ATI driver nem települ XP-re

 ( lcsaszar | 2016. november 28., hétfő - 15:02 )

Sziasztok!

Dell gép javítás után nem ad video kimenetet. A Windows XP logó bejön, de amikor desktopra váltana, minden eltűnik, és újraindul a gép. Az újraindulás után lehetőség van csökkentett módba lépni, látszólag minden jó. A videofelbontás 1280x1024/32-bit, nem lehet változtatni. Gondoltam, az alaplapra integrált ATI ES1000 videovezérlővel lehet gond. Leszedtem az ES1000 drivert a Dell support oldalról. Amikor frissíteni akarom az eszközkezelőben a drivert, azt mondja:
"INF error. Video driver not found", majd "Setup was unable to complete the installation. Try to setup your display adapter with a standard VGA driver before running setup".
Ha eltávolítom az ATI drivert, újraindítom a gépet, akkor valami alap VGA driverrel indul, de ugyanaz a helyzet: csak csökkentett módban látok valamit. Ezután sem tudom feltenni az ATI drivert, mindig a fenti üzenet jön be.
Mi lehet az oka?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Pontosítás: Safe módban lehet változtatni a képernyő felbontást. De ez nem old meg semmit. A Safe mód a VgaSave adaptermeghajtót használja. Valamelyik külföldi fórumon azt olvastam, hogy a Windows standard VGA meghajtóját kell feltelepíteni, elindítani normál módban, és utána már felmegy az ATI driver. Sajnos nem tudom, hogyan lehet feltenni a standard VGA meghajtót. A gép a Windows logó után újraindul normál módban, és csak csökkentett (safe) módban megy tovább.
Az eszközkezelő megtalálja az ATI ES1000 grafikus adaptert, de egyéni telepítéssel sem tudok kiválasztani hozzá semmi más drivert, csakis ATI ES1000-hez valót. Nem kínál fel standard VGA lehetőséget.
Ha letakarítok minden ati*-val kezdődő inf, dll, drv, sys, exe fájlt, kiszedem az összes ES1000-et tartalmazó bejegyzést a registry-ből, akkor sem változik a helyzet.
Valaki segítsen!

Pontosan honnan töltöted le a drivert a Delltől és mi a kártya VID/PID-je (Vendor ID/Product ID)?

Innen:

http://downloads.dell.com/video/R166386.exe

(http://www.dell.com/support/home/us/en/19/product-support/product/poweredge-t105/drivers?rvps=y)

VID/PID: PCI\VEN_1002&DEV_515E&SUBSYS_02251028&REV_02\4&24E4947C&0&4048

De próbáltam más régebbi drivereket is. Úgy tűnik, safe módban nem lehet feltelepíteni, csak ha a standard "buta" VGA driverrel indulok normál módban. De nem jutok oda.

Az inf alapján pedig jó hozzá. Próbáltad setup nélkül?

Eszközkezelő->Kártya kiválaszt->Illesztőprogram->Frissítés->Megadott helyről->majd megadott helynek megadod a c:\dell\drivers\R166386\2kxp_inf mappát

Igen, így fel lehet tenni, de normal módban ugyanúgy nem indul az XP. Talán a képernyőfelbontás van elállítva, de azonnal újrabootol, és utána már csak safe módban lehet elindítani, ahol a VgaSave drivert használja az ATI drivere helyett. Vagy valami más baj van.

Az ATI driver-ek uninstalljánál van olyan opció, hogy takarítson ki mindent maga után. Ahogy látom van önálló alkalmazásuk is rá. Én ezzel próbálkoznék.

Vagy/és DDU. Bár az nem tudom, megy-e az ősöreg XP alatt.

Köszönöm, ez működött, leszedte az ATI drivert. De továbbra sem lehet elindítani az XP-t normál módban. Az ATI drivert újból feltettem, de megintcsak újraindul a gép a Windows logó után. Lehet hardver hiba?

csinálj egy clean install-t vga drv installik, klonozd, és aztán próbálj meg drv-ket rárakni. Másik opció hogy esetleg másik monitort próbálj meg használni, lehet hogy valamit rosszul detektál, esetleg a monitor kábelt is kicserélheted egy teszt erejéig.

Igazából a Dell support oldalról leszedett első (nem utolsó) driverrel kellene működnie a gépnek.
Nekem az sem tiszta, hogy most akkor normál módban vga driverrel működőképes a gép?

Normál módban nem jelenik meg a desktop, hanem újraindul a gép. Csak safe módban van desktop. Nem tudom, hogyan lehet kényszeríteni arra, hogy normál módban a VGA drivert használja. Vagy safe módban eleve azt használja?

Lehet bekékülne csak újraindul.

Bootkor F8 -> Automatikus újraindítás letiltása rendszerhiba esetén ?

Hátha a BSODból kiderül valami.

Ilyen opció nem jelenik meg, hiába nyomkodom az F8-at. Csak olyan, hogy a legutóbbi helyes konfiguráció betöltése, normál mód, csökkentett mód, csökkentett mód hálózattal. Közben kiderítettem, hogy csökkentett módban a VgaSave szolgáltatás fut, és a vga.sys drivert tölti be, ezért látok valamit. De az ATI-nek ez valamiért nem jó (miért is nem?). Valami standard VGA drivert szeretne. Nem értem, miért nem mindegy neki, hogy milyen driver volt őelőtte. Standard VGA drivert nem tudok telepíteni a plug-and-play ATI ES1000 videovezérlőhöz, mert ilyen driver nem választható ki, még akkor sem, ha nem jelölöm ki a "csak a kompatibilis hardvert mutassa" gombot.

Tényleg MINDENT megpróbáltam, nem megy sehogy. A végén megpróbálkoztam a Windows repair install-lal, fel is települ, de boot loopba került a gép. Most már a safe módot sem lehetett elindítani.

Na itt sokalltam be, és feltettem egy CentOS-t gond nélkül. Innen tudom, hogy a hardverkomponensek jók. Még egy Windows XP clean install-lal megpróbálkozok.

Ha minden más driver-t lepucolsz róla, akkor gondolom a vga marad neki.

Én is azt hittem. A vgasave és XP és ATI szavakra keresve úgy látom, nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Mindenesetre itt találtam néhány hasznos tippet, amit ma este kipróbálok:

http://www.rage3d.com/board/showthread.php?t=33737172

Megoldás - az nincs. Újra lett telepítve az XP, símán felment rá az ATI driver.

Köszönjük ATI (+ Microsoft?), nagyok voltatok!

Az ATI/AMD-nek van egy "jó" szokása:

Leszarja a kifutó modellek támogatását.