata?

subscrible

subscribe

Meteorologiahoz:
az allomas elorejelzesre nem jo. Latod a trendet pl sullyedo legnyomas, de ez altalaban nem eleg. Ha tervezni akarsz, akkor pl a met.hu-n is lathatod a teruleti elorejelzest. Ha csak egy napra kell, akkor AROME, ha tobb napra, akkor az ECMWF modellt ajanlom: http://met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/
Ha rovid tavra tervezel akkor az idojarasi radarok megmutatjak a csapadekmezot. A tavat jol latja az osztrak, illetve a szlovak radarhalozat is.
Adatkuldes:
Ha nincs sok adat, akkor a kesobbiekben a LoRaWan halozat is szoba johet.

Udv:
Istvan

https://hup.hu/node/153209#comment-2093577

( flatline | 2017. április 25., kedd - 11:25 )
Ennek semmi köze a probléma megoldásához, ez már az ő dolga.

Jol van na, de hiaba mukodik kifogastalanul, ha nem vezet celra. Nem tudtam szo nelkul hagyni, tudod szakmai artalom :-)

Csak azért szóltam, nehogy te kimaradj a lehurrogásból.
:)

Na!
Kicsit elkésve de szeretném lezárni a dolgot!
Sikerült beszélnem az idokep.hu egyik munkatársával. Miután előadtam neki a tervemet, közölte hogy ez semmilyen formában sem fog működni. Eleve technológia sincs ami ezt lehetővé tenné, illetve ha lenne is megfelelő mennyiségű és !pontos! adat, akkor is meteorológus szükségeltetik ehhez. Nincs eszköz ami megfelelően ki tudná értékelni az adatokat(nagyon sok szoftver támogatja a munkájukat, viszont ők hozzák a végleges döntést)!

Továbbá felhívta a figyelmem arra is, ha bárhol(pl ebay, amazon, aliexpress, stb) találok bármi olyan eszközt ami azzal van promozva, hogy "professional" azt meg ne vegyem, mert ezek csak erősen jósolnak pár függvény által.

Ami még szóba került, hogy létezik-e fizetős része a dolognak, szintén azt a választ kaptam, hogy aki szakember a témában az erre a kérdésre nemmel felel, mert az szintén csak kártyavetés lenne.
A fő probléma a megfigyelni kívánt terület nagysága. Minél kisebb területre kellene "pontos" előrejelzés, annál lehetetlenebb a feladat, így a lehető legpontosabb előrejelzés továbbra is az időkép, illetve a hasonló oldalak, valamint a radarképek amik ingyenesek.

Ezek tudatában feladom a terveimet és csak időjárási adatok naplózására vásárolok egy eszközt: https://shop.eurochrom.hu/muszerek/idojaras-elorejelzok-meteorologia-allomasok/pce-fws-20-idojarasjelzo-erintokepernyos-szolarmodullal

Ez ha jól olvastam akkor összehozható weeWX-el.

Egy utolsó kérdés: Lezárható valahogy ez a téma?

Én továbbra sem értem, miért nem az a legjobb megoldás, ha megveszed az Időképtől az általuk forgalmazott szenzorokat, ezzel segítve a munkájukat - továbbá biztosítod a naplózás lehetőségét is.

Ha van rá jogosultságod, akkor a topic-ot tudod módosítani [MEGOLDVA] felirattal.