Swap partíció -> /dev/null

 ( jimmy399 | 2017. április 6., csütörtök - 10:04 )

Sziasztok!

Ma én is áttértem a swap partícióról a swap fájlra. Felesleges helypazarlásnak tűnt most már, főleg, hogy mennyivel kényelesebben lehet kezelni egy fájlt, mint egy partíciót. Legalább hozzácsaphattam a root partícióhoz a megboldogult swap helyét, bár tény, hogy ugyanakkora fájlt készítettem, mint ami a swap partíció volt, szóval a hely változatlan, de valahogy mégis egyszerűbb így.
Szerencsére jó hogy online lehet kiterjeszteni az ext4-es kötetet, még reboot se kellett hozzá.

/Na igen, a windows alatt már NT 3.51 óta (?) ez a swapfájlos megoldás van.../

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"/Na igen, a windows alatt már NT 3.51 óta (?) ez a swapfájlos megoldás van.../"

A nap kérdése:

Linuxban vajon mióta van swap fájl támogatás?

--
trey @ gépház

Nem tudom... Gondolom nem a 0.1 béta óta van benne.

Fórumok szerint 2.4-ben benne volt, csak akkor még lassú volt, 2.6-tól lett gatyába rázva a teljesítménye.

Akkor 2001 óta... Tehát a win beelőzte ezzel.

Oké, tehát másfél évtizede használhatnád. :)

--
trey @ gépház

Bezony, de bennem valahogy megmaradt az, hogy külön swap partíció. :) Bár nem vagyok régóta linuxos olyan 2-3 éve amióta napi szinten használom.

A win meg nem tud swap partíciót még most se :D
Bár sok otthoni felhasználó még a lapozófájlt is száműzné. Amúgy Linux alatt miért nem lap(ozó) partícióról és állományról beszélünk? A windowsnál asszem a 3.1 alatt hívták swap állománynak, de máshogy is működött a memóriakezelése, és gondolom (de javítsatok ki)a Linux kernel is memória lapokat tárol a partíción is mint az NT család.
Amúgy van windows alatt most külön swap állomány a "modern" alkalmazások részére.

Nem értem, amit mondasz. A swap illetve lapozó file, partíció, bármi, az nem csak két különböző nyelven megjelölt ugyanaz a dolog?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, rendszerenként/verziónként eltérhet. Windows 10 alatt is van külön swapfile és pagefile sys kiterjesztésű állomány. Ezért is érdekelne, hogy Linux alatt miért swap a megnevezés.

Windows alatt melyiknek mi a funkciója? Linux kilapozza a ritkábban használt foglalt területeket, s így szabadít fel RAM-ot.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A pagefile a rendes lapozóállomány, a swapfile meg a modern/metrós appoknak kell. Gondolom, a háttérben lévő inaktív modern appok állapota oda íródik ki, de mélyebben nem ismerem.

Ja, hogy úgy. Ami memória management, s a kernel dolga, az Linuxon a swap. Aztán persze van olyan, hogy ~/.cache, /var/cache, /tmp, /var/tmp, de ezek használata már applikációtól függ.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tyű... le vagyok maradva, mint a borravaló: nálam még mindig van egy 8 GB-ot swap partíció, amit értelemszerűen használok, de!
Van VPS-em swap nélkül, ott megkerültem a bulit swap fájllal, és használja is szépen. Jolly joker kérdés: dobjam a kukába a swappartíciót is?

--
-- Üvegfiú - Csontkemény harc
Tégy Jót!®

Miért dobnád? Elfér, nem kér enni ;-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!