Melyik oprendszer a biztonságosabb?

 ( yoursoft | 2016. december 16., péntek - 9:32 )

Az egyik fiam gépe felszabadul gépcsere miatt (Lenovo T400).
Gondoltam kipróbálnék rajta valami más oprendszert. Eddig win volt rajta.
Elsőre Linuxra gondoltam, hogy a feleségem is tudjon rajta netezni ezért Linux Mintre gondoltam.
Az emlékeimben élt egy cikk, hogy egy víruskereső készítő Linux-ra váltott, mert őszintén bevallotta, hogy reménytelen küzdelem van már a win/víruskereső piacon a malware-k ellen.

Ezt erősítette meg bennem ez a videó is:
https://www.youtube.com/watch?v=xv7kBwEVym0

Viszont most rákeresve, hogy emlyik a biztonságosabb oprendszer pl. ezt találtam:
http://techtalk.gfi.com/2015s-mvps-the-most-vulnerable-players/
Illetve egy másik videót:
https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=video&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjsr5u3o_jQAhUBNxQKHWfcCh4QtwIIMDAD&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DqcdNQGXZSfs&usg=AFQjCNFvXBiL4SOEeVnwaZX4fotYR-VrAQ&sig2=U_fwFkQBjh__j--6YnGo0A&bvm=bv.141536425,d.d24

Ez alapján úgy tűnik a Linux sem annyira biztonságos.

Mérlegelési szempontok:
- A jelezett táblázatban a Win10 lehet, hogy nem volt annyira szem előtt 2015-ben. Talán egy fél évet vehetünk komolyan belőle.
- Az MS üzleti érdekű cég, így logikus, hogy igyekszik, amit nem muszáj tudnia a nyilvánosságnak azt a kritikus hibát nem hozza úgy le. Idén tavasszal én is jeleztem nekik, egy szerintem kritikus hibát az Edge böngészőben, nyárra javították, a kritikus alatt 1-el kapott besorolást.
- A felhasználói tábor a Linux alatt kevesebb volt még nem régen. Most az Androidok miatt több szerintem mint a win. Így nehéz eldönteni, hogy melyikre vadásznak jobban a rosszindulatú emberek.
- Felhasználóbarátság miatt jutott elsőre eszembe a Linux Mint. Viszont elvolt a feleségem már Ubuntu + XFCE alatt is.
- Feleségem elsősorban böngészésre / vásárlásra / word doksik kezelésére használná a gépet. Néha szkennelés / nyomtatás is van (Pixma MP210). Ja és Java is kell internetbankolás miatt (CIB).

Ti milyen szempontokat láttok még? Ki mit tesz meg a biztonságért?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem olvastam el a linkelt cikket, csak belepillantottam, de kétlem, hogy minden hiba azonos súlyú lenne.
Pl. ha egy kalap alá veszik a távolról kihasználható sebezhetőségeket és a csak helyben kihasználhatóakat, az torzítja az összehasonlítást.

Másik: nem láttam így hirtelen, hogy csak a megtalált sebezhetőségek számát tették a statisztikába, vagy valami módon a befoltozás idejét is. Szerintem mindkettő számít.
Melyik jobb? Ha egy rendszerben egyetlen ismert hiba van, amin keresztül távolról át lehet venni az irányítást, és már hónapok óta nem javították ki, vagy ha egy rendszerben minden héten találnak 5 új hibát, amit mindig 1-2 napon belül javítanak is?
Szerintem egyik se jó, de a statisztikában a skála két végén jelennek meg.

Az utolsó sorra reflektálva csak... A lényeg a mindenkori user-viselkedésen van. Ugyanannyira sebezhető bármely oprendszert használva a nem kellőképpn körültekintő felhasználó. Ha pedig megteszi (vagy pont, hogy nem tesz bizonyos) a szükséges dolgokat, akkor megint csak mindegy milyen rendszert használ.

--
jAzz

+1

Szerintem a Linux Mint tökéletes választás erre a célra.

Köszönöm mindenki válaszát.

1. Igen a hibák besorolása (távoli / local) is fontos. Valamint az elhárítási idejük. Ilyen jellegű adatokat én sem találtam. :-(

2. "mindenkori user-viselkedés". Igen, ez is befolyásolja. Viszont úgy látom vannak módszerek amivel akkor is tudnak kémprogramot juttatni a gépre, ha pl. csak biztonságos oldalakat nyitsz meg. Lásd 2. videóban szabad prédára kikerült állami szervek által használt kódok. Ezeket most bűnözők is használhatják.

3. Köszi, valószínűleg a Linux Mint marad.