2017 a linux desktop éve?

Volt már nálam linux desktop éve 2008 előtt is, amikor az elsődleges oprendszer valami Debian volt, de azért ott lapult egy XP az egyik partíción.

Ezután, szubjektíven mérlegelve azt, hogy linux vagy windows játszik-e szebben virtuálisan a host rendszerrel, úgy döntöttem, hogy utóbbi lesz a host. Ekkoriban még ígéretesnek tűnt az andlinux, remélni lehetett, hogy belátható időn belül fog működni 64 bites gépeken, nem lehetett tudni, hogy hasonlóra a Windows 10-ig kell várni. Így a debian egy vboxba szorult, amit csak nagyon indokolt esetben vettem elő. Aztán elérkezett 2017 és benne néhány "egyidejűleg" bekövetkező véletlen esemény:
* a fiókban egy éve várakozott egy új SSD
* Skype működésképtelenné vált, mielőtt, miközben és miután kikövetelte a frissítését - a wsup service-ről nem is beszélve, ami már régebb óta megkergült
* valahol épp akciósan adták a civ 5-öt, aminek a 4-től eltérően már natív linuxos portja van
* nálam pihent egy olyan gép, amire ideiglenesen átpakolhattam adatot

Megpróbáltam utánanézni, hogy milyen opcióim lennének a windows világban, figyelembe véve azt, hogy már azon is szinte kizárólag FOS szoftvereket használtam. Drágák. És máris fent volt a Linux Mint 18.1, Xfce-vel.

Eddigi meglepetések, pozitívak-negatívak vegyesen:
+ A többmonitoros használathoz nem kell configokat túrni, UI-ról megy minden szépen.
+ PlayOnLinux-szal megy civ 4 is (jó na, azt sem tudtam, hogy létezik PlayOnLinux).
+ Natívan War Thunder, még joystick használatához sem kellett varázsolni semmit.
+ Meglévő Steames játékaim kb. harmada elméletileg támogatott (bár nincs nagy gyűjteményem)
- Kijelentkezés nélküli user váltás háttérben futó képernyővédőkkel és visszaváltáskor kétszeres jelszóbekérésekkel jár (=> képernyővédő kiiktatása minden usernél).
- Filmlejátszás közben energiatakarékoskodni akarna a monitorral.
- Compiz használatánál furán viselkedik a fókusz, ha nem egerészik az ember, ráadásul elállítja az xfce workspace beállításait.
+ Suspend és hibernate rendeltetésszerűen működik, meg a hangerőtekerő gombok is.
- Hang: alapbeállításban úgy gondolta a hang-alrendszer, biztos csak hangszórót akarok hallgatni, a fejhallgató kimenet pedig feltétlenül szeretném magam engedélyezni.
+ Tizenéves scannert szó nélkül meghajtja.

Hozzászólások

>kizárólag FOS szoftvereket használtam

i know that feel bro

"Filmlejátszás közben energiatakarékoskodni akarna a monitorral."

Ez egy XFCE problema? Gnome-on/Unity-n nincs ilyen gond.*

Hack: https://gitlab.com/hobarrera/caffeine-ng

Sajnos amig a Wayland elterjed/maturalodik, addig marad az X az osszes hujesegevel (lasd meg screensaver).

Szerk: en kerek elnezest:

$ ps aux|grep caffeine
gabor 4619 0.0 0.4 436320 35952 ? Sl Mar21 0:08 /usr/bin/python3 /usr/bin/caffeine

Viszont jol mukodik, annyira, hogy el is feledkeztem rola, hogy egyaltalan letezik :)

- Kijelentkezés nélküli user váltás háttérben futó képernyővédőkkel és visszaváltáskor kétszeres jelszóbekérésekkel jár (=> képernyővédő kiiktatása minden usernél).
A képernyővédő beállításainál biztosan be lehet állítani, hogy a képernyővédő után ne kérjen jelszót. Persze ezek szerint egyszer így is be kell írni a lockscreen miatt, de valahol ez is biztosan kikapcsolható, ha zavar.

- Filmlejátszás közben energiatakarékoskodni akarna a monitorral.
SMPlayer, mplayer, mpv, stb.-ben be lehet állítani, hogy lejátszáskor ne engedjen energiatakarékosságot. Szerintem a VLC-nek is biztosan van ilyen funkciója az Advanced Setting valamelyik menüjében.

Kétszeres jelszóbekérés: pont az a vicc, hogy be volt állítva, hogy képernyővédő után ne kérjen jelszót, felhasználóváltás esetén mégis kér pluszban még a képernyővédő is.

Filmlejátszó: a gyári defaultot használtam.

Köszönöm a segítő szándékot (nem ironikusan!), értékelem, a többi hozzászólóét is. Aggodalomra semmi ok, valahogy egész biztosan meg fogom oldani, 15 éve is megoldottam valahogy =) Nem támogatás végett írtam a hupra, csak érdekességképpen megosztani, hogy milyen szubjektíve meglepő pozitívumokkal és negatívumokkal szembesül az ember 2017-ben, ha fellő egy népszerű disztribúciót. A visszajelzések fő tanulságának az tűnik, hogy érdemes ablakkezelőből is valami elterjedtebbet választani.

_______Peter
I am a stone. I do not move.