[MEGOLDVA] Szünetmentest keresek otthonra.

 ( Shiroku | 2016. december 5., hétfő - 10:57 )

Szünetmentes keresésében kérném a segítségetek. Normál dugós kivitel és kommunikációs lehetőség* fontos. Olyat keresek ahol ketté van osztva a csatlakozás. Van ami szünetmentes dugó és van ami csak túlfesz védős. Ami rá lenne kötve:
- router
- UPC kábelmodem,
- WD Mycloud NAS (1hdd)

Úgy számolom ez kb megáll 50W alatt valahol. Ezt kellene áthidalnia legalább 5-10 percig. Ha ettől tud többet az csak jó...

Lenne még két laptop, meg telefontöltők, (később monitor) meg egyéb alkalmi apróságok, amiket csak azért kötnék rá, hogy hálózati tüskék és egyéb zavarok ne jöjjenek át... (villámot nem merem írni mert tudom az ellen sok lépcsős védelem kell...) Ezért kell a külön csatlakozó. Ezen a ponton viszont megakadtam. Amennyi csatlakozásra szükségem van annyi dugó nincs egy UPS-en. A túlfeszvédelem érvényesül ha utána kötök egy sima elosztót? Vagy van értelme túlfeszvédős elosztót kötni?

*kommunikációs port USB lenne preferált. Nem tudom milyen funkciókat lehet használni, de olyasmit szeretnék, hogy ha csak pár perc van hátra akkor bizonyos dolgok automatikusan leállításra kerülnek. Ha nincs ilyen vagy nagyon húzós árban akkor tudok nélküle élni. Az is elég ha monitorozni tudom az állapotot.

Láttam, hogy vannak felújított típusok viszonylag jó áron. Nem zárkózom el ezek elől, de nem tudom mi a vélemény ezekről. Érdemes foglalkozni velük?

Végül egy elméleti feltevés. Ha a fenti igényekre megfelelő UPS-re rákötök később egy asztali gépet ami mondjuk fogyaszt bk 100-150W-ot akkor elbírná 1-2 percig amíg leáll a rendszer? Ez tényleg csak elméleti kérdés, mert nincs gép lehet nem is lesz csak kíváncsi vagyok.


UPDATE: 2016.12.21. Ahogy azt a beszélgetések közben említettem végül az EATON 3S 550 DIN típusra esett a választásom. Ma meg is érkezett. Beüzemelés után a szoftverén keresztül látható a fogyasztás ami 44-48W között ingadozik. Szóval viszonylag jól tippeltem. Ezt kb 31-35 percig lenne képes működtetni. Elégedett vagyok az eredménnyel. Az árszinteket nézve viszonylag jó áron sikerült hozzájutni. Bruttó 19 ezer volt. Új, 2 év garancia.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A legkisebb SmartUPS használtan. A "SUA" kezdetűeken USB van, mezei USB A-B kábellel összedugható, apcupsd remekül kezeli.

A 750VA-as modellre (SUA750) 500W terhelést akaszthatsz, azt kb. 8 percig viszi el. 100W terhelést ennek megfelelően kb. 40 percig visz el. (nem teljesen lineáris, mielőtt valaki megjegyezné.)

szvsz ez otthonra drága termékcsoport :( illetve ő szerintem 220-as konnektor-szerű dugaljra gondolt a "Normál dugós kivitel"-lel. ezen meg az nincs.

Pontosan így van. Ez kicsit ágyúval verébre, és nem normál dugós.
Árat direkt nem írtam, mert a feltételeknek minimálisan megfelelő eszközt keresem...

Méretezni bölcs ember nem így szokott. :)
------------------------
{0} ok boto
boto ?

A követelményeket már úgy fogalmaztam meg, hogy fölélőttem egy kicsit. ;)

Mondjuk az, hogy nem a SCHUKO aljazhoz hasonlatos van rajta a legkönnyebben áthidalható probléma.

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
https://www.safaribooksonline.com/

nem vagyok szakember, de fogadni mernék rá, hogy a túlfeszvédelmed megmarad, ha utána kötsz egy sima elosztót :)

a kommunikációs lehetőséghez írj egy oprendszert is szvsz.

szerk.: felújítottat én nem vennék, de ez csak egyéni vélemény. nincsenek jó tapasztalataim a felújított akkus termékekkel kapcsolatban, legyen az akár mobil, akár laptop, akár épp most szünetmentes táp. mekkora kereted van rá amúgy? 20 alatt itt egy, amit bátran merek ajánlani, van rajta egy rakás aljzat is, ami majd kell neked a jövőben, illetve monitorozni is tudod : https://ipon.hu/webshop/product/legrand_310038_keor_m_600va_negyszogjeles_elosztosoros_ups_usb_aljzattal/934575

ez garantáltan bírja azt is pár percig, hogy az asztali géped leállítsd majd.

szerk2.: ahogy nézem, már van linuxra is szoftver a fenti ajánlatomhoz. régebben nem volt: http://ups.legrand.com/software/

A felújított alatt az akksi cserést érted? egy ilyen eszközben kb 3 évente kell cserélni, gondolod hogy mindenki komplett eszközt cserél akksi helyett? nekem 3 EATON van otthon, cégbezárásnál "nálam maradt" :). Azóta mindegyikben 2x volt már akksi csere, mindig megkérdi a szerviz hogy milyet szeretnék, én pedig ár alapján eldöntöm. Idáig ők szerelték be, de időigényes bevinni, csere, visszahozni, a jövőben én cserélem, tipus alapján kiadják az akksit.

APC-nél is 3 éves a ciklus kb, abban egyszerübb cserélni.

igen, az akksi cserést (is) értem. biztos sokan vannak, akik csak akksit cserélnek, de én nem vagyok köztük :)
egy mosógépbe vagy autóba egy ékszíjcsere az oké. de akku nem. macerásabb is, meg bizalmatlanabb is vagyok e téren.

Ez azért nem Li-Ion akku, ami rádgyújtja a házat. Az SLA sokkal több gonoszságot kibír.

Pedig nincs benne varázslat.
Megveszed az általad gondolt minőségű/árú akkukat és beleteszed. Az UPS gyártója se a Marsról szerzi az akksit.

Autóban az akksicserével hogy állsz? :-)

Nem ismerem ezt az EATON márkát. APC-hez képest mennyire megbízható? Akku mennyire "szabványos"? LEsz hozzá akku 3-6-9 év múlva?

bár ezt nem tőlem kérdezed (pedig az én hsz-emre reagálsz épp): az eaton teljesen korrekt márka, meg amúgy egy 100 ezer fős cég. szóval lesz hozzá akku a későbbiekben is :)

Szinte az összes (kisebb, SoHo) szünetmentesben szabvány 12V 7Ah zselés akksi van, 1 vagy több db. Bármilyen akksi boltban kapsz, különböző minőségekben. Igaz, APC (meg lehet, hogy más gyártók is) a sajátjukat preferálják, nagyobb készülékekhez "tömbösítve", márkázva árulják (többszörös áron, persze), de alapvetően azokban is ez van.

Amúgy én is APC (abból is Smart - akár használt is, de azért az újabbak közül) párti vagyok, de az EATON is teljesen jó márka, vagy akár az FSP is (ezeken szokott lenni normál dugalj is, APC-n kizárólag csak PC csati - igaz én simán szoktam csinálni hozzá normál 3-as elosztót :) )

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Köszi, Pene-nek is.

Az FSP azért elég erősen a kínai nyetregős kategória. Nekem is volt (EP-1000), fórumtársnak is: http://hup.hu/node/124296
Nálam fel is lángolt >5 év után.
Sűrűn kellett aksit cserélni benne, azt hiszem kb. 1,5 évig bírták. 2 évente pedig mindig előállt, hogy kb. 5 sec volt csak az áthidalási idő.
Egy APC UPS esetén, kalibrált elektronikával szerintem legalább 5 évig nem szabadna jelentős kapacitáscsökkenést elszenvedniük az akkumulátoroknak.
De az biztos, hogy ha végre megveszem az EP-1000 utódját, akkor inkább egy akkumulátoros felállást választok, és megelégszem azzal a felállással, hogy áramszünet után rögvest elindul a shutdown procedúra.

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
https://www.safaribooksonline.com/

Nem reklámnak szánom: http://bps.hu/ Amik nekem vannak azok tuti 8 év körüliek, 1 hátránya van, az USB-hez valami bonyolultabb dolog kéne, igy az nincs, de még sosem kellett. 1 - NAS, 2 - POEs Swtich 24 portos, ezen lóg 2 AP, 3 - elosztó [modem, router, másik 2 kisebb NAS], mind a 3 egy Eaton PowerWare 5110, illetve a szobában van egy eaton pw 3105, ez az asztali géphez van. Nálam hibátlanul muxik.

"Eaton, has been the main NUT supporter in the past, between 2007 and 2011, continuing MGE UPS SYSTEMS efforts. "
"The situation has evolved, and since 2011 Eaton does not support NUT anymore.

This may still evolve in the future.

But for now, please do not consider anymore that buying Eaton products will provide you with official support from Eaton, or a better level of device support in NUT."

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
https://www.safaribooksonline.com/

Ma vettunk ket Eaton UPS-t (5SC sorozat, az egyik 500, a masik 1500 VA), szepen megy mindketto USB-n is (usbhid-ups), soros porton is (mge-shut).

Kb hasonló kiépítésben nekem egy Back-UPS ES 700 szolgál itt nálam. Nekem is elosztózni kell a sok dugó miatt, de eddig nem volt problémám. Nálam a Synology NAS monitorozza egy USB porton keresztül (valami speciális káben van hozzá,, mert az UPS felőli vége nem USB), ment OOB csak össze kellett dugni a két eszközt.
--
Csaba

+1, teljesen jó, csak áramszünetnél a kikapcsolhatatlan sípolás őrjít meg. RJ és USB végek vannak a kábelen, amin soros kommunikációs forgalmazás fut át. A sípolás miatt tuti, hogy legközelebb egy olcsó vagy használt smartUPS-t veszek.
Rendszergazda kolléga használ irodában teljesen elégedetten eaton-t. 500 vagy 650 din, most nem tudom melyik.

Ez a sípolás egyedi jelenség vagy típushiba?

Minden apc back ups sípol ha áramszünet van. Csak engem nem érdekel. Ha eszköz van rajta, az oldja meg magának, csendben és ne ugrasszon ki az ágyból az éjszaka közepén.

Nálam egy APC Back-UPS CS 650 van, azt Linuxos segédprogrammal - apctest, csak előtte állítsd le az apcupsd-t - konfiguráltam be, hogy maradjon csendben.

Nem hagyományos aljzata van, de lehet kapni olyan végű elosztót is, vagy kell egy kis barkácshajlam.

Ja, hogy úgy. Félreértettem a sípolást. Teljesen már jellegű sípolásra gondoltam.

-

Akkor ez új, az enyémen még kikapcsolhatatlan.

Az apcaccess szerint az én BackUPS CS 650-emet 2006-ban gyártották, szóval nem annyira új feature.

Ez nem segít?
1. állítsd le az apcupsd-t (amíg fut, addig az apctest nem indul el)
2. sudo apctest
3. 6-os menüpont: "View/Change alarm behavior"
4. válaszd a "d"-t, mint disabled

Hm, köszi, ez jó.

A többi menüpontot is érdemes átnézni, mert ha túl érzékenyre van állítva, akkor gyakrabban használja az akkut és akkor a kb. 5 évet nem bírja az akku (7-8-9-es menüpontok), illetve akkucserekor még a 4-es menüpont érdekes, oda érdemes beírni, hogy mikor cserélted az akkut.

Nekem ilyen van otthon:
EATON 3S 550 DIN

rajta lóg:
- PoE switch, 3 IP kamera,
- router, modem,
- NAS

~30 percig simán kiszolgálja ezeket.

+ 1 PC is rá van dugva, azzal együtt nyilván sokkal kevesebbet bír, de a PC egyből leáll ha nincs áram. A többi (egyelőre) megy amíg va nbenne szufla.

(Ja, a csatlakozók száma miatt (3+3) nekem is egy hosszabbítós elosztón keresztül vannak benne a fogyasztók.)

--
zrubi.hu

Szimpatikus darab. Látom többen írtátok az EATON márkát. Nagyon nem ismertem eddig. Mióta van meg? Hogyan vezérled az automatikus leállítást?

EATON szerintem régóta übereli az APC-t bizonyos szektorokban.
Az általam írt verzió USB-s, hozzáadott progival biztosan megy és állítólag open source cuccokkal is kompatibilis, de azt még nem próbáltam.

Alapból amibe az USB portja csatlakoztatva van, azon a gépen fut egy agent ami figyeli az UPS jelzéseit, ha az azt mondj nincs áram, akkor lefuttatja az általad kívánt scriptet, ami legegyszerűbb esetben egy helyi shutdown.
(De egyébként a reakció bármi lehet, lehet más gépek felé is jelezni aproblémát, vagy akár direkt leállítani őket, vagy akár atomakétát indítani ;)

--
zrubi.hu

Nézegettem kicsit a leírását ennek a típusnak. Ha jól láttam akkor kváziszinuszos. Ami érdekes volt, hogy ethernet-et is véd? Ezt milyen sebességgel engedi át? Mert ezt viszont nem írja a gyártó sehol.

Nincs sebességkorlátozás. Ami be az megy ki is. Csak rá van rakva egy "D" osztályú varisztor.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

Nekem ezen keresztül (modem->UPS->router) jön a zinternet, tehát 60 Mb/s-et biztosan visz :)

--
zrubi.hu

Egy darabig én is használtam egy 400VA-es EATON-t. Végül azért nyugdíjaztam, mert kaptam egy cég selejtjéből egy POWERCOM-ot, ami fele olyan lelkesen sem fűti a garázst.
(Ugyanitt 400VA-es EATON szünetmentes táp eladó :))

Én ilyet vettem nemrég: APC Back-UPS XS 950U
Tudja amiket szeretnél. Ha drágállod akkor szerintem van belőle kisebb, ami pár ezerrel olcsóbb.

--
Gábriel Ákos
http://ixenit.com

Nálam egy ilyen megy kb fél éve, rendesen teszi a dolgát.
4 csati szünetmentes, 4 csati csak túlfesz védett.
http://www.arukereso.hu/szunetmentes-tapegyseg-c3133/cyberpower/br1000elcd-p332057849/

USB-n kommunikál a PC felé, sajnos rPI-re nem tudtam a linux klienst ráheggeszteni, de ez lehet, hogy az én bénaságom volt.
Amúgy eth portot is véd.

Tegnap este átböngésztem az ajánlott eszközöket. Az árakat nézve, az APC-nél eléggé vastagon fogott a ceruza. EATON már barátibb, ráadásul úgy láttam sokan használják akár hosszabb ideje is. A igényeim alapján úgy néz ki, hogy egy EATON 3S 550 DIN bőven kiszolgál majd és még tartalék is van benne. A gépet kihúztam a listáról. Egyelőre nem lesz rákötve ilyen nagy fogyasztó.
Ahogy láttam jelenleg 20 ezer az eDigitalnál. Még nézelődöm kicsit hátha beesik akcióba ünnep előtt.
Köszi mindenkinek a segítséget.

Bar nem kifejezetten home kategoria, en egy 1000W-os Dell H914N-t hajtok. kb 500W terheles mellet 30min az athidalasi ido (3 aksi van bent)
Egy baja van, hogy hangos, nem a gep mellett kell tartani.
Ebayen most is hozza lehet jutni 100EUR kornyeken

--
vati

Nézted már, hogy teljesen feltöltött akkumulátorok mellett mennyit ad hozzá a rá kötött dolgok fogyasztásához?
Megtetszett, de félek, hogy áramban leenné a gatyámat. (Láttam olyan 2,2kVA-es UPS-t, ami üresjáratban 50W-ot emésztett.)

+1

Sajnos ez így van. Én ezért szanáltam a régen "fél lakást" elhajtó, bazi nagy külső akksikkal megtuningolt, régi típusú APC Smart 1000-imet, mert ők maguk adták a havi villanyszámlám ~1/3-át :(

( Ugyanitt egy Rack-es és egy asztali Smart-1000 eladó :) )

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Az durva. Annak a költségéből 5 év alatt kijön egy színuszos Honda aggregátor ami tetszőleges hosszúságú áramszünetet áthidal.

Nálam a BackUPS valami 15-20W körül eszik magában (0 terheléssel). Ez havi 500-600 Ft.

Nem neztem, de a ra kotott eszkozeim biztonsaga tobbet jelent nekem. Munkaallomast hajtok rola, gyakorlatilag a studio megy rola. Ezert is irtam, hogy nem kifejezetten home.
De mivel jo aron hozza lehet jutni elgondolkodtato...

--
vati

Az eredeti kiírás végén olvasható történet végkifejlete.
Köszönöm még egyszer a segítséget mindenkinek.

örülünk :) és akkor még a címét is szerkeszthetnéd a topiknak, hogy [megoldva] :)

Igaz, azt elfelejtettem. Most már ez is megoldva. :)

Windows vagy Linux alól menedzseled?

Windowsról megy most.

up