Trump 2016 o/

WAKEY-WAKEY

Hozzászólások

Liberálisok, indexolvasók, ebbe a topicba hullajtsátok bele könnyeiteket.

1 2 3 4 5

Vajon Trump támogatóinak mekkora részét teszik ki azok, akik a Wikileaks alapján elítélik Clintont? 1 százalék? 2?

(nem követtem a trumpi kampányt, nem tudom hogy Clinton gyalázásával volt-e tele)

Nekem más magyarázatok jobban tetszenek annál, mint hogy a Clinton szavazók nem olvasnak Wikileakset, rajtuk kívül egész Amerika igen.

"Meanwhile, the media, and social media kept everyone ignorant and isolated from differing opinions. They lied to us, manipulated us, and made us think the rest of the country agreed with us, when they didn’t. They used their position of authority to mislead us into believing in a false reality—in propaganda."

Ahogy az a tény, hogy a szociális média hatására azt érzi, hogy mindenki egyet ért vele is lényegtelen ha azt vesszük, hogy a közvéleménykutatások egészen pontosan meg tudják mondani a vélemények eloszlását.

Én viszonylag nehezem értem az angol nyelvet.

Mégis, azt kell mondjam, ha arra számítasz hogy a vidéki iskolázatlan fehérek a wikileaks-re és nem mondjuk a kedvenc pankrátorukra hallgatnak, akkor azt hiszem szintén felülbecsled (blogger felülbecsli) a saját táborotokat, ahogy a lipsik.

Ahogy nincsenek vonatkozó számaim, kisujjamból meg a képzeletembõl becslek.
Ha tudsz valami forrást, annyival is hasznosabb lenne a szál. (talán az elnökvalasztási eredmény nem jó indikátor erre)

szerk: tényleg nem tudom mennyire lehet általános. Az én ismeretségi körömben gáznak számít az alusapka, amerikai/külföldinadatokat meg nem tudok személyesen levonni, tekintetbe véve hogy minden oldal "tematikus".

Kivételesen egyetértünk.

--
trey @ gépház

off
"FAQ: Az oldalra tilos postázni:"[..]"szándékosan provokáló,"[..]"illetve politikai"[..]"tartalmakat"[..]
"FAQ: kérlek NE illessz képet[..]a hozzászólásokba!"

++kivétel gabucino
on

kurvára mindegy, mindkettő elnökként való megjelenése egy újabb, világméretű (fegyveres?)konfliktushoz vezet. hogy 5 vagy éppen 15 éven belül, az már egy másik kérdés. (<-szubjektív megítélés/vélemény)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

fércbúkon érkezett:

Fél évvel ezelőtti beszélgetés Trump és egy nemzetbiztonsági tanácsadó között: a szakértő akkor padlózott le Trumptól, amikor az háromszor egymás után is értetlenkedve megkérdezte egy eligazítás során:
"Miért, ha van nukleáris fegyverünk, akkor miért ne vethetnénk be?"

illetve

-Trump szerint a klímaváltozás kínai összeesküvés...
-Amerika nem tud csődbe menni, mert ha elfogy az állam pénze, majd nyomtat még....
-Trump adócsökkentési terve nagyjából 6,2 ezer milliárdos lyukat ütne az amerikai költségvetésen....
-Belengette, hogy elnökként nem fogja teljesíteni a NATO-tagokkal szembeni védelmi kötelezettségeket....
-Nukleáris fegyverekkel szerelne fel olyan amerikai szövetségeseket, mint Japán, Szaúd-Arábia és Dél-Korea....

nyilván birtokában van teljes szellemi kapacitásának.
(na nem mintha klintonné olyan kurvajó elnök lehetne)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

így van, ennek egyik erős példája a saját hazánk. meg lehetett volna már szokni :)

egyébként az öreg Clint Eastwood szerint mindenkinek elege van már a politikai korrektségből. nagy arc az öreg - ő felvállalta, hogy kimondja: a mai nemzedék az a fajta lágyfaszú csőcselék, akik még mindig csak rasszizmust tudnak kiabálni egymásra, miközben ez az érvelés eléggé lejárt lemez ráadásul szó nincs rasszizmusról, mert ő aztán tudja. egyébként valószínűleg tényleg tudja mit beszél, másik világból maradt itt, néhány dolgot látott már - igazi rasszizmust is. igaza is lett az öregnek: általában leszarták a rasszista vagdalkozást, az embereknek meg elege van elég sok mindenből. ilyen körítés mellett lett elnök Trumpból, ráadásul akkora ellenszélben, hogy mást el is fújt volna. valami ilyesmi a demokrácia ereje 1.0** verzióban, a választók beáraznak mindent - egy ponton túl elég őszinte eredményt produkálva, tök mindegy hogyan szól a marketing.

** nem szóltam, már gyújtogatnak és tüntetnek a Clintonnét sirató turbódemokraták. az "biztosan" nem elég demokratikus, ha Trump nyert.

Clintonnét indítani egyébként egy akkora baklövés volt a másik oldaltól, hogy ezt a példát szerintem tanítani fogják.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

jaja. itthon a vona meg a gyöngyösi képviseli ugyanezt, pl egy-egy (egyes közösségeket b*szogató) beszólással, amire meg közösségi ellenszenv alakult ki -érdekes módon- politikai hovatartozástól függetlenül.
viszont a nálunk lévő kupleráj se nem fegyveres, se nem világot veszélyeztető -a hülyeséget leszámítva-.
na képzeld el mindezt úgy, ha még nekünk is volna atomcsúzlink...

2006-ban nálunk is volt békés gyújtogatás, azóta meg még senkit sem zártak be (se gergényit, se a rendőrökre támadó balfaszokat)

még az a szerencse, hogy 2010 óta nálunk mindenki mindent a helyén kezel. (elnézést, csak vicceltem)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Tamás,

értelmetlen dolog atomcsúzlival riogatni. az USA közelmúltbéli ténykedésében érdekes "nincs" semmi riasztó, miközben a libikókát elég veszélyes módon próbálja maga felé billenteni. az utca embere is látja. ez az igazán riasztó. eközben az Oroszok többször megmondták, hogy ez már mindenképp ellenlépéseket fog generálni, ami miatt sírni fognak páran. ha csak annyi sül ki a ma éjjelből, hogy az Egyesült Államok és Oroszország e téren közelebb kerül egy közös hatalmi nevezőhöz, az nekünk már jó. Oroszország elég közel van hozzánk, én szeretnék egy kicsit leültebb hangulatot e téren. nem magam-, hanem a gyerekem miatt.

máskülönben azt nem gondolod komolyan, hogy bármilyen fegyveres konfliktus olyan, ahol az Egyesült Államok első embere ül egy piros gomb mellett és saját szakállára nyomogatja. te tudod, hogy általában ez hogyan történik, például milyen felhatalmazások kellenek hozzá?

ui kerüljük már a saját politikánk részleteit kérlek. nem erről szól a szál, hamis párhuzamokkal teli, ráadásul hányok is tőle. még nincs önálló belpolitikánk, hiszen nincsen önálló külpolitikánk sem. nincs miről beszélni, színházat vagy egy előre megírt program lefutását véleményezed.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

tényleg a nato puccsolt meg és fojtott vérbe egy független országot

Az igen, Janukovics ukrajnája aztán marha "független" volt, tényleg. :-)))
Még csak nyomokban sem volt orosz befolyás alatt. ;-))

Sőt orosz katonák sem harcolnak ukrán területen. ;-))

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Ez új !!!!!

Le akarok mészároltatni valakit politikusaik irányultsága miatt ? :-DDD
Ezt eddig nem tudtam.

Mindig tudtam hogy ideológiailag súlyosan alulképzett vagyok a zsírjobberekhez, de ezt abszolút nem tudom követni. Én pusztán arra vetemedtem kommunistazsidóliberálbolsevikmigránssimogatósorosbérenc (ha valamelyiket kihagytam pótold, köszi :-D) mivoltomban, hogy megkérdőjelezzem janukovics elvtárs uralta Ukrajna függetlenségét. Azt hiszem ez az az ország, ahol anno egy korábbi ellenzéki vezetőt is megméregeztek ami nyílván a véletlen műve.

Hogy ebből te hogyan vezeted le azt, hogy én le akarok mészároltatni bárkit az irányultsága miatt, na azt nem vágom ! Homályosítsd fel ideológiailag alulképzett agymosásból megbukott jómagam. Köszi. :-D

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Attol, mert a niggerezest nem rasszizmusnak hivjuk, attol az meg az marad. Akarki allitja ennek az ellenkezojet.

Egyebkent Eastwoodnak egeszseges feher emberkent aztan nagyon nagy tapasztalata lehet a rasszizmusrol. Egy Obamanak meg talan el is hinnem ezeket a szavakat.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Érdekes ez. Ha a magyarok rinyálnak, hogy minket mindenki utál, meg rosszindulatú velünk minden hatalom, akkor (jogosan) le van oltva, hogy ne hisztizz már, meg üldözési mánia, meg összeesküvés elmélet hívő, bla-bla.

Ha egy niger/cigány/zsidó jön ezzel, akkor feltétel nélkül hiszünk neki, jóvá teszünk, vezeklünk, sajnálkozunk, pozitív diszkriminálunk.

Nem azt mondom, hogy nincs rasszizmus, antiszemitizmus, akármizmus, hanem azt, hogy elég amorf ahogy ez kezelve van. Talán először objektívan kellene vizsgálni a dolgokat, aztán véleményt nyilvánítani.

Szerinted, ha az usa társadalma rasszista lenne, hogy választották volna meg kétszer Obamat elnöknek? Persze biztos vannak rasszista emberek ott is, de nem hiszem hogy ez olyan méreteket ölt, ahogy néhányan ezt láttatják.

Felvilágosítalak: az is rasszizmus, amikor a cigány főnöknek szólítja az idegen fehéret. Nem tudom, érted-e... Ha nem, képzeld el fordítva, hogy a fehér szólítaná beosztottnak a számára idegen cigányt...

Tudod, mas kulturak.

Ez vastagon rasszizmus ám, ha valaki akarja.

Ehh, ugyse erted.

Ha szegecs nem fehér, te pedig igen, ez is rasszizmus, ha valaki akarja. És nem csak az, és még akarni sem kell, hogy az legyen, mert az.

:)

rotfl, tényleg ennyi? hát ennél komolyabbat kapsz fehér emberként Debrecenben a nagysándortelepen' és hát az mint tudjuk nem rasszizmus.

rasszizmus mozivásznon v.00001 ehol, az öreg épp eléggé érzi - már majdnem úgy, mint a három néger. remélem nem mondtam csúnyát a négerrel, talán még szabad.

Ui úgy tűnik Eastwood jobban betalált, mint Obama. a tények makacs dolgok.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"Egyebkent Eastwoodnak egeszseges feher emberkent aztan nagyon nagy tapasztalata lehet a rasszizmusrol."
Így van, csak a feketék tapasztalata számít: A fekete 14 éves Dominic-ot lelőtték a fehér rendőrök, pedig csak játékpisztollyal rabolta ki a sarki boltost, tehát elfogultság nélkül kijelenthető, hogy minden fehér rasszista gyilkos.

Valahogy sokszor kiderül, hogy az ártatlan áldozatnál - akinek az anyukája zokogva állítja, hogy félt a fegyverektől - mégis volt fegyver és véletlenül ép be volt szívva. Ha 16 éves kisgyerek, akkor többnyire 85 kiló felett van. Habár néhány szomszéd állítja, hogy szabadidejében virágokat szokott ültetni a kertben, mások esetleg mégis úgy tudják, hogy a környéken rendszeresen zaklatja a társait.
Ha odalép amerikában hozzád egy rendőr, hogy "kezeket a kormányra", akkor azt csinálod, amit mond. Nem kezded el keresni a bélyegyűjteményed a kesztyűtartóban. Vajon beakad az interpreter, ha fekete rendőr lő le fekete bűnözőt?

Megint eszembe jutott, amikor a TGM által hergelt tömeg bevert egyet Tomcat-nek. Utólag kiderült, hogy neki volt igaza, de Tomcat azért úgyis megérdemelte. Ha akkor nem, akkor később biztos csinál valamit, ami miatt jogosan járt neki a pofon.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mortimer-%C3%BCgy
http://www.origo.hu/nagyvilag/20140813-a-brit-rendorseg-keresi-a-mortim…
Ja bocsánat, ez origo-s link. Iderakom az index-est is azoknak, akiknek tiltják az origo-t:
http://index.hu/belfold/2014/08/13/a_legkeresettebb_bunozo_lett_angliab…
Nyilván a rasszisták taszították szegényt a bűnözés bugyraiba.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

nem is ígéretekről van szó, hanem arról, melyik mekkora szart kavarna hivatali idejében, illetve ebből mennyi időn belül lenne világméretű kupleráj.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

A második ponttal kapcsolatban:
https://en.wikipedia.org/wiki/Trillion_dollar_coin

Tegyük hozzá, hogy nem is a republikánusok, hanem a demokraták vetették fel az alkalmazásának a lehetőségét...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Az, hogy én "szeretem a narancsot", önmagában még nem politika.

A beilleszt vs. linkel dolognak pedig nézz utána, mert tök mást jelent. Ugyanígy a Drupal node vs. comment-nek.

(Hint: linkeléssel sosem volt baj, a blogbejegyzés (node) meg nem hozzászólás (comment).)

--
trey @ gépház

engedelmeddel, meg a további problémák elkerülése érdekében érdemben nem reagálnék a feltevésedre.
(a teljes bejegyzést ezennel magára hagyom, istenpá)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.Attol, mert neked nem tetszik valami,

Obamát megváltóként várták sokan, aztán nem az lett. Hátha Trump se lesz az apokalipszis egyik lovasa. Remélem, az ifjabb Bush-nál nem lesz rosszabb.

Ezt majd az idő eldönti. Én arra számítok, hogy jövő év elején egy valóban baráti putyin-trump találkozó után gyorsan vége lesz a szír konfliktusnak asszad győzelmével.

A menekülthullám csökkenése ettől mondjuk számunkra nem várható az ottani diktátor ma is töretlen népszerűsége miatt.

Aztán elkezd az USA bezárkózni gazdasági értelemben is, felmondanak pár szabadkereskedelmi egyezményt. Aztán ez vagy megágyazója lesz a köv. gazdasági válságnak / munkanélküliség növekedése, stb. / vagy nem. ;-)

A szakszervezeteknek, munkavállalói jogoknak az USA ban jó eséllyel leáldozott, ha igazak trump foglalkoztatási szokásai,

Tehát a "rugalmas foglalkoztatás" bevezetésének ott is azért nagy az esélye, ez viszont majd elnyeri az ottani nagytőkések tetszését.

Hogy aztán ez mennyiben ellensúlyozza majd a szabadkereskedelmi egyezmények hiányát majd kiderül.

Ahogy a britek , úgy az amcsik is megeszik amit megszavaztak maguknak.
4 év múlva meg majd eldöntethetik hogy tetszik-e továbbra is a trumpizmus.

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Az miért is jó, hogy Trump nyert ?

Kolbászból lesz a kerítés ? ;-)

Csak nem vettél arany certifikátot ? ;-)

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Akkor ki lehet közvetíteni a közmunkásokat nemzetközi piacra is kerítést építeni.

A nemzetközi közvetítői jutalékra biztos lesz néhány fideszes oligarcha jelentkező. ;-)

Nincs más ország, amelyik a közelmúltban ilyen mértékű kerítésépítési tapasztalattal rendelkezik, mint Magyarország, úgyhogy biztosan megnyerik a tendert. :-)

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Ha már egyszer dolgoznak, miért is vannak jogfosztott helyzetben a többi munkavállalóhoz képest?

Ugyanúgy dolgoznak, vagy nem ? És még a minimálbért sem kapják meg.

Éljen az egyenlő bánásmód elve. !!!
Az ilyen ünnepnapi pótlékot már felemlegetni is felesleges ez biztos ilyen liberális vagy milyen szar izé ezen rágózni.

Biztos bennem van a hiba, hogy a horthy rendszerből ismert munkaszolgálatra emlékeztet a mostani közmunkarendszer.

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Én már dolgoztam

- hétvégén
- ünnepnapon
- hétvégi ünnepnapon
- éjjel
- 48-at egyhuzamban
- vasárnapi karácsony éjjel

és akkor mi van? Ráadásul, amilyen a munkaköröm, ez bármikor megismétlődhet.

A pótlékokról... Nem mindenki a állami cégnél dolgozik ám, kemény szakszervezettel a háta mögött... hogy te valami ilyesmi helyen dolgozol (ha jól rémlik), az egy dolog. Sokan dolgoznak ebben az országban akár a versenyszférában is, ahol megesik, hogy ilyen helyzetbe kerülnek.

--
trey @ gépház

Hozzánk nyugodtan lehet jönni OKJ-s papírral (tudom, mert pl. az én csoportomban én bírálom el, de más csoportoknál is ez a helyzet). Akár egy érettségivel is. Leszarják a papírodat, ha a munkádat elvégzed becsülettel.

Aki akar, talál munkát. Aki ennek ellenére nyomorog, ott megvizsgálnám, hogy mi az oka.

--
trey @ gépház

Vannak nálunk junior és teljesen kezdő állások. Mi ebben a fura? Nyilvánvalóan az nem megy, hogy junior tudás, senior lóvé. De hát itt nem is erről beszélünk.

Aki vállalja, megkapja az akár több milliós "kiképzést". Cserében tanulnia kell, meg aláírni X évet.

Neked ez furcsa?

--
trey @ gépház

rizsa. ha dolgozni akarsz most akár Debrecenben is tudsz. az első nagyobb utcán munkahelyed lesz. ha nem vagy fizikailag vagy szellemileg elmaradott. de utóbbi helyzetekre is van munkalehetőség, támogatott verzióban.

az ország alul- és túlképzett munkavállalói teszik a maguk dolgait: az egyik így rinyál: "nincs munka jajj". a másik így: "junior tudással senior fizetést izibe vagy lépek külföldre".

ilyenkor mi van? ki a hibás?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

ezt a sok faszsagot az eletben tapasztaltam.
nevetseges, hogy a hozzad hasonlo bekockultak mennyire nem tudnak elvonatkoztatni a nyomorult eletuktol es megerteni masok (mas kepesseguek, mas elethelyzetuek, mas szakmakuak, stb) problemajat.

nem minden kozmunkas munkakerulo vagy lusta. 40 felett a tanulas nem olyan egyszeru mint azt a sok porbafingo taknyos hiszi.
azert nem az egyszeri (koz)munkas a felelos mert az evtizedekkel ezelott kitanult szakmaja mara kukazodott.
a mostani par honapos OKJ-s tanfolyamok sem garantalnak hosszutavu munkalehetoseget.

És akkor trey még nem is tudja, hogy dr. végzettséggel is léteznek közfoglalkoztatottak. A közfoglalkoztatott azért lesz az, mert munkanélkülivé vált, s nem szeretne kiesni az ellátásból, mert például egyedül él, nincs, aki segítse, s éhen halna. Nem csak a szabolcsi cigányok műfaja a közfoglalkoztatotti lét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A mondandóm lényege annak második része volt. Van mondjuk egy random alkalmazott. Tönkremegy a cég, ahol dolgozik, megszűnik az állása, vagy leépítés van, mindegy is. Emberünket nem támogatja a kutya sem, de a rezsit holnap is ki kell fizetni, kajálni, tisztálkodni is jó volna. Emberünk elkezd munkát keresni, de annak érdekében, hogy legalább valami minimális pénze legyen, elmegy a munkaügyi központba. Lejár a jogosultsága a munkanélküli járadékra vagy segélyre - nem tudom, mi a pontos megnevezése -, majd megy az önkormányzathoz az aktív korúak ellátásáért. Ennek feltétele, hogy emberünk együttműködő legyen a hatóságokkal. A munkaügyi központ felkínál neki közfoglalkoztatás keretében munkát. Ezt nem utasíthatja vissza, mert akkor kizárják az állátásból hónapokra. Tehát emberünk elfogadja a felkínált közfoglalkoztatást.

Abban, amit leírtam, látsz bármi olyan peremfeltételt, amely emberünk végzettségére, képességére, szakmai kompetenciájára utalt? Tehát ez végzettségtől független lehetőség. Amennyiben valaki szorong attól, hogy kizárják az ellátásból, könnyen közfoglalkoztatottá válhat. Akár érettségivel, diplomával, bárhogyan.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

pártunknak és államunknak köszönhetően még az is előfordulhat hogy a 8 hónapos terhes munkanélküli nőnek 100km-t kell buszozni a határvadász toborzóra, azért nehogy elvegyék a kis pénzét.

http://24.hu/belfold/2016/09/28/hatarvadasz-toborzasra-rangattak-el-a-n…

Mielőtt még belelovalljuk magunkat a tarthatatlan hazai viszonyokba: amerikában szülés után húzza haza a belét a kismama a kórházból, különben olyan számlát kapn, hogy a kalapjára tűzheti. Szülés után nem sokkal megy vissza dolgozni. Nincsen az, hogy évekig otthon építgeti a lelki kapcsolatot az újszülöttel. Meg kihagyja a pici a bölcsit. Kivéve ha az apa egyedül eltartja a családot. Ha meg elveszted a munkád és nincs biztosításod, akkor nem fognak dajkálgatni meg pátyolgatni. Kapsz egy súlyos betegséget és még akár biztosítás mellett is adhatod el a házadat. Bár mint Lenkeitől tudjuk a kemoterápiás szerek mérgek. A lelket kell meggyógyítani és akkor huss, eltűnik a daganat!

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

mondjuk az obamacare pont ezeket a dolgokat szerette volna kozeliteni az eu-s viszonyokhoz. de ugye az egyik fele hogy akinek nincs biztositasa az rosszul jar, a masik pedig hogy aki fizeti az kap is erte valamit. mig nalunk ha fizetsz, ha nem csak szart kapsz.

egyebkent azt nem lenkei talalta ki hogy a kemo az sejtmereg, hanem ez a csunya igazsag es nem azert hullik ki a betegek haja a kemotol, mert vitamint kap, hanem a kemo nem valogat a sejtekben ha egeszseges, ha rakos azt pusztitja.

Javaslom, hogy személyesen szerezz némi tapasztalatot néhány külföldi egészségügyi rendszerben és rögtön nem lesz annyira szar ez a magyar.

Persze a kemó méreg, és a daganatokat meg lehet gyógyítani 4 hét alatt szódabikarbónával és citromlével. Meg a sóban üveg van, ami felkarcolja az érfalat és amiatt kapnak érszűkületet. Személy szerint engem nem zavar, ha valaki úgy dönt, hogy hatásos kezelés nélkül szeretne belehalni egy betegségbe, közben kifizetve egy zsák pénzt a beteg emberek hiszékenységét kihasználó rosszindulatú kóklereknek és kuruzslóknak. Csak akkor ne szánjon rá az állam egy büdös buznyákot se, amikor a végén rájön, hogy haldoklik és esetleg mégis igénybe venné azokat a gonosz egészségügyi szolgáltatásokat. Amikor már túl késő. Nem véletlenül dolgozott annyi szakember évtizedeken át, hogy ott tartson az orvostudomány, ahol most tart. Hogy egy leukémiás gyermek nagy eséllyel meggyógyítható. Kemoterápiás szerekkel, amiket a gonosz gyógyszerlobbi gyárt. Mert ha citromlevet meg szódabikarbónát adnak a leukémiás gyereknek, akkor bazira meghal. Még napi 10g C-vitamin mellett is. A kemoterápiás méreg mégiscsak másképpen hat a rákos sejtekre, mint az egészségesekre. Csak ha már egyszer meghalt a gyerek, akkor nem lehet feltámasztani. Ezen kéretik elgondolkozni. Még azoknak is, akik hisznek a reinkarnációban. Mi van, ha a kedves reinkarnálódó pont ágyi poloskává reinkarnálódik következő életében? Az nem túl mókás.

Köszönettel: Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Javaslom, hogy személyesen szerezz némi tapasztalatot néhány külföldi egészségügyi rendszerben és rögtön nem lesz annyira szar ez a magyar.

Ennek a kvázi fordítottja is igaz, amíg nem szerzel némi tapasztalatot a hazai egészségüggyel addig gondolhatod, hogy nem is olyan rossz.
Én is így voltam, még a tízenévvel ezelőtti tapasztalataim alapján. Sajnos, amikor most kellett időpontokat kérnünk és mindenhova 1-3 hónapot adtak, ráadásul a kezelő orvos is azt mondta, hogy sokkal jobb, ha magánrendelésekre megyünk. Sajnos a magánrendelések se olyan fényesek, bár sokkal hamarabb be lehet jutni.
Ha jó orvoshoz kerülsz, jó kórházba, akkor viszonylag jó az ellátás, egyébként nem annyira.

A magyar egészségügyön nagyon sokat lehetne és kell még javítani számos tekintetben. A véleményalkotást esetemben torzítja, hogy személyes érintettségem miatt elfogult vagyok. Vannak külföldi tapasztalataim is. Üdv: Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Bevezetés:
az én egyik valaha volt legerősebb kollégám éppcsak érettségizett volt. tízmilliós technikákat bíztunk rá, százmilliós adatok közelében mozgott rutinosan és megbízhatóan. nem ragozom tovább, imádtuk mi és bármely ügyfél, hónapokig nyögtük a hiányát. kirívó példa volt.

Tárgyalás:
idén nyáron embert kerestünk. nem érdekelt túlzottan a végzettség, mára ez nem sokat mutat és a szűrőket is csökkenteni kell. de azért, hogy ne csak a szám járjon: ha 8 általánosod van DE megfelelsz hozzánk és nem lóg a szádból kapanyél, én 24 óra alatt elintézem, hogy felvegyenek hozzánk. túlzások nélkül és komolyan írom. ezt a bekezdést megtámogatva és az OKJ megjegyzésedre reagálva: a mai munkaerőhelyzetben elég kevesen gondolnak a végzettség prioritására, csakúgy, mint én. ehhez képest bármilyen képzettség bónusz és meglesz a hatása. ez a mai átlagpélda.

Befejezés:
egyébként mi lenne az elvárt a képzetlen és saját erőből tehetetlen embereknek? adjunk azonnal diplomát, vagy elég egy technikusi bizonyítvány és príma fizu? mi legyen a default? rágjam meg helyettük a kaját, esetleg éljem le az életüket? valójában minden túlzás felesleges, akkora hiányt látok bármerre nézek, hogy csak reménykedni tudok: nem a kerítésrázó afrikaiak fognak dolgozni, hanem a mieink. a két megoldás között a tudás felénk mutat, az akarás feléjük. manapság az utóbbi dönt. más világ van, mint volt 10 éve. aki ezt felismeri, azzal magán segít - más nemigen fog kezet nyújtani. ez már részben a holnap.

így okés?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A pótlékokról... Nem mindenki a állami cégnél dolgozik ám, kemény szakszervezettel a háta mögött... hogy te valami ilyesmi helyen dolgozol (ha jól rémlik), az egy dolog. Sokan dolgoznak ebben az országban akár a versenyszférában is, ahol megesik, hogy ilyen helyzetbe kerülnek.

1. Bocs, de a közmunkát nem az "Állami cég" szervezte ? Ahol szerinted olyan marha jó az érdekérvényesítés ? /elárulok egy titkot, amit a habonynépe nem szokott megírni a 2012/I a szakszervezeti eszköztár jelentős részét kiherélte különös tekintettel a köztulajdonban álló cégekre /

2. A pótlékok jogi hátterét - jelenleg - egy 2012/I nevű tákolmány jelenti.
És az ünnepi díjazás módja abban van leszabályozva, ehhez nem kell szakszervezet meg kollektív szerződés /ahhoz kell, hogy az ebben foglaltaktól eltérjél ;-) /.
Az, hogy ezt a törvényt a munkáltatók ma csak tájékoztató jellegűnek tekintik, amennyiben nem lehet bércsökkentést érvényesíteni benne, az a jelenlegi magyar jogállam csődje.

A baj csak az, hogy elvileg ez a törvény garantálja azt is, hogy megkapod a munkáért a fizetésedet. Tehát, hogy most a munkáltatód a 140-es vagy esetleg a 154, vagy 155-öt sérti meg az már tökmindegy. ;-)

Az állami - helyesen "köztulajdonban álló" cég / ez a hivatalos törvények útján biztosított jogfosztás során felhasznált fogalom / esetében a törvénysértések szerintem már meghaladják a versenyszféra mértékét. Gondolok itt teljesség igénye nélkül a tanárok bérszámfejtési anomáliára - amikor átkerült a MÁK- számlákra a bérfizetés - az egri kórház cafeteria botrányra, és még lehetne sorolni.

Vagy mikor többéves pereskedés után kiderül a munkaügyi bíróságon, hogy az állami cégnek fizetni kell egy bizonyos pótlékot, erre az állami cég megrendeli a parlamenttől a törvénymódosítást, hogy ezután többet ne kelljen kifizetni az általa 2012/I szerint megadott jogcímen ! ;-)

És akkor itt csodálkozik a birkaország a habonynépével a munkaerőhiányon, meg az elvándorláson. ;-)

kis részlet a tákolmányból:

140.§

(2) A munkavállalót munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék illeti meg.

(3) A (2) bekezdés szerinti bérpótlék jár a húsvét- vagy a pünkösdvasárnap, vagy a vasárnapra eső munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén.

A 140-es ponttól a melós kárára egyébként el lehet térni 2012/I szerint ún. "eltérő megállapodás"-al, de ehhez külön megállapodás kell, vagy kollektív szerződés. ;-))

Ha neked egyik sincs, akkor veled kib*sztak.

Ha viszont aláírtál valami rugalmas munkarendes eltérő megállapodásos akármit 2012 után amiben szerepelt hogy ünnepnap esetén nincs díjazás, akkor az egy más tészta. De nyilván megérte neked, hogy ilyet aláírtál.

U.I.: képzeld a 48órát egyhuzamban kivéve nálam is megvolt.

Csak újabban (=2012+) rendszeresen /átlag 6hónapból egy van rendben / veszekedni kell a bérszámfejtés miatt különféle okok miatt, míg korábban a "rohadtmocsokszociálliberáliskommunista" rendszerben meg nem.

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Akkor mit sírsz a közmunkások érdekében? Mi vagy te? Valami szakszervezeti megbízottjuk? Képeztessék át magukat valami hiányszakmára, aztán éljenek boldogan.

Tele vannak az autógyárak betanított munkával. Itt, Győrben élből tudok olyan gyárat, ahol nincs elég betanított dolgozó, külföldről kell megoldani.

Nem sírni kell, költözni, ha ott nem megy.

--
trey @ gépház

Egy ismerős ismerőse költözött pár hónapja, egészen Sopronig Debrecenből, most meg aszondják leépítés és viszlát. Lehet, te faszagyerek vagy de idegileg nem mindenki bírja a bizonytalanságot meg az állandó utazgatást ide-oda. Amúgy sem Amerika ez, hogy bárhol talál egy olcsó motelt meg mosodát a sarkon.

sőt..megfelő politikai hovatartozással általános iskolai végzettséggel is lehetsz miniszterelnoki meghizott akire szazmilliardokat biznak es azokat szoren szallan ellophatod magadnak es le sem szarjak.

a megfelelo szakmara amivel fel misit lehet keresni, gondolom nem adsz garanciat..azt mindenki talalja ki maganak es ha elb**sz par evet tanulasra es gyakornokkent es utana megsem tud vele fel misit keresni akkor igy jart, te mosd a kezeidet.

"sőt..megfelő politikai hovatartozással általános iskolai végzettséggel is lehetsz miniszterelnoki meghizott akire szazmilliardokat biznak es azokat szoren szallan ellophatod magadnak es le sem szarjak."

Ez mindig is így volt, csak korábban nem miniszterelnoki meghizott volt esetleg a neve, hanem mondjuk tanácselnök. Mondj valami újat.

"a megfelelo szakmara amivel fel misit lehet keresni, gondolom nem adsz garanciat..azt mindenki talalja ki maganak es ha elb**sz par evet tanulasra es gyakornokkent es utana megsem tud vele fel misit keresni akkor igy jart, te mosd a kezeidet."

Szakmát választani tudni kell.

--
trey @ gépház

Úgy gondolom, hogy azoknak is joguk van az élethez, akik hibáznak, nem jól döntenek, vagy az adott pillanatban nincs elegendő információjuk a helyes döntéshez. Tehát akik úgy gondolják, jól döntöttek, majd idővel igazolódik, hogy mégsem. Igazán örülök, hogy sikeres ember vagy, de én magam körül látok olyanokat, akiknek nem jött be ennyire az élet, s nem vitatom el tőlük az élethez való jogot. Tudom, szó szerint te sem tetted, de gyakran teszel olyan megszólalást, hogy csak rajtad múlik a sikeresség. Ez nem igaz, hiszen a siker sok esetben éppen azáltal jöhet létre, hogy más sikertelen. Nem lehet mindenki sikeres, szükségképpen vannak kevésbé sikeres embertársaink is, de nekik is joguk van a boldog élethez, s ebben kellene segíteni őket. Az, hogy „szakmát választani tudni kell”, szerintem cinizmus, nem pedig segítség. Te sem láttál a jövőbe, viszont bejött a sejtésed, a döntésed.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tudni kell váltani. Én 4x évesen is érzek magamban erőt ahhoz, hogy váltsak, ha úgy hozza a sors.

Egyébként meg értem, hogy sokaknak nem jött be az élet. Azt is elhiszem, hogy ezeket lehet sajnálni (nem, nem kell, lehet). De ne a többinek kelljen már eltartani ezeket az embereket!

S valóban. Elegem van abből, hogy itt mindenkit meg kell segíteni. Legyen az közmunkás, deviza"károsult" stb.

Mást sem csináltam, mint azért nem haladtam előre, mert fél életemben azt hallgattam, hogy azért nem lesz még nekem jobb, mert most éppen XY csoportot kell megsegíteni.

Ja, én pedig nem sikeres vagyok, hanem több munkahelyen dolgozom egyszerre. MEGKERESEM a pénzt, nem ÖSSZESIKERESKEDEM.

--
trey @ gépház

az erzek magamban erot hogy valtsakert nem fognak adni neked sem kenyeret a boltban. 40 ev felett elettani okokbol is nehezebb a tanulas, egy uj szakma 0-rol valo elsajatitasa. ezt tudjak a munkaadok is ezert te hiaba hiszed magadrol az ellenkezojet, ahogy elmesz 0 tapasztalattal egy ceghez 40+ evesen megkoszonik a faradozasodat es seggberugnak hogy hazaig meg sem allsz. plusz tisztaban vannak azzal hogy egy ugyanolyan 0 tapasztalatu 20 evesnek a fele fizetes es szabadsag jar.

azokat a koroket is megsporolnam, hogy akkor vallalkozni kell, mert nem mindenki szuletik vallalkozonak, raadasul ha valakinek volt is vmi tartaleka( altalaban nincs) akkor a tanulas ideje alatt elfogyasztotta es egy indulo vallakozast ures zsebbel inditani ongyilkossag.

egyebkent a kozmunkat is lehetne jol csinalni, de ahhoz olyan embereknek kellene azt inditani es vezetni akik ertenek hozza, nem pedig politikai komisszaroknak.

4x évesen nem biztos, hogy másik cégnél képzelném el a folytatást, hanem saját magam ura lennék. De én szeretem a kihívásokat. És mondom, mindig vannak olyanok, akik azt nézik, hogy valamit miért nem lehet megcsinálni. Én a megoldást szoktam keresni.

Egyébként pedig nem feltétlen kell tök más szakmában gondolkodni. Példa:

Egy rendszermérnök ha kiöregedik, elmehet ITIL-t tanulni és ott a szolgáltatásmenedzser, sales stb. szakma.

Az előző munkaköre pedig jó belépő ehhez. Egy ilyen szakmát akár 60 évesen is be lehet tölteni. 20-30 év tapasztalattal rendelkező emberért jobb helyeken két kézzel kapnak, nem elküldik. A fiataloknak meg hátrány, hogy nincs tapasztalatuk.

De persze megint egyszerűbb a kifogásokat keresni.

--
trey @ gépház

Igen, mi szerencsesek vagyunk, mert az IT egy relative szeleskoru szakma. Nem veletlenul szoktam az orvostudomanyhoz hasonlitani, mert tenyleg azzal vetheto ossze leginkabb. Ez esetben is ugye az van, hogy ha egy orvosnak elkezd remegni a keze a mutet kozben, meg elmehet katedrara oktatni, vagy orvosszekertonek, ott mindegy, mennyire remeg a kezed.

De nem csak egyfajta szakma van es nem csak ilyen szeles koru szakmak leteznek. Apam liftszerelo volt, ertett a liftekhez, nagyon is, de ahogy alkalmatlan lett az allas betoltesere, 40+ evesen mar nemigen tudta magat atkepezni semminek, pedig egy muszaki gondolkodasu emberrol beszelunk, de ahhoz, hogy sikeresen el tudjon helyezkedni, ahhoz elegge bele kellett volna asnia magat az IT-be, amihez neki hianyzott vagy 20 ev tapasztalat. Es a liftszereloknel nincs igeny salesre, egy darabra sem.

Nem arrol van szo, hogy valaki csak a kifogasokat keresi, hanem arrol, hogy a vilag sokkal sokszinubb az IT-nel es sokkal komplexebb a facebookos "a siker csak rajtad mulik" szlogeneknel. Igen, a siker baromi nagy reszben rajtad mulik, a kitartasodon, az elhatarozasodon, a felkeszultsegeden, de nem kizarolag ezek a dolgok hatarozzak meg, hogy sikeres ember leszel-e az eletben. Tenyleg, komolyan tisztellek, hogy ez neked osszejott, es a te belso indittatasod osszetalalkozott egy sikeres ceggel, es most sikeres ember vagy, de a vilag nem csak az ilyenekbol all.

Ami a segitseget illeti: van egy hatar, amikor en is azt mondom, hogy eleg, de addig azt gondolom, hogy ha valakinek jol megy, es nem okoz neki gondot segiteni masoknak, akkor nyugodtan tegye meg. Mi a francnak gyujotogetni a penzt? A fejed ala teszed a temetoben, vagy mi? Persze, ezzel nem azt mondom, hogy az eletet aszketa Krisna-tudatu hivokent kell leelni, viragozzek minden virag, de szerintem igenis van helye annak, hogy kollektive segitsunk azoknak boldogulni, akik nem sikeresek. Ha kell, anyagilag, ha kell allaskeresesi tanaccsal, ha kell, szeretettel es megertessel. Mert valahol errol is szol az, hogy nem egyszal magunkban letezunk, hanem egy tarsadalom reszekent.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Rengetegen vagyunk, akik saját időnkkel, pénzünkkel is segítünk a munkanélkülieknek elhelyezkedni.

Függetlenül attól, hogy milyen a hatékonyság, egy szót sem szól senki, hogy az állam az adóinkból átképzéseket, esti iskolákat,... támogat.
Vedd észre, hogy az országban a dolgozó emberek 95%-a segítene és áldozatot is hozna, hogy a munkanélküliek elhelyezkedhessenek valahol.

Ez időnként nehéz, de ahányszor engem kérnek, mindig érdeklődök, hogy nálunk van-e nyitva munkakör.
Abban segítek, hogy legyen állásuk, másban nem. Nem vagyok partner előrehozott nyugdíjban, ilyen-olyan segélyben, állami pénzből való vegetálásban. Ha ezt kérik, elküldöm őket.

A problema az, hogy - ez tudom, furcsan fog hangzani - a mai vilagban torvenyszeru, hogy nincs mindenkinek allasa. Az a foku munkanelkuliseg nem feltetlen normalis, ami nalunk van, de a 100%-os foglalkoztatottsag egy remalom, egy hosszu tavon uzemkeptelen remalom, tessek megnezni a kommunizmust ebben a temaban. A mostani berendezkedesunkbol es a technika robbanasszeru fejlodesebol termeszetesen kovetkezik, hogy egy csomo allastalan lezeng az utcan, es nem azert, mert nem akarnak dolgozni, hanem mert nincs hol, es nincs mit. Ezeknek _valahogy_ penzt kell adni, hogy tuleljenek, nem azert, mert mindenkiben elbujt egy Terez anya, hanem azert, mert maskepp ehenpusztulnak.

Es ez nem ugy mukodik, hogy jo, csettintek egyet, es kepezzuk at a geplakatost informatikusnak, mert most epp abbol van hiany. Nagyon mocskosul nem ugy mukodik.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

A legtöbb ember munkájára nincs szükség, mert a gépek elvégzik helyette.

Ha viszont sok ember van munka nélkül, kinn az utcán csellengenek, lopnak, balhéznak, majréznak.

Nem kell mindent automatizálni. Kösd le az embereket valamivel, legyenek pénztári eladók, éjjeli őrök, szedjenek pénzt a parkolóhelyeken, szedjenek belépőket a műemlékeknél. Le kell kötni őket. Legutóbb észak-Magyarországon egy várban egy roma fickó szedte a belépőjegyeket. Lekötik, elfoglalja magát, tök jó.

Nincs értelme beléptető kapukat, automatákat telepíteni. Az állam mindenképp eltartja így, vagy úgy. Értelemszerűen ha 8 órában foglalkoztatod valami értelmes melóval, akkor nem egyéb dolgokkal fogja múlatni az időt, amiben nem biztos, hogy lesz köszöneted.

Azt ertsd meg, hogy ez baromi jol hangzik elvi szinten, azonban a gyakorlatban kivitelezhetetlen. Egy gep nem egy, hanem tiz ember munkajat valtja ki, es cserebe negyedannyit ker, mint egy(!) ember. Ha nem automatizalsz, akkor a tobbletkotlseget valahol be kell termelned, amit - mino meglepetes - nagyon nem tudsz mashogy, csak ugy, ha arat emelsz. Ez viszont egy klasszikus csapda: ha arat emelsz, akkor csokken a kereslet (meghozza instant), amit ugy tudsz orvosolni, ha leviszed az arakat - ez viszont egy ponton tul elbocsatasi hullamot gerjeszt. Raadasul visszaszerezni a vevoket/ugyfeleket way sokkal nehezebb, mint elveszteni oket.

Es ez csak ilyen kozgazdasagi alapok voltak, amik meg az en szintemet is megugortak. Ennel biztosan rengeteg sokkal tobb oka van annak, amiert nem kifizetodo embereket foglalkoztatni egy gep altal vegezheto munkara, pl hibaszazalekok, betegsegek, fluktuacio a termelekenysegben/teljesitmenyben/atmeno forgalomban, etc.

Egy-egy kiemelt esetben ezek a dolgok mukodhetnek, de ezeket nem lehet tomeges meretekben alkalmazni. Egyszeruen az uj, technologiaval teletomott vilagban nincs eleg munkahely, foleg nem az alacsony kepzettseguek szamara. De - es ez az igazi nagy csapda - ha meg kepzed oket, akkor meg a kepzettseget igenylo szektorokban fogsz tul sok munkaerot generalni, ami megintcsak munkanelkuliseghez vezet.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Arra gondolok, hogy lecseréltük ugyan a nyugati példára, de ez nem feltétlenül volt mindenki, vagy a többség akarata. Helyesebben szólva a többség akarata volt, de azért, mert megtévesztették őket, ahogy ez ilyenkor lenni szokott. A Szovjetunió összeomlott, Gorbacsov elengedte a keleti blokkot, elég volt Oroszországnak a maga baja. Az USA elérte, amit szeretett volna, s természetesen mindent megtett azért, hogy a volt szocialista országokat az érdekszférájába vonja, ezzel egyébként közelebb tud kerülni úgy Oroszország határaihoz, hogy saját biztonságát nem kockáztatja. A nyugati világ így is lett bemutatva nekünk 1989 környékén: az a hely, ahol az emberek jó életszínvonalon élnek gondtalanul. Nem fejtették ki az igazság minden részletét. Mivel érdekük volt, hogy a változásoknak nagy társadalmi támogatottsága legyen, így nem jutottak el azok az információk hozzánk, hogy az EU bővítés célja az lesz, hogy piaca legyünk Nyugat-Európának, s a kapitalista piacgazdaság fejlődésének gátját, a túltermelési válságot, azt, hogy nincs, aki megvegye az előállított termékeket, a Nyugat időlegesen így oldja meg, a válságát ezáltal még pár évre szőnyeg alá söpörhesse.

Aztán az emberek szépen rájöttek, hogy csak a biztonságuk csökkent, amiért addig nem kellett fizetni, most már kell, megismerkedtek a munkanélküliség fogalmával, holott előtte mindig volt munkájuk, s így fizetésük is, még ha ez nem is volt sok mindenre elég. Attól nem kellett senkinek sem tartania - extrém szélsőségektől eltekintve talán -, hogy fedél nélkül marad, vagy nem lesz mit ennie. Igaz, hogy akiben ott buzgott a tettvágy, határozott elképzelése volt élete alakításáról, az szabad kezet kapott, meg tudta valósítani mindazt, amit addig nem. Viszont sok embernek egy szerény életszínvonal mellett megadatott biztonság - legyen hol aludnia, legyen mit ennie, nagyjából a Maslow-piramis alsó 2-3 szintjére gondolok - többet, sokkal többet jelent, mint a lehetőség a kitörésre, de magas kockázat árán. Talán épp az elmúlt időszak miatt úgy érzem, a magyar emberek többsége kockázatkerülő, inkább a biztos kevés kell neki, mint a bizonytalan sok.

Mivel van már ennek a népnek tapasztalata arról, hogy a kapitalista piacgazdaság egyáltalán nem az, amit 1989-ben az amerikai titkosszolgálat a média, a közbeszéd ígért, úgy érzik az emberek, hogy csúnyán átverték őket - ami egyébként igaz is, ez nagyhatalmi politika, nem rólunk szólt -, s inkább vállalják a társadalmi kísérletet, mintsem az eufemisztikusan reformnak nevezett megszorításokat.

Itt nem arról van szó, hogy a reformok, megszorítások miatt kevesebb plazma TV-re jut, hanem sokaknál arról, hogy a kiszakadt cipője helyett nem tud újat venni, nem tud fűteni, nem tudja a lakását felújítani, a rezsit kifizetni, tehát a társadalom nem kis részében ez komoly szorongás okozója.

Azt is írod, hogy '90-ben leváltottuk a szocializmust, s kellene alkalmazkodni a kapitalizmushoz. Miért kellene? Miért váltottuk le? Egy szebb jövő ígérete miatt, de sokaknak nem jött el ez a szebb jövő, smindenkinek egy élete van. Mi emberek alkotjuk a társadalmat, a társadalmi berendezkedés a mi döntésünk, tehát nem nekünk kell alkalmazkodnunk egy általunk létrehozott keretrendszerhez, hanem olyan feltételeket kell létrehoznunk, amelyben a legjobban érezzük magunkat. Más kérdés, hogy ez néhányak érdekét sérti. Azokét, akik foggal-körömmel ragaszkodnak a status quo-hoz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudom, hogy te hány éves vagy, de ha nem is emlékszel, akkor arra biztosan tanítottak, hogy a hitelekből finanszírozott látszatmunkát (gyáron belüli munkanélküliség) nem lehetett fenntartani.

Ugye te sem hiszed, hogy a szocializmusban 0% a munkanélküliség, amikor Európa legfejlettebb országaiban is több százalék? Persze a szocializmusban simán kimutatták, hogy mindenki dolgozik.

Az más kérdés, hogy a munka sokszor az volt, hogy "na, most fogjátok és azt a sok vasat hordjátok át a gyár egyik végéből a másikba", fél év múlva, amikor pedig készen voltak, akkor "nagyszerű, most amit elhordtatok, azt hordjátok vissza".

Látszólag dolgoztak, csak lófaszt sem termeltek. A bérüket meg ki kellett fizetni. Ja, hogy miből? Hát lehet, hogy nyugatról felvett hitelből...

Később ugyanez ment... Beígért nyugdíjemelés szavazatokért olyan pénzből, ami sosem volt. IMF hitelre.

Óriási! Sőt, zseniális!

Visszatérve a közmunkásokra... Igenis dolgozzanak. Ne a segélyt várja senki. Ha mást nem csinálnak, szedjenek falevelet, hogy reggel tudjon az parkolni könnyen, aki a bérüket megkeresi mondjuk a versenyszférában... Ennek is több értelme van, mint otthon ültetni őket és a pénzes postást váratni velük.

--
trey @ gépház

Ha jól emlékszem, néhány évvel vagyok idősebb nálad, de nem túl sokkal.

Nem azt mondom, hogy a szocializmus fenntartható lett volna, de a mostani berendezkedésnek is látszanak a hibái, ez sem tart örökké, a társadalmi feszültségek egyre tapinthatóbbak.

Mondanám, hogy vissza kellene térni a cserekereskedelemhez. Na jó nem, de picit eltorzult a pénz értékmérő funkciója. A kereslet-kínálati egyensúly ezt hozta. A fejlődéssel elszigetelődtünk a technológiáktól, így nem tudjuk megmondani, valójában mennyit is ér az a termék, amelyet magunk nem tudunk előállítani, de szükségünk van rá. Teszem azt, nem tudok cipőt készíteni magamnak, ebből adódóan bármennyit megad érte az ember, holott az abban lévő anyag és munka közel sincs annyi, mint annak ára.

Szerintem alacsony profit és az önköltséggel korreláló árak igazságosabb társadalmat eredményeznének. Ennek persze lehet, hogy az volna a következménye, hogy a bankok 3/4-e azonnal tönkremenne, a politikusok kevesebbet keresnének, a nővérek jobban keresnének, mint a managerek, de ez nem baj szerintem.

Visszatérve a közmunkásokra... Igenis dolgozzanak. Ne a segélyt várja senki. Ha mást nem csinálnak, szedjenek falevelet, hogy reggel tudjon az parkolni könnyen, aki a bérüket megkeresi mondjuk a versenyszférában... Ennek is több értelme van, mint otthon ültetni őket és a pénzes postást váratni velük.

Ezzel egyetértek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> önköltséggel korreláló árak
> [meg a többi]

Hogyan számszerűsíted például a tudást?
Mennyi pénzt kellene fizetni azoknak, akiknek a munkája nem jár anyagfelhasználással, csak hozzáadott értéket teremt?
Mekkora legyen a fizetése annak, aki más munkáját teszi lehetővé?

stb.

Pont ezeket kellene kitalálni. Tegyük hozzá, akik gondolkodhatnának ezen, azoknak nem érdekük, mert azok a jelenlegi társadalmi berendezkedés haszonélvezői. Miért találjanak ki egy igazságosabb társadalmat, amelyben rosszabbul járnak? Akiknek meg érdekük, azoknak nincs erre idejük, képességük, szemléletmódjuk, igényük. Hazamegy a gyárból, felbontja a sörét, leül a TV-elé... Tudom, sztereotípia, a helyzet érzékeltetése végett írtam.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Szerintem alacsony profit és az önköltséggel korreláló árak igazságosabb társadalmat eredményeznének."

IMHO a verseny eredményezne igazságosabb társadalmat. Az a verseny, ahol nem a díjat nyomják a kezedbe (teljesítmény nélkül), hanem ahol hozzásegítenek ahhoz hogy egyáltalán versenyezhess.

____________________
echo crash > /dev/kmem

:D

Látom, képben vagy a győri betanított gyári munka bérezésével, amiből ha szerencséje van a parasztnak, akkor épp kifizeti az albérletét, meg a kajáját. Erre szokták még mondani a fotelnyomi elemző meteorológusok, hogy a magyar nem költözéshajlandó. Ja, de nyugatra meg mégis. Amúgy tipikus ez a fajta szemléletmód kishazánkban, de nyilván senki nem hibáztatható, ha megtorpan a saját korlátainál. De legalább ne próbálná megmagyarázni a tutit! :D

Nekem az tetszik, hogy ebben az országban mindig vannak, akik meg tudják magyarázni, hogy miért nem akarnak dolgozni. Meg egy réteg, amelyik védi a munkakerülőket.

A közvetlen szomszédomban egy nyíregyházi család bérel lakást. Az apa, anya és lányuk mindegyik talált Győrben állást. Köszönik jól megvannak és bőven ki tudják fizetni a lakás bérletét.

--
trey @ gépház

Hát ugye aki benne van a "rugalmas munkaidőbeosztás" című műsorban, az viselje az "előnyeit"... ;-)

Viszont tőletek jó eséllyel csak 20 percet vonnak le a bérből jobbágyi robotra nem pedig 45-öt, akkor is ha 9+ órát dolgoztok adott napon. ;-)

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Mi a rugalmas munkaidőbeosztás ?
Bemegyek fél nyolcra hazamegyek négykor (és ha gáz van folytatom VPN-en keresztül :)). Szerintem "telefonos kisasszony" munkakörben többet fizetnek a T-nél vagy bármilyen más multinál és nem ez ami igazán problémás része a dolognak hanem, hogy a nyomorult rendszerre sincs pénz (mert a raid jól elvan fél lábon is (tm)). Az se árt ha havi 140 nettóért a munkaköröd mellett játszol IT security/paperwork guyt is mert törvényeink alapján épp az a menő.

Bemegyek fél nyolcra hazamegyek négykor (és ha gáz van folytatom VPN-en keresztül :)).

Ha mindennap így mész be, akkor ez nem fér bele a kötetlenbe. De ha van egy törzsidő, és azon kívül van némi 1-2 órás mozgástered, akkor már kötetlen, és akkor nem kell ügyelet, készenlét semmit leszabályozni.

Az ügyelet a 110.§-ben van leszabályozva, de úgy látom attól munkavállaló kárára el lehet térni, eltérő megállapodással, vagy ksz-el.

Az se árt ha havi 140 nettóért a munkaköröd mellett játszol IT security/paperwork guyt is mert törvényeink alapján épp az a menő.

Ha van cafeteria kereted, és az bruttó keret, mint itt, akkor jövőre nektek is kevesebb lesz, mert egy csomó minden magasabb adósávba (szorzóba) került.
Ha jól láttam a parlament.hu-n, akkor egyszerűen az a javaslat, hogy ami 2016.12.31-én "béren kívüli juttatás", és 2017.01.01-én már nem, az automatikusan "egyes meghatározott juttatás" (ezen van az emelt adótartalom). A nyári jövő évi költségvetés nem tartalmazott plusz keretet jelentősebb béremelésekre költségvetési/állami szférában.

/ mivel a cafeteria nem a fidesz találmánya, ezért tönkre kell tenni, és ki kell írtani a jogrendszerből szépen fokozatosan /

Mivel az állami cégek éves üzleti tervét az illetékes minisztériumokban hagyják jóvá, így ott sem nagyon lesz semmi jövőre.

IT security/paperwork guyt is mert törvényeink alapján épp az a menő

A más munkakörre régen volt az "átirányítás" amit tv. szerint átlagbérrel kellett fizetni. Nekem is volt még 2010ben mikor irodában is voltam, aztán 2012/I-el kikerült, azóta ez "munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás", és az van, hogy legalább az eredeti munkaköri alapbéredet meg kell kapjad. Tehát több munkakört láthatsz el tv. szerint egy pénzért.

"(5) A munkavállaló az (1) bekezdés szerinti foglalkoztatás esetén az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult."

Tehát kapod a normál alapbéredet és így jártál. törvény szerint.

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Minden nap :) Az ügyelet bárhogy van leszabályozva, ha berendel egy sérthetetlen akkor cseszheted. (igen, itt olyan is van ám :P)
Cafetéria tényleg van százpárezret eloszthatsz egy évre és persze van az évente x alkalommal mehetsz 50%-os jeggyel a MÁVval.
(bár ez nem is állami cég hanem önkori, csodálnám ha az előbbi sokkal különb lenne)

ha berendel egy sérthetetlen akkor cseszheted. (igen, itt olyan is van ám :P)

jaaaa. hogy azzok. ja igen, itt a becenevük nem sérthetetlen, hanem beemelt szakértő, vagy politikai tiszt.

nincs különbség állami,önkrori cég között , mindkettő "közfeladatot lát el", "köztulajdonban álló", és a bruttó cafeteria keretre jövőre magasabb szorzó lesz, úgyhogy bércsökkentés jövőre (is) rulez!

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Gondolom úgy értette hogy ha valahol nem jó, és nincs esély hogy változtass a dolgokon, akkor célszerű arrébb állni / megpróbálni jobbá tenni az életed. Amiből ugye egy van, nem kell mindenáron karrieristának lenni, de az se jó ha benyelsz mindent, amit rád mérnek. Imho.

____________________
echo crash > /dev/kmem

A munkanélküliekkel szemben én sem vagyok megértő.

Mindig kérdezek, amikor panaszkodnak, hogy nincs munka.
- Hány állásinterjún voltál idáig?
- Minek elmenni, úgysincs munka...

Van a másik oldal, aki szakképzetlen roma gyerek, viszont mindig dolgozik valahol.
Elsőként őt építik le, utoljára kap ő munkát, de valahogy mindig talál állást és alkalmazva van.

Vicces, mert megkapja a fizut, megy a boltba, a legdrágább cuccokat megveszi, utána koplal a következő fizetésig, de az ő dolga. Megdolgozott a zsetonért, azt arra veri el, amire akarja, bár kívülről nézve mókás az egész.

Nagyon sok múlik azon, hogy akarsz-e dolgozni, vagy nem.

Tudod mitol szep a szivarvany? Hogy a voros es az ibolya szin kozott van meg egy csomo szin. Nagyon szep, hogy felhozod itt a ket vegletet, de nekem volt nem is egy olyan ismerosom, akik evekig jartak allasinterjukra, meg kerestek allast, megse kaptak. De nyilvan, aki munkanelkuli, az nem akar dolgozni, hat persze.

Talan elkezdhetnel kigondolkodni a dobozbol.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Hat, jo magyar szokas szerint a legtobben semmi infot nem kaptak heteken at (eltuno cegek), akik meg igen, azok csak egy "sorry, nem ont valasztottuk" levelet kaptak. Ebbol aztan mindenki megtudja, ami ra tartozik: semmit. Pedig ezek meg csak nem is IT-s melok voltak.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Arról nem is beszélve, hogy nem kell valamiben rossznak lenni, nem kell alkalmatlannak lenni ahhoz, hogy ne vegyenek fel. Van mondjuk egy vállalkozásnak egy emberre szüksége. Meghirdetik a pozíciót, jelentkezik 120 ember, ebből 12 tökéletesen alkalmas. Ugyanakkor még mindig egyetlen pozíció nyitott, tehát a munkáltatónak döntenie kell. Adott esetben a 12-ből már pofára, szépségre, dobókockával, akárhogy. Tehát van 11 alkalmas, de elutasított emberünk, akik beszereztek egyújabb kudarc élményt. Már azon a korábban elutasított 108-on túl.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Joreszt szerencse, de javaslom elolvasasra azt, amit locsemege irt. Ez egy piac, verseny van, es nem mindig van 1-nel tobb gyoztes, holott 10-100 versenyzo is indul. Es a nagy szamok torvenye megengedi, hogy egy ember egynel tobb versenyben is veszitsen. Ez egy ilyen jatek.

Sajnos az, hogy fejleszted magad/masfele orientalodsz, az nem mindig megoldas egyebkent a problemara, egyreszt ha fejleszted magad, akkor lehet, hogy a neked kenylemes allasra hirtelen tulkepzett leszel anelkul, hogy eszrevenned, masfelol lehet, hogy amerre orientalodsz, ott se fogsz nagyobb szerencsevel jarni.

Jelenleg en azt latom, hogy ha az ember allast keres, ket modon teheti: megkerdezi az ismerosi kort, hogy van-e ilyen es ilyen pozicio elerheto, es tudnak-e ot ajanlani (= protekcio), vagy eljarkal interjukra, ott onmagat adja, es remenykedik, hogy szombaton az o nyeroszamat huzzak ki a gombbol.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

faluhelyen sorban állnak érte, forgatják is az állományt rövid időnként. mert nincs más. a semminél jobb. a 9 hónapi általunk fizetett faszmeresztésnél meg főleg jobb. mennyit kellene kapjanak szerinted? komolyan kérdezem, mert ez a része pl. jogosan lehet elmélkedés tárgya.

btw2 a munkaügyi szervezetek ma is fizetnek képzéseket magánszemélynek, miközben pénzt kap a delikvens. ennek ellenére mondjuk a DRMKK (mostmár) DRKK ránézésre fele hallgatósággal megy, amikor tényleg lenne értelme. "végfelhasználói" igény nemigen van rá. csak az itteni helyzetről tudok nyilatkozni.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ha valaki a kozmunkasagig jut el, akkor

1) mit is nyer azzal, ha elmegy egy ugynevezett jogallamba?
2) es miben is lesz mas a munkaja (mar ha egyaltalan dolgozni fog), mintha kozmunkaban dolgozna?

A mekibe mosogatonak itthon is el lehet menni, csak hat itthon az budos, de kint, idezem, "megelhetes".

Nem, itt ez esetben nem kizarolag az allammal van a baj, hanem a fejekben kellene rendet tenni. Ha kepzetlen vagy, azon nem fog segiteni, hogy kimesz olyan orszagba, ahol meg a nyelvet se beszeled tisztessegesen, es konyorogsz segelykeert, meg hogy egyaltalan maradhass.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Engem is meglepett az eredmény és hasonlóan az Ubuntuhoz, izgatottan várom az 1-2 hónapnyi idő elteltét, a kedélyek lecsillapodását. Akkor továbblépve az ilyen-olyan konspirációs és háborús elméleteken, az egyszerű ámerikai rádöbben majd arra, hogy többé nem lesz aki az idősek otthonába, kényelemből beinternált szüleinek seggét kitörölje, a tankméretű autóból kipöccintett csikket fölsöpörje vagy éppen jobb híján rusnya, dagadt, a McDonalds és az ágy között ingázó nőket kell majd dugni a kupiban.
Akkor bizony hiányozni fognak a mexikói meg más állampolgárok, akik nagy része nem kényelemből hanem szükségből volt kénytelen elhagyni az otthonát. Ha valaki azt gondolja, hogy az amerikai társadalom legalján élő feketék vagy háborús veteránok átveszik majd az alja munkát a külföldiektől az téved.
Most, hogy pár államban már legálisan lehet majd füvet szívni, kiváncsi vagyok mi lesz az eredmény 4 év múlva... Talán még Ozzy is reális eséllyel tudna indulni.

Black Mirror makers confirm the US election is not an episode of Black Mirror
:)

megkerdezem Arpadot, hogy szoritana egy kis helyet az objektumban? Ha a bohoc kezebe kerul a football, abbol azert lehet meg gond...

Az IQ görbének mindig igaza van! Sokkal több a hülye, és a szavazásokon ez egyre több helyen ki is derül!

OFF
Végre nem egy elitista embert választottak meg, aki folyton hazudik, minden vagyonáért a saját két kezével dolgozott meg, és kiáll az elveiért, szigorúbban büntetné, ha na egy gazdag nem fizet adót. Oh, wait...
De legalább megmutatja a... hm, kinek is? Jah a liberálisoknak, hogy a nőket kb. nem kell nézni semmibe, hiszen Hillary még a férjét sem tudta kielégíteni, ami pedig azért jön ide, mert...
ON

Végülis, egy a feladatra teljesen alkalmatlan, felkészületlen valóságshow szereplő lett a világ nagyhatalmának az első embere. Mi baj történhet?
Trump kedvenc szlogenjét idézve "why not?" És a konkrét tervei pedig "It will be better!".

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Tehát nagyszerű marketing szakember, aki az apja rengeteg pénzét nem tudta elverni, mert nem minden vállalkozása csődölt be. Ez kell egy szuperhatalom vezetéséhez? Nulla külpolitikai tapasztalat, nulla diplomáciai tapasztalat, nulla emberi háttér? Csak a populista lózungok ígérgetése, az adóelkerülés, az ügyeskedés, ezek olyan elnökhöz méltó erények?

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Nem, nem marketing szakember. Egy sikeres kampányhoz kb ugyanazok kellenek, mint egy szuperhatalom vezetéséhez.

Például felmérni hogy mit szeretnének az emberek és teljesíteni (lásd: wiki://demokrácia ), titkos alkukat kötögetni a hatalmakkal (pl: Putyin, egyház), és összeszedni egy nagyon jó stratégákból álló csapatot, akik megszervezik a kampányát.

Miért, te mit vársz el egy szuperhatalom vezetőjétől?

Gyakorlatilag semmi konkrétumot nem ígért (ja de, "bjutifull wall-t"), meg hogy minden jobb lesz. Kérdés mi a helyes, azt tenni amit az emberek akarnak, vagy ami az országnak hosszú távon jó? Az első ugye egyszerű populizmus, a második meg valami felelős gondolkodásféle. Ez utóbbit várnám el egy atomhatalom első emberétől.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Ronald Reagen: Kalifornia kormányzója: 1967–75, 1980-ban indult az elnökválasztáson.

Donald Trump: "2000-ben kezdett politikai karrierbe (először demokrata, majd republikánus színekben), és a 2012-es választásokon fontolgatta is az amerikai elnöki posztért való indulást. Végül 2015. június 16-án jelentette be, hogy indul az elnökjelöltségért."

ahonnan bemasoltad trump "politikai karrierjet" ott az is szerepel, hogy "Megválasztása általános meglepetést keltett, miután demokrata ellenfelét, Hillary Clintont tartották esélyesnek a politikában addig teljesen járatlan Trumppal szemben, így Dwight D. Eisenhower óta Trump lett az első megválasztott elnök, aki semmilyen politikai tisztséget nem töltött be korábban."

egyebkent milyen politikai poziciot toltott be trump szerinted?

Jajj mekkora csúsztatás ez. Az agyonvert feketékről ilyenkor nem linkelnek videókat, nem értem miért olyan nehéz meglátni, hogy az erőszak minden esetben erőszak?

A Teslás threadben hirtelen mindenki érti a kettős mércét, itt pedig megy a propaganda.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

az email gate-et nagyon elszurta Hillary C. Legalabb archivalta volna a leveleit :-)

"You're telling me that I'm losing my job because Donald Trump won the election? WHY, BECAUSE I'M BLACK?!"
"Mister President, we've been over this..."

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Cheer up Hillary Clinton.

Nelson Mandela wasn't elected president, until after serving 27 years in prison.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Ezek a valasztasok tokeletesen jellemzik az amerikai tarsadalmat. Engem nem az eredmeny sokkolt, hanem az, hogy a valaha volt ket legrosszabb jelolt (egy bohoc es egy elvetemulten gonosz noszemely) kozul kerult ki az un. gyoztes.

Dokumentumfilm Clintonekrol, kotelezoen levetitenem mindenkinek:
https://www.youtube.com/watch?v=7LYRUOd_QoM

Trump utolso konyvet (Crippled America: How to make America great again) volt "szerencsem" olvasni. Komoly bajok vannak itt a fejben uraim. Szorakoztato sci-fi kategoriaba megfelel, a gond, hogy Trump komolyan gondolja a leirtakat. Kb. light Mein Kampf kategoria.

Negy ev mulva akar Borathoz hasonlo (szellemi szinten) ficko is sikeresen indulhat az amerikai elnokvalasztason. Semmin sem lepodnek mar meg.

Na de emlitek azert pozitivumot, eleg jo tyuk lesz a First Lady :)

"You elected a billionaire that is appointing other billionaires to fix the system that made them billionaires? You're a special kind of stupid aren't you?"

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Recycling

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."