Tesla tekercs

 ( fejesjoco | 2016. december 4., vasárnap - 23:25 )

Pár zenés videó után elkezdett érdekelni, hogyan is működik. Láttam pár jó leírást, hogy mi történik belül, honnan hova vándorol az energia, meg ilyenek. Egy valamit nem értek: miért kell bele a rezgőkör? Ráadásul nem is egy, hanem kettő, összehangolva. Ha fogok egy sima trafót, aminek a primer körét 230V/50Hz-re dugom, a szekunderre teszem a toroidot, és hasonló arányban tekercselem, mint egy Tesla tekercset, akkor azon nem ugyanakkora feszkó fog kisülni villámlás formájában?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ezt az oldalt már láttad? Hátha segít megérteni pár dolgot. http://skory.gylcomp.hu/tesla/mini_tesla.html

Nagy szakértő ám a srác. Van több cikke is.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Na, azért ez nem úgy van. Eléggé érdekes menetszámok jönnének ki ilyen feszültségekre, meg probléma a szigetelés is. Arra gondolok, hogy vasmagos tekercs ablakából nem fogsz tudni kihozni sok száz kV-ot, vagy többet. Marad a légmagos megoldás, de akkor nyilván kicsi az induktivitás, nagy frekvencia kell oda.

A soros rezgőkörben az a jó, hogy rezonancia frekvencián rövidzár. Tehát, ha igen kis feszültséggel megtáplálod, már komoly áram folyik rajta, ez az áram pedig az induktív illetve kapacitív reaktancián jó nagy feszültséget hoz létre, csak értelemszerűen ellenfázisban. Más szavakkal szólva ezzel a módszerrel viszonylag könnyű nagyfeszültséget csinálni.

A módszert alkalmazzák fordítva is, például indukciós hevítésnél. Van egy párhuzamos rezgőkör, becsatolsz energiát, a rezgőkörben elfolyik szerény 300 A körüli áram. A tekercs valójában réz cső, folyik benne a hűtővíz, majd a tekercs belsejébe helyezett fémben örvényáram keletkezik, s így az megolvad. Lehet így vasat is olvasztani akár.

Szerk.: vasmagos transzformátor esetén 750 kV-ra már ilyen szigetelők kellenek, ki sem fér a képre. :) Ja, és ez vonali 750 kV, szóval valójában 433 kV RMS, ami 612.4 kV csúcsban.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE