38kHz IR LED távolság

 ( s_balazs | 2017. április 15., szombat - 15:52 )

Sziasztok!

Egy TSOP4838 infra vevőt szeretnék használni egy egyszerű ki/be kapcsolásra (amíg van IR jel, addig kapcsol) de nagyon nem akar működni a dolog 30cm távolságnál messzebről. A vevő egy mezei TV távirányító jelét néhány méterről simán veszi, szóval úgy tűnik megbírkózik ekkora távolsággal.

A saját infra LED-emnek (940nm hullámhosszú, mint a vevő is) fix 38kHz jelet állítok elő és kis távolságból érzékeli is a TSOP, de amint távolítom tőle kb 30cm után már nem tudom úgy írányítani, hogy stabilan kapcsoljon.
Próbálkoztam előtét ellenállás csökkentéssel hogy minél nagyobb fénnyel világítson a LED, illetve a 38kHz jel kitöltési tényezőjével is játszadozom 20-80% között, de nem segített. Telefon infra érzékeny kamerájával nézve a LED fényereje kb akkora mint a távirányítójé...

Mit nem veszek figyelembe vajon? Esetleg meg kellene szaggatnom a 38kHz-et is néhány periódus után?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

hany V es mekkora ellenallas van a led elott? Mikor csokkentetted az ellanallast, akkor mennyirol mennyire? Es mivel hajtod meg a ledet?

"The TSOP24.., TSOP44.. series devices are optimized to suppress almost all spurious pulses from Wi-Fi and CFL sources. They may suppress some data signals if continuously transmitted."
Szerintem, ha folyamatosan [1]-et küldesz neki az a legkevésbé tekintheti adatnak. Így az zavarás és meglehet, hogy eldobja egy idő után a szűrője.

Próbálj pl. 1-10 Hz-es jelet átvinni, azt még szemmel is láthatod, hogy sikerült-e.

Mi a cel? Adott egy eszkoz, amit nem ugy, es nem arra hasznalsz, amire valo. Lehet, hogy alkalmas a problemad megoldasara, de csak azt irtad le, hogy mivel probalkozol, es nem azt, hogy mit szeretnel vele elerni.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Egy infra kaput szeretnék építeni belőle, azaz két pont közötti jelenlétet kellene érzékelni stabil ki/be állásokkal. A két pont közti távolság max 3m.

Nem járnál jobban egy pontlézerrel?

+1

Ilyenhez van Arduino kódom, ami Samsung TV távirányítót vesz (POWER, VOL+, VOL- gombokat csináltam meg): https://github.com/rizsi/Arduino-IR-decoder

Nekem a viszonylag nagy szoba minden pontjáról működik, illetve sokszor úgy is, hogy nincs direkt rálátás. Viszont a "kis gagyi" távirányító csak néhány métert visz.

igiboy válasza lesz a tuti szerintem.

Az adatlapban az 1. ábra és az 5. oldal alján a táblázat leírja, hogy milyen jelet szeret venni az eszköz. Ez a cuccos pont nem fénykapuhoz való, hanem modulált jelhez. Azt írja:

After each burst of length: 10 to 70 cycles a minimum gap time is required of: ≥ 12 cycles.
A fenti infók alapján kiszámíthatod a maximális moduláló frekvenciát (ha gyors működést szeretnél), és a moduláló frekvenciára kell egy (hiányzó impulzus) detektort építened!

A led típusa/meghajtása is kritikus lehet. Kamerával nem tudod megmérni a teljesítmént. Meséld el a kapcsolás paramétereit!
A kitöltési tényező meg legyen 50%!

Köszönöm az infókat! Összeraktam a jelet olyanra, ami az adatlap szerint elvileg jó lehet (60 impluzus után 20 impluzusnyi szünet), de a távolság problémán nem segített sajnos.
Ezzel a két LED típussal próbálkozom: TSAL-6100 és L-53 F3C.

Az 5V 38kHz jelet egy AVR állítja elő, ami egy tranzisztoron kerszetül hajtja meg a LED-et. A transzisztor 800mA terhelhetőségű és az emitteren mérve meg is jelenik a jel szépen.
A LED és a 0 közé most egy mindössze 68 ohm-os ellenállást kötöttem bízva abban, hogy így elég nagy áramot kap és ezáltal nagyobb fényerőt bocsát ki, de nincs érezhető változás: 30 cm felett mintha nem is látnák egymást.

Én a helyedben mérnék párat távirányítóval. Ha azzal jól működik, akkor a fényforrás a rossz. Ha nem, akkor a vevő. Ennyivel legalább közelebb vagy a megoldáshoz.

A távirányító jelét veszi több méterről is. Holnap szétszedek egy használaton kívüli távirányítót és annak a LED-jét próbálom meghajtani, így talán leszűkül a lehetséges hibák köre.

Előbb inkább mérd ki a távirányítóban a meghajtást.

Ha a LED és a 0 közé kötötted az ellenállást, akkor emitterkövető kapcsolást használsz. Ebben az esetben <45mA a TSAL6100 meghajtása. A távirányítóban egyes esetekben 2..4A áram is előfordul.

Az ellenállást nyugodtan csökkentsd 12 Ohm-ra (>0,4W). Ekkor legfeljebb 250mA lesz az áram. Az impulzusok számát 30 jel és 70 vagy több szünetre állítsd!
Ekkor a kimenő jel hossza kb. 15 periódus lesz.

Azért megkérdezném, hogy térben és időben milyen pontos érzékelésre van szükséged?

Ha a LED és a 0 közé kötötted az ellenállást, akkor emitterkövető kapcsolást használsz.

Óriási köszönet hogy kiszúrtad! Úgy kötöttem be ahogy kényelmesebb volt a próbanyákon elrendezni az alkatrészeket és ez eszembe sem jutott - shame on me.

Feltettem a +5V és a kollektor közé és csodák csodája máris elszór 2m-re, ami több is mint elegendő.

Az utókornak: A TSOP4838 IR vevő nem érzékeli zajnak a folyamatos 38kHz impulzusokat, amíg kapja a fényt addig stabilan földre húzza a kimeneti lábát.