Puliflllppppprrrrr

Most olvasom, hogy kiválasztásra került az Google Lunar Xprize döntőbe jutott öt csapata. SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, TeamIndus, Hakuto rendelkezik indítási szerződéssel különféle űreszközök kilövésével foglalkozó céggel. A listából valahogy hiányzik a magyar csapat neve. Csak nem sikerült Astrobotic-nak kiköhögni, azt az alig 1.5 millió dollárt? Miért nem lepődök meg ezen?
Jó dolog célok kitűzése, a lelkesedés, tenni a cél eléréséért. Sőt, még lehetetlennek tűnő célok eléréséért való küzdelem is szép. Csak valahogy visszás, a folyamatos sikerkommunikáció, miközben az elért eredmények hangyányiak a feladat nagyságához képest. Igen, kell tájékoztatni az embereket, támogatókat, de csak akkor ha az elért eredmények arányosak a feladattal.
Szóval, most úgy tűnik, a pici magyar puli azt fogja tenni mint ezidáig: Ül a magyar pusztában és ugat a holdra.

Hozzászólások

Valamelyik stand up-os mondta egy fellépésen, hogy, kár hogy a nagyvezér nem Star-Wars rajongó, mert mindenütt űrállomások épülnének :) .

Emlékeim szerint korábban nem jósoltál nagy jövőt a Pulinak. Úgy tűnik igazad lett, így minden okod meg van arra, hogy örülj.

Hogy örülök-e a hírnek? Nem. Sőt, mérges vagyok, nem kicsit.
Miért? Az emberek miatt. Ugyanis az emberek másképp emlékeznek a kudarcokra és a sikerekre. Egy apró sikernek legyen bármilyen triviális feladat megoldása is, milliószor pozitívabban jelenik meg az emlékezetben, mint a végcél előtt egy hajszállal elbukott emberfeletti erőfeszítést igénylő küldetés. A pulinak a bukása nem csak a project végét vetíti előre, de a kicsi, alulról induló magyar űrprojectekét is.(Nem röhög. A MASZAT is ilyen volt.) Ugyanis ezután a befektetőknek mindig lesz egy mumusa, amire lehet hivatkozniuk elutasításkor, feltehetik ironikusan a kérdést:"Ti árultok majd pólókat?"
És ez sokkal nagyobb veszteség, mint az,hogy nem lesz magyar rover a holdon.
Természetesen lenne lehetőség fordítani a dolgon, ha a Puli csapata képes lenne megmutatni, tudnak teljesíteni a versenyen kívül. Ha tét nélkül eljutattnák a roverjüket a holdig, már az is óriási fegyvertény lenne.
Hogy ezért sok lenne a 200 millió? Ez nagyjából a 20 leggazdagabb magyar 3 havi fizetése lenne. Ezek az emberek nem halnának éhen, és óriási szervezésbeli és technológiai siker lenne. Vajon képes lenne erre a Puli? Ez az amit senki nem tud megmondani.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nagyobb probléma mint a pénz? Talán egy korábbi fórum hozzászólásban próbáltam megsaccolni egy ilyen project költségvetését. El nem tudom képzelni, hogy több százmillió forint előteremtésénél mi lehetne nagyobb probléma. Mondjuk egy közepes méretű polgárháború, vagy épp egy kolerajárvány.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Bizonyos embereknek par szazmillio forint eloteremtese akkora problema, mint neked husz forinte.

Amugy meg szart se er a penz, ha emberi gondok vannak a hatterben. Onmagaban a penztol meg semmi se emelkedett a levegobe. A penz ugyanis borzalmasan szar futoanyag.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Valóban, az összes eddigi űrproject okos elmék összekapcsolódása által transzmutálódott anyagok átalakulásából jött létre. A hidegháború alatti űrversenyben egyik fél sem költött el több milliárd dollárt/rubelt a célok elérése végett.
Igen, emberek tervezik, építik az űreszközöket, de ezek a projectek létrejöttéhez, a pillanatnyi gazdaságban és társadalomban pénzre van szükség. Pénzből veszel alapanyagot, pénzből fizeted ki a szakmunkásokat, a mérnököket, méd a 2 órás meetinghez a rágcsát és a bubisvizet is pénzből veszed meg.
Ha van pénzed tudsz venni jó alapanyagot, jó szakembereket, sőt, megfelelő mennyiségű pénz felett már ezeknek sem kell jó, mert pusztán drabszám, a próbálkozások számával képes vagy elérni a célodat.
Lehetsz akármekkora seggfej (hello Von Braun, hello Steve Jobs), ha van elég pénz mögötted, lesz aki dolgozni fog neked.
Könnyű azt mondani, hogy bizonyos embereknek százmillió előteremtése olyan, mint nekem húsz. De a valóság az, hogy ez egy nagy bullshit. Egy gazdag ember csak olyan dologra szór el százmilliókat, ami valahol megtérül neki. Egy kétes sikerű, 100 méteres petárda nem biztos, hogy az.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

De az urhajo szakember az nem olyan, mint a windows rendszergazda, hogy terem a bokorban. Keves van, es sokaig keresik a jot, es ha projekt kozepen kell uj embert keresni, azt megsinyli a komplett projekt. Ha egy mar osszeszokott csapatban olyan nezetelteres keletkezik, akarmi miatt, ami befolyasolja a munkat, akkor abba a csapatba hiaba ontesz penzt, penzt, penzt es meg tobb penzt, nem fog tudni jol teljesiteni.

Vagyis megtoszhatod a dollarmilliardjaidat, legyen az a hadiiparbol vagy mashonnan, ha nincs meg az emberi koponya, aki a penzt tetves technologiava alakitja. Onnantol hianyzik egy lancszem a gepezetbol. Csak azert, mert fizetsz valakinek egy halom penzt, meg nem lesz se kivalo ureszkoz-tervezo koponya, se erzeketlen robot, barmennyire is szeretned ezt hinni. Ha valaha is kozeleben voltal egy csapat vezetesenek, ezt tudnod kellene. A moralis, emberi problemakat csak moralis es emberi eszkozokkel lehet megoldani - es nem meg tobb penzzel.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nincs olyan, hogy űrhajó szakember. Gépészmérnökök, anyagtechnnológiai szakmérnökök, villamosmérnökök, szoftvermérnökök, fizikusok vannak. Ezek közül bármelyikből lehet űreszközt tervező embert csinálni, csak le kell ültetni egy-egy 2-3000 oldalas könyv mellé és ta-daaa, fél év múlva rá lehet bízni az első apró munkát.

Látom, még nem láttál multi céget, meg pár millió dolláros projecteket működni. Elárulom ezeknél a pozíciók 90%-ban csereszabatos emberek vannak. Az oroszok az első Soyuz balesete után, simán megtették, hogy 3000 mérnököt, köztük felelős vezetőmérnököket küldtek a gulágra. Minél több pénz áll rendelkezésre, annál több embert tudsz a feladatokra ráállítani, ezzel arányosan csökken az egy emberre eső feladatok komplexitása és a megkövetelt szaktudás. Sőt, ha pénzed van, akkor válogathatsz a jelentkezők között, nem vagy kénytelen, nincs más alapon, egy autistával együtt dolgoznod, felvehetsz olyant is aki ismeri a fürdés, köszönés, érthető beszéd skilleket.
Sőt, ha pénzed van, nem kell eltűrnöd primadonnákat, sztárokat, és egyéb, "hű de egyedi" életformákat a csapatodban. Mert megteheted, hogy kibaszod a "zsenit" és veszel fel helyette 3 közepes képességűt.

Annó dolgoztam egy cégnek, és jöttek a reklamációk, hogy a legyártott áramkörök selejtesek. Kiderült hogy a végszerelést/flashelést/tesztelést végző mérnök, műszálas pulcsi rajongó volt. Természetesen, az ESD védőfelszerelés viselését megalázónak tartotta. Mikor a harmadik vagy negyedik alkalommal szóltam a főnöknek, hogy a 10x ezer forintos AD nem szereti ha kV-os feszültséggel tesztelik a bemeneteit és szólni kéne a kollégának, csak annyit mondott, hogy hagyjam a francba "ennyi pénzért ezt kap az ember". Mit ad isten, amint bejött egy komolyabban fizetett project, tettek róla, hogy egy jobb ruhatárral rendelkező embert vegyenek fel a fickó helyett.

Ezt teszi a pénz.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"csak le kell ültetni egy-egy 2-3000 oldalas könyv mellé és ta-daaa, fél év múlva rá lehet bízni az első apró munkát."

De mondjuk ha hirtelen egy vezeto mernokot kell kirugni, azt gondolom ket-harom ilyen konyv melle kell leultetni.

Az oroszok egyebkent pont rossz pelda, valamint emlekeztetnelek arra, hogy a NASA-ba is omlenek a dollarmilliardok, megis hany meg hany repulest csesztek mar el a tortenelem soran, pedig valoszinuleg azert odafigyelnek, hogy ne a rosta aljarol valogassanak szakembereket. Multi ceg ide vagy oda, a penz magatol nem valik tudassa, a megfelelo emberanyag kivalasztasa akkor is kulcsfontossagu, ha csereszabatos embereket valogatsz ki. Es azert egy ureszkozt ossze se lehet hasonlitani egy ezerszamra gyartott aramkorrel, mert ha szar az aramkor, kidobod a picsaba, de fenn, parezer kilometer magasan ha szar valami egy urhajoban, plane ha emberek is vannak benne, akkor nem mondhatod azt, hogy a, csapjuk a kukaba az egeszet, hadd egjenek el a legkorben, mit szamit az.

Nem mondom, hogy nincs igazad, azt mondom, hogy szerintem ez az egesz way sokkal bonyolultabb, mint akar te akar en, akik egyikunk se dolgozott meg az uriparban, vagy fejlesztett urtechnologiakat, atlathatnank. Persze, valahol minden sablonok alapjan megy, de azert az ur nagyon veszelyes uzem, majdnem olyan, mintha atomreaktor fejlesztesrol beszelgetnenk. Ha valami felremegy, emberek halhatnak meg.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

ESA egy szép nagy fedőszerv, egy gittegylet, ahol állami alapon osztják a lapokat.

Az a probléma, hogy az űripar igen komoly pénznyelő és csak oda fektetnek be benne, ahol biztosabb a megtérülés. Az itthoni űrcégek, jelentős hányada, egy meglévő, működő cég profitjából reszelte, lassanként, 10-20 év alatt a mai piaci technológiáját. És ezeknek a technológiáknak a jelentős része csak résztechnológia (rádió modulok, műszeregységek, szoftverek, stb.)
Ebből is látható, hogy az űrpiacon tipikusan alacsony fejlesztési költséghányadú cégek formájában vagyunk jelen. Viszont, hogy bővülni tudjon ez a szektor szükség van holdkóros, magas kockázatú projectekre, amiből 10-20 elbukik, de lesz 1-2 ami viszont egy újabb sikersztori lesz. ehhez, meg bátor befektetők kellenek, akik be mernek vállalni 100-200 milla bukását.

Ha az ötös lottót is ennyire egyszerű lenne megjósolni már rég valami zűrprojectben lenne e nyereménye. Sajna a műanyag golyók gyártási hibája nem olyan könnyen borítékolható, mint az embereké.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Kiválasztásra került" - mármint öt csapat tudott szerződést kötni.

"Csak nem sikerült Astrobotic-nak kiköhögni, azt az alig 1.5 millió dollárt?" - miért, őket látod a listán?

Csak halkan jegyzem meg, hogy a Synergy Moon csapat esetében, a csapat tagját képező Interorbital Systems adja a rakétát az úthoz. Tehát esetükben az indítás saját anyagból történik.
Mivel sem a Pulispace oldala, sem a 444-en futó blogjuk nem bővelkedik hírekben, és ha a tavaly szeptemberi lelkes "előszerződés kötés" alapján interpolálok, akkor nekik is jelen kellene lenniük a csapatok között.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "