No CSS

 ( log69 | 2016. augusztus 2., kedd - 21:12 )

Javaslom mindenkinek a Firefox / View / Page Style / No Style menüpontját. Egy felüdülés a CSS kukázása rengeteg oldalon. Saját cuccaimnál sem sok minden tudja überelni :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hátőőő... Mi bajod a CSS-sel? :D Mutass egy jó példát egy rossz CSS-re.

Jó, ez tényleg fáj. :D

Ezzel mi a baj? Tök kulturált.

Jöjjön hát, a követendő példa!
Ellenben sajnos, a háttér már eltűnt az éterben (vagy legalábbis nekem nem jelenik meg):
http://8ch.net/tex/index.html
https://web.archive.org/web/20160103005421/http://8ch.net/tex/

Ilyen dizájnokat 15-20 éve láttam, egy gramm css nélkül.

valószínűleg ez az izé pont ezért készült :)

E fenti link tipikus mintája annak amikor a hülyeség szorgalommal párosul. :)

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

A px méret a bajom :) Ma megint meg kellett néznem egy oldalt, és a betűim kicsit nagyítva vannak. Minden sor egymásra volt csúszva, mert az ügyes designer minden egyes sornak megadott egy beégetett px méretet - mittudomén, 10 px :D Hogy minek definiálnak egyáltalán minden egyes elemre méret - lásd banki weboldalak button elemei, ahol ha nagyítot a font, lecsúszik róla a betű - ezt nem tudom. :)

Nekem üdítő az a tisztaság, amit a CSS levakarásával kapok.

Erre lenne elvileg megoldás a responsive design nevű buzzword, ami nem csak buzzword, hanem létező igények kielégítése.
Persze van, ahol még nem hallottak róla. Vagy túl nagy macera lenne átállni. Vagy azt hiszik, hogy az lenne.
Az én bankom már átállt.

Lefogadom, hogy nem az volt a hiba, hogy 10px-ben volt meghatározva a betűméret :)

Nem a betűméret, hanem az azt tartalmazó html tag. A szöveg sorok egymásra értek. Olyan mintha mínusz 50%-os lenne a sorköz.

A web elég egyszerű ahhoz, hogy a tag-ek összerakását ne vegyük komoly programozásnak. Mégsem tudják ezt sokan megtenni.

Nézd meg a Google.com-ot. Állítsd be a böngésződben a "zoom text only"-t és kezd el nagyítani. Érdekes meglepetés fog fogadni. Vajon miért kell előre bebetonozni a nyomorult button-t előre definiált mérettel?

Kár hogy a web kezdi elveszíteni azt az univerzális képességét, hogy bármilyen kimeneten jól renderelődjön le. Csak a webnek volt meg szinte ezen képessége. Egy Java-s vagy .Net-es vastag kliens interface-el nem tudsz semmit csinálni (átméretezés, szín módosítás, bárhol bármilyen módosított kimeneten a kimenet tulajdonságait figyelembe véve jelenjen meg stb.), de a web ilyen volt.

Csak sajnos web fejlesztők megvonják ezt a képességét, mert máshoz nem nagyon értenek, és mivel szeretnék faragni az oldalukat, hát minden apró részletben ezt megteszik, csak nem jól - legalábbis általánosságban ezt látom. Én nagyobb minimum font mérettel használom a böngészpőm (17-es, ami nem hatalmas + kikapcsolt font típus, az oldal nem választhatja meg), de nagyon ocsmány ezzel rengeteg weboldal (10-ből 8 pl.).

Mi a véleményetek erről? Ti nem használtok nagyobb betű méretet? Csak nekem igényem ez? Mit szoktatok kezdeni a 6 px-es betűkkel? Mindig oldalt nagyítotok? És így ha az oldal méret is be van fixen rögzítve, akkor inkább scrolloztok vízszintes irányba is minden sor elolvasása után?

"zoom text only"

Nincs ilyen funkció a böngészőmben. Az is meglep, hogy van egyáltalán ilyen böngésző. Most látom, hogy a FF tudja ezt. Még.

Azzal nem értek egyet, hogy a web kezdi elveszteni az univerzális képességét hogy bármely kimeneten jól renderelődjön le. Az nem képesség volt, hanem hiányosság. A hiányosság pótolva lett azáltal, hogy meg lehet adni fix pozíciókat és méreteket, a fejlesztők pedig ezzel visszaélnek.

"Ti nem használtok nagyobb betű méretet? Csak nekem igényem ez? Mit szoktatok kezdeni a 6 px-es betűkkel? Mindig oldalt nagyítotok? És így ha az oldal méret is be van fixen rögzítve, akkor inkább scrolloztok vízszintes irányba is minden sor elolvasása után?"

Én oldalt nagyítok, és soha nem merült fel bennem az igény arra, hogy külön a szöveget nagyítsam. A legtöbb oldal reszponzív annyira, hogy ha belenagyítok egy 125%-150%-ot, akkor is kifér, főleg azok az oldalak amik amúgy is mobilra vannak optimalizálva.

Hát igen, az ún. reszponzív oldalak igénye pont ez miatt született meg, hogy rosszul rakják össze az oldalakat. Ez egy megerőszakolt, önnön létjogosultságát saját hibájával igazoló dolog ;)

Csinálhatunk egy szöveget p tag-gel méretek és CSS gányolások nélkül, és külön design nélkül mindenhol reszponzív lesz. Nekem ez az ami tetszett a web-ben.

Aki 6px fontot használ, az nem normális. Már a 9px is a kulturált ízlés határa.