[MEGOLDVA]Mit veszít(het)ek? KDE5->LXDE (?)

Fórumok

Sziasztok!

A vasam kiöregedett a KDE5-öz.
Kubuntu 14.04.5 alatt remekelt, de a jelenleg kedvenc játékom, a 0AD miatt inkább "do-release-upgrade" művelettel éltem. <- Belátom, baromság volt.

Mit javasoltok, mit tegyek?
Esetleg KDE5->LXDE?

Szerk.:
Megoldva. ( -> Előzményei).

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítségét.

Hozzászólások

vsync-et biztosan ami szerintem desktopon elég gáz.

XRenderrel nincs vsync alapvetően, sokszor próbáltam már megoldani, de nem igazán lehet. Lényeg, ha vsyncet akarsz akkor opengl kell, amit pl. az openbox nem tud, de a kwin igen.
Vagy használhatsz compizt de akkor annyira máris nem lightweight az lxde, hogy megérje a fapadossága.
Mindezt feltéve, hogy zavar a hiánya de pl. ha egy youtube videót nézel akkor elég gáz. Ha egész nap programozol vagy terminálban pötyögsz elmegy.

Nos, lehet, hogy azért, mert egy Kubuntu KDE5-ös verzió mellé telepítettem egy LXDE-t, de:

Simán megy az opengl az nVIDIA settings szerint is, a youtube is teljesen jó, Enemy Territory legacy minden további nélkül fut.

Nincs se akonandi, se kwin, azonban fut a kdeinit4 (hogy része-e a LXDE-nek? Neccesnek gondolom.).

Ebben is gondolkodtam. (Anno azért lett ubuntu(szerver) az első megoldásom, mert olyan volt az alaplap, amihez nem kellett éppen akkor Kernelt forgatni, és itthon is desktopra használtam.) Nem ragaszkodom egyik disztribhez sem, nekem teljesen mindegy: a Fedora szintén lassú. Szerintem ez nem disztrib, hanem hardver -> szoftver összefüggés áll fent.
Egyszóval: plazma vs. oxygen összehasonlításban megtarthatom-e a KDE-t, ha a korábbi teljesítményt meg akarom őrizni?

Összeollózom:

Proci: 4 magos:
- vendor_id : GenuineIntel
- model name : Intel(R) Core(TM) i5-3330 CPU @ 3.00GHz

Graphics Processor:
- GeForce GTX 650
- Total Memory: 1024 MB
- Memory Interface: 128-bit
- Bus Type: PCI Express x16 Gen3

Memória:
- Size: 4096 MB
- Type: DDR3
- Configured Clock Speed: 1600 MHz

64 bites OS van rajta? Nekem pl. a 64 bites ubuntu 14.04 sokkal lassabb egy 4 magos procin mint a 32 bites egy 2 magoson. A magok mindkettőn 2 GHz-esek. Továbbá a 64 bites OS a RAM-ot is nagyon emészti.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Felemészti a memóriát a kpowershell. Nem ssd vinyókat használok, sima SATA vinyóim vannak. Ha esetleg a /home Reiser4 FS-e nem tetszene, akkor tök mindegy, milyen desktopot használnék, akkor is gyengus lenne. (Amúgy a napokban tervezem a Reiser4-t lecserélni. Sajnos sok-sok éve öröklődik OS-ról OS-ra, és bosszant, hogy mindig utólag kell bűvészkednem a becsatolásával.)
Szerk.: amúgy a vinyókat nem pörgeti, semmi jel nem mutat arra, hogy azok lennének a szűk keresztmetszetek.

A VBox telepítés ott van a Velcome SolydK alkalmazásban, meg rengeteg minden (PlayonLinux......stb). Ha felraktad azt nézd át legelőször. A frissítés kezelője is pofonegyszerű, hajaz a Linux Mint-ére. Valaha a fejlesztők a Mint csapatából váltak ki, vagy erősen szimpatizálnak vele.
Hollandiában csinálják a disztrót egyébként. Jó pár hónapja használom, beton stabil.

Előbb egy virtualboxon, majd nagyon halovány képességű notebookon, végül pedig az asztali gépemre telepítettem. Így is több erőforrást eszik, mint a LXDE, ami természetes, de fele annyit, mint a Plazma5 Kubuntu 16.04. Eddig jónak tűnik.
Köszi a tippet a SolydK 8-ért, miska74. Remélem, hosszabb távon is beválik.

Ez már nagyon SolydK 8 téma:
Nem is emlékszem, mikor használtam Debiant - kivéve egy állásinterjút (Linux Mint) - utoljára.
Tényleg stabil, optimalizált a szolgáltatások terén a SolydK 8. Sőt szervernek is minden további nélkül el tudom képzelni. (Érzelmileg a Mandrake-es időket váltja ki.)
A megszokott környezeti kialakítások terén azért kellett küzdenem, de ezt már megszoktam.: Nagyjából 10 éve használok (K)Ubuntut, de olyat, hogy újratelepítés nélkül kiadást-frissíteni Kubuntu-t nem létezik. Legalábbis olyan profán, minden klappol alapon, ahogyan Trey ír róla, nincs.

Humor-OFF: (Vajon a SolydK-fejlesztők a kiadás-frissítést tervezik-e megvalósítani úgy, hogy azt forkolhassam a Trey-féle-Ubuntu-kiadási-frissítési-kéjelgéseknek megfelelően? ;) ) :Humor-OFF

Váltok pár szót a SolydK-fejlesztőkkel.

Esetleg xfce? Nem sokkal eszik többet, mint az lxde, de közel sem olyan fapad.

Én ezeket próbálnám előbb: MATE, XFCE (ez utóbbira már volt is javaslat). Ha az előbbiek egyikével sem kielégítő a sebesség, akkor meg LXDE-t tennék.
Ha a KDE fekszik inkább, akkor a Trinity jó lehet (KDE3 fork), de azt már írta más is (nekem annyira nem tetszik a menürendszere, de a sebességére nem lehet panasz).

Xfce-t használok Compiz-zal. Szerintem jó ez így.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE